Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Memories. Show all posts
Showing posts with label Memories. Show all posts

31/08/2021

31 Ogos Negaraku Merdeka

August 31, 2021 5 Komen


Gambar 2018 ketika berkunjung ke Tugu Negara. Sengaja bawak #theIMANs jalan-jalan ke sini sempena bulan kemerdekaan. Adik-adik follow saja ke mana Ayah Ibu bawak tapi si kakak memang kagum bila sampai di Tugu Negara sebab katanya sebelum ni nampak di tv dan di buku sahaja. Bila dah di depan mata, memang dia excited. Aneh kan anak perempuan saya nan seorang ni? 

Tahun ke-2 kita merdeka tapi 'terkurung' kerana pandemik. 
Tiada memori terukir pada 31 Ogos 2021.
Apapun, syukur Malaysia masih aman.
Sayang Malaysiaku, Malaysia Prihatin.

 

16/08/2021

Memori Crispy Seaweed

August 16, 2021 19 Komen

Dulu masa kecik-kecik kami adik-beradik jarang sangat dine-in di restoren makanan segera. Kalau ada pun, masa bulan puasa sebab shopping barang raya terus je berbuka kat luar. Ataupun kalau dapat nombor 1 masa peperiksaan akhir tahun. Masa tu je lah special sikit, dapat makan fast food atau kalau bernasib baik dapat merasa dine-in. Masa saya sekolah rendah,  tahun 90-an, KFC hanya ada sebuah saja di Kuching ni! Saya ingat lagi KFC pertama di Kuching terletak di Wisma Hopoh. Sekarang dah tak ada dah KFC di situ. Kalau Sugar Bun memang famouslah di sini. Itu dulu. Sekarang di mana-mana pun ada KFC. Dah tak terkira dah. Sugar Bun pulak susah nak tengok sekarang ni di Kuching.

Pizza Hut? Pertama kali makan Pizza Hut masa form 4, maksu yang bawak. Saya dan maksu beza 9 tahun. Masa dia baru habis study, dia baru dapat lesen kereta memang dia suka angkut saya ke mana-mana. Kami macam adik-beradik saja walaupun sebenarnya mak sedara dan anak sedara. Lepas tu selalu jugak bergaduh! Haha. Sekarang ni dah beranak-pinak ni takde dah bergaduh bagai. Anak bongsu maksu pun tua setahun daripada Kakak Iman. Dah macam sepupu je diorang tapi sebenarnya pangkat anak buah! Hehe.

Maksu dulu suka beli makanan yang 'rare'. Ye lah rare bagi saya sebab tak pernah makan. Biasalah orang dah kerja dah pegang duit sendiri macam-macamlah yang dia beli. Pernah dia beli seaweed. Dia offer saya makan tapi bila dah rasa, macam pelik saja, saya tak boleh masuk! Terus saya cakap, apalah makan makanan rasa rumput ni! Ohoo teruslah maksu marah-marah, teruslah kami gaduh-gaduh. Hahaha!

 Itu dulu ya, masa saya form 4. Sekarang seaweed ni lah menjadi favourite saya. Aduyai. Sebab itulah orang cakap jangan terlalu benci nanti jatuh cinta. Haa.. hambek kau.

Oleh sebab snek seaweed ni agak mahal, memang tak beranilah mintak mak atau bapak belikan dulu-dulu. Tapi bila dah mula kerja, dah pegang duit sendiri memang heavenlah beli seaweed ni dengan duit sendiri. Sekarang, beli sendiri lepas tu makan sembunyi-sembunyi daripada #theIMANs. Nak me time lah kononya. Tapi selalunya memang tak habis jugak, at last offer jugak #theIMANs untuk habiskan. Itulah orang kata, makan jangan tamak, kena selalu share-share. Haha! 

Ehem!
Ada ke yang suka makan Crispy Seaweed ni?

 

05/08/2021

Throwback Thursday: Ukhwah Majikan Pertamaku

August 05, 2021 23 Komen

Inilah dia majikan pertama saya. Selepas grad saya terus bekerja di sini buat marketing personal loan under Koperasi Ukhwah ni. Tapi saya ditempatkan di cawangan di Kuching. Lama jugak lah saya bersama Ukhwah ni. Tapi masa masih kerja di sini tak pernah pulak saya sampai di HQ ni. Ye lah time tu semua berurusan di telefon je. Kalau ada urusan penting adalah anak bos dan staf lain yang akan turun ke Kuching. 


Gambar ni diambil masa tahun 2017. Masa tu travelling mode di Putrajaya tapi biasalah time PJJ tu kalau ada urusan rasmi akan sampai awal di KL kalau cun dengan timingnya. So time ni saya dan husband lepak hotel area sini lah, bulan puasa rasanya. Sesambil tu shopping baju raya untuk #theIMANs. Begitulah. Menyelam sambil minum air tu perkara biasa bagi pasangan PJJ.

Sekarang ni Ukhwah ni masih bertahan lagi. Member yang keja kat situ pun masih setia dengan Ukhwah. 

Ada tak sahabat blogger yang pernah berurusan dengan Ukhwah?




 

19/07/2021

Apakah Hoarding Disorder?

July 19, 2021 19 Komen

 


Malam ni dah takde keja kan saya bukak kotak khazanah bercinta dulu-dulu sebab nak tunjuk semua tiket wayang masa kitorang dating dulu kat Ayah IMAN! Hahaha! Gelak je kami laki bini sambil susun-susun tiket ni. Tak sangka masih okay lagi kondisi tiket-tiket ni. Ada yang Star Cineplex tu, dah tak wujud lagi dah di Kuching ni sejak GSC dan TGV masuk ke Sarawak.


Resit-resit masa shopping barang tunang dan kahwin pun masih tersimpan rapi. Sentimental value lah sangat tapi sebenarnya ini sejenis penyakit kan? Huhuhu.


Tapi, jangan risau, saya belum tahap disorder lagi. Makanan tak habis saya buang (jangan kecam saya membazir pulak). Baju-baju pun saya bagi orang kalau dah tak pakai. Baju yang dah tak elok saya buang. Botol-botol saya buang. Tupperware yang banyak jadi koleksi pun saya gunapakai semua dah, yang cantik-cantik je simpan untuk special occasion. 


Tapi, tabiat menyimpan yang kecik-kecik ni masih lagi. Even gambar-gambar dalam henfon pun sayang nak delete padahal dah save ke cloud pun. Takpe, saya cuba beribah sikit-sikit.


Jom tengok apakah Hoarding Disorder ni. Ni saya copy dari FB Aiman Psikologi. Baca tau!


HOARDING DISORDER - PENYAKIT MENYIMPAN BARANG


Ini antara keadaan mental yang agak berbahaya dan sukar untuk dibuang.


Penghidap biasanya akan mengalami kesukaran untuk membuang, menjual atau melepaskan apa-apa barang miliknya, walaupun barang tersebut sudah hilang nilai kegunaannya.


Mungkin ada yang menganggap ini sebagai sentimental value, tetapi itu hanya sebagai pemula. Keadaan yang semakin teruk, apabila sudah masuk sebagai Disorder.


Yang lebih menyukarkan lagi rawatan ialah, kerana penghidapnya tidak melihat penyakit ini sebagai satu masalah, malah satu perkara normal.


Rawatan untuk keadaan mental menjadi pulih, salah satu faktor kritikal ialah penghidapnya mahu diubati. Namun bagi penghidap Hoarding Disorder ini, mereka berada kesukaran di peringkat ini.


Kondisi awal mereka bermula sebagai:


1. Perhubungan melampau (obsessive attachment) terhadap objek yang sudah tiada guna dan tak nampak keperluan untuk dilepaskan


2. Tempat penginapan mereka akan menjadi semakin padat dengan barang-barang yang dikumpul dan disimpan (walaupun tiada guna). Malah makanan pun boleh dikumpul dalam peti sejuk sehingga sudah berkulat.


3. Semakin melarat, apabila mula mengumpul sesuatu yang bukan milik peribadi, contohnya tisu daripada restoran bekas makan, atau surat-surat lama yang tak terpakai, dan akhirnya mula menyimpan sampah-sampah.


Ada juga yang jenis tidak bersepah, malah tersusun rapi, cuma sayangnya, penyakit itu tetap ada. Tetap barang-barang yang sudah tidak perlu yang disusunnya.


Kerana setiap kali mereka mahu membuang, akan sentiasa terfikir dalam kepala, "Elok lagi ni, nanti mesti ada nak guna."


ITU LAH SIMPTOM TERBESAR NYA.


"Percaya bahawa objek tersebut pasti akan ada gunanya satu hari nanti."


Punca Hoarding Disorder boleh terjadi?

Tidak diketahui, masih misteri. Kemungkinan stress, genetik, keadaan kimia otak dan macam-macam lagi penjelasan.


Bagaimana untuk mengatasi nya?

Rawatan untuk kondisi ini hanya boleh dijalankan oleh yang pakar, iaitu Psikiatri atau Psikologis/Terapis yang bertauliah. 


Antara cadangan untuk mengawal diri daripada kondisi ini semakin melarat ialah, TOTAL CLEANING.


Kemas rumah anda, buang barang-barang yang anda tidak perlukan. Tip nya mudah, sekiranya barang tersebut tidak disentuh atau digunakan selama 3-6 bulan, secara psikologinya memang dah tak diperlukan, walaupun semahal mana pun harganya.


Tak semestinya buang, boleh juga diberi hadiah atau dijual, contohnya jika melibatkan perabot, pakaian atau sebagainya. Jika barang masih elok, boleh dibawa ke FREE MARKET.


Sekarang dah semakin ramai yang mula menyertainya πŸ™‚


Walaupun sukar untuk dibuang, percayalah, selepas itu akan lega. Nak simpan juga beberapa objek sentimental boleh, asalkan tidak melebih 10% daripada jumlah barangan anda yang hendak dibuang tadi itu.


Kredit to: Aiman Amri, #PengkajiMindaManusia

28/01/2021

Throwback Thursday: Blog Wordpress 2008

January 28, 2021 13 Komen

Blog lama dah jumpa balik!!!! 


Rindunya blog Miss Chrome aka MC nih!!! 


Rasa nak melompat jer depan pc bila dapat track balik blog zaman BBNU ni. Poyo ah! Hahaha!


Warna hijau rupanya. Sampai warna template pun dah lupa.


Nak letak sini jugaklah screen shot Wordpress ni. Manalah tau suatu hari nanti Kakmim 'MIA' lagi di alam blog ni. Kalau tetiba muncul balik at least dapat jugak track dekat sini. Insya Allah


Tapi, Wordpress ni bukan blog pertama Kakmim. Blog pertama Kakmim dulu guna Blogdrive. Linknya nagacute.blogdrive.com sebab masa tu memang guna nick nagacute. Tapi email yang guna masa tu pun dah lupa, memang tak dapat nak login. Rasanya bila dah move on dengan 'sesuatu' dulu Kakmim delete kot blog pertama ni. Lepas tu bila orang dah ramai guna Blogspot barulah wujudnya kelisabiru.blogspot.com pulak.


Tapi....

Bila nak bukak blog tu, tak boleh pulak. Lupa dah username & password apa nak login. 


Itulah pengajarannya bila suka 'curang'. Sekejap di blogdrive, sekejap di blogspot, sekejap lagi di wordpress. Haaa.... ambik kau, padan muka.


Bila baca lagi di previous page wordpress tu kan, rupanya dulu kita ada Multiply jugak ye. Kalau tak silap memang lebih kepada untuk post gambar je. Bila klik je link http://sukmaville.multiply.com/ tu dah tak boleh access dah. Tak ingat pun ada akaun Multiply ni. Kalau Friendster tu ingatlah jugak. Ada 1 lagi tu yang seangkatan dengan Friendster, glamer jugak tu, lupa pulak namanya.


Apa ek? Adoi la... memang tak ingat ni. Ada sesapa yang ingat ke?

21/01/2021

Throwback Thursday - Geng Kampus

January 21, 2021 9 Komen


Semalam cuti, hari ni WBF. KPI hari ni mesti setelkan urusan yang tak selesai sebelum ni. Tapi hari ni masuk ofis lambat sebab nak pergi daftar Imran di sekolah baharu dia. Petang ni balik lambat jugaklah gamaknya.


Sempena Throwback Thursday hari ni Kakmim takde idea pun nak update tentang apa. Draft pun tak sempat buat sebelum ni. Tapi ada 1 je cara, Memories di FB! Hahaha! Kebetulan muncul gambar zaman study ni. Rasanya time ni cuti mid sem lepas habis praktikal. Sebab ada sorang coursemate tu (duduk tengah di depan) dia orang Semenanjung tapi praktikal bersama kami di sini. Macam biasalah zaman muda remaja, ada peluang berjalan, memang ke hujung dunia kami redah. Kah! Kah! Auta je tu. Dulu kami suka pergi area Lundu, Sematan, pergi piknik dan buat barbecue. Seronok jugak time takde komitmen macam ni. Sesuka hati je nak ke mana-mana. Janji dengan geng yang sama sebab semua geng parents Kakmim kenal. Tapi takdelah pergi sampai bermalam. Selalunya kami balik hari je. 


Sekarang ni geng kami ni reunion setahun sekali je, masa hari raya. Kerjaya hampir sama je sebenarnya, sama bidang cuma institusi yang membezakan. So komitmen masa memang tak sama. Masa hari raya je lah dapat berkumpul. Begitulah kisahnya. 


Geng-geng di Melaya sana lagilah jarang jumpa. Pernah nak jumpa kat sana kalau kebetulan ada kursus ke, meeting ke, tapi setakat ni belum lagi berjodoh. Keep in touch via medsos je lah. At least tau jugak perkembangan member kan?


notakakmim: pc problem tengah tunggu ICT team tengokkan, siap dah 1 entri.. hihi

 

15/01/2021

Kisah dalam Lagu: Doa Perpisahan

January 15, 2021 12 Komen
DOA PERPISAHAN 


Album: Satu Perjuangan (1998)
Nyanyian: Brothers


Pertemuan kita di suatu hari
Menitikkan ukhuwah yang sejati
Bersyukurku kehadap Illahi
Di atas jalinan yang suci

Namun kini perpisahan yang terjadi
Dugaan yang menimpa diri
Bersabarlah diatas suratan
Kutetap pergi jua

Kan kuutuskan salam ingatanku
Dalam doa kudusku sepanjang waktu
Ya Alloh bantulah hamba-Mu

Mencari hidayah dari pada-Mu
Dalam mendidikan kesabaranku
Ya Alloh tabahkan hati hamba-Mu
Diatas perpisahan ini

O.. uwo.. ho..

Teman betapa pilunya hatiku
Menghadapi perpisahan ini
Pahit manis perjuangan
Telah kita rasa bersama
Semoga Allah meredhoi
Persahabatan dan perpisahan ini
Teruskan perjuangan

Kan kuutuskan salam ingatanku
Dalam doa kudusku sepanjang waktu
Ya Alloh bantulah hamba-Mu

Senyuman yang tersirat di bibirmu
Menjadi ingatan setiap waktu
Tanda kemesraan bersimpul padu
Kenangku di dalam doamu
Semoga... Tuhan berkatimu

Oo.. ho.. o... 


Lagu yang bila dengar confirm nangis. Lagu ni akan mengingatkan Kakmim kenangan masa join siri kursus BTN zaman baru habis belajar dulu. Tamat saja kursus majlis kami akan ditutup dengan menyanyi lagu ni. Alahai... sedihnya nak balik ke 'pangkal jalan'. Ye lah dah seminggu makan, minum, solat, buat aktiviti bersama tetiba kena balik. Tipulah kalau masa tu takde terlekat sorang 2 'teman tapi mesra' yang berlainan jantina. Cumanya tak berjodohan je lah.


Hitam putih dalam kenangan.



05/01/2021

Kisah Dalam Lagu: Tender

January 05, 2021 17 Komen

Tender. Antara lagu favourite zaman habis SPM merangkap zaman gila IRC. (Baca: Internet Relay Chat). Bila Kakmim cerita dengan #budakkaran pasal IRC ni memang diorang takde idea langsung pun tentang ni. Dah bukan zaman mereka kan? Yang diorang tahu IG, Youtube, Twitter, FB. Itu baru zaman mereka. Kalau cerita pasal blog ni pun mungkin diorang ternganga jugak rasanya. Apatah lagi kalau cerita pasal komuniti blogger. 


Kredit: Pinterest


Apa pulak kaitan Tender dengan media sosial yang pelbagai ni? Baiklah, ceritanya begini. Dulu zaman menunggu result SPM tahun 1999 dulu Kakmim sangat suka chatting di IRC. Setiap malam confirm akan lepak di chanel #petrajaya. Ni antara chanel IRC untuk Sarawakian. Dan dari situ Kakmim kenal rakan-rakan chatters. Ada juga yang masih berkawan sampai sekarang. Ada jugak bila dah sambung belajar terus lost contact. Masa dok ralit dengan IRC tu Kakmim 'berkawan rapat' jugaklah dengan beberapa orang boyfriend. Tapi bukan pulak bercinta ye. Ada yang tak pernah jumpa, tengok gambar je. Ada jugak yang jumpa, datang beraya di rumah masa raya. Begitulah.


Masa tu takde medsos lain kot. Ada telefon rumah je. Ada jugak yang sampai call rumah tapi selalunya kitorang akan janji 'dating' kat irc je. Tak lebih dari tu.


Masa chatting tu selalunya kitorang main tuju-tuju lagu je. Hahaha! Macam boring je kan. Tapi best jugaklah sebenarnya untuk time tu, daripada main tuju-tuju lagu tu teruslah kita tau lagu yang bukan dari genre kita. Dan bila dengar je lagu tu akan ingat kat orang tu. 


Macam lagu Tender ni lah. Kalau dengar lagu Tender akan ingatlah member chatting Kakmim ni yang guna nama Malique. Tapi nama dia memang Malik pun. Kakmim dah lost contact dengan dia sejak Kakmim 'close' dengan kawan dia. Hmm.. sorry kitak. Lepas tu takde maknanya, kawan dia tu bukannya serius pun. Pernah jugak la Kakmim gugel pasal kawan dia tu, rupanya tak GOT sebab tukar course. Macam-macam.


Takpelah kita stop sampai sini dululah ye. Jom layan lagu Tender yang dinyanyikan oleh kumpulan Blur ni. Have a nice day uols!!



Tender (Blur)

Tender is the night
Lying by your side
Tender is the touch
Of someone that you love too much
Tender is the day
The demons go away
Lord I need to find
Someone who can heal my mind
Come on come on come on
Get through it
Come on come on come on
Love's the greatest thing
Come on come on come on
Get through it
Come on come on come on
Love's the greatest thing
That we have
I'm waiting for that feeling
I'm waiting for that feeling
Waiting for that feeling to come
Oh my baby
Oh my baby
Oh why
Oh my
Tender is the ghost
The ghost I love the most
Hiding from the sun
Waiting for the night to come
Tender is my heart
I'm screwing up my life
Lord I need to find
Someone who can heal my mind
Come on come on come on
Get through it
Come on come on come on
Love's the greatest thing
Come on come

Anda Pilih: Hospital Kerajaan vs Hospital Swasta

January 05, 2021 18 Komen


Hari Isnin pertama di tahun 2021. 4 hari dah di tahun baharu. Kakmim pulak dah mohon cuti awal dah, sejak tahun lepas lagi. Selalunya awal tahun memang Kakmim akan mohon cuti sebab nak uruskan hari pertama #theIMANs ke sekolah. Walaupun takdelah sampai menunggu di sekolah tapi wajib jugak cuti, memang dah rutin dari dulu lagi.


Hari ni tadi Kakmim bawak nek aki (atok) Kakmim ke appointment di hospital. Ini kali ke-2 Kakmim bawak nek aki follow up di hospital. Dan kali ke-2 jugak Kakmim berurusan dengan hospital swasta. Seumur hidup Kakmim memang Kakmim tak pernah dapat rawatan di hospital swasta. Bersalin pun di hospital kerajaan. Mungkin background Encik Suami jugak antara penyebabnya kot.


Mulanya memang blur! Dah la tak pernah ke situ, tak tau pulak hala tuju level mana, bilik mana.. memang zero habis. Tapi nasib baiklah adik Kakmim yang pernah keja kat situ tau selok-belok di situ. Dan staf di situ pun kenal dia dan sangat-sangat membantu. Nak ke mana-mana ada je staf tolong tolakkan wheel chair. Dan layanan macam ni memang takkan dapat kalau berurusan di hospital kerajaan kalau kita ni sekadar pesakit luar! Sungguh Kakmim rasa, wow bestnya! 


Bila Kakmim cerita experience Kakmim sepanjang berada di hospital kat Encik Suami, tau apa komen dia?


"Private memanglah macam tu. Semuanya bisnes, kenalah bagi layanan first class."


Ye tak ye jugak. Tapi serius la.. no wonder orang prefer ke hospital swasta ye. Tapi ongkosnya pun perlu stand by jugak lah.


Part ongkos memang agak terkedu jugaklah. Ye lah dah namanya first time. Selalunya kalau follow up di hospital kerajaan, bawak GL je. Tapi kat swasta, konsultasi doktor dah RM150. Belum lagi doktor buat dressing, ambik darah kat lab lagi, ubat-ubatan lagi. Itu pesakit luar. Kalau pakej bersalin pun apa kurangnya. Kalau normal sekian pakejnya. Kalau ceaser pulak sekian. Tapi kalau booking pakej normal tetiba kena emergency ceaser maka total kosnya akan jadi pakej normal + pakej ceaser. Itu yang Kakmim dengar cerita member-member ofis. Seram pulak kalau nak bersalin tapi takde saving tapi berangan nak bersalin di hospital swasta. Hahaha! So far Kakmim dah ceaser di hospital kerajaan sekali, bersalin normal 3 kali. Rasanya kos 4 kali bersalin di hospital kerajaan tu pun tak boleh cover bersalin seorang di swasta. Haha! Tapi itulah.. money is king. Betul tak?


Nak selesa, nak dilayan bagai raja, kenalah berkorban kan? 


Orang selalu kutuk hospital kerajaan. Tapi Kakmim faham mungkin ada yang dah 'terkena' tu memang akan terus cop hospital kerajaan macam ni macam tu. So far Kakmim okay jer sepanjang berurusan di hospital kerajaan. Mungkin jugak lah Encik Suami juga staf tapi Kakmim percaya urusan kami dipermudahkan kerana kita selalu memudahkan urusan orang lain. Kadang-kadang Allah bayar cash kan? Allah tu kan Maha Adil. Kakmim memang selalu pegang kata-kata ni, Allah akan permudahkan urusan kita sekiranya kita memudahkan urusan orang lain. Semasa bekerja pun Kakmim akan pegang kata-kata tu.


Kesimpulannya, kerajaan vs swasta, anda pilih yang mana? Bagi Kakmim, kalau kita nak keselesaan, ada rezeki lebih memang tak salah kita permudahkan orang-orang tersayang kita untuk ke swasta. Tapi kita kena ingat jugak swasta ni tak suka risiko, so kalau kes yang high risk memang dia akan tolak balik ke hospital kerajaan. Last-last orang yang kau kutuk orang tu jugaklah selamatkan kau. Jangan jadi macam tu, sudah. 


Tak baiklah orang yang selalu memperlekehkan hospital kerajaan ni. Kita kena tengok beban tugas mereka dulu. Tengok time Covid ni je lah, hospital kerajaanlah yang paling sibuk menyantuni pesakit-pesakit Covid. Kalau mental tak kuat, iman tak setinggi mana, mungkin ramai frontliner kita 'pergi' begitu sahaja seperti mana yang kita dengar di negara-negara barat sana. Adil ke tak adil kalau kita nak judge mereka?


Kakmim bukan nak back up atau obses sangat bab ni tapi sewajarnya kita gunakan logik akal kita dalam membuat sesuatu keputusan dan pertimbangan. Jangan kerana mulut badan binasa, zaman sekarang keyboard warrior pun selalu menang saman jugak tau! 


Kerajaan atau swasta kedua-duanya sama penting dan ada kelebihan masing-masing. Terpulanglah nak ke hospital kerajaan atau nak ke hospital swasta. Tapi hakikatnya doktor pakar ni hospital swasta tu pun asalnya bermula di hospital kerajaan jugak. ☺️


Oklah, akhir bicara Kakmim belanja 1 swafoto kami siang tadi. Dulu masa kecik-kecik orang selalu cakap tak elok ambik gambar bertiga. Betul ke?



31/12/2020

Kisah Dalam Lagu : Good Bye

December 31, 2020 5 Komen

Masih dalam mode untuk mengucapkan selamat tinggal kepada 2020 nampaknya. Masih belum move on lagi dengan 2020. Tak puas rasanya berada di tahun 2020, terasa macam pause sekejap 3 bulan masa PKP hari tu. Hmm..


Sebenarnya kan awal tahun hari tu Kakmim ada plan nak buat topik Kisah Dalam Lagu. Rasanya ada beberapa entri je yang menyempat. Lepas tu Kakmim 'tenggelam' lagi dan bila dah timbul balik dah tak follow pun rules yang awal tahun 2020 tu. Mungkin tahun 2021 pasni Kakmim nak start balik lah kot. 


So far rules yang Kakmim selalu follow ialah Wordless Wednesday. Mungkin 2021 akan ada Throwback Thursday yang dicetuskan dari blogger Syazni Rahim dan Kisah Dalam Lagu, cetusan idea Kakmim sendiri. 


Kakmim memang suka muzik. Suka lagu. Dan Kakmim memang banyak kenangan dan kisah di sebalik lagu. Contohnya dengar lagu ni akan ingat orang ni, dengar lagu tu akan ingat insiden tu. Macam tu lah gambarannya. 




Untuk Kisah Dalam Lagu kali ni ialah sebuah lagu dari Air Supply. Good Bye. First time Kakmim dengar lagu ni masa Kakmim form 1, tahun 1994 dulu. Lamaaaaaa gila dah tapi since hari tu memang love sangat lagu ni. Time tu perhimpunan sekolah. Sekolah kami buat perhimpunan seminggu sekali je, pada hari Selasa. Kebetulan sempena English Week masa perhimpunan mingguan tu ada lah persembahan drama muzikal dari senior form 2. Lagu yang diorang bawak hari tu lagu Good Bye ni la. Tak ingat pulak dramanya berkisar tentang apa, Kakmim cuma ingat lagunya saja.


Nak dijadikan cerita, sejak PKP hari tu, Encik Suami suka on lagu masa kami sekeluarga makan. Selalunya dia akan main muzik instrumental atau Kenny G dari Youtube. Ambik mood makan kat hotel katanya. Kah! Kah! Ye lah masa PKP kan, terkurung je tak keluar ke mana-mana. Tu yang carik idea supaya anak-anak tak rasa terkurung. Akibatnya sampai sekarang #theIMANs pun dah terbiasa, asal nak makan je request Ayah untuk on lagu hotel. Konon! Hahaha!


Di suatu malam tu, malam tadi la. Tiba-tiba lagu instrumental dari Air Supply ni berkumandang masa kami sedang makan. Tu yang Kakmim teringat zaman sekolah tu. 


I don't want to let you down
I don't want to lead you on
I don't want to hold you back
From where you might belonggg..


Terngiang-ngiang pulak lirik lagu ni. Dan terimalah Kisah Dalam Lagu zaman perhimpunan sekolah dulu-dulu.



Good Bye - Air Supply (1993)

I can see the pain living in your eyes
And I know how hard you try
You deserve to have so much more
I can feel your heart and I sympathize
And I'll never criticize all you've ever meant to my life
I don't want to let you down
I don't want to lead you on
I don't want to hold you back
From where you might belong

You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore

I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to say but good-bye
You deserve the chance at the kind of love
I'm not sure I'm worthy


notakakmim: suka masa perhimpunan sebab boleh usha senior-senior hensem! Wakakaka





19/10/2020

Set Rim Pilihan Ialah..

October 19, 2020 8 Komen


Setelah puas meriki dari 1 kedai ke 1 kedai akhirnya kami telah decide untuk menerima offer dari tauke yang 1st sekali Encik Husband riki sebaik sahaja kes tayar sekali dengan rim keretanya hilang pada hari Khamis lepas.

Cabaran terbesar kami ialah tayar kereta Hankook tu belum banyak ada kedai yang supply dan juga saiz tayar 15 tu juga menyebabkan tayar tersebut agak rare. Bak kata tauke yang kami riki, belum banyak kereta yang pakai saiz tu. Bezza dan Myvi baru jer pakai saiz tu. Baiklah..

Cabaran lain pulak ialah memang susah nak beli 1 rim sahaja. So kena jugak tukar 1 set rim. Kalau nak beli set original untuk Bezza di pusat servis Perodua, harga 1 rim sahaja dah rm560 okay. Tayar pulak 200 lebih. Kalau total dah boleh dapat 1 set rim yang baru di kedai biasa.

So kami decide macam tu lah. Muktamad. Tukar 1 set rim dan beli 1 tayar Hankook yang baru. Rim original Bezza tu pulak tolak je kat kedai. Nak jual sendiri pun susah kot nak jual 3 rim je. Yang penting tak tengok dah rim ori tu. Sedih la wey! Kenangan pahit gitu. 

Kita abadikan kenangan rim Bezza yang ori tu di sini. Untuk tatapan dan kenangan nanti-nanti. 

Ini set rim yang ori. Not bad kan? Kalau boleh memang takmo tukar. Memandangkan nasib yang tak menyebelahi dan sebijik tayar sekali dengan rim pun dah dikebas, akhirnya Puan Isteri dengan kuasa muktamadnya telah memilih set rim yang ini:

Hensem tak? Hensem tak? Hehehehe.

Kebetulan list merah tu matching pulak dengan kaler bodynya, haruslah Kakmim is tergoda. Terasa sayang pulak nak bawak keja ke hospital tu. Maklumlah parking kat hospital tu hmm..

Kalau Kakmim ni nak bawak takut tak pass pulak nak reverse parking kat Kolej tu. Kena practise dulu kot barulah perfect gitu. Tak kompiden plak nak bawak keta Sedan ni.

Semoga takde pisang berbuah berkali-kali. Ni bukan kali pertama kes kecurian yang melibatkan Encik Husband dan tempat kerjanya. Dulu masa kat klinik pernah jugak kereta kena pecah cermin sebelah passenger. Apa yang hilang? Spec hitam jer. TU pun letak dalam dashboard, dah takde benda lain nak curi lah tu. Tepuk dahi sungguhlah. Sedih jugak time tu sebab itulah set spec hitam couple yang kami beli sama. Memang nasib tak berapa bestlah bila tempat parking keja sekali dengan parking awam. Kebarangkalian kena curi or kena pecah ni memang tinggi.

It’s okay, takpe. Kita ambil yang jernih-jernih aje. Mesti ada hikmahnya nanti. Kita bersangka baik dengan Allah k. Tadaaaa~





16/10/2020

Hari Mencari Rim & Tayar

October 16, 2020 5 Komen

Hari ni sis cuti. Temankan boifren cari tayar & rim. Sebab tu tak sempat nak tinggalkan komen di blog kengkawan. Ada blog yang sempat jenguk, ada yang tak sempat. Dah tinggalkan komen tapi entah kenapa Blogger ada problem pulak. Penat tau walaupun tak drive, penat duduk je πŸ˜‚πŸ˜‚

Semalam lagi dah tanya Perodua harga tayar dan rim tapi mak oi harga sebijik rim tu sebelah tangan u! Kalau tayar ok lah dapat diterima akal. Rupanya mahal ye rim Bezza yang baru ni. Tapi memang hot jugaklah sebenarnya.

Ni antara rim kereta di kedai yang kami dah decide nak beli setelah penat meriki harga. Nak beli dari Perodua kena tunggu stok tayar Hankook tu. Tambah lagi PKPB di SM sana makin lambatlah delivery ke Kuching nanti. Boifren I tak rela menunggu πŸ™ƒ

Lama giler tak shopping rim 🀭🀭πŸ€ͺπŸ€ͺ

Rambang mata memilih 🀭🀭🀭

Pilihan sis? Eh? Ye boifren I ni semua nak I pilih 🀣🀣 to be continue lah eh.. ngantok pulak ni. Besok nak bangun awal macam bisa hari kerja sebab si #anakno3 ada ujian kemasukan ke sekolah agama esok.

Lagipun taip guna henpon ni. Tak puas la beb 😜 


15/10/2020

Pencopet Tayar

October 15, 2020 8 Komen

Hmm.. insiden mendukacitakan. Selalu dengar cerita daripada orang jer, hari ni sendiri pulak yang terkena. Benarlah, malang tidak berbau. Tayar kereta Encik Suami kena curi di area Hospital Umum Sarawak!


Kalau warga Kuching mungkin agak familiar dengan kes kecurian di parking Hospital Umum Sarawak. Parking ni bukan dalam area hospital, di luar hospital dan tidak berbayar. Nak parking dalam area hospital, jangan haraplah. Staf  ke pelawat ke memang takkan muat dengan parking yang sekangkang kera tu. Mungkin nasib tak menyebelahi hari ni, kereta Encik Suami yang jadi mangsa.

Nak buat macam mana? Terpaksa jugak hadap. πŸ˜“

07/10/2020

Mengapa Perpisahan Yang Kau Pinta

October 07, 2020 2 Komen

Semalam semasa dalam perjalanan ke opis, kool.fm mainkan lagu dari Flybaits ni, Mengapa Perpisahan Yang Kau Pinta. Terus teringat video karaoke farewell Encik Suami dan housemate dia masa di Putrajaya dulu. 


Mengapa Perpisahan Yang Kau Pinta - Flybaits

Seketika itu
Sepi mencuit hati
hanya suara hujan seakan menyanyi
mendendangkan lagu syahdu
seketikaku terpegun merenung jauh
gambarmu sayangku

Terkikan rasa bila kata-katamu kau ucapkan padaku
Dan kau membuatku terpaku
Bersama-sama suratmu
setelah kubaca kini
seolah kuberada dalam mimpi

( korus )
Titisan demi titisan
air mataku Jatuh berlinangan
ku genggam gambarmu
dalam pelukan mesra
tak mungkin dapatku melupakan mu
sayang
di dalam dunia ini
Tak mungkin dapatku cari pengganti
Dirimu

oh.. mengapakah
perpisahan yang kau pinta (dariku)
janganlah kau lupa
satu ketika dulu
kita pernah bersama
berjanji dan bercinta
tapi kini kau mungkiri
segala janjimu dulu
Dimana terletak kejujuranmu

Masa tu Encik Suami karaoke lagu ni. Sedih wei. Masa tu ada 2 orang housemate yang dapat transfer. Tengok video yang diupload housemate dia kat FB time tu macam semua kena nyanyi. Lagu udah ler sedih, feeling lagi nak pindah tu. Dah takde geng lepak, geng makan. Diorang kat umah tu dah macam adik-beradik pulak bondingnya. Abang longnya for sure lah Encik Suami, sebab dia yang paling senior. Yang lain tu muda lagi, ada yang bujang lagi, ada yang baru kawen. Semua respect kat Encik Suami, apa-apa nak buat semua kena refer Abe dulu. Bagus budak-budak tu.

Semua muda trang tang tang cuma sorang je rambut dah takde.. haha.. gambar ni sis cilok dari fb Encik Suami.. kah kah

2 orang yang berpindah ke wilayah asal, cuma yang baju merah tu wilayah asal isteri... setahun sudah berlalu.. hmm

Syukur sangat Encik Suami dapat pindah balik ke Kuching hujung tahun lepas. Kalau tak, entah macam manalah masa PKP hari tu. Kompomlah tak boleh nak balik ke sini, entah-entah hari raya pun tak balik jugak. Dah la keja kat hospital, nak WFH guana, memang sah dah kena keja hari-hari masa PKP. Apapun rezeki sangatlah tahun 2019 tu. 

Tahun 2020? Rezeki jugak kan.. ada mora πŸ˜† tapi... hutang extend lagiiiiii 6 bulan!! Yeehaaa!!






05/10/2020

Staycation dengan Agoda VIP Gold

October 05, 2020 0 Komen
Staycation? Kalau sebut jer staycation mesti imagine tido hotel kan? Ataupun homestay. Kalau vacation, kita jalan-jalan tapi staycation, memang mereput je lah jawabnya. Kah kah.

Hmm.. Siapa yang excited bila tido hotel? Diorang ni la. Walaupun si kakak ada takut-takut sebab Covid katanya.

 

Actually memang dah lama jugak tak staycation dengan diorang ni. Ye lah dah musim Covid ni siapa yang berani nak check in hotel bagai. Hotel pun tempat PUI kuarantin dulu. Tapi mengenangkan diorang ni, booking jugaklah dari Agoda hari tu setelah sekian lama Agoda terbiar begitu sahaja. Last bukak Agoda hati tu pun bulan Februari hari tu.

Bila dah lama tak bukak Agoda, terkejut jugak hari tu tengok dah tukar status ke VIP Gold. Taktaulah dah lama tukar ke tapi tak pernah perasan, wallahu alam. Kah kah kah.


Aktif berAgoda ni bila PJJ hari tu. Selalu kalau ke sana, selalu check in sebelum atau selepas hadir tugasan rasmi. Lepas tu kalau bawak budak-budak ni pun kalau tak Agoda si ibu, Agoda si ayah lah untuk booking hotel. Pernah jugak husband booking hotel yang telah disita. Pusing-pusing jer cari hotel memang betul dah alamat yang kami pergi tapi dah tak beroperasi. Tapi hotel baru lagi. Hahaha. Itulah kenangan dengan budak-budak 4 orang ni. Sampai sekarang pun diorang masih ingat kes hotel tu.

Last weekend tu kitorang check in ke Grand Margharita je. Bukan first time kat sini, berkali-kali jugak dah. Kat sini swimming poolnya best yang untuk kids tu tapi dah agak dah zaman Covid ni pool tak bukak. Pilihan room pun memang selalu ambik yang river view. Suka tengok kampung-kampung di seberang hotel tu.

Permandangan dari bilik kami, nampak tak Kampung Boyan di seberang tu. Seberang tu dah area Petra Jaya. Nak ke sana naik sampan lah yang paling cepat. Tambang 50 sen je. Selalu kalau bawak pelancong nak beli kek lapis di area Kampung Boyan tu sukalah bawak naik sampan. Biar merasa sikit pengalaman naik sampan. Hihihi.

Oh ya, masa kami staycation hari tu cuaca memang agak tak sporting. Sekarang ni kan memang musim hujan sebelah petang dah petang tu pun hujan. Tengoklah awan kumulonimbus yang berkepul-kepul tu. Plan nak jalan-jalan ke Waterfront pun tergendala sebab bila dah hujan kemalasan pun melanda. Budak 4 orang ni pun syok jer main kat bilik. Siap berendam dalam bath tub lagi diorang. Nak mandi swimming pool tak boleh, sebab tu jugak suka kat sini sebab ada bath tub.

Bilik tak berubah dari dulu lagi. Memang macam ni je. Hehehe.

Pool untuk budak tak nampak pulak. Malam-malam meriah jugak orang dinner kat bawah tu. Kami order grab food jer. Macam tak berbaloi jer nak bayar mahal buffet dinner kat bawah tu dengan budak-budak yang memilih bab makan. Alasan diorang, kamek suka makan masakan ibu ajak. Hmm... alasan yang buat ibu tak jadi nak marah.

Eh, lupa pulak tunjuk bath tub tempat diorang ni berendam sakan. Sukati korang lah nak. Hehehe.

Nampak gaya tahun 2020 ni memang macam tu je. Tak bebas ke mana, tak boleh jugak nak ke mana-mana. Hari ni sepatutnya saya kena fly ke JB, ada kursus. Dah mintak permisi bos, tak pergi sebab risau Covid ni la tambah lagi Sarawak dah ada tatacara baru untuk kemasukan ke Sarawak bermula semalam. Kalau pergi jugak ke JB, balik nanti kena kuarantin 14 hari, kursusnya 3 hari je. Alahai dah terbuang masa kat situ demi kursus 3 hari. Nasibbaiklah hari Jumaat hari tu urusetia kursus pm tepi bagitau peserta dari Sarawak tak perlu hadir. Yeay! Alhamdulillah. JB pun ada kluster dari Sabah tu tau. Belum lagi kalau dalam flight, kebarangkalian terdedah dengan individu yang dah terjangkiti Covid tu memang tinggi. Nasib jugaklah urusetia tak izinkan kami pergi. Er, tapi kursus tu tetap on tau. Pelik jugak sebab ada beberapa bengkel/kursus yang suppose proceed dalam minggu ni dah ditangguhkan. Mungkin dah komit dengan pembayaran hotel lah kot.

Bila dapat mesej ni takdelah rasa bersalah sangat tak hadir sebab saya dah hantar surat pengesahan hadir kursus sebelum tu. Hehehehe

Eh, bercampur-aduk pulak ceritanya. Hahaha. Janji update sebab hari Isnin jer ada masa free sikit. Besok lusa dah sibuk kelas.










31/08/2020

Selamat Hari Merdeka, Malaysia!

August 31, 2020 1 Komen


31 Ogos 2020, malam sebelum tu lagi dah mereka adik beradik diskus nak buat fun walk keliling taman. Ibu dengarrrr je apa yang diorang bincang..

Pagi tadi awal tau diorang bangun, macam nak pegi sekolah, kol 5 sebelum subuh lagi dah bangun. Layankan jer sebab Ibu pun bangun awal jugak sebab nak study.. Chewahhh

Sebelum fun walk tu rupanya ada agenda lain, deco gate umah dulu πŸ˜‚πŸ˜‚ minggu lepas dah si kakak mintak belikan bendera. Ibu dan Ayah takde masa pulak nak gantung, bagus diorang ni ada usaha sendiri πŸ‘


Tengok... Siap bawak beg lagi. Ditanya kenapa bawak beg? Rupanya ada air dan bekal. Entah apa yang diorang bekal.


Tetiba petang masa tengah sibuk nak exam sibuk jugak Ayah compilekan gambar diorang jadi video. Untuk tatapan mereka bila dah besar nanti 😊

Oops.. Ada sorang budak kena tinggal. Nasib baik tak banyak songeh, upah mee sedap jer terus okay, tinggal kat umah pun redha sebab boleh makan mee sedap πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Macam tu lah alkisahnya aktiviti kami di hari merdeka versi pandemik 😁😁😁




24/08/2020

Kenapa Pentingnya ME TIME Suami-Isteri

August 24, 2020 0 Komen

Mungkin ada korang-korang yang pernah PJJ, atau yang sedang PJJ sekarang. PJJ bukan pengajian jarak jauh tau, perkahwinan jarak jauh, gitchu. Tau kan betapa tak bestnya PJJ tu. 

Saya pernah PJJ. April 2016 dulu dan semuanya kembali normal tahun lepas, 2019. Tak sangka sebelum ni dengar jer cerita orang pasal PJJ tak menyangka pulak diri sendiri pun merasa jugak pahit manis PJJ ni.

Tak dinafikan la, PJJ ni memang banyak dugaan. Emosi, kewangan, sosial.. tapi ada jugak kebaikannya.

Ya, saya akui PJJ pun ada hikmahnya. Tak semuanya tak best. Janganlah negatif all the times kan? Ni kan semua ujian daripadaNYA. Kita kena lah terima sebab PJJ ni pun kita boleh pilih kalau kita tak nak.

Alkisahnya saya PJJ sebab Encik Suami dapat kenaikan pangkat dan dia ditawarkan ke Semenanjung sana. Kalau dia tolak, takde lah pulak istilah PJJ dalam kehidupan kami suami isteri kan? Sebab itu saya cakap kita ada pilihan dalam menentukan apa yang kita nak. Kalau kita pilih untuk say no, maka takkan ada perubahan yang akan berlaku. Kalau yes, memang kita perlu bersedialah dengan perubahan dalam setiap fasa yang bakal kita lalui.

Cerita pasal PJJ pulak kan, sebenarnya saya nak bercerita pasal ME TIME. Apa ye 'me time' ni?


"ME TIME" ialah situasi di mana pasangan kita mendapat masa terluangnya SENDIRI dan dia bebas melakukan apa yang dia mahukan. - petikan dari says.com

Me time untik diri sendiri, yes penting. Tapi me time suami isteri pun sama PENTING.

Entri saya ni nak fokus me time untuk suami isteri je dulu.

Yes. Memang tak dinafikan bila PJJ memang life kita diabadikan untuk menguruskan anak-anak jer. Memang masa tu hubungan dengan suami agak mendatar. Memang tiap-tiap masa suami akan call untuk update urusan kita dan anak-anak tapi tak sama bila sama-sama di depan mata untuk menguruskan bersama-sama.

So bila suami balik sebulan sekali, selalunya kami akan utamakan anak-anak. Biarlah kita isteri mengalah dulu. Sadis tak? Kah kah. Itulah kenyataannya, biarlah kita berkorban perasaan demi anak-anak.

Tapi.

Ada tapinya... bila kita 2-2 penjawat awam dan 2-2 penjawat awam federal. Ok ini dah masuk kisah saya lah ye. πŸ™ˆ

Masa PJJ ni time yang paling happy ialah bila dapat arahan bertugas rasmi di Semenanjung sana. Perasaannya yahooo yabeda bedoooo!! Masa tu lah kita dapat me time dengan Encik Suami. Dah la penerbangan ditaja pulak tu. Kih kih kih. Boleh dikatakan ditaja la walaupun ko beli tiket belon guna duit sendiri dulu kemudiannya baru claim. Tak kisah la meeting ke kursus ke memang syok habis lah.

Pastu time tu lah kita boleh recharge hubungan kita suami isteri, tanpa anak-anak. Tak kisah lah orang kata mengada ke apa, tapi time ni lah baru kita rasa macam zaman bercinta dulu. 

Alhamdulillah.. kami suami-isteri berjaya mengatasi dugaan semasa PJJ dulu. Bila dah kembali normal sekarang, rindu pulak masa PJJ kalau masa travelling bolehlah dating sesambil kerja kan? Sekarang kalau travelling takde dah orang nak jemput ko lagi di KLIA sana. Kah kah.

So sekarang kami buat macam mana untuk "me time"?

Yes, make sure dalam sebulan kena dating lah, tanpa anak-anak. Baru dapat berbincang dari hati ke hati gituuuu. Tak kisah lah nak shopping barang basah di Mydin ke, nak lepak makan ke, nak jogging ke tapi make sure anak-anak takde. Selalunya anak-anak akan tinggal kat umah nenek diorang la atau tinggal kat umah jer. Hihihi.

Kalau bawak anak-anak memang taklah nak lepak tempat-tempat macam ni yang sambil lepak boleh tengok view KLCC. Nak kira setiap level KLCC tu pun boleh. Kah kah!

Selalu jer bernasib baik kalau masa bengkel/kursus dapat roomate yang tak duduk sebilik, sama ada dia dok bilik lain atau tak datang, so Encik Suami akan turun kerja dari hotel jer. Hihihi.

Tak best mana pun kat sini rupanya πŸ™ˆ

Baik, habis dah iklan bergambar. Jangan marah πŸ˜‚ Saja nak tempek di blog untuk kenang-kenangan, in case terdelete ke apa ke dalam Google Photo tu.

Berbalik kepada isu yang tengah dibincangkan, cheh skema pulak ayat. Penting tau, recharge hubungan suami-isteri. Biar rasa balik bagaimana perasaan dimanjakan dan memanjakan tanpa kontrol depan anak-anak. Tapi kami takde kontrol-kontrol pun depan #theIMANs tapi takdelah nak buat aksi bermanja 18SX depan anak-anak pulak πŸ˜… agak-agak jugak lah. 

So macam mana pulak cara korang 'me time' dengan pasangan korang ye? Jom drop komen & share πŸ˜‰ penat plak asik saya jer menaip. Hihihi.




11/08/2020

Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan

August 11, 2020 0 Komen

Sebuah book teaser 😊

Sebelum ni asyik menulis kat blog jer kan? Hari tu kawan kat opis ajak join 1 projek menulis ni. Masa PKP hari tu pun dah join bengkel penulisan jugak. So why not la kan? Mencuba sesuatu yang baru. Walaupun bukan 1 buku tapi at least untuk permulaan boleh la, saya cuba k.

Tajuknya "Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan - Edisi Khas PKP & Covid-19". Nampak macam senang jer kan tajuknya tapi bila dah start menulis serius tak tau nak mula dari mana. Dah la limited patah perkataan. Ye lah kita tumpang orang kenalah ikut syarat yang orang dah bagi.

Masa hantar hari tu tawakal jer lah, kalau diterima alhamdulillah. So submit je, masa last day pulak tu. Punyalah awal dah kawan dah bagi iklan pasal ni tapi last minit jugak menjadinya. Tu pun kena buang² jugak sebab terbiasa menaip sesukati hati kupun macam di blog. Laras bahasa untuk buku ni agak sukar sikit sebab masih tak biasa kan? Mesti segan bila baca balik nanti. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Pagi Ahad hari tu, bangun pagi check Whatsapp tetiba nampak grup ni. Alhamdulillah, diterima jugak rupanya penulisan Kakmim yang biasher-biasher itu. Hehehe. Tak taulah ada pembetulan ataupun tak. Lepas ni tunggu jer lah admin update di grup.

Perancangannya September nanti akan publish. Semoga dipermudahkan semua urusan-urusan mereka yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam penerbitan buku ini nanti.

12/01/2020

Kisah Dalam Lagu: Januari

January 12, 2020 2 Komen
Yeah.. Kisah dalam lagu yek
Aha.. Memandangkan ni bulan Januari
Tau tak lagu Januari? Lagu Indon
Penyanyinya Glen Fredly


Biasalah dulu² zaman muda anak dara
Layan lagu Indon
Lagu Januari ni adalah somebody yang introduce
Somebody yang nak jadi bf tapi tak jadi
Wakakaka
KLMJ pulak kan
Ye lah.. Dah nama kisah dalam lagu
Alkisahnya..
Dia bagi lagu ni supaya saya dengar
So kita dengar je lah dan layan

Kasihku... Sampai di sini kisah kita
Jangan tangisi keadaannya
Bukan kerna kita berbeda

Lepas tu lupa lirik
Rangkap last sekali ingat...

Kisah kita berakhir di Januari

Hahaha
Nasiblah kalau somebody tu terbaca blog ni
Kalau dia ingat, ingat la 🀣🀣🀣

Tapi rasanya tak ingat pulak kisah tu berakhir bila
Bulannya lagilah tak ingat 🀣🀣🀣🀣



Ok dah.. Esok kelas jam 8
Jom tido 😴