Follow Us @soratemplates

27/02/2012

Berbedung

Tak tau pulak apa istilah 'berbedung' dalam BM standard. Berbedung dalam term orang Serawak, macam ni lah. Baby akan 'diikat' macam gambar Baby Irfan kat atas. Tujuan orang dulu-dulu buat macam ni supaya bila besar nanti jalan tak kengkang. Logik jugak lah. Lagi 1 hal, bila baby dibedung, baby akan berusaha untuk 'melepaskan' dirinya maka ini akan menggalakkan baby mengeliat, bila baby mengeliat, otang tia cakap baby cepat membesar. Tapi, bagi saya, bila baby dibedung, kebaikannya baby tak mudah terkejut semasa tidur.

Dulu Iman Madihah sangat tak suka dibedung tapi lain pulak adiknya, Irfan sangat suka dibedung. Kalau dia tak boleh tidur, bagi susu pun takmo, bedung jer, confirm terus tidur. Irfan ni memang agak manja sikit daripada kakaknya. Dulu masa di wad bukannya nak tidur dalam baby cot, berhimpit-himpitlah kami 2 beranak di atas katil. Irfan ni suka sangat tidur dipeluk. Kalau bangun tengah malam pun suka diriba, kalau letak atas lengan dan dipeluk-peluk, tidurlah dia. Masing-masing ada perangai tersendiri. Iman lain, Irfan lain.

Published with Blogger-droid v2.0.3

7 comments:

  1. Cutenya lil' Irfan berbedung. Sempat juak ktk update blog dlm berpantang. Heheheh...

    ReplyDelete
  2. hehe..sempat..ms baby tdo kmk beroperasi, lgpun makei tablet senang kit,mun nk makei desktop maok sebulan2 x berupdate

    ReplyDelete
  3. ala comel... ktk pantang cney? umah dirik ka? gney tek bersalin normal? heheh... mudahan jak kali tok mek dapat bersalin normal gik... amin..

    ReplyDelete
  4. aok,pantang di umh kedirik, nikmat eh bersalin normal ada kepuasan di sia yg x dpt dikata, hehe..semoga ktk dipermudahkn juak..aminnn

    ReplyDelete
  5. Elok sbnrnye bb berbedung ni, tak mudah terkejut... Bb sejuk kan, sb tu org2 tua suruh bedung...rasanye lah selain tak bg kaki kengkang...hikhikhik... Dlm pantang lg ke mira? TAke care! Selamat berpantang! xoxo for Iman Madihah & Irfan ye :)

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥