Makan Malam di Sugar Bun

Selepas Check In di Oriental Evermore Hotel, malam tu kami plan gerak lepas maghrib untuk cari makan malam. Kalau ikutkan pengalaman terdahulu, area sini jam 9.00 malam orang dah mula beransur kurang. Nasib baik jugak kami gerak awal sebab sampai saja di Sugar Bun operating hours selama cuti 5 hari ni sampai jam 9.00 malam je.

Kenapa makan di Sugar Bun?

Oh ya, Sugar Bun ni sebenarnya rangkaian fast food yang originally dari Sarawak. Tapi sejak tahun bila entah Sugar Bun juga ada menu Borneo Asian Food. Contohnya menu Asam Eco Fish yang dicampur terung asam. Baru baca komen MamaCella tentang terung asam dicampur dalam asam pedas. !

Betullah tu, memang asam pedas sini orang suka campur terung asam. 
Memang sedap!

Sejarah Sugar Bun

Walau bagaimanapun, Sugar Bun sekarang dah tak macam dulu. Banyak franchais yang hidup segan mati tak mau kalau di Kuching. Tapi di shopping mall nampak ok jugaklah masih bertahan. Ada branch yang dulunya gah dan besar di Kuching pun dah tinggal separuh bangunan je. Tak tau apa silapnya padahal menunya not bad.

So dalam banyak-banyak branch Sugar Bun di Sarawak orang cakap Sugar Bun di Sarikei ni masih maintain, maintain dari segi rasa dan bisnes masih bertahan. Bila kami sampai je di Sugar Bun, memang ramai giler manusia. Fuh, memang view yang rare dilihat kalau di Kuching. Bila tengok keadaan manusia yang ramai, terdetik di hati, lambatlah dapat order ni. Tapi jangkaan saya meleset sama sekali. Rupanya stafnya ramai!! So sekejap je dah dapat order. Memang kagum jugaklah.

Sebelah sana pun ada kaunter untuk order jugak.


Set yang biasa kami order, set nasi & ayam. Seriously memang sedap nasik kat Sugar Bun Sarikei ni. Sebab selalu makan nasik lembik, dekat sini nasiknya just nice. Ayam pun cruchy di luar tapi isi ayamnya empuk. So terjawablah pertanyaan si Abang, apa yang legendnya Sugar Bun di Sarikei? Baru dia tau rasanya tak sama dengan Sugar Bun di Kuching.

Set nasi, ayam dan fish fillet. Fish fillet di Sugar Bun memang tak hanyir itu yang sedap tu. 
Masak pun ngam-ngam orang sini kata.

Favourite Encik Suami ni, set beef stew & nasi putih.
Beef stew Sugar Bun memang legend, memang tak jumpa rasa yang sama di tempat lain.

Saya dah keangolan, bak kata orang Sarawak. (Angol = pening) tapi nak jugak selfie.
Mana taknya dah la orang ramai, bising dan mostly kaum C yang makan kat sini, cing cong cong cong. Lepas tu ada anak C jugak nangis di meja makan sebelah, makin pening.

Comfort food Alan maunya tak puas hati.

Beef stew yang kering kuahnya. Memang sedap dihirup panas-panas. 
Encik Suami ni memang sejenis yang tak makan kentang. Hmm..
Tak larat pulak saya tolong nak habiskan kentangnya.

Abang dan Awan ni sembang memang tak habis, makan pun sembang.
Banyak jer topik nak disembangkan.

Setelah selesai makan, saya terus ajak balik, nak rehat di hotel. Tak tahan suasana bising. Hahaha. Sebelah Sugar Bun tu ada bakery nama Honeybee, itu pun  branch adik-beradik Sugar Bun. Tapi tak banyaklah branchnya. Di Kuching ada 1 je Honeybee. Honeybee ni macam KFC dan Pizza Hut la. Selalu berganding berdua bersebelahan. Begitulah.

 

18 Comments

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥

  1. Syukur ga lama orderan ya kak...sedap beef stew di sruput selagi hangat

    ReplyDelete
  2. ingat kedai dessert sbb nama sugar bun, sekali mcm2 menu ada..wah..dap dap..
    good morning kak mim.. tgh craving kopi ni, lum dpt lagi hari ni .. he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedai mknn berat ni MA πŸ˜‚πŸ˜‚ dh jam 10 ni bila lg nk mengopi 🀭

      Delete
  3. Masa ke Betong, ada nampak Sugar Bun ni di satu hentian. Tapi tak cuba masuk dan makan.
    Boleh pulak berbeza rasa walaupun sama syarikat ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm kfc jugak kak.. ada branch yg kita prefer sbb lg sedap

      Delete
  4. Nampak menarik dan sedap menunya. Entah bila saya nak sampai sana. :)

    ReplyDelete
  5. Kita kalau bising dan orang ramai sangat pun kurang selera nak makan. Tapi, kan.. kenapa kita rasa dulu2 macam ada SB ni kat Johor, masa zmn kita remaja, hahaha. Ni mesti Pengurusan SB di Sarikei bagus, kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kak.. bising x lalu nk mkn.. angol πŸ˜…

      Mcm ada di jb dlu kak.. angsana kot tp x brp laku trs tutup

      Delete
  6. Rindu broasted chicken Sugar Bun πŸ₯Ή Kat sitok sik berapa sedap gilak. Tapi nang nasi sugar bun tok legend la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya lah madah kat sarikei nang nyaman nasik dgn ayamnya koh

      Delete
  7. Dapat belajar kosa kata baharu : keanggolan.
    Sedapnya stew... rindu nak hirup kuahnya.

    ReplyDelete
  8. rasanya penah nampak masa ke kuching dulu tp biasa laa sy tengok je singgahnya tak😁

    menu menu pun menarik. betul2 selera tempatan. ada nasi tu plg penting

    ReplyDelete
  9. kat miri tok pun SB nya ada outlet yg teruk juak, ayam, ikan digoreng kering lalu. dah lah kecik, masin, rega makin mahal

    ReplyDelete
  10. Pernah 2-3 kali mkn di SB..selalu mkn broasted chicken..ada cwgn kt Jalan TAR..

    ReplyDelete
  11. beef stew tampak sedap, tapi saya pun tak suka kentang yang dimasak macam itu kak, hanya makan yang digoreng saja

    ReplyDelete
  12. Semalam baru je makan di Sugar Bun Eco Grandeur.. sedap masakan di situ.

    ReplyDelete
Previous Post Next Post

Contact Form