Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Him. Show all posts
Showing posts with label Him. Show all posts

24/08/2020

Kenapa Pentingnya ME TIME Suami-Isteri

August 24, 2020 0 Komen

Mungkin ada korang-korang yang pernah PJJ, atau yang sedang PJJ sekarang. PJJ bukan pengajian jarak jauh tau, perkahwinan jarak jauh, gitchu. Tau kan betapa tak bestnya PJJ tu. 

Saya pernah PJJ. April 2016 dulu dan semuanya kembali normal tahun lepas, 2019. Tak sangka sebelum ni dengar jer cerita orang pasal PJJ tak menyangka pulak diri sendiri pun merasa jugak pahit manis PJJ ni.

Tak dinafikan la, PJJ ni memang banyak dugaan. Emosi, kewangan, sosial.. tapi ada jugak kebaikannya.

Ya, saya akui PJJ pun ada hikmahnya. Tak semuanya tak best. Janganlah negatif all the times kan? Ni kan semua ujian daripadaNYA. Kita kena lah terima sebab PJJ ni pun kita boleh pilih kalau kita tak nak.

Alkisahnya saya PJJ sebab Encik Suami dapat kenaikan pangkat dan dia ditawarkan ke Semenanjung sana. Kalau dia tolak, takde lah pulak istilah PJJ dalam kehidupan kami suami isteri kan? Sebab itu saya cakap kita ada pilihan dalam menentukan apa yang kita nak. Kalau kita pilih untuk say no, maka takkan ada perubahan yang akan berlaku. Kalau yes, memang kita perlu bersedialah dengan perubahan dalam setiap fasa yang bakal kita lalui.

Cerita pasal PJJ pulak kan, sebenarnya saya nak bercerita pasal ME TIME. Apa ye 'me time' ni?


"ME TIME" ialah situasi di mana pasangan kita mendapat masa terluangnya SENDIRI dan dia bebas melakukan apa yang dia mahukan. - petikan dari says.com

Me time untik diri sendiri, yes penting. Tapi me time suami isteri pun sama PENTING.

Entri saya ni nak fokus me time untuk suami isteri je dulu.

Yes. Memang tak dinafikan bila PJJ memang life kita diabadikan untuk menguruskan anak-anak jer. Memang masa tu hubungan dengan suami agak mendatar. Memang tiap-tiap masa suami akan call untuk update urusan kita dan anak-anak tapi tak sama bila sama-sama di depan mata untuk menguruskan bersama-sama.

So bila suami balik sebulan sekali, selalunya kami akan utamakan anak-anak. Biarlah kita isteri mengalah dulu. Sadis tak? Kah kah. Itulah kenyataannya, biarlah kita berkorban perasaan demi anak-anak.

Tapi.

Ada tapinya... bila kita 2-2 penjawat awam dan 2-2 penjawat awam federal. Ok ini dah masuk kisah saya lah ye. πŸ™ˆ

Masa PJJ ni time yang paling happy ialah bila dapat arahan bertugas rasmi di Semenanjung sana. Perasaannya yahooo yabeda bedoooo!! Masa tu lah kita dapat me time dengan Encik Suami. Dah la penerbangan ditaja pulak tu. Kih kih kih. Boleh dikatakan ditaja la walaupun ko beli tiket belon guna duit sendiri dulu kemudiannya baru claim. Tak kisah la meeting ke kursus ke memang syok habis lah.

Pastu time tu lah kita boleh recharge hubungan kita suami isteri, tanpa anak-anak. Tak kisah lah orang kata mengada ke apa, tapi time ni lah baru kita rasa macam zaman bercinta dulu. 

Alhamdulillah.. kami suami-isteri berjaya mengatasi dugaan semasa PJJ dulu. Bila dah kembali normal sekarang, rindu pulak masa PJJ kalau masa travelling bolehlah dating sesambil kerja kan? Sekarang kalau travelling takde dah orang nak jemput ko lagi di KLIA sana. Kah kah.

So sekarang kami buat macam mana untuk "me time"?

Yes, make sure dalam sebulan kena dating lah, tanpa anak-anak. Baru dapat berbincang dari hati ke hati gituuuu. Tak kisah lah nak shopping barang basah di Mydin ke, nak lepak makan ke, nak jogging ke tapi make sure anak-anak takde. Selalunya anak-anak akan tinggal kat umah nenek diorang la atau tinggal kat umah jer. Hihihi.

Kalau bawak anak-anak memang taklah nak lepak tempat-tempat macam ni yang sambil lepak boleh tengok view KLCC. Nak kira setiap level KLCC tu pun boleh. Kah kah!

Selalu jer bernasib baik kalau masa bengkel/kursus dapat roomate yang tak duduk sebilik, sama ada dia dok bilik lain atau tak datang, so Encik Suami akan turun kerja dari hotel jer. Hihihi.

Tak best mana pun kat sini rupanya πŸ™ˆ

Baik, habis dah iklan bergambar. Jangan marah πŸ˜‚ Saja nak tempek di blog untuk kenang-kenangan, in case terdelete ke apa ke dalam Google Photo tu.

Berbalik kepada isu yang tengah dibincangkan, cheh skema pulak ayat. Penting tau, recharge hubungan suami-isteri. Biar rasa balik bagaimana perasaan dimanjakan dan memanjakan tanpa kontrol depan anak-anak. Tapi kami takde kontrol-kontrol pun depan #theIMANs tapi takdelah nak buat aksi bermanja 18SX depan anak-anak pulak πŸ˜… agak-agak jugak lah. 

So macam mana pulak cara korang 'me time' dengan pasangan korang ye? Jom drop komen & share πŸ˜‰ penat plak asik saya jer menaip. Hihihi.




06/07/2020

Isterimu Seorang Barber

July 06, 2020 2 Komen
What?? 😱😱 tajuk jer gempaq tu. Itulah salah satu hikmah PKP yang merapatkan bonding famili kita. Siapa setuju PKP makin merapatkan bonding antara kita dan famili??
Biasalah PKP dulu semua lelaki kat umah ni terpaksa berambut panjang. Last² Encik Suami tak tahan dimintanya khidmat Kakmim untuk setel habis rambutnya. Tapi terpaksalah beli shaver rambut tu dulu. Mulanya tak konpiden jugaklah tapi dah try alaaaa senang jer πŸ˜‚πŸ˜‚



#theIMANs yang lelaki ayahnya pulaklah yang projek rambut diorang. Tapi sekarang takdelah rambut berfesyen² semua sepesen je pendek macam polis di pusat latihan πŸ™ŠπŸ˜‚ janji tak ke barber. Encik Suami masih tak berani nak gunting rambut di kedai. Setakat rambut ala polis training ni okay jer Kakmim yang setelkan. Jimatlah bajet gunting rambut setiap bulan πŸ‘

27/06/2020

Layan Hobi Ketua Keluarga

June 27, 2020 0 Komen
Selalunya kalau kami keluar berdua memang nak mencari barang² Puan Bini jer tapi hari ni terbalik pulak, hari ni hari untuk ketua keluarga pulak. Ye la dalam hubungan suami insteri ni kena ada give & take baru rukun damai rumah tangga, ye dok? Hehehe.

So hari ni kami dating memang dengan target nak cari barang ketua keluarga Kakmim ni. Asyik mengadap Shopee jer survey gitar elektrik. Tak larat pulak Kakmim tengok so Kakmim cakap nanti la Kakmim temankan cari kat sini je, takyah beli online, Beli jer kat kedai puas hati, boleh try pastu tak perlulah nak menunggu lama. Almaklum je lah postage Shopee tu macam mana, boleh tumbuh janggut nak menunggu barang yang diorder sampai.

Mulanya dia dah google jumpa 1 kedai tu, katanya area Kota Samarahan. Ok Kakmim follow je. Owner kedai bagi location, kita driving follow je tapi bila dah sampai tak jumpa pulak kedai. Last-last kami ke kedai yang dia dah memang sedia tahu dah di Kota Sentosa. First time tau Kakmim pegi kedai alat muzik ni. Kih kih. Banyaknya gitar!! Memang rambang mata.

 
Kan? Macam² warna pulak tu.

Gitar akustik ada, ukelele ada. PA system lagilah banyakkkk dan pelbagai rate.

Tetiba Kakmim nampak harga offer ni. Encik Suami kata dia bajet dalam RM700 tapi ni macam terlajak murah pulak. So apa kata try lah dulu tengok macam mana.

Dannnn ketua keluarga kami pun testing gitar elektrik yang diidam-idamkan.... siap suh ambik video lagi sebab nak dengar bunyi dengan amp. Amp mahal memang bestlah bunyi.

Puas hatilah tu, tengok apa yang dia bawak. Nasib baik tak angkut amp sekali.

Dan tengok apa yang Puan Bini bawak.. hihi.. ada guitar stand sekali tau uols. Kakmim ingatkan mahal guitar stand ni, paling murah tadi RM40. Ok la mampu milik. First time kan noob lagi πŸ˜›

Welcome home awak 😊 selamat menjadi warga #imanfamilia πŸ˜‚

Pastu kan bila sampai kat umah menyesal pulak tak angkut 2 sekali guitar stand, habis tu gitar capuk yang akustik tu nak letak mana pulak. Takpe, akan diuruskan lepas ni. Hahahaha.

Ok jugak ketua keluarga pandai main gitar, pernah jugak la dia main gitar Puan Bininya melalak menyanyi, feeling² buat show akustik. Kah kah.. ok what untuk aktiviti famili. Kau Ilhamku pulak tu, berkali² main dan record. Hahahaha... ko hader tak bini yang perasan bagus macam Kakmim? Tak hader kan? Hahaha. Jangan kecam ye.

Oh ya, yang area Kuching nak mencari instrumen alat muzik ke PA system ke, kat Kota Sentosa ni senang jer nak carik J.K Music berbanding Dalen Music Store yang kami cari tapi tak jumpa siang tadi πŸ˜…








Tuk Tuk For First Timer

June 27, 2020 0 Komen
Dari PKP sampailah PKPP ni #TheIMANs 4 beradik belum lagi ke shopping mall. Last mereka ke shopping mall ialah sebelum PKP ari tu, 15 Mac 2020, tu pun sekejap je ke Aeon untuk beli baju raya lepas tu terus jer balik. Nasib baik jugak kami shopping terus baju untuk diorang raya walaupun tak dapat beraya at least adalah jugak baju raya kan? 

So sejak PKP ni memang kami laki bini jer lah keluar. Masa PKP1 dulu masa tu tak boleh berdua dalam 1 kereta tapi Encik Suami benarkan Puan Bini ni keluar top up stok dapur seminggu sekali. Dia takut bini dia stress tak keluar umah kalau dia pegi shopping barang dapaur. Pastu si bini pulak memang tak harap laki dia nak beli barang barang, kalau sikit jer takpe lagi, kalau banyak heeee baik Kakmim sendiri pegi.

Kami selalu dating sejak selepas raya... haha! Masa sebelum raya tu jarang jugaklah nak ke shopping mall, mungkin sebab puasa jugak kot. Tapi lepas raya, hampir setiap minggu kami dating. Hihihi. Baru lah merasa dating lagi. #theIMANs pun dah tak kisah dah kami dating sebab kalau balik jer mesti ada habuan untuk diorang. Ye lah sebelum dating tu macam² dah diorang pesan.

So hari ni kira 1st time jugaklah dating siap makan². Selalunya shopping jer pastu tapau makanan then balik umah makan dengan #theIMANs. Hari ni special sikit, kitorang lunch kat Tuk Tuk. Lama dah rasa nak makan kat sini tapi barulah hari ni berpeluang nak try.

Kami try set A tu yang ada Tilapia sup tomyam sebagai main course nya

First time makan kan taktau lagi set mana yang sedap & berbaloi. So pilih set A tu sebab dapat makan ikan, dapat makan tom yam jugak. 2 in 1. Kakmim ni kan hantu ikan, wajiblah makan ikan, lagipun setiap set tu memang ada chic wing goreng.

Sementara tunggu order.. hihihi


Bila menu sampai. Berdebar jugak, agak-agaknya habis tak tomyam tu? Haha


Banyak jugak portion nasiknya, beras wangi pulak tu. Kangkung goreng belacan tu pun sedap. Chic wing pun sedap cicah pulak dengan sos thai.Yummy!!


Setiap set tu memang termasuk 2 air, milk tea & green tea. Milk tea tu biasa jer, green tea pulak memang rasa green tea la.. hahaha... Kakmim memang bukan peminat green tea so green tea biar je Encik Suami uruskan. Kah kah.


Makan time!! Kita selfie dulu πŸ˜€

So lepas ni boleh dah bawak #theIMANs makan kat sini sebab dah tau dah nak order apa. Boleh jer set A tu makan untuk 6 beranak, just top up nasi je.  Berbaloi-baloi. Tapi entah bilalah ada keberanian nak bawak diorang 4 beradik tu ke shopping mall.








 




02/02/2012

Amalan Romantik Mengekalkan Cinta Suami Isteri

February 02, 2012 0 Komen
1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.

2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir.

3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.

4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur.

5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja.

6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.

7. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur.

8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan,jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari. Jika boleh, biarlah berlaku dalam bilik ‘beradu suami isteri’ agar ia berakhir dengan ‘kemesraan’ jauh dari pandangan anak-anak.

9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi.

10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang.

11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya.

12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami.

13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya.

14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.

15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga.

16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.

17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.

18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.

19. Setiap pagi berikan kucupan tanda sayang agar harinya dimulakan dengan senyuman, dan malam bisikan manja tanda terima kasih sepanjang hari berbakti kepada keluarga yang dibina bersama.Tidak salah juga minta maaf andai hari itu ada perkara yang mengguris hati suami/isteri, jangan tunggu raya sahaja!

20. Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini, jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu.
Kredit: Dari FB
Saya sayang suami saya.. hehehehe

22/10/2010

Birthday Ayah

October 22, 2010 4 Komen
22 Oktober 2010
Birthday Ayah yang ke 34 tahun.

Happy birthday, Ayah!
Iman sayang Ayah.
Ibu pun sayang Ayah.

Nanti bawak Iman jalan-jalan k.

Wajah-wajah kesayangan Iman Madihah, Ayah & Ibu

Yang benar,
Iman Madihah


16/08/2010

Kenangan Mengusik Jiwa

August 16, 2010 6 Komen
Chewah...
Tak pernah saya nak buat tajuk segempak nih.
Padahal tak gempak pon.


Hari ini hari Isnin.


Biasalah ari Isnin macam ni, teringat jer lebih.
Teringat kat Encik Suami, teringat kat Cik Iman.
Maklum takde kelas, free. 


Sesambil tu tengok gambar dulu-dulu.
Masa belum kahwin dulu.
Masa Encik Suami belum berapa nak membesar badannya.
Hehehehe.


Dulu masa baru-baru kenal, kami selalu lepak di Taman Sahabat.
Sembang-sembang kat situ.
Jalan-jalan, tengok ikan.
Sebab tu lah bila photographer tanya nak buat photoshoot kat mana.
Kami serentak memilih Taman Sahabat!



Di hari persandingan ku. Ahaks.
Di Taman Sahabat.
Sekarang dah jarang pergi ke sana.
Tunggu Iman pandai jalan lah baru best sikit.



Ini pulak Iman Madihah, gambar fresh dari OT ni.
Rindunya Iman Madihah masa ni.


Jap lagi ada taklimat untuk pilihanraya kampus.
Takleh nak teringat lagi dah.
Daaa....


13/08/2010

Teringat ku teringat

August 13, 2010 6 Komen
Terbaca kisah Amni
Teringat kisah saya dan dia.
Berlaku semasa bulan pertama kami membayar ansuran rumah.
Sangatlah pokai masa tu.


Nak dijadikan cerita.
Lepas urusan di bank, masa tu dah dekat nak 10 malam.
Kami 3 beranak pun pusing-pusing sekitar Kuching.
Biasalah bila outing mesti kami makan-makan.
Masa tu memang nak berjimat sangat.
Nak tunggu pay day memang lama lagi.
Claim semua pun belom tanda nak masuk.
Makanya kami bercadang  makan jugak tapi dengan bajet RM10 sahaja.
Bayangkan RM10 makan untuk 2 orang.


Kenapa tak makan kat umah?
Lagi boleh jimat kan?
Biasalah, dah keluar tu mesti jugak nak makan luar.
Entah lah memang saya dan dia suka jalan-jalan cari makan.
Dari belum kahwin lagi.


At last kami pun pergi ke destinasi yang dituju.
Kami ke Big 4.


Sesampainya di sana, kami order teh-o-peng.
2-2 order air yang sama!
Selalunya kami jarang macam tu.
Kena order lain-lain.
So boleh rasa 2 jenis air.


Tapi bila dah darurat, 2-2 kena order air yang sama.
Dan yang paling penting, murah.
Kenapa tak order air 0 je?
Kalau order air 0 lagi la kantoi.
Sebab main-dinner kami share!
Hihi..


Masa nak order menu pulak.
Dalam keta lagi dah discuss kena share.
Planning kena betul.
Hehehe.
Menu dinner kena tengok yang paling murah dan mengenyangkan.
Dan.
Menunya ialah nasi goreng ayam.
Yeay!


Maka, makan kami suami-isteri berkongsi, bersuapan bersama.
Sib baik la orang tak ramai sangat.
Kami buat hal sendiri jer.


Sekarang ni dah remanage balik perbelanjaan bulanan.
Agak ok lah walau tak mewah.
Bila teringat kisah ni atau lalu kat Big-4, mesti kami gelak.
Kelakarnya bila mengingatkan kisah tu.


Masa tu lah, susah senang bersama.
Dan insya Allah selamanya.
Susah dan senang akan kami harungi bersama.
Amin.


15/07/2010

Another advance gift for birthday?

July 15, 2010 8 Komen
Ehem.. ehem..


Saya dah dapat hadiah untuk birthday.
Birthday yang ke?
*Tettt*


Tapi tarikh lahirnya 2 Ogos nanti.
Awal kan?
Dah 2x dah dapat hadiah awal.
Masa ni pun dapat hadiah awal jugak.


Thanks Mr Hubby.
Sayang kitak gilak-gilak.


Ooops.
Hadiahnya?
Tunggu la 2 Ogos nanti.
Daaa...

Apa motif pegang my tummy tu? Isk isk... takde apa-apa tau dalam tu. Hihi


02/07/2010

Berkarok di K-Box... bagus ke?

July 02, 2010 4 Komen
Ditakdirkan saya telah bertemu jodoh dengan Encik Suami yang berbakat menyanyi.
First time dengar dia karaoke (K-Box jer) saya terus cair.
Saya ingat lagi masa tu dia nyanyi lagu Broery - Biarkan Bulan Bicara
Saya suka bangat. Bangat. Bangat.
Sedap. (Bagi saya la, taktau pulak orang lain)
Sejak itu saya terus register Kipas-Susah-Mati kepada suami sendiri.
Dan sejak kenal dia lah saya mula kenal apa itu K-Box.

Sebenarnya kan, karaoke ni bagus.
Kenapa saya kata bagus?

  • Bila menyanyi, kita MESTI membuang semua perasaan malu dan segan, Kalau malu, macam mana nak nyanyi? Nak nyanyi, suara mesti keluar. Teriak.
  • Melatih kita untuk mengeluarkan sesuatu perkataan mengikut intonasi yang betul. Di sini advantage untuk kemahiran komunikasi seharian kita.
  • Belajar mengawal pernafasan.
  • Mengurangkan stress. Kalau rasa stress, pergilah pergi ke K-Box untuk menjerit, oops, sebaiknya menyanyi lah ye.
  • Boleh berlatih untuk public speaking, bagaimana nak memegang mic, mengawal kenyaringan/kelantangan suara dengan memanipulasi penggunaan mic yang betul.

Kesimpulannya.
Karaoke melatih kita untuk membina keyakinan diri.
Ya. Build our self-confidence.
 Kalau dah biasa pegang mic kat K-Box, bila ada public speaking takde la terketar-ketar pegang mic kat depan orang ramai.

Dulu saya pernah mengikuti ToT untuk menjadi fasilitator.
Dan kami memang digalakkan untuk berkaraoke supaya lebih confident bila berhadapan dengan peserta.
Sampaikan di ofis pun ada disediakan set karaoke.

Lamanya dah tak karaoke ni.
Gian jugak rasanya.

Sebelum nak menjerit kat dalam K-box tu, kena la bayar dulu. RM10 untuk 10 lagu. Ok ke?

Lepas tu, nak teriak, teriak lah. Tengoklah kami yang begitu feel menyanyi. Ni semasa saya baru mengandungkan Iman Madihah. Masa mengandung terus tak masuk K-Box lagi dah.




18/12/2009

Semuanya untuk Jai-Ho

December 18, 2009 7 Komen
Sempena 1st anniversary Ayah dan Ibu Iman.

Stroller untuk Iman Madihah. Pergi bawak Iman pergi The Spring dan terus rembat stroller kat Anakku. Sekarang dah boleh bawak Iman jalan-jalan dengan jayanya dengan stroller ni. Kat depan umah pun jadi lah. Kan Iman sayang kan?

Seagate external hardisk 320GB untuk Ibu Iman. Puas hati. Kaler merah lagi. Haha.

HP notebook untuk Ayah Iman.

Cinonet jer HP Ayah Iman. Tapi Ibu Iman takde rasa jeles pon. Huhu.

Dan makan-makan. Dah lama Ibu Iman mengidam nak makan chicken chop. Kesian kan? Berat badan sekarang masih maintain 44kg, sama seperti lepas kawen dulu. Nak tambah lagi ke nak maintain? Tak tau lagi ni.


Hmm... Nothing special just basic things. Benda yang diguna sehari-hari. Semuanya keperluan bukan kehendak. Yang penting Iman Madihah. Iman Madihah. Iman Madihah. Hehehe. Angau dengan anak sendiri plak.

post signature

13/12/2009

365 hari Anugerah Terindah

December 13, 2009 4 Komen
13 Disember 2009 genap 365 hari Ibu dan Ayah Iman bergelar suami dan isteri. Setahun yang lepas, hari ni kami telah diijabkabulkan dan menjadi pasangan suami isteri yang sah.

Alhamdulillah 365 hari usia perkahwinan kami, kami juga telah dianugerahkan dengan anugerah terindah Iman Madihah yang berusia 45 hari. Alhamdulillah, sujud syukur Ayah dan Ibu Iman kepada Allah SWT di atas kurniaNYA. Semoga kami hidup berbahagia hingga ke hujung nyawa.

Happy 1st Anniversary, Sayang.


post signature


10/12/2009

Nenek Kebaya

December 10, 2009 1 Komen

Ingat Nek Putih? Ingat Samsiah? Ingat Adam? Ingat? Haa.. mesti ingat Nenek Kebaya. Dah abis pun drama bersiri di TV3 tuh. Layan beb ceta tuh sebabnya Ibu Iman dok umah. Kalo keja, takde masanya nak nengok tv. Lagipun Ibu Iman memang bukan kaki tv tapi sekarang banyak ceta kat tv yang Ibu Iman dah tau & follow. Hehehe.

Penangan Nenek Kebaya, Ayah Iman selalu jer balik lambat. Nak tunggu ceta Nenek Kebaya habis 5.30 pm baru balik umah. Sanggup tu. Ibu Iman iyakan ajer bila Ayah Iman call gitau nak balik lambat sebab nak tengok Nenek Kebaya.

Ibu Iman akan tengok Nenek Kebaya sebanyak 2x sehari. Sekalinya pada sebelah petang di TV3 dan sekali lagi siaran ulangan di TV9 jam 8.30. Ye la, mak dan adik-adik semuanya kerja tak sempat nengok pada sebelah petang. Huhu.

Suka plak Ibu Iman nengok lakonan Diana Rafar dan Raisuddin Hamzah dalam ceta tu. Amyza Adnan yang selalunya memegang watak antagonis pun jadi baik lam ceta tu. Kredit kepada penerbit Nenek Kebaya iaitu Rosyam Nor dan isteri.

Cucu Betong sekarang Ibu Iman tak layan sebab tak pernah pun tengok Anak Betong. Tak tau pun hujung pangkal ceta. Lagipun kalo dilayan nanti susah plak nak keluar umah, melekat depan tv jer. Maklum ler kan orang dah nak abis pantang ni. Huhu.


post signature

09/12/2009

Bad Day

December 09, 2009 3 Komen

8 Disember 2009, Persona Encik Suami kena pecah di parking area Dewan Tun Abdul Razak. Cermin sebelah passenger yang pecah. Apa yang hilang? Spec Encik Suami dan spec saya, beserta boxnya sekali. Couple spec tu. Huhu. Camne nak amik radio & CD player dalam Persona? Confirm la tak dapat beb. Apa la punya pencurik. Nampaknya pasni kena beli spec baru la untuk driving.

Kelisa plak kehilangan rim cap, entah di mana adik saya tak tau. Ooops... adik yang pakai keta g keja semenjak 2 menjak saya confinement. Dah ler lupa nak servis. Memang dasar perempuan la. Tau pakai jer kereta. 1 hape tentang kereta pun tak amik tau.


post signature

27/10/2009

Double Berganda

October 27, 2009 9 Komen

Double happiness.
Yup.
Senyum.
Di saat-saat akhir hati berdebar menanti kelahiran si kecil.
Dan hari ini.
Encik Suami mendapat perkhabaran.
Dia telah ditawarkan kenaikan pangkat.
Alhamdulliah.
Syukur kepada Allah.
Terima kasih Allah.
Semuanya mungkin rezeki si kecil.
Semoga si kecil selamat dilahirkan ke dunia.
Dan menjadi anak yang baik dan solehah.
Insya Allah.
Amin.

post signature

16/02/2009

Taktik

February 16, 2009 9 Komen

Dia: Yang, kitak eja ayam lok.
Saya: Hmm..
Dia: Yang, eja itik lok.
Saya: Hmm..

Hmmm... itu bermakna saya sudah tido!

Sekarang dia suka 'interviu' saya guna taktik kurang bersih ini.
Dan keesokkan paginya dia cerita balik kat saya dan gelakkan saya.

Nakal ye.

Tapi tetap sayang Dia.

post signature

28/01/2009

B.L.U.R part 2

January 28, 2009 9 Komen



Sikda mood eh.
Encik Laki dah balit kerja.
Balit tadik terus mandik, makan.
Siannya, kepaknya.
Alu tido terus.
Mun sik rest terus kelak tengah malam ada gik sidak call.
Agik la terus sik rest mun dah dicall.

Rasa rindu ngan nya indah lok.
Aka jak nya ada di sebelah tok.
Isk.. pelik ada jak.
Rasa sedih ada juak.
Apahal ooh.

Tadik ku madah aku jadi travelling minggu depan.
Berubah muka nya.
Siannya eh.
Tok la 1st time mek orang berjauh lamak-lamak pas nikah tok.
Dolok-dolok salu juak.
Tiap bulan mesti ada travelling.
Tapi masa ya lom nikah.
Gik bertunang.
Pas 4-5 bulan gik nak nikah terus sikda ku travelling.
Ok juak lah.
Dapat juak konsentret dengan persiapan nikah dolok.

Dan.
Minggu depan tok... 5 ari gik ya..!
Gine ooh...?
:mNo::mSad:

post signature