Follow Us @soratemplates

02/02/2021

Mikael bin Mael

February 02, 2021 16 Komen


Inilah Mika. Atau nama penuhnya Mikael bin Mael. Budak #theIMANs yang 3 orang ni kalau nak panggil si Mika ni mesti panggil nama penuh - Mikael bin Mael. Macam manalah Mika ni boleh jadi anak si Mael sedangkan Mael duduk umah mak, Mika ni pulak jumpa kat area rumah kami ni je. 


Rasanya saya tau mungkin sebab si Mika ni berbulu oren macam Mael. Rindu pulak dekat Mael yang dah jadi arwah. Nasib baiklah ada pengganti, si Mika ni. Masa Mael mati dulu Mika ni kecik lagi, sekarang dah besar macam Mael dah. Tapi Mika ni lagi aktif daripada Mael. 




Si Mika ni memang Kakak yang jaga sebab saya sebenarnya takut kucing! Memang tak berani nak dukung si Mika ni. Geram memang geram tapi takut! Yang suka memanjakan Mika ni Iman dan ayahnya je. Yang lelaki 3 orang tu sama je dengan ibunya, mulut je bising tapi suruh dukung Mika tak berani. Kalau Mika ni dah berlari-lari dalam rumah adalah budak kecik terjerit-jerit macam ibunya. Siapa lagi kalau bukan Alan. Hahaha! Mak borek anak rintik agaknya.


Gambar ni saya candid masa si Mika ni buat 'inspection' dalam rumah. Mika ni bukan boleh bagi chance masuk rumah, semua ruang dia nak lawat. Tiba-tiba terus jer dia nak naik tingkat atas. Terus saya jerit, "Mikaaaa!!! Pergi sine ya??" - dibaca, Mikaaaa! Pergi mana tu?


Pandai pulak dia berhenti, tau namanya dipanggillah tu. Lepas tu pura-pura tengok-tengok ke bawah dari atas. Terus tak jadi naik bilik kat atas. Eii, geram. Pandai berlakon ye.


Bila dah takde baby kat umah macam ni lah, tumpang bermanja dengan kucing. Lalala!






 

01/02/2021

Cita-Cita Nak Tanam Bunga

February 01, 2021 11 Komen

Sejak PKP 1.0 dulu, ramai kenalan saya yang mula berbudi dengan tanah. Apa kata orang putih, to kill the time?? Aha.. ya ya. Banyak masa terluang masa PKP dulu. Tak perlu masuk ofis, tak perlu travelling atas urusan rasmi ke sana ke sini. Just stay at home. Maka patutlah cari kerja lain di rumah kan? Tapi saya takde pulak sempat bertani macam mereka. Mungkin saya sibuk dengan Netflix kot. Ye ke? Entahlah saya pun tak tau apa yang saya buat masa PKP dulu. Macam masak, lipat kain, itu jer rutin yang saya buat. Beruntunglah mereka yang sempat berbudi dengan tanah. Baru sekarang timbul sekelumit rasa cemburu pabila melihat perkongsian hasil 'to kill the time' mereka di media sosial. 


Tapi.. saya masih juga terfikir-fikir apa yang saya buat masa PKP dulu. Banyaknya masa terluang yang saya persiakan. Mungkin sebab Encik Suami kerja macam biasa dan saya pun terasa macam takde beza sangat pun, cuma saya tak perlu pergi ofis macam selalu. Ala-ala cuti rehat macam tu je lah. Hmm..


Dah habis PKP, PKPB dan PKPP barulah sibuk nak buat macam-macam. Bapak saya pun macam biasalah datang ke rumah saya dan berkebun. Belakangan ni baru Encik Suami sibuk jugak tengok-tengokkan sayur-sayur yang Bapak saya tanam. Itupun sebab bila musim hujan Bapak jarang dah menjenguk kebun sekangkang kucing di belakang rumah saya ni. Kenapa kangkang kucing? Kangkang kera besar sikit rasanya daripada kangkang kucing. Kah! Kah!




Bila dah dipancut dengan waterjet barulah naik serinya. Takdelah berlumut sangat. Nasib jugak bersimen kalau tak, lagilah sakit mata memandang. Sebenarnya jiran-jiran belakang rumah tu tak duduk di situ. So keadaan rumah mereka agak tak terurus. Itu jugak antara faktor kenapa saya tak berapa nak suka menghabiskan masa di belakang rumah ni. Jiran sebelah kiri takde jugak, kerja dan tinggal di Sibu. Rumahnya dah bersimen macam rumah kami, so masih ok lagi. Jiran sebelah kanan pulak membela rumput. Hmm.. down terus tengok lalang-lalang yang menyubur.


Sejak minggu lepas Encik Suami sibuk ajak 'bela' bunga kat belakang ni. Saya kata tunggu dulu. Kalau boleh saya nak beli je bunga-bunga di pasar minggu tu, tinggal bawak balik, siram dan jaga. Bukan nak tanam from the scratch. Nampak sangat suka short cut kan? Tapi sebenarnya jauh di sudut hati teringin jugak nak bela keladi dan hati-hati yang viral sekarang ni. Tapi takut nanti hangat-hangat taik ayam, pokok bunga pun mati. Banyak tapi nya kan?


Err.. Boleh ke saya ni? Takut pulak nak cabar diri sendiri bila part ni.

 

Buah Duri Dari Kayangan

February 01, 2021 15 Komen

Bila dah tak tahan mengidam, tengok ada kawan promote buah duri dari kayangan ni di FB terus je Kakmim pm seller. Yang bestnya dia ada COD, tu yang interested tu. Tak payah nak ke mana-mana. Range harga pun pelbagai jugak. Yang siap pack pun ada. Yahooo!



Kakmim ambik yang 3 biji RM50 je. Cukuplah jangan tak merasa kata orang. Bila seller sampai, kita pilih-pilih dan bayar. Oh, seronoknya! #theIMANs terus tak sabar-sabar nak makan. Lama dah tak makan durian, kata depa.



Not bad lah buahnya. Tak ada yang buruk pun. Ada sebijik lagi belum bukak.


Alhamdulillah. Tercapai jugak hasrat nak makan buah duri dari kayangan. 


Oh ya, ini cerita semalam. Minggu ni Kakmim keja di opis takde BDR sebab kena setelkan semua penilaian budak sebelum depa bercuti.

 

31/01/2021

GGAM Legacy 2021

January 31, 2021 11 Komen

Hari Khamis tu cikgu ada bagi link untuk Pandu Puteri Tunas join GGAM Legacy. Semangat Ibu register Kakak. Siap buat reminder lagi kat handphone takut terlupa. Almaklumlah programnya hari Ahad takut terlajak tidur pulak. Nampak tak siapa yang lebih bersemangat kat sini?





Cikgu cakap semua wajib menggunakan full uniform bila online Zoom. Kakak cakap bajunya dah kecik. Takpelah, lepas ni macam lebih ke online je. Pakai baju kecik masa online takpe. Kat rumah je. Hihi!




Macam biasalah cikgu nak bukti bergambar semasa online. Lepas tu gambar-gambar ni untuk buat laporan masuk dalam buku log. 

Penat jugak jadi pemantau ni. Perut pun berdondang sayang sebab program abis lambat. Dah setel masak awal tapi nak tunggu semua sekali makan bersama.

Mana tak lambat, habis zoom cikgu ajak masuk GM pulak nak ambik gambar semua untuk pelaporan sekolah. Layan saja lah.

 

30/01/2021

Alan Dapat Hadiah Ikan

January 30, 2021 21 Komen




Minggu ni saja 2 hari berturut-turut Alan tak perlu bawak bekal ke sekolah sebab ada kawan yang celebrate birthday kat PASTI. Dan semalamlah yang paling best, Alan dapat ikan daripada kawannya yang birthday. Semua dapat, kelas 4 tahun dapat, 6 tahun pun dapat. 5 tahun memang confirmlah dapat.


Lain dari yang lain. Selalunya parents akan bagi jajan as a goodies tapi semalam semua dapat ikan seekor sorang. Lepas tu ada bubur ayam, Alan cakap nasi bubur McD. Jarang parents sedekah bubur masa birthday, selalunya mee hoon, spagetti atau nasi goreng.


Dah selamat masuk akuarium Ayah dah ikan Alan ni. Bangga jer dia bagitau Ayah dia ada ikan baru. Kanak-kanak memang excited kalau bawak sesuatu yang baru ke rumah kan? Apatah lagi yang kawan dia bagi.