Follow Us @soratemplates

04/01/2021

Blog Archieve 2016-2020

January 04, 2021 20 Komen

Nampaknya sejak 3 tahun ni ada peningkatan rupanya entri di Monolog Kakmim. Tahniah kepada diri sendiri ๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿ‘๐Ÿป๐Ÿ‘๐Ÿป


Pencapaian 2020 sebanyak 180 entri! Jauh sangat pencapaian daripada tahun-tahun yang sebelumnya. Siapa sangka kan? Sekali air bah, sekali pantai berubah. Eh!

2016 - kesiannya ada 4 entri je sepanjang 12 bulan yang panjang tu. 2016 ialah tahun pertama Kakmim dan Encik Suami PJJ. Pada mulanya memang Kakmim ingat nak buat PJJ log sempena Kakmim jadi 'ibu tinggal' tapi apakan daya, memang tak tercapai hasrat tu. Sibuk sangat kot dengan tugas hakiki lepas tu dengan urusan persekolahan #theIMANs lagi. Memang benarlah 2016 me time hanya masa di ofis je dan kalau travelling ke tanah Melaya.

2017 - ada 7 je. Nantilah nak tengok balik apa yang Kakmim publish tahun tu. 

2018 - ada peningkatan ke 2 angka. Ni antara permulaan tahun-tahun yang sukar dalam kerjaya. Politik pejabat yang menjijikkan dalam sejarah perkhidmatan. Masa ni Kakmim banyak meluah di FB. Biasalah nak cepat, tak perlu taip panjang-panjang. Upload gambar letak caption dengan sedikit 'kemarahan' dalam sindiran. Post! 

2019 - ok sikit daripada tahun sebelumnya. Tahun terakhir PJJ. Hujung tahun kami dah bersama semula sebab tu ada masa sikit kot nak update blog. Hujung tahun juga penamat segala kebusukan politik pejabat tapi kesannya terasa dan kekal sampai bila-bila.

2020 - PKP tapi masih takde perasaan nak aktif semula sehinggalah sukuan ke-3 2020 barulah serius untuk aktif semula. Sehinggalah berkenalan dengan sahabat maya yang membaca entri ini. 

Terima kasih awak kerana sudi hadir menceriakan dunia blogging Kakmim.



03/01/2021

Almanac 2021 Sarawak Darul Hana

January 03, 2021 26 Komen

Almanac & Kakmim memang tak dapat dipisahkan! - Itu komen kawan Kakmim bila Kakmim post berkaitan almanac di FB. Kah! Kah! Kah!


Benda wajib ada pada awal tahun, tak lain dan tak bukan ialah almanac. Kakmim dah terbiasa mesti ada almanac sebab dari kecik lagi dah tengok bapak Kakmim selalu mencatatkan sesuatu peristiwa penting di almanac. Contohnya, kalau ada saudara-mara yang meninggal pasti akan dicatatkan di almanac kerana dekat almanac dah siap bulan hijrah (bulan Islam selalu orang cakap) so next year senang nak tengok bila hari hol nya pulak (tahlil arwah).


Begitulah besarnya impak almanac dalam hidup Kakmim!


Apabila berada di alam pekerjaan, semua perkara berkaitan kerja Kakmim akan catatkan di almanac. Sebab tu jarang nak berplanner. Almanac ni mudah dipandang, letaknya berdiri statik di atas meja. Cuti rehat ke, event penting ke, budak exam ke semua conteng je di almanac. Kakmim cuma sediakan buku catatan je untuk conteng-conteng perkara penting yang perlu dibuat, kalau melibatkan perancangan tarikh semuanya di almanac.


Pernah 2 tahun lepas almanac keluar lambat! Almanac rasmi kerajaan negeri Sarawak ni hanya Percetakan Nasional Berhad (PNB) je yang print so semuanya bergantung kepada mereka. Kekadang boleh pulak habis di pasaran. Selalunya PNB ni akan mengutamakan jabatan-jabatan kerajaan yang buat bulk order melalui LPO. Oh ya! Kat sini memang ofis bagi almanac ni untuk setiap penjawat awam ye tapi tak semua jabatanlah. Macam jabatan kami, kena beli sendiri. Tak termasuk dalam bajet ABM.


Oh, ya. Apa sebenarnya almanac ni? Best sangat ke? Baiklah Kakmim paste ni daripada Wikipedia.


An almanac (also spelled almanack and almanach) is an annual publication listing a set of events forthcoming in the next year. It includes information like weather forecasts, farmers' planting dates, tide tables, and other tabular data often arranged according to the calendar.


Macam ni lah antara muka depan almanac. Ni wajib ada senanglah nak tengok bila PH dan senang plan bila nak ambik cuti.




Dalam almanac ni ada 3 kalendar utama iaiatu bulan hijrah, masihi dan juga cina. Senang nak alert bulan-bulan Islam. Yang penting senang nak tau bila 1 Ramadhan dan wajib dah ganti puasa dari sekarang. Lagi satu kalau orang Sarawak kena alert jugak dengan king tide (air pasang). Kalau musim hujan dan jugak cun timing dengan king tide, air boleh melimpah di jalan. Kalau hujan tak berhenti boleh banjir kilat bagi di kawasan yang rendah.


Cover depan memang bertukar-tukar setiap tahun. Tahun 2021 bertemakan konsep Sarawak Digital.



Ini cover tahun 2015. 


Kakmim tak buang setiap almanac ni sejak tahun 2015. Kakmim simpan di ofis. Kadang-kala bila nak rujuk sesuatu Kakmim akan carik balik almanac previous year ni. Biasalah di ofis kekadang ada audit ke, lawatan rasmi ke, tengok dalam almanac senang in case ada maklumat yang diperlukan dalam report.


Colleague Kakmim yang dari Semenanjung pun dah terbiasa dengan penggunaan almanac ni.Ada yang dah berpindah balik ke Semenanjung pun masih rindu nak conteng-conteng almanac!! Hahaha! 


02/01/2021

The Uncanny Counter

January 02, 2021 19 Komen

Hmm.. 1st k-drama yang Kakmim follow untuk 2021. Semuanya kerana Encik Suami lah ni yang ajak tengok. Ceta Korea ni kalau dah tengok sekali susah nak lepaskan diri. Matilanak.. malam ni dah live episode tapi kami baru marathon sampai episod 4.

Kakmim jarang nak follow cerita macam ni. Sebab tak suka gini lah. Lainlah masa PKP dulu memang takde buat apa kat umah. Tapi dah terlayan nak buat camne. Hihi!


Yang best ceta Korea ni mestilah story line dia agak out the box sikit. Encik Suami first time layan memang ter-kagum sana sini. Haa.. baru dia tau penangan k-drama. Baru dia faham kenapa Kakmim penah tido kol 4 sengah pagi bangun lagi kol 5. Semuanya semata-mata nak marathon CLOY. Pastu sampai opis, junior kat ofis fikir Kakmim nangis sebab gaduh dengan Encik Suami. Kah! Kah! Kah! 

Best ceta ni. Suspen thrilller. Kakmim kopipes dari Wikipedia je lah sinopsisnya ye.



In the fictional city of Jungjin, a group of four demon-hunters called the Counters bear the arduous task of searching for and banishing evil spirits (์•…๊ท€, akgwi) that escape from the afterlife to gain immortality. These evil spirits possess local human hosts who have committed murder or have a strong desire to murder, encourage their host's desire to kill, and consumes the spirit of the victim. The Counters were once under coma when a partner spirit from Yung, the boundary between the afterlife and the world of the living, possess them and give them perfectly healthy bodies and consciousness along with superhuman strength and supernatural abilities. Three of the Counters—Ga Mo-tak (Yoo Jun-sang), Do Ha-na (Kim Se-jeong) and Choo Mae-ok (Yeom Hye-ran)—pose as workers in Eonni's Noodles, a noodle restaurant which serves as their hideout.

One day, the fourth Counter Jang Cheol-joong (Sung Ji-ru) is killed in a battle against a strong "Level 3" evil spirit. As his spirit gets consumed by his killer, his Yung partner Wi-gen (Moon Sook) struggles to find a new comatose human to possess. Uncannily, she is quickly drawn towards high school boy So Mun (Jo Byung-gyu) who, despite being crippled, is nevertheless perfectly healthy and alive. As soon as Wi-gen possessed him, the unknowing Mun starts noticing bizarre changes to his body and starts seeing Wi-gen in his dreams. Soon, Mun finds the answers in Eonni's Noodles, and as he becomes the replacement to the late Cheol-joong, he finds himself in a thrilling journey of battling against bloodthirsty demons, reconnecting to his past, and uncovering the ugly truth behind a major redevelopment project in Jungjin.


Malam ni episod 9!!! Jangan lupa ye Netflix. 


01/01/2021

Year 2020 In Review

January 01, 2021 12 Komen

Page 1 of 1 for 2021. 

















Bertahun baharu di rumah saja. Syukur kes Covid-19 di sini semakin terkawal. 2020 memang takkan pernah dapat dilupakan kerana kemunculan pandemik Coronavirus ni telah mengancam populasi manusia seluruh dunia. Ada jugak yang kata ini semua agenda hidden hand. Whatever, baca boleh tapi taksub jangan. Yang sebenarnya dunia kita semakin tua dan ini mungkin antara tanda-tanda akhir zaman.


Walaupun tahun 2020 yang lalu kita seakan-akan 'terkurung' angkara Covid ni tapi tetap juga ada kenangan manis yang terukir untuk disimpan dalam lipatan kenangan.

Antara yang boleh dihighlight pada tahun 2020 based on Top 9 dalam IG Kakmim ialah seperti yang tertaip di bawah. Setiap gambar ada ceritanya.


PKP

Siapa sangka kita boleh boleh duduk rumah, tanpa ke mana-mana selama 3 bulan! Sebelum ni pernah jugak lah duduk rumah kalau cuti bersalin, tapi tetap ada jugak keluar ke klinik. Masa PKP ni langsung tak ke man-mana. Ada jugak lah keluar sebab Encik Suami takut Kakmim stress. Dia bagi jer Kakmim keluar beli stok dapur sesambil dapat lah cuci mata.


Hikmah PKP

Family bonding dengan anak-anak dan keluarga. Time ni lah baru kita menghargai teknologi. Walaupun rumah takdelah jauh mana dengan umah mak dan famili lain tapi akibat PKP memang kita tak dapat nak ke mana-mana. Video call lah penyelamatnya! Lepas tu berpuasa, bersahur, berbuka puasa, berterawih semuanya di rumah sahaja! Masa bulan Ramadhan tempoh hari kami memang tidur di ruang tamu saja, angkut semua tilam kat ruang tamu. Senang nak kejutkan #theIMANs bersahur. Masak pulak macam-macam resepi baru yang dicuba. Hari Raya PKP pulak, sehari je! Tu pun pergi rumah mak, mertua dan nenek jer. Pukul 5 dah ada kat rumah balik. Hihihi. Dan kek raya tahun ni berhaya buat sendiri. Ter-rajin pulak melapis kek dan buat biskut. Kalau tak, biskut memang main tunjuk je. Masa PKP memang hero-hero Ibu semua berambut panjang. Last potong rambut bulan Disember 2019 sebelum masuk sekolah bulan 1, lepas tu bulan 5 kot baru gunting rambut. Tu pun Ayah yang jadi barber. Ibu pun merasa jugak jadi barber kepada si Ayah. Hihi!


Youtube Chanel Zamir Iman

Mungkin si Kakak boring kot, dia nak pulak buat content dengan menyanyi dan terciptanya chanel Zamir Iman. Mulanya memang semua DIY tapi lepas tu gigih pulak Ayah Ibu beli aksesori untuk shoot video ni semua. Tapi bila dah start sekolah balik, terus tak update content lagi dah. Haha!


Birthday Celebration

Untuk tahun 2020 semua birthday sambut sendiri² jer kat rumah je kecuali untuk birthday Ibu dan Alan. Masa bulan 8 tu kebetulan kes dah agak berkurang so kami celebrate jemput famili lain untuk makan-makan di rumah. Dan yang birthday yang lain-lain lepas tu pulak memang makan-makan biasa anak beranak je. Birthday paling tragis birthday Imran (bulan 4) kami terpaksa delaykan sehari kerana tunggu Ayah 'dibebaskan' dari kuarantin. Tu pun result 2nd swab keluar sebelah petang, sempat-sempat jer agihkan sedikit untuk jiran-jiran sebelum 7 petang. Time tu kan curfew 7 pagi - 7 petang.


Naik Pangkat Di Norma Baharu

Setelah bertungkus-lumus menyediakan dokumen folio kecemerlangan pada tahun 2019, akhirnya result kenaikan pangkat pun keluar pada bulan Februari 2020. Dan bulan April barulah surat pemangkuan keluar dan kami yang berjaya melapor diri dalam suasana norma baharu. Alhamdulillah. Bila dah mula PKPB dan setelah report duty di tempat yang sama, semangat baru pulak pergi keja di norma baharu. Cari mask extender, cari face mask. Mask extender pun bermacam version. Sekarang ni dah malas dah, guna jer apa yang ada tapi customised! Haha!


Saying Good Bye To 3 Series

Yeah! 2020 ialah tahun terakhir memegang angka 3 di depan. Barulah Kakmim tersedar kehadiran jeragat-jeragat di muka. Ahaks! Tahun yang paling banyak melabur untuk penjagaan wajah. Hahaha!


= = = = = = = = = =


Rasanya itu jer rumusan review Kakmim untuk 2020 kot.  
Korang pulak macam mana? 
Wanna share? 

Hello 2021

January 01, 2021 14 Komen


 Malam tahun baru 2021 kami bbq santai-santai je di umah. Dah lama tak tunggu detik 12 tengah malam bersama-sama famili besar kami untuk tengok bunga api. 


Untuk permulaan tahun baru ni Kakmim saja je buat 1 akaun IG untuk Monolog Kakmim ni. Feel free to follow ye di https://www.instagram.com/kakmimdotcom/

Selamat Tahun Baru 2021

January 01, 2021 6 Komen

Assalamualaikum semua! Semoga baik-baik sahaja di tahun baru 2021.


Entri pertama untuk tahun 2021. 

Hari Jumaat pertama untuk tahun 2021.

Harapan untuk 2021, 

semoga tahun ini lebih baik daripada tahun sebelumnya.