Follow Us @soratemplates

22/02/2009

Melidi ke Membolat


Orang 'sihat', sibuk nak diet.
Nak diet? Senang.
Janji ada duit, boleh beli macam-macam.
Kat tv, kat majalah, macam-macam produk je untuk orang-orang yang nak mendietkan diri.
Nak tak nak jer.


Tapi bagi orang yang kurus nak 'sihat'?
Susahnya nak cari produk camtu.
Yang ada pun susu WeightGain.
Tapi harga pun memang boleh tahan la.
Setakat seminggu 2 tu larat lagi.
Yapi bila dah tengah bulan?
Mana nak korek lagi nak beli susu nak 'sihat' ni.


Dulu masa mula-mula kerja aku pernah amalkan susu ni.
Maklum la masa tu kerja biasa-biasa je.
Gaji pun cukup makan.
Bila setin dah abis, nak beli setin lagi yang baru tu kena pikir 2x.
Nak beli ke tak?
Kalo beli camne dengan tambang nak gi kerja?
(Masa tu gi kerja naik bas, takde keta lagi)
Kalo beli camne dengan lunch?
(Malasnya nak buat bekal tiap-tiap hari)
So aku tak dapat nak minum continuosly.
Bila jadi camtu, efeknya pun takde lah.
Masa dulu-dulu memang aku kurus gila lah.
Bila aku belek-belek piccas masa aku baru abis study dulu.
Leput ku tetak sorang dirik.
:minimo_28:
PS to Mijot: Sampei meleleh air liur ku tetak aih.
Wakakaka.


Bila dah bertunang dan kawen.
Berat badan aku mulalah bertambah, sedikit demi sedikit.
Mana taknya 2-2 kaki makan.
:minimo_11:
Encik Suami lagi la menjadi-jadi.
Kalo makan kat umah, aku tak bagi dia tambah nasik.
Aku plak yang kena marah Mak.
:minimo_24:
Sukati la, makan la.
Makan puas-puas, nanti dah sakit takleh makan lagi.
Bak kata Mak aku.
:minimo_39:



Tapi ada jugak orang tegur aku makin kurus.
Hakikatnya kalo aku naik atas peranti penimbang tu takde plak susut.
Biarlah apa orang kata.
Yang penting aku happy sebab tu aku dah makin membulat.
:minimo_41:


Bila berat dah bertambah pun aku risau gak.
Mana taknya, jeans dah tak muat.
:minimo_23:
Tension gak bila pakai jeans, ketat semacam.
Nak duduk, sakit.
Nak gerak, payah.
Alahai.
Alamatnya kena beli yang baru.


Tapi sayang ada jeans yang aku baru beli.
Baru 2-3x pakai dah tak muat.
Sedih betul aku.
Kalo aku dah tak dapat pakai yang untungnya adik aku si Mijot la.
Confirm aku akan bagi dia.
Aku plak sob.. sob..
:minimo_36:
Kena beli baru.
Dah ler aku jenis cerewet nak beli seluar.
Kalo baju, no hal... senang jer nak beli.
Banyak taste aku.
Tapi seluar ada susah sket.


Sekarang semua jeans aku dah ketat.
Ada 1 hari tu aku gi jalan pakai slack jer.
Alamak... terasa macam skema la pulak.
:minimo_38:
Tapi Encik Suami cakap terserlah ciri-ciri keibuan kalo aku pakai slack.
:minimo_01:



Adeh.
Aku takmo la jadi 'baik'baik'.
Ranggi sket baru cun.
Baru awet muda sket.
Hahahahaha.
:minimo_17:


Perasan... tak malu.
Booooo...
:minimo_09:


Kesimpulannya:
Bagi lelaki metroseksual yang ingin menjaga body terutamanya selepas kawen.
Jangan carik bini yang suka masak, mak mentua yang suka masak, ipar-duai yang suka masak.
Dan make sure semua famili bini tak reti masak.
Insya Allah akan tetap maintain lah body kamu.
:minimo_16:


post signature

6 comments:

  1. Hehehe...Kuruslah bagus daripada gemuk. Mcm kmk tok gemuk, susah nak menguruskan diri. Asalkan happy jak hor...

    ReplyDelete
  2. mira : huhuhu.. nak 'bulat' ker?? alahai... meh fila bg aura bulat sikit kat mira.. ngeh ngeh ngeh.. kiter neh dok nak kurus plak, sampai satu tahap mak marah.. kata syukur la apa yg dikurniakan..

    so skarang.. terima dgn rela hati.. tak kisah org nak kata apa.. yg penting sihat n happy.. huhuhu

    ReplyDelete
  3. hehhe hehhe...

    hi kawan..apa kabar?

    ReplyDelete
  4. dayu tgk mira ok je
    tak kurus sgt la
    sedang elok je

    tapi mmg lah, brg2 kesihatan ni mmg kos dia tinggi
    tu yg org dok pikir berkali2
    tapi kalau dipikirkan kos kalau dah sakit nak sehat balik
    lagi tinggi

    maka...pikir-pikir la sendiri

    ReplyDelete
  5. hahahaha...
    aku nang slalu untung bah...
    x payah beli jeans br...
    mesti dpt free..
    huahahaha...

    kesian laki ko makin gemuk...
    lenkali xmok ku masak agik thari eh...
    xdalah nyman gilak mkn malam...
    tp, kelak aku juak lapar mun aku x masak nyaman2...
    nk kah aku dh gemuk dh...
    huahahahahahaha....

    berdarah telinga x ko dgr aku muji aku kdirik dh gemuk...
    hahahahahaha

    ReplyDelete
  6. ~ mc dah naik baper kilo after kawin ni? hari tuh tak nampak gems pun. tak tahu la skang ni. amy rasa, mc kurangkan makan malam. ~

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥