Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Western Food. Show all posts
Showing posts with label Western Food. Show all posts

08/12/2020

Makan Western di Sharing Tree, Metrocity

December 08, 2020 9 Komen

Sabtu lepas tadika PASTI si #anakno4 Alan dah register untuk persekolahan sesi 2021. Tinggal seorang je lagi tadika, 3 orang dah masuk sekolah rendah. Yang sulung tahun depan last di sekolah rendah. Hmm.. Cepatnya masa berlalu. 

Lepas register di PASTI, bayar itu dan ini, Ibu dan Ayah pun bawak Alan makan sebelum pegi window shopping. Maklumlah bukan selalu nak keluar dengan si bongsu ni sorang. Selalunya kalau keluar mesti semua ada ataupun semua takde. Kalau semua takde tu namanya Ibu Ayah dating. Hihi.

Macam takde idea jugak nak makan apa so pegi je lah Sharing Tree di Metrocity. Sampai je kat sana hanya ada 1 famili je. So enjoy lah Kakmim ambik gambar. Kalau ramai orang segan jugak la wey. Lainlah kalau BBNU takpe. Memang dah difahami minat mereka berposing dan bergambar.

Dah trend zaman sekarang dah takde dah buku or katalog menu, semua main scan QR code je.

 
Bila dah decide menu kita sendiri tulis apa yang kita order. Nasib bukan macam Pizza Hut, key in terus menu dalam apps.


Ni ayam goreng Alan. Tak habis pun, siap tapau lagi.


Menu Ibu. Fries tu bagi kat Alan, nasik share jugak dengan Ayah.


Spagetti Alio Oglio with grilled chicken. Menu Ayah & dibantu Alan.


Ice cream Alan. Yang air manis tu pulak ada 2 ketul manusia punya.. cheat day konon.


Alan menikmati ice creamnya. Kesian jugak dia sorang-sorang. Selalunya riuh jer diorang 4 beradik bercerita sesambil menunggu order sampai.


Alan & yours truly πŸ₯°


Makan kat sini takdelah mahal sangat. Kalau order 1 menu je pun dah cukup kot sebab portionnya banyak, boleh share 2 orang. Sebab tu nama pun Sharing.

Tapi set yang kami order tu set combo lunch. RM10 je, kalau nak ice lemon tea tambah RM1. Kalau nak soft drink tambah RM2. Ok kan set combo lunch tu. Tu pun boleh share jugak bagi yang tak makan banyak. 

Rasanya sekian saja kot review tempat makan medium range di Kuching, especially Petra Jaya. Kakmim suka sini sebab boleh makan di open space area. Tapi kalau weekdays servis agak slow kat sini masa peak hour. Malam pulak tak pernah pegi. Selalu makan time siang je. Hehehe!

18/10/2020

Noms - Cafe Hipster Tumpuan Gen Z

October 18, 2020 3 Komen

Sebulan sekali Kakmim dan husband pasti akan mohon cuti bersama dan uruskan apa yang patut diuruskan. Sesambil tu dapat jugak husband & wife bonding. Biasalah kena bijak mengatur strategi kan?

Kebetulan hari tu kami cuti untuk meriki dan membeli tayar dan rim kereta yang telah dicuri hari tu. Bila dah setel semua barulah ada selera nak lepak-lepak dating.

Bila dating macam ni, takde anak-anak bolehlah try tempat yang tak pernah dikunjungi bersama #theImans. Kata dating kan? Wajiblah tempat yang rare πŸ˜‚

Pilihan kami hari tu ialah Noms. Nice jugak environment untuk dating dan lepak-lepak kat sini. 


Kat Noms ni memang menu omputeh jer semua. Takde nasik or mee. Kalau pasta, ada. Signature menu kat sini f courselah sandwichnya. Menu gen Z sangat kan? Masa kami lepak hari tu pun takde yang baya-baya kami. Semuanya gen Z. Kakmim dan husband jer perasan muda πŸ˜‚

Kami order set grilled mac & cheese with beef becon sandwich ni dan jugak sticky chicken wing. Not bad, kenyang jugak la. Serius tak habis, terpaksa tapau chicken wing tu.

Nak kata mabeles sangat takdelah jugak tapi berbaloi untuk lepak-lepak sambil dating. 


Ini pulak deco dalam wash room. Sempat jugak kau hakak menyelinap masuk sekali lagi semata-mata nak ambik gambo ni. Suka sangat sebab semua customised kat sini. Memang nampaklah owner Noms ni memang well-planned untuk serius run bisnes fastfood Noms ni.

Untuk yang di Kuching, Noms Signature ada di Jalan Tun Jugah dan jugak Metrocity Matang. 

Dan yang nak follow Noms di IG bolehlah search @nomsmalaysia πŸ‘πŸ»

#notakakmim: Ini bukan iklan berbayar tau! Kah kah.









03/01/2020

Western Food di Kuching - Toko Daging, Satok

January 03, 2020 6 Komen
Kecoh jugak semalam kan bila Menteri Pendidikan kita tetiba letak jawatan. Saya mungkin faham kenapa beliau letak jawatan sebab saya pernah juga mengalami  situasi seperti ini bila BFF letak jawatan daripada post yang dipegang. Bukan sebab nak lari dari tanggungjawab tapi saya pasti faktor-faktor lain yang mendesak keputusan tersebut. Apapun perletakan jawatan beliau, hidup perlu diteruskan. Hari ni hari pertama bertugas pada tahun 2020. Yeah!!

Ok, saya cuba follow perancangan saya untuk blog ni. Hari Jumaat hari untuk review. So hari ni saya nak buat food review untuk tempat makan di area Kuching. Ada ke warga Kuching baca blog ni ek? Takpe, saya share je untuk sesiapa yang datang ke Kuching pun boleh je kalau nak makan kat sini.

Kami pergi ke suatu tempat makan western ni 3 minggu yang lalu. 1st time makan di kedainya di area Satok tapi 2nd time makan di Toko Daging. 1st time dulu makan di Gita. Toko Daging ni ownernya Melayu, 1st kedai diorang di kawasan perumahan jer, kat rumah. Yang kedai di area Satok ni memang di shoplot kedai.

Meet The Grill - tagline Toko Daging

Lokasi Toko Daging ni di area Branch Celcom di Satok atau area Lock Ann atau mana-mana yang korang familiar lah ye. Kalau tak familiar area Satok, waze kan ada. Hehehe.

So far kat sini kita boleh order set dulang atau personal set. Selain western, set nasi kambing bakar pun ada jugak. Hari tu kami ambik set dulang dan set nasi kambing bakar sebab si Kakak nak makan nasik. 

Ni set yang kami ambik RM48. Ok kan? Kami 6 beranak makan pun tak abis, tapau jugak balik umah. Mungkin kalau takde set nasi tu habis kot.

Gravy sedap, marinate sedap, sayur pun sedap. Diorang guna kacang buncis dan carrot. Sedap sangat. Suka!

Selalunya kalau kita makan western mesti minum Coke kan? Kat sini diorang tak jual soft drinks, semua order. Kami order air rasmi kami teh O, Ayah diorang green tea lemon dan air teh bunga ni. Yang uniknya teh bunga kat sini memang letak bunga krisantimum tu, dan rasanya pun tak rasa yang teh bunga selalu, ada rasa organik sikit. Nice!

Gambar dicilok dari Facebook Toko Daging. Menggiurkan tak? Hahaha. Kalau nak jamu mata lagi silalah klik Facebook Toko Daging. Lagi banyak gambar-gambar yang bikin air liur meleleh. Haha.


Next time kalau ada di Kuching, malas nak keluar dari hotel, ye lah nak booking grab lagi, Food Panda pun boleh. Senang kan? Nak lepak ramai-ramai, boleh book awal di www.wasap.my/60168000634/TokoDaging

Last but not least, kami la #imanfamilia. Hihihi. Dan sebenaranya saya takde kaitan pun dengan Toko Daging ni tau. Hehehe. Cuma tak rugi share tempat makan Muslim yang menarik, berpatutan dan cozy.










01/05/2019

Angel Hair Bolognese Paling Simple Di Dunia

May 01, 2019 2 Komen
Benda yang paling senang dimasak di dunia ialah western food!!!! Siapa setuju kita geng 😁😁

Bendalah western ni kalau tak reti sangat kat supermarket tu semua dah ready, tinggal nak panas je. Tapi saya tak pernah jugak terus panaskan bendalah yang ready to eat kat supermarket tu. Kena modified jugak. Hahaha.

Kalau malas, memang sesuailah kan nak serve western kat umah. Cuma bahan² nak masak tu kena selalu ada stok lah.


Angel hair hari tu yang masih ada balance separuh, kita tranform jadi angel hair bolognese pagi ni. Breakfast sempena hari pekerja. Hehehe.

Ibu, ada meatball tak?? - tanya #theimans

Memang tak adalah nak πŸ˜†πŸ˜† Ini namanya menu terjun 🀣🀣

Selamat Hari Pekerja dan selamat bercuti semua!!!

23/04/2019

Rambut Bidadari Goreng

April 23, 2019 2 Komen
Pagi ni masa #theimans breakfast, saya explain lah dekat diorang, benda yang diorang makan tu bukan spagetti tapi angel hair. Spagetti kan besar dan tebal, angel hair ni nipis je. Terus si kakak berbunyi, oh, rupanya kita makan rambut bidadari goreng. Hahaha.. ye lah nak. Rambut bidadari pun rambut bidadari lah.

Bekalan Ibu dan anak² yang sempat disnap pagi tadi. Bekalan untuk #theimans yang di sekolah rendah takde dalam gambar sebab dah siap packing dalam beg masing².

Alkisahnya, minced beef dah takde stok, ayam jer ada. Cincang² ayam manual style untuk masak angel hair goreng ni. Buat macam pasta goreng tapi guna si angel hair. Untuk kakak, kalau bekal makanan yang berkategori pasta ni kena bawak lebih, sebab kawan-kawannya suka. Kesian pulak kalau berebut² makan nanti. Si abang pun Ibu bawakkan lebih hari ni, sebab ari tu bekal pasta goreng dia cakap ramai kawan dia mintak. So nanti jamuan hari guru senang je lah Ibu buatkan pasta goreng je untuk semua.

Si abang ni suka bercerita, ada kawan dia di sekolah tak bawak air. Satu hari tu duit pulak lupa bawak. Air tak ada, nak beli makanan kat kantin duit takde, alahai kesiannya. Ibu tanya, abang bagi tak makanan kat dia, abang cakap kawan dia taknak. Sedih pulak Ibu dengar.

Budak darjah 1, kecik lagi, ye pun nak ajar budak berdikari suruh beli makanan di kantin tapi at least air tu bawaklah dari rumah. Kesianlah budak² yang tak bawak bekal ni. Alahai mak-mak. Air masak jer pun.

#theimans ni memang tak pernah tak bawak bekal. Memang kena bawak hari-hari. Tak sanggup nak fikir diorang tak makan waktu rehat, perut pulak lapar, macam manalah nak belajar nanti. Diorang ni nak ke sekolah pun kena isi perut dulu kenyang². Memang risau kalau diorang tak makan. Alhamdulillah, memang #theimans dah terbiasa breakfast berat. Paling diorang suka, nasik goreng lah. Weekend kalau tak sediakan breakfast asyik kena soal je Ibu masak apa, Ibu masak apa. So memang takde hari yang tak masak. Hahaha. Kalau malas sangat beli je nasik lemak untuk breakfast, setel.

So, mak-mak kat luar sana, bekalkanlah air masak untuk anak-anak ke sekolah ye. Kesian tau, budak-budak ni dah la kuat bermain kang dahaga kesian diorang. Kalau boleh, elakkan bekal air manis, sebab nanti bawak air manis budak-budak cepat nak terkencing. Ada sesetengah budak tak suka pergi toilet di sekolah. Lagipun budak umur ni tak elok banyak minum air manis.

Seronok tau bila anak balik sekolah bagitau, Ibu.. bekal abang habis ari ni, ada kawan mintak jugak, abang makan share² dengan kawan. 

Bak kata pepatah, hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicecah. Biar sedikit tapi berkat. Budayakan amalan berkongsi ketika anak² masih kecil.

31/01/2019

Air Tangan Ibu

January 31, 2019 0 Komen
Minggu lepas Ibu demam
Demam yang teruk
Terasa bersalah kerana dapur tak berasap selama demam tu
Bekal ke sekolah pun Nenek yang sediakan
Itu lah kasih sejati seorang insan bergelar Ibu
Bila tau anaknya demam, semua disuruh tranfer ke umah Nenek
Ye lah Ayah kan takde sapa lagi nak diharapkan
Kalau tak support system, Bapak Mak dan adik² semua kan? Kan?

Minggu ni baru terasa larat sikit nak masak
Selera makan  pun dah mula menjengah
Si kakak dan Imran pun dah alhamdulillah beransur sihat
Cuma tukar syif, si abang pulak tak sekolah hari ni
Abang pulak yang demam dan ada tonsil..huhuhu
Terjangkit Ibu jugak la tu
Maafkan Ibu anak² Ibu...

Semalam seharian hujan lebat
Rasa nak western je anak tekak ni
Mengenangkan tekak ni la.. balik keja Ibu sanggup mengharungi hujan lebat
Beli bahan-bahan nak masak spagetti
Ye lah.. stok kat umah tinggal berapa kerat je lagi
Belom lagi shopping stok bahan dapur sejak payday ari tu

Dalam kepala meatball spagetti bolognese
Nak cari meatball brand Marina memang takdelah kalo setakat nak shopping dekat umah
Kat Giant jugak baru ada
Rembat je apa yang ada... Ramly pun okay

Dan..
Bila dah siap masak si kakak kena tunggu Ayah dan abang pulak balik dari klinik
Baru dapat makan sama²
Semalam balik sekolah Abang dah demam
Memang nak kena ke klinik jugak
Abang ni jenis tak suka nasi bubur
Bila ditanya nak makan spagetti dia nak pulak
Ok la.. malam tadi semuanya makan dengan berseleranya
Walaupun abang makan sikit
Tapi ada jugak makan sebelum dapat makan ubat
Syukur... semuanya dipermudahkan


Tiada apa yang menggembirakan si Ibu bila anak² berselera makan
Gambar tak berseni sebab Ibu takde mood nak ambik gambo
Snap je apa adanya untuk status Whatsapp.. hahaha


Ibu masak tak pernah tak sedap, sebab Ibu masak kan dengan penuh kasih sayang


Auwww.. tak boleh tahan punchline si kakak
Memang mulut manis.. hehehehe

Memang masak lebih malam tadi sebab nak bekal untuk bekfes pagi ni
Kakak ari ni 1st day sekolah setelah 3 hari tak sekolah
Si kakak pun bawak bekal yang sama

Ibu rasa memang Ibu pun dah lama tak masak western ni

Takpe, meatball semalam pun masih banyak lagi
Plannya nak buat meatball + blackpepper gravy pulak
Nak buat mac & cheese pun on
Hahahaha... memang air liur western je lepas demam ni

Layannnnnn jer