Projek Sains Tahun 3: Model Struktur Gigi

Selamat hari guru, semalam! Ya, saya mulanya sedikit pelik kenapa tak ada jamuan ya hari guru tahun ni. Selalunya kalau hari guru je mesti ada potluck di kelas. Rupanya tahun ni sekolah tukar strategi, buat dulu pra-sambutan, nanti sebelum cuti sekolah 24/5 nanti baru buat sambutan. Tak tau la ini arahan PPD ke macam mana, tapi macam dengar sok sek sok sek banyak sekolah plan macam ni. So semalam paginya di sekolah Awan Alan cuma perhimpunan hari guru dan penyampaian anugerah je. Lepas rehat, kelas macam biasa.

Semalam Alan buat model struktur gigi untuk kelas Sains. Alan ni semangat sikit belajar Sains. Mungkin pendekatan cikgunya,  sebenarnya cikgu Sains Alan ni cikgu influencer. Cikgu Tiktok dan Youtuber. Grup telegram pun ramai follower. Memang sesuailah dapat anugerah guru digital peringkat sekolah semalam. Atau, Alan ni dia memang minat Sains. Buku teks Sains Abang yang tahun 6 pun dia baca. 

Bila tau semalam mereka akan buat model gigi ni, malam tu dia dah mula baca dan study dah. Dan inilah hasilnya!

Model struktur gigi, projek Sains Alan semalam

Dari minggu lepas dah study gambar keratan rentas gigi ni

Sebab tu malam semalam excited baca dan study macam mana nak buat gigi guna plastisin

Gambar dari cikgu di whatsapp group kelas, 5 orang je berjaya siapkan dalam kelas. Balik rumah semalam dengan bangganya dia buat pameran model gigi dia. Hahaha.



 

13 Comments

Penafian:

Setiap maklumat yang terkandung di dalam blog ini adalah pengalaman peribadi penulis ♥ KakmimDotCom ♥

Oleh itu, setiap komen yang tersiar di ♥ KakmimDotCom ♥ adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis komen itu sendiri malah tidak mewakili pandangan penulis blog. Penulis blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlakunya sebarang permasalahan yang timbul yang berkait dengan komen tersebut.

Penulis blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.

Sekiranya ada persoalan dan masalah, bolehlah terus email di kakmimdotcom@gmail.com. Selamat membaca!

  1. Sekolah Kebangsaan anak saya pun buat sambutan hari guru pada 24/5. hari akhir sebelum cuti sekolah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kt sana pun sama jugak ke? Mungkin arahan atasan la ni rasanya

      Delete
  2. SELAMAT HARI GURU... Bestnyaa ada aktiviti mcm nie.. budak2 cepat belajar kalau buat aktiviti mcm nie ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul... fun learning... budak sekolah rendah mmg kena belajar sambil bermain

      Delete
  3. Nampak jadi gigi tu.. Tahniah Alan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq uncle.. itu yg dia dok 'pamer' kat umah tu

      Delete
  4. Replies
    1. suka lah dia kalau dia baca.. pantang dipuji alan ni.. haha.. tq auntie

      Delete
  5. Cantik giginya tu. Anak Cie tahun lepas darjah 3 pun buat gigi gitu jugak guna playdoh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah... topik tu la tahun 3... sama la guna playdoh.. tp ada jugak yg xde playdoh putih jadi kelabu giginya.. haha

      Delete
  6. Aisssh baguuuus hasilnyaaa 😍😍👍. Pintar Alan membuat yaa 👍😄. Good job Alan 🤗

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you auntie.. mesti cikgu ada tolong sikit-sikit tu

      Delete
Previous Post Next Post

Contact Form