Follow Us @soratemplates

20/12/2019

Demimu semangkuk mee kolok

December 20, 2019 0 Komen
Entri ini adalah kesinambungan entri INI

Semalam (Khamis) tarikh akhir untuk hantar assignment. Masa tengah breakfast kat kedai, Kakmim dapat pm daripada diorang.


Masuk je ofis, memang ramai dah tunggu di lobi. Hahaha. Semangat ye diorang hantar assignment penangan mee kolok semangkuk.

Tapi semalam tu memang tarikh nak kena hantar. Nak tak nak ko mesti hantar kan, maka jawapannya memang takdelah mee kolok. Hihihi. Next tugasan masih ada lagi. Kah kah!

Semuanya.. alaaaa. "Mintak gulabatu jak lah, puan".  Haa... ambiklah memang untuk dimakan.

Habis kau semua ni diorang borong, pastu top up lagi, diorang masuk bilik lagi, lesap lagi! Hahaha!

Kita tengoklah pulak lepas ni adakah mereka masih bersemangat nak hantar tugasan awal. Hmm...


19/12/2019

Kenali Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK)

December 19, 2019 0 Komen
Apa itu UPKK?

UPKK atau Ujian Penilaian Kelas KAFA) adalah ujian untuk menilai tahap kemahiran, kebolehan dan penghayatan murid-murid tahun 8 dalam bidang pengajian Al-Quran, Ulum Syariah (Aqidah dan Ibadah) , Sirah, Adab ( Akhlak Islamiyah), Jawi dan Khat dan Asas Lughatul Quran, penghayatan cara hidup Islam dan amali solat.

Ia di nilai dalam 4 bentuk penilaian iaitu :

Bentuk Lisan: Al-Quran
Bentuk Amali: Amali Solat
Bentuk Lisan & Pemerhatian: Penghayatan Cara Hidup Islam
Bentuk Penulisan: Ulum Syariah ( Aqidah dan Ibadah )
                              Sirah
                              Adab (Akhlak Islamiyah)
                              Jawi dan Khat
                              Asas Lughatul Quran



Macam mana nak daftar?

Kebiasaannya, sekolah agama/sekolah KAFA yang akan daftarkan untuk murid. Jadi murid-murid perlu mengisi borang pendaftaran kemasukan UPKK yang ditetapkan. Setahu Keknil, sekolah integrasi takde peperiksaan UPKK, tapi kalau ada ibubapa yang nak daftar juga, boleh bertanya kepada pihak sekolah sendiri la. Perlu diingatkan, pendaftaran lewat daripada tarikh yang telah ditetapkan akan ditolak.

Siapa yang layak daftar untuk UPKK?

a) Murid yang belajar KAFA sekurang-kurangnya 3 tahun
b) Mengikut Kurikulum KAFA
c) Murid tahun 5 KAFA berumur 11 tahun ( mengikut tahun semasa )
d) Berdaftar untuk menduduki UPKK

Tarikh pelaksanaan UPKK adalah berdasarkan takwim penilaian (ditentukan oleh JAKIM)

Apa Kelebihan Peperiksaan UPKK?

Sijil UPKK ini diperakui di seluruh Malaysia bagi salah satu dokumen sokongan bagi permohonan pelajar untuk kemasukan tingkatan satu ke Sekolah Menengah Agama di seluruh Malaysia terutamanya sekolah dibawah pentadbiran Kementerian Pelajaran Malaysia.

Wajib ke ambik peperiksaan UPKK ni?

Tak wajib pun. Ada je sekolah yang takde peperiksaan UPKK. Tapi still ada belajar agama kan. So takde masalah. Peperiksaan ni sekadar untuk pengskoran sahaja. Apa yang penting adalah selain dari ilmu duniawi, anak-anak juga didedahkan dengan ilmu akhirat. Barulah seimbang. Jangan dikejar dunia sahaja, sebab ia sementara, akhirat pun kena belajar juga. 

Jadi, kalau takde UPKK, tak boleh masuk sekolah agama ke?

Untuk makluman korang, selain UPKK, ada juga peperiksaan PSRA (Darjah 6). Sijil UPKK ini sama pentingnya dengan sijil PSRA. Jadi bila ada 2 sijil ni, dapat menguatkan lagi permohonan masuk ke sekolah menengah agama, sekolah tahfiz, asrama penuh dan lain-lain. Jangan risau juga kalau keputusan UPKK tak memberangsangkan, sekiranya anak berminat nak sekolah agama, masih ada PSRA. Masa tu, boleh buat betul-betul. Mana tau masa tu keputusan PSRA lebih cemerlang dari UPKK.

Dan yang tak ambil UPKK mahupun PSRA, jangan risau juga. Selain sekolah menengah agama, sekolah tahfiz, asrama penuh dan lain-lain, ada banyak lagi sekolah lain untuk anak-anak korang seperti sekolah harian, sekolah sukan dan lain-lain. Jangan nilaikan anak berdasarkan keputusan peperiksaan sahaja, tetapi kena nilaikan juga apa minat mereka dan kecenderungan mereka ke arah apa.

Oleh itu, bekalkan anak² kita juga dengan ilmu akhirat. Sebab itu pentingnya UPPK untuk anak-anak kita. Anak Kakmim yang sulung akan ambik UPKK tahun 2020 ni. Berdebar jugak ni, 1st exam besar untuk ibu & anak. Tak boleh lah nak ponteng sesuka hati tahun depan ni. Oopss..

18/12/2019

Diari Seorang Pelajar Kolej

December 18, 2019 2 Komen
Entri ini adalah kesinambungan entri INI.

Tak tau nak mula dari mana. Kelasnya hari Isnin. Deadline hantar assignment ialah hari Khamis sebab minggu depan diorang cuti. 

Hmm... Korang update status kat Whatsapp tak? Best jugak tau layan status kat Whatsapp ni. Kekadang kita boleh follow apa yang orang² yang kita kenal buat sehari-hari

Alkisahnya bebudak yang Kakmim ajar ni budak TVET. So diorang ni memang banyak hands on. Keja-keja amali bagi jer dekat diorang, kerja yang ada teori dan bahasa ni agak kureng sikit lah. Since Kakmim ni memang suka jugak follow status bebudak ni, memang sukalah baca status diorang. Senang jugak nak pantau apa diorang buat. So malam tadi memang perasan lah ada status budak yang stay-up.

Actually status ni ialah video. Sila tengok jam, 2327 pm ye, nampaknya ada orang tengah siapkan assignment yang Kakmim bagi.

Nampak jam? 0059. Pagi tau. Hmm.. lambat ye tido

Alhamdulillah. Pagi ni dia orang pertama yang hantar assignment atas meja Kakmim. Tetiba rasa nak appreciate pulak spesis budak yang patuh arahan macam ni. Terus Kakmim offer mee kolok kat stall kedai mamak bagi yang hantar pada hari ni.

Ala.. blast jer dalam grup. Senang dan memudahkan. Lepas tu update di status Whatsapp jugak, ramai yang respon.

Sehingga jam 12 tengah hari ada 7/30 yang dah hantar. Seronok diorang dapat duit untuk makan mee kolok ayam. Alhamdulillah, kongsi rezeki. 

Lepas tu kan sebelah petang ni, sekejap tadi la... member pm gambar budak yang jadi orang pertama hantar tadi, tido! Tertido kata nya. Kesian...


Masa hantar tadi pun diorang dah bagitau, banyak tugasan nak kena buat sekarang ni. Encik tu lagi, Encik ni lagi. Kakmim jawab barulah thrill keja banyak pastu dah siap hantar baru lah feel cuti seminggu. Hehehe! Betol kan?

Macam tu lah kan kehidupan seorang pelajar, kalau takde assignment, takde projek, kosong je rasanya. Sesambil belajar sesambil masih boleh enjoy. Hutang pun takde lagi. Untung kan? 


Tailor Pekerjaan Yang Lumayan

December 18, 2019 2 Komen
Sesungguhnya orang yang berbakat menjahit ni mampu beroleh kesenangan dengan bakat yang dimilikinya. Jeles tau sebab Kakmim tak reti menjahit.



Kalaulah Kakmim pandai menjahit, mesti tak risau nak beli kain pastu buat sendiri je. Jimat kos sangat.

Sebabnya kos hantar baju jahit kat tailor sekarang sangatlah mahal. Especially tailor yang menyewa kedai di area bandar tu. Huhu.

Kakmim dah lama dah tak buat baju hantar kat tailor. Semuanya beli online jer sekarang. Baju melayu anak pun sama, online je senang. Si ayahnya jer yang masih jahit hantar kat tailor. Tu dia punya hal lah sebab dia yang bayar sendiri. Hihihi. Bagi Kakmim kalau hantar baju anak-anak kat tailor upah jer boleh beli baju online lagi. Kos kain lagi. Hmm... 

Bulan lepas memang jadi kucing nak beranak lah carik tailor nak buat baju. Tailor personal Kakmim sebelum ni dah tranfer ke Penang sebab tu tak buat baju customised dah lepas tu. Memang takde idea dah nak hantar baju kat sapa. Last² hantarlah kain kat satu tailor ni. Baru nak cuba kan? Tak konfiden nak buat baju berfesyen bagai. Dah ler kain lace berlining pulak, kos memang double lah nak buat tu. Ambik jalan mudah, Kakmim buat baju kurung. Sukat badan ni tau. Bukan ikut contoh. harap-harap ok lah sebab baju kurung je kan.

Tapi.. bila ambik, hmm... nak nangis pun tak guna. Baju tu besar! Memang takde mood ah nak pakai, tapi terpaksa jugaklah pakai sebab baju sedondon untuk kahwin adik ipar. Nak pakai kali ke-2 hmm... fikir dulu kot. Ko bayangkan kos beli kain, beli kain lining, kos upah lagi, upah tu double caj tau sebab ada lining. Nak nangis nak nangis, kalau beli online dapat 4 pasang baju kurung cotton tau! Seminggu setel untuk pergi keja. Terasa pembaziran sangat walaupun ayahnya punya syer tapi kalau tak hantar tailor memang seronok ah baju baru lawa-lawa di IG di FB. Hmmm...

Sebab tu lah memang susah nak cari tailor yang serasi dengan kita. Bila cuba-cuba macam ni itulah risikonya. Yang tak dapat nak tahan kesedihan sebab double caj tu. Uwaaa!! Takmo pikir kerugian di situ tapi tengok jer baju tu memang rasa down sangat lah.

Korang pandai ke menjahit? Untung laaah mereka yang pandai dan berbakat. 

Sekarang nak carik tailor untuk baju sekolah dan baju KAFA anak-anak pulak. Baju sekolah si kakak tak dapat nak beli sebab diorang pakai baju fesyen baju punjabi, kalau baju kurung biasa untuk hari jumaat tu memang boleh beli, baju KAFA pun sama. Manade jual baju KAFA dah siap, kaler setiap sekolah pun dah lain-lain.

Buntu!!

Perasaan Bersalah

December 18, 2019 4 Komen
Quick update sebelum nak breakfast mee kolok kat kedai mamak di bawah.

Berkenaan cuti sekolah yang panjang ni. Sebenarnya ada sedikit perasaan bersalah sebab tak dapat nak spend cuti dengan #theIMANs. Minggu depan lepas krismas barulah Ibu dapat cuti. Nak plan ke mana-mana pun hari asyik hujan. Nak staycation pun bila jenguk date di Agoda pun asyik full house je hotel² yang best. Memang rasa bersalah. Kekadang diorang ada jugak bagi tau boring. So sekarang Ibu biar jer mereka buat apa yang mereka suka. Balik petang dari umah nenek, diorang nak main basikal kat luar Ibu biar je. Kesian anak-anak Ibu. Nak jenjalan naik flight tak larat pulak fulus ni nak. Tahun ni jer pun 2x dah jenjalan ke seberang sana. Maybe next time ye.

Wishlist Ibu sekarang untuk spend time dengan diorang:


  1. Staycation
  2. Tengok orang utan di Semenggoh
Ayah pulak dah tak dapat cuti bila yang lain dah cuti krismas. Hmm...

Lain pulak view pc Kakmim ari ni, nak suh pegi pulau ke tu?

17/12/2019

Bilakah Kali Terakhir Anda Membaca Suratkhabar?

December 17, 2019 3 Komen
Ya, soalannya bilakah kali terakhir anda membaca suratkhabar? Pagi tadi? Semalam? Minggu lepas? Tahun lepas? Tak ingat bila. Hahaha

Suratkhabar mungkin dah tak berapa sinonim lagi dah pada zaman sekarang. Kalau tak, takkan Kumpulan Utusan pun boleh tutup. Kesian jugak kan pekerja-pekerja di Utusan tapi nak buat macam mana mungkin pesaingan daripada teknologi internet sekarang yang semuanya boleh diakses di hujung jari sahaja.

So untuk kelas hari ni, Kakmim buat throwback sikit untuk Gen Z yang Kakmim ajar. Kalau sebut jer Gen Z memang dah boleh tau generasi yang bergantung kepada mobile dan data. Mereka ni boleh diibaratkan tak ada duit pun tak apa janji ada wifi. Haaaa... gitu. Agak-agak bilalah kali terakhir diorang pegang neswpaper kan? Hmm..

Bila arahan untuk tugasan dikehendaki mencari artikel, ya apa-apa artikel, semuanya lebih mudah mencari artikel di internet dan print untuk bawak ke kelas. Huh, terlalu cliche lah kan? Nasib baik ada jugaklah seorang yang bawak suratkhabar, so Kakmim suruh diorang sekelas buat paper cutting dari suratkhabar yang kawan diorang bawak. Apalagi Kakmim pun top up lagi dengan suratkhabar lama dari bilik sumber. Bertambahlah koleksi suratkhabar untuk dibaca dan dibuat rumusan. Sebenarnya mereka ni sedang mengaplikasi bagaimana nak menguruskan maklumat. So selain mencari maklumat mereka harus juga membaca dan mentafsir apa yang hendak disampaikan oleh penulis artikel tersebut. Takdelah asyik mengoogle je kerjanya.

Hari ni kerjanya menggunting, membaca dan menaip rumusan daripada artikel yang dibaca

Ya.. baca jangan tak baca

Anda pulak bagaimana? Mesti prefer baca newspaper secara online kan? Kalau Kakmim pun macam tu jugak, kalau ada hantar artikel untuk dipublish di paper barulah beli newspaper, kalau tak, hehehe... memang tak lah nak beli. Macam tu lah kehendak teknologi kot, semuanya nak paperless.