Follow Us @soratemplates

12/10/2008

Dating, sunyi dan hanging



Aku dan dia dah lama tak tengok wayang.
Sejak bulan puasa hari tu, kitorang pun 'puasa' nengok wayang gak.
Aku pun tak tau dah ceta apa yang best sekarang ni.
Masa raya hari tu dia ada ajak nengok 'Senario'.
Aku sebenarnya tak suka sangat 'Senario' nih.
Lagipun hari masih raya.
Memang mood nak nengok cerita tu takde.
Tambah-tambah lagi banyak umah yang tak diziarah.
Nak pergi nengok wayang plak.
Tak sedap hati aku nih.
Nanti apa pulak kata mak aku.
Orang pergi visit umah sedara-mara, aku plak nengok wayang.
Orang Serawak tak beraya nengok wayang la.
Raya? Berjalan la umah urang.
Huhuhu.



Bila adik-adik aku (si murai & si mrs bean) dah balik kampus.
Sunyi la. Boring pun jugak.
Dah terbiasa riuh-rendah sepanjang puasa dan raya.
Bila diorang balik, tak bestnya.
Nak memeriahkan suasana, si dia la selalu lepak di umah.
Orang datang umah, tolong layan.
Aku masak untuk orang datang, dia pun tolong habiskan.
Tunang aku ni bagus, dia suka makan.
Makin la aku suka masak bila dia suka makan.
Aku takut gak kalo dia gemok masa bersanding nanti.
Hehehe.
Tapi, takpe la.
Jangan la kurus melidi.
Nanti orang cakap aku dera dia plak.
Biar la gemok sikit, kalo gemok senang nak cover kalo orang tanya.
"Hati senang."
Hahahahaha.
Boleh kan camtu?

Bila asik terperap kat umah, boring gak.
Nak buat kerja? Malas.
Pergi la kuar dating.
Adik-adik aku asik nak ikut jer.
Boring la asik bawak budak 2 ekor tu jer.
Tak kawen lagi dah jalan heret budak.
Sekali-sekala tu takpe la jugak.
Hehehe.
Bila dah takde idea nak buat apa, kitorang gi Pusat Seni Suara.
Hahaha.
Kelakar.
Dah lama tak lepas gian ni.
Ooopss...



Kalo nak tau Pusat Seni Suara tu ialah karaoke box.
Aku suka panggil 'karaoke jamban' jer.
Hihihihi.
Murah jer 1 lagu = RM1
Janji dapat lepas gian.
Lepas gian melalak ok.
Bukan lepas gian apa.
Dapat la melalak sepuas-puas hati.
Aku peduli apa.
Orang lain pun sama jer.
Bukannya remaja jer yang lepak sini.
Ada yang tua-tua pun ada aku nengok.
Lagipun kat situ clean jer, tak gelap.
No smoking, no alcohol.
Terjaga rapi.
Kesimpulannya tak mencurigakan la.
Ada gak karaoke jamban yang aku pernah gi yang gelap.
Yang jaga kaunter pun ala-ala gangster gitu.
Yang camni harus dielakkan.
Takut jugak.
Kang tak pasal-pasal masuk lokap lak I.
Mau haru-biru jadinya.

Esok hari Isnin.
Kerja!!!
Adoi. Takde mood la.
Rumah pun sunyi jer.
Bapak demam lagi.
Nampak gaya bila dah start keja melepak dalam bilik jer la malam-malam.
Nak lepak kat bawah macam seram jek.
Mak pun dah start keja gak besok.
Gerenti semuanya akan tido awal.
Makin sunyi la.
Diorang selalunya pas dinner nengok tv kat atas jer then terus tido.
Aku? Kalo tak dating, tido jugak la kot, ataupun update blog.
Tapi aku suka curi masa kat ofis nak update.
Hihihihi.

Sekarang ni jiran keliling semuanya diselubungi misteri.
Akibat kes 'hanging' tu la.
Ada jugak yang kata arwah tak bunuh diri tapi kena bunuh.
Tapi... tetap jugak 'terbunuh'.
Di rumah tu.
Dan rumah tu kosong, takde pun famili berjemaah ke baca yassin ke di situ.
Dan khabarnya wife arwah tu nak cari orang yang nak sewa umah tu.
Sewa untuk bayar bil air dan elektrik jer pun takpe.
Ada ke yang sudi?



Aku takleh nak bayangkan.
Petang besok bila aku balik kerja.
Aku keseorangan di umah.
Kerana selalunya aku akan sampai dahulu daripada parents aku.
Sebelum ni aku tak pernah takut.
Tapi sekarang ada takut-takut ler jugak.
Bukan aku sorang jer.
Jiran-jiran aku pun sama.
Entah apa yang ditakutkan.
Tapi seram tu memang ada.

11 comments:

  1. wah2 beshnyee pi wayaang.. jeles2 uhuhuhu!

    ReplyDelete
  2. salam myra,
    hope takde apa2 yg berlaku...

    ReplyDelete
  3. ~ siap pi berkaraoke. dah lama gian nih tapi tak dek geng la plak nak ajak. geng karaoke dah jauh nun kat Sri Damansara. huhuhu....

    MC, dalam sebulan pertama nih akan jadik isu kalau hal2 org bunuh diri nih. just tutp telinga jer kalau org start citer benda yg ntah apa2. wat diri sendiri rasa takut jer nanti. ~

    ReplyDelete
  4. oren kaler... cantinyer

    ReplyDelete
  5. trbaca lak cite...
    kat entri bwh ni...
    rse tkut de gak ni..

    ReplyDelete
  6. da sgek mlm ya kmk baca entry ktk on hanging ya, kak ira... haha... bulu roma kmk berdiri, ai... alu lah nebes. tambahan agik kmk sorang-sorang jak dalam bilit. dahlah time ya menahan diri nak pegi toilet. lelah kmk fikir, nak pegi kah sik toilet tok or tahan jak. last-last, kmk alu kuar bilit, ketuk pintu kawan kuat-kuat mintak teman pegi jamban, haha...;p kmk padah dengan kwn kmk kmk takut sebab baruk baca cerita org bunuh diri. ya kmk knk anok, haha...;p (kmk nang selalu kenak anok oleh kwn kmk pun disebabkan sikap penakut, hehe...;p). time tido malam ya ng b'bc dgn doa tido, al-fatihah, an-nas, al-falaq, al-ikhlas, surah yassin, surah kursi... kakya malam ya kmk mimpi da antu mok gigit kmk indah... haha... nang t'mbak-mbak ke dlm tido lah...;p haha...
    jangan takut, kak ira. sik da pa-pa sebenarnya ya. mun takut, baca jak surah Kursi... insyaAllah, sik ada apa-apa jadi, bah.
    P/S: kmk pun rindu mok balit rumah... mak kmk padah sidaknya di Kuching agik masih beraya... huhu... jeles kmk, eh... ktk start kerja aritok, nak? selamat bekerjaraya, hehe...;)

    ReplyDelete
  7. walaupun arini dah start keja...tapi akak msh dlm mood beraya...hehehehehe

    lomantiko laaa gambar dgn tunang tu...

    hehehehehehe

    camat ari raya myra...muaahhhsssss

    ReplyDelete
  8. wah,bez tengok movie,dah lame tak nengok,last time bulan puasa,kalut time bulan puasa,nak bukak lg,solat than tgk movie,hehe,kalut sesangat,tp bez...
    erm,cite antu??takut..hehehhe....xnak dengar cite org kena bunuh or bunuh diri ni,takut,nanti takleh tido..hehehe

    ReplyDelete
  9. ien,
    nnt kte ngk sesame ek.. online.. hehehe

    risanur,
    so far so good kak.. hehehe

    amy,
    ajak la future SIL amy pi karaoke... hehehe

    kabussenja,
    oren lah.. hehehe

    amer,
    aik... amer pn takut ke? xleh jd ni

    ina,
    aie.. sampei termimpi indah nya lok.. terubat rindu nk bc entri ktk bila dpt komen dr ktk.. bih kurang entri juak.. hehehe

    angriani,
    salam raya gak akak.. masih mood beraya ke? skrg sebok ar... boring

    aliya,
    itu ler pasal.. ps raya pn x masuk wayang pn lg.. hehehe

    ayu,
    ye ke? kembang ler kalo diorang baca entri nih.. hehehehe

    ReplyDelete
  10. ieee...nang harus ktk n neighbours tak rs takut aie
    mek dolok pnah kenak jwak...
    lorong perumahan mek org...jiran mek org la...bunuh diri by hanging jwak...

    nya hanged himself kat jamban aik...ieeee...nang la takut mek nk masok jamban aik aie...

    cian ktk sorg² jak kat umah.sure la seram ktk :(

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥