Apa Itu Tabarruj?

Assalamualaikum sahabat blogger... selamat hari Jumaat. Dah nak habis dah minggu ni, cepat je rasanya masa berlalu kan?

2 hari lepas kalau tak silap, segmen Aura Pagi di Sarawak.fm mengupas topik TABARRUJ. Topik yang sangat menarik bag saya memandangkan ia sangat dekat dengan kita, kaum wanita. Tabarruj menurut pemahaman saya ialah berlebih-lebih dalam berhias yang boleh menarik perhatian orang lain. Tapi tak semestinya berhias tu bermake up kan? Memakai perfume yang sangat wangi sehingga semua orang menoleh memandang kita pun dah dikira tabarruj juga sebab ianya menarik perhatian orang lain. Begitulah pemahaman saya yang cetek jugaklah ilmu agamanya ini.

So di sini sedikit info berkenaan TABARRUJ yang saya baca dari laman web ni: https://mykhilafah.com/larangan-syara-berkenaan-tabarruj-berhias-ke-atas-wanita/Soalan:  Saya tahu bahawa Tabarruj adalah cara berpakaian atau perbuatan berhias secara berlebih-lebihan yang boleh menarik perhatian. Jadi, jika Khimar (tudung) seseorang wanita itu kecil, maka kelihatan leher atau rambut wanita tersebut, maka,  adakah ia dianggap Tabarruj? Walhal, rambut dan leher yang  kelihatan hanya sedikit dan tidak menarik perhatian dimana kebanyakan wanita yang tidak berjilbab biasanya berjalan dijalan-jalan  dan mereka tidak menarik perhatian?

Jawapan:

Tabarruj adalah perbuatan berhias atau berpakaian secara berlebih-lebihan bagi seseorang wanita sehingga menarik perhatian ramai, tetapi tanpa membuka bahagian–bahagian sulit (aurat).  Ini dibatasi dengan tanpa membuka bahagian-bahagian sulit (aurat) kerana Tabarruj dengan memperlihatkan aurat adalah dilarang tanpa mengambil kira samada seseorang wanita itu menarik perhatian ataupun tidak.     

Isunya bukanlah kerana tidak menutupi aurat, contohnya perbuatan seperti memakai make-up dimuka, dijari, ditudung atau baju atau menghiasi kaki seperti memakai gelang kaki.  Kesemua perbuatan berhias ini, jika tidak menjadi kebiasaan di kawasan dimana seseorang wanita itu tinggal, dan perhiasan ini menarik perhatian, maka ini dipanggil Tabarruj dan ini adalah  dilarang. 

Jadi, contohnya, jika seseorang wanita itu mewarnai kukunya didalam sebuah kampung yang kebiasaan wanita-wanitanya tidak mewarnai kuku mereka, maka perbuatan berhias ini akan menarik perhatian, dan ini adalah dilarang, walaupun tapak tangan bukanlah aurat.  

Dan jika dia berjalan, kedengaran bunyi gelang kakinya dan menarik perhatian kepada perhiasan dikakinya, walaupun kakinya tertutup, ini juga dianggap Tabarruj dan ini adalah dilarang.
Jika seseorang wanita itu memakai sehelai tudung broked yang bukan kebiasaannya,  dan ini menarik perhatian, maka ini dianggap Tabarruj dan ini adalah dilarang walaupun rambutnya terlindung.

Jika seseorang wanita itu memakai Jilbab (jubah) yang mempunyai motif dibahagian dada yang boleh menarik perhatian, maka ini adalah Tabarruj dan ini adalah dilarang walaupun Jilbab adalah pakaian yang Shar’ei.

Oleh yang demikian, berpakaian menutupi aurat, tetapi menarik perhatian adalah Tabarruj dan ini adalah dilarang. Manakala berpakaian dengan membuka aurat adalah sama sekali dilarang  samada ia menarik perhatian ataupun tidak.

Dalil tentang perkara ini adalah;

            زينتهن من يخفين ام ليُعْلَم بأرجلهن يضربن ولا   

Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan” [TMQ An-Nur (24):31].

Seseorang wanita itu dilarang untuk berjalan dengan cara yang boleh menarik perhatian kearah gelang kakinya walaupun kakinya tertutup. Oleh itu, berpakaian yang boleh menarik perhatian (walaupun tanpa membuka aurat) adalah Tabarruj dan ini adalah dilarang.

Kesimpulan: Berpakaian yang boleh menarik perhatian (walaupun tanpa membuka aurat) adalah Tabarruj dan ini adalah dilarang. Berpakaian dengan cara yang membuka aurat adalah sama sekali dilarang, tidak kira samada ia menarik perhatian ataupun tidak. Sudah semestinya membuka aurat adalah sesuatu yang dilarang.

Oleh itu, berpakaian walaupun dengan cara yang dibenarkan tetapi menarik perhatian seperti yang diterangkan diatas, adalah Tabarruj dan dilarang. Ini hanya boleh diketahui dari keadaan dan realiti persekitaran dimana wanita tersebut tinggal dan untuk mengetahui kebiasaan disana tidak sukar kerana komuniti – lelaki dan wanita boleh menilai dan mengetahuinya. 
Menarik perhatian adalah penentu samada berpakaian itu adalah Tabarruj atau pun tidak.  Manakala berpakaian yang tidak menutup aurat pula bukan terletak pada hukum Tabarruj, tetapi pada hukum aurat dan dalil-dalilnya adalah jelas, dimana seseorang wanita itu dilarang untuk membuka auratnya ,walaupun tidak menarik perhatian. Allah Subhanahu wa Taala berfirman :

    الآية… لِبُعُولَتِهِنَّ إِلاَّ زِينَتَهُنَّ يُبْدِينَ وَلاَ جُيُوبِهِنَّ عَلَى بِخُمُرِهِنَّ وَلْيَضْرِبْنَ مِنْهَا ظَهَرَ مَا إِلاَّ زِينَتَهُنَّ يُبْدِينَ وَلاَ

Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung kedadanya dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka …..” [TMQ An-Nur (24) : 31]

                                                           مِنْهَا ظَهَرَ مَا إِلاَّ 

kecuali yang (biasa)  nampak daripadanya”  bererti muka dan dua tapak tangan seperti yang diriwayatkan oleh Ibn Abbas (semoga Allah merahmatinya), Rasulullah Sallallahu Alaihi Wa Sallam,  pernah bersabda,

إالمفصل لى ويداها وجهها لاإ منها يرى أن يصلح لم حاضت إذا الجارية إن

Jika seorang anak  perempuan itu telah baligh, hanya muka dan kedua tapak tangannya yang boleh kelihatan”       [Riwayat Abu Dawud]

Oleh yang demikian,  menurut dalil-dalil yang diberi, seseorang wanita itu tidak boleh memperlihatkan selain dari muka dan dua tapak tangannya kecuali kepada suami dan mahramnya.  Inilah kewajipan  untuk memakai Khimar yang sesuai untuk menutupi rambut dan leher dan melabuhkannya kedada, supaya tiada yang kelihatan kecuali muka dan kedua tapak tangan. Allah Subhanahu wa Taala  berfirman;
      
          جُيُوبِهِنَّ عَلَى بِخُمُرِهِنَّ وَلْيَضْرِبْنَ

Dan hendaklah mereka menutup kain tudung kedadanya…” [TMQ Al-Nur (24) : 31]

yang bermaksud melilit tudung kebahagian pembukaan baju supaya leher tidak kelihatan dan tudung akan menutupi  bahagian kepala, telinga dan leher, hanya kelihatan muka dan tapak tangan sahaja.
 
Oleh: Sheikh Ata ibn Khaleel Abu al-Rashta
Sumber: Islamic revival

Wallahua'lam bissawaf. Semoga bermanfaat untuk semua.

11 Comments

Penafian:

Setiap maklumat yang terkandung di dalam blog ini adalah pengalaman peribadi penulis ♥ KakmimDotCom ♥

Oleh itu, setiap komen yang tersiar di ♥ KakmimDotCom ♥ adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis komen itu sendiri malah tidak mewakili pandangan penulis blog. Penulis blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlakunya sebarang permasalahan yang timbul yang berkait dengan komen tersebut.

Penulis blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.

Sekiranya ada persoalan dan masalah, bolehlah terus email di kakmimdotcom@gmail.com. Selamat membaca!

 1. Nice sharing. Bagus Kak Mim share pagi2 Jumaat ni, tak jadi Akak nak frust sebab tak dpt join gi mcm2 event bulan ni atas faktor kesibukan my darling. Kalau pegi mungkin Akak TERtabaruj. Hihi. Allah lebih mengetahui apa yg terbaik utk kita kan.

  ReplyDelete
 2. perkongsian yang baik Mim, semoga bermanfaat buat kita semua, aamiin.. bersederhana lah kita kan dalam segala hal , in syaa Allah

  ReplyDelete
 3. Tabarruj = menarik perhatian. Orang tengok 2x, itu menarik perhatianlah maksudnya.
  Peringatan yang bagus, tahu tapi kadang lupa.

  Biasanya akak bila pakai apa2, fikir yang tak menarik perhatian sesiapa. Sama ada tertarik sebab nampak cantik, atau nampak pelik/tak sesuai tempat.

  ReplyDelete
 4. jgnlah melampau2 dlm berhias. pakai perfume pun supaya kita x mengeluarkan bau yg kurang menyenangkan apabila berurusan dgn org ramai.

  ReplyDelete
 5. Alhamdulillah...berkongsi ilmu agama yg bermanfaat...Terima kasih kakmim

  ReplyDelete
 6. menarik juak isu tok sebenarnya..sebagai lelaki adan suami memang bertanggungjawab orang dalam tanggungannya berkaitan dosa dan pahala ketika berpakaian

  ReplyDelete
 7. selalu nampak bekas jiran seapartment ammi yang berniqab tapi setiap kali nampak dia ammi mesti akan terpandang 2-3 kali walaupun ammi perempuan. sebab hiasan di mata dia macam keterlaluan, maskara, eyeliner yang agak tebal..

  tapi lama2 ammi macam arghhh biarlah dia....kehidupan dia biarlah dia jalani.

  ReplyDelete
 8. seingat sy, sy belajar psl tabarruj ni ms form tu... lps dah tau, insaf laa kejap

  tapi lepas tu... hilang daa😁 tp insya allah masih berpada2 lg..

  ReplyDelete
Previous Post Next Post

Contact Form