Follow Us @soratemplates

14/11/2008

Cerita Si Burung Kenyalang

Molah lawatan balas ke blog tok tek alu la rasa mok juak cerita pasal negeri ku mpun. Tok biar antara kita jak tauk la oh. Antara kita-kita jak ah. Hehehehe.

Ada juak mena kata-kata si Onggon dalam entri nya rah sitok. Banyak benda nok ditulis nya pernah juak ku alami dolok. Nektok pun kekadang ada juak la tapi aku dah lali la sik macam dolok. Dolok alu rasa nak manas. Nektok cool jak lah. Ya lah nak, zaman dah berubah.

Dolok masa aku baruk masuk matrix, time ya aku di sinun la, masa ya nang sik rami la urang dikenal even miak kelas dirik pun lom kenal. Bila ada free jak berkenalan la mek orang tek. Aku sikpat lupak first time aku berkenalan ngan rempuan tok, aku pun dah sik ingat namanya.

Nya: Mira ni asal Sarawak ke?

Aku. Aah.

Nya: Oh, Mira ni Islam ke?

Aih, apa retinya nya nama aku ada BINTI antara nama aku ngan bapak ku and aku pakei tudung bah. Kapir kah aku? Sensitip bah hal tok. Panas juak lah ati ku.

Aku: Aah, tak tengok nama ke? Ada binti. Saya orang Melayu.

Sambil aku nahan hot ku tek. Geram bah. Pasya ada gik...

Nya: Lama tak naik kapal nak ke Malaysia?

Aih, kuno juak ko tok, ngerepak jak la ku dalam ati. Ko tok sikda belajar Geografi kah? Sejarah SPM ko berapa? Nang tension mena dah aku time ya.

Aku: Sekejap je. Kitorang naik flight.

Malas ku nak layan gik. Aku sik ingat agik kejadian pasya.

Dan kinek tok bila dah kerja aku sik dapat juak nak elak ngan urang-urang kedak tok. Mun aku datang jak sinun bila ada meeting ka kursus ka, masih ada juak sidak nanyak aku gitok.

Sidak: Mira bila sampai Malaysia?

Oh, tidak..! Tok bukan miak kecik hingusan tok tapi golongan pegawai bah. 41. Bengang sik? Aku aok jak lah, padah jak la bila datang tek. Sukati nya lah nak anggap aku tok foreigner sia, lagikpun nang aku dari oversea bah.Seberang Laut Cina Selatan. Bila kelakar-kelakar tek nak, ada gik oi dialog.

Sidak: Nanti kalo datang Malaysia lagi boleh la bawak ikan terubuk untuk jual kat kitorang kan?

Aku aok jak lah. Jangan nisik. Sik pian ku nak berjual-jual koh. Bukan nak sombong tapi ngembak barang ku dirik pun gik ku malas dedek gik nak ngembak barang k berjual.

Dah ya mun ada grup sidak datang ke sitok, gago la tek mek rang kena suruh entertain. Mun aku disuruh entertain aku k keta dirik jak, malas nak berbooking ngan driver indah. Banyak gilak cerita. Lagikpun kira kawan-kawan jak. Sikpa, urang berbudi kita berbahasa bah. Lagikpun tetamu kita tek nak? Gago la tek makan sia lah, sia lah. Tapi suk juak lah makan free. Hehehe.

Tok bukan nak ngungkit tapi nak madah ajak sebenarnya urang Serawak nang best. Bait. Sebab nak mun ada tetamu, nang dilayan menar-menar bah, embak gi sia, gi sitok, makan ya, makan tok. Mena sik? Sik nyaman ati bah urang datang kita sik melayan. Tapi, yang sik bestnya masih juak ada urang mandang serong ngan urang Serawak.

Kesimpulannya, aku bangga lah jadi urang Serawak. Biarpun sikda bangunan yang nekik langit gilak tapi aman, damai, ok bah. Mun urang madah bahsa Serawak pelik, sikpat dipaham, anok lah. Dah ya trademark mek rang bah. Bahsa Serawak unik bah. Boh jeles. Huhu. Sikpa lah, mun nak anok, anok jak. Janji mek rang sik ngaco kitak orang nak? Kelak mati kubur lain-lain juak bah. Hahahaha.

Dah. Chow lok. Boh kecik ati ah. Ya pendapat ku ajak bah. Nak ka kubur kita lain-lain kelak nak.


7 comments:

  1. Kmk yakin, semua dak sarawakian penah alami keadaan kedak dirik ya.. Paling asa nak manas bila nya nanyak bila datang "MALAYSIA"?? Sian dak tuk eh kenak botyok ngan dak British dolok kali.. Hihi..

    ReplyDelete
  2. haha... kmk pernah kenak juak and soalan cepu emas yang ditanyak dengan kmk ialah "awak ni tinggal atas pokok ke...?"... another question "nanti kalau balik, masih pakai baju macam ni atau tukar pakai macam yang kite tengok dalam TV tu (referring to the distinctive attires used by the Dayak warriors in Sarawak)?" hahaha... leput kmk tetak... kiut da jak rupa sidak tanyak giya dengan muka dan perasaan yang penuh ingin tahu, hehe ;p

    ReplyDelete
  3. mek ada molah entri tok setahun lebih yang lepas tapi sampei kinek tok masih lom berpost entry ya..kenak? sebab boleh mendatangkan kontroversi..haha..lak lah mun mek rajin nak edit..mek post..tapi topic tok nang boleh mendatangkan amarah kpd kmk lah..

    ReplyDelete
  4. hahahaa.. kmk ada juak kenak soalan bodo kedak ya!!! tapi ya time gik biak lahh..

    tahun 1997, kamk duak ekie terpileh pg johor, wakil swak, kursus kepimpinan....

    rami juak sidak dari negeri lain rah sia..

    sah sah nama kamek sharifah huzaimah, sidak nya ingat kamek CINA...

    kakya, sidak ya ingat urg srwak tok diam atas pokok...

    siney ndak ka sidak oleh idea ya...

    bodo kali jak

    dah lah sidak ya ingat kamek makey kapal selam pg sia.. bodo oo.. ahahahaaa.. nemiak bah

    ReplyDelete
  5. ~ paham skit jer la kan. nasib amy sebut semenanjung. hahahaha... ~

    ReplyDelete
  6. mim.ya.ra.alif : bendera putih ku angkat. tak paham sik.. huhuhu

    ReplyDelete
  7. yahhh sik ngapa, sik ngapa, nait perahuk kah, diam atas pokok kah, ada ku kesah, yg penting jessica alba urg swak. apakahhh.

    kmk ada cita juak tok. actually dah 3 kali tok berlaku ngan kmk.

    org german: where r u from?

    me: from malaysia

    org german: im sorry. where is that?

    me: somewhere in south east asia.

    org german: mmmm

    me: u know borneo? that is where i come from

    org german: ooo i know, so you from sarawak. from kuching?

    kmk akhiri cita kmk di situ. sekian terima kasih.

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥