Siapakah golongan B50?


Terjumpa posting ni di Facebook Dato' Prof Madeline Berma
Berikut ialah pengkelasan B40, M40 dan T20 berdasarkan negeri

Carta 1: Pengkelasan 
B40 (B1,B2,B3,B4)
M40 (M1,M2,M3,M4)
T20 (T1,T2)


Carta 2: Data ini menunjukkan kategori kelas pendapatan isi rumah mengikut negeri. 


Sebagai contoh: 
Isi rumah A berpendapatan RM3,200 sebulan di Sarawak = Kumpulan B40

Isi rumah B berpendapatan berpendapatan RM3,200 sebulan di Kelantan = M40

Anda boleh mengunakan carta 2 untuk menentukan kelas pendapatan anda, sama ada B40, M40 atau T20
Begitulah...


Sekarang macam mana?
Anda B40, M40 atau T20? 


Wait!! Tunggu!!


Pernah tak dengar golongan B50?
Golongan B50 berlaku apabila mereka yang di M40 dan/atau T20 jatuh ke kumpulan B40.



B50 ni pun saya baru tau. Semuanya bila baca komen-komen di posting Dato' Prof Madeline ni.
Ada bagusnya jugak kalau kita follow media sosial pakar ilmuan macam ni kan?
Media sosial ni tak semuanya tak bagus, terpulang kepada kita je lagi macam mana kita nak manfaatkan ruang dan peluang yang ada.

Begitulah...




Kredit: Facebook Madeline Berma

Post a Comment

22 Comments

  1. ramai yg terkesan kan.. mama sendiri pun turun byk gaji akibat covid, tapi bos kata akan naik balik dalam masa terdekat alhamdulillah. b40 org miskin bando huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah.. sejak pandemik ni mmg mcm² dugaan kita

      Delete
  2. kan baru viral tuari psl dok flat rumah murah tapi modify jadi banglo., huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. semalam pun ada viral lg... under renovation cornet lot flat otw jd nk jd banglo corner tp dh kena roboh

      Delete
  3. Risau juga dengan kesan ekonomi ini kan T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian mereka yg keja kais pg mkn pagi tu la.. hmm..

      Delete
  4. terima kasih sharing chart tu, barulah tahu kami berada di mana.

    ReplyDelete
  5. Boleh pula macam tu ye. Baru tahu golongan b50 ni. Pengetahuan am ni.

    ReplyDelete
  6. Owh setiap negeri pun berbeza kategorinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. berdasarkan living cost di setiap negeri tu wak

      Delete
  7. Tq for sharing. Tak sama rupanya kategori tu.

    ReplyDelete
  8. info yang bagus. terima kasih berkongsi. media sosial kegemaran saya dah tentu blog. haha

    ReplyDelete
  9. Ammi tinggal di KL...mmg sah-sahlah duduk kat kategori B40 tapi hmmmmm segala jemala bantuan BKP, BRIM, BSH tak pernah dapat sbb "tak layak" katanya.

    ReplyDelete
  10. B50 terrjadi kalau ada perubahan ratio antara M dan T

    ReplyDelete
  11. wah pertama kali juga saya dengar B50 ini...memang rare juga

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥