Follow Us @soratemplates

24/06/2010

Memasang button 'LIKE' seperti di FB di Blogspot

Seronoknya bila boleh klik-klik button LIKE di entri kalau malas nak komen kan?
Macam tu lah yang saya selalu amalkan di FB kalau malas nak komen.
Klik 'Like' jer cukup.

Saya pun baru jumpa tutorial ni di blog ni.
Kredit kepada blogger tersebut.
Di sini saya pun nak share kepada anda yang dah terbaca entri ni.


Langkah 1 - Macam biasa, anda perlu log in Blogger >> Dashboard >> Design >> Edit HTML

Langkah 2 - Kemudian, dekat bahagian Edit Template tu klik Expand Widget Templates

Langkah 3 - Anda kena cari (Ctrl-F) coding <data:post.body/> di dalam coding HTML yang banyak tu

Langkah 4 - Lepas tu, copy koding kat bawah ni dan paste di  bawah coding <data:post.body/>       

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>

Langkah 5 - Last but not least, klik Preview, kalau ok, takde error so boleh SAVE. 

Langkah 6 - DONE! 
    Senang kan? Kalau suka, silalah klik 'LIKE' tu.
    Terima kasih.

    12 comments:

    1. berpinau gak la bijik mata nak cari data,post body tu, dah hampi2 nak juling dah...hehehe

      ReplyDelete
    2. sbb tu la guna ctrl-F jer nk carik.. tp b4 tu kena klik 'Expand Widget Templates' dulu

      ReplyDelete
    3. makasiiihhh..dah buat dah..besh..besh!

      ReplyDelete
    4. Kenak la kontroversi lagu ya sis? kmk x tauk pun.. huhu... bok dengar lagu ya.. hee... kmk xpat koh mok polah macam fb.. suma blog mun pasal fb.. adeh! kementerian...

      ReplyDelete
    5. kn penyanyi lagu ya (luna maya) tgh hot cerita video sx nya 2 ariel peterpan nektok.. hehehe

      ReplyDelete
    6. hai.. tumpang lalu~~~ kmk amik tips ktk.. bole ow?? hehehe.. dah paste dlm blog kmk... sila2 jak singgah... makseh~~~

      ReplyDelete
    7. no prob... mmg utk disharing pun

      ReplyDelete
    8. Thanx mira..kakak dah buat button like tu!

      ReplyDelete
    9. yea...berjaya polah. tq! lain kali mek mok share cara polah tok dlm blog kmek juak...

      ReplyDelete
    10. walau tok dah 2011, masih belum terlambat nak madah mak seh for sharing..haha..mek baruk try u...

      ReplyDelete

    ♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥