Follow Us @soratemplates

07/12/2009

Stok stok

Nektok tengah nak molah stok susu memandangkan sik lamak gik nak kerja tapi masih bingong gine nak nyimpan susu-susu yang dah diperah ya. Adakah mok disimpan lam freezer terus? Selalunya simpan di bahagian dibah jak sebab akan diberik ngan Iman dalam masa sehari jak. Takut indah susu ya sik fresh alu basik. Tapi nurse madah/melalui pembacaan stok susu tahan 6 bulan mun disimpan lam freezer.

Gine sebenarnya oh? Odah tolong lok. Kitak kan excluxively BF baby kitak nak?

Pasya susu yang dah diperah ya gine cara nyimpan nya. Contohnya sekali pam dapat 2 auns. Pasya terus simpan lam freezer ka? Or susu yang kita pam sehari tok leh dicampur? Retinya kita akan dapat 1 botol untuk 6.12.2009 (5x perah). Contoh nya lah.

Ada juak google info tentang breastfeeding tok, baca rah mags tapi mok juak tauk pengalaman kitak orang yang baca blog tok.


post signature

8 comments:

  1. mira,join la www.susuibu.com. byk info bleh tau.

    ReplyDelete
  2. ye ke aida.. nnt la mira sign in..

    ReplyDelete
  3. mira, more info blh dpt juak www.alamhamil.com, g forumnya. sia ktk blh mtk pendapat dr Dr.Ju.

    JM penah ajar kmk, lekak pump, labelkan tarikh kat botol. mun kah dlm freezer, 3-6 bln tahan. mun nkah petiais ajak, 3-4 hari jak tahan. mun x salah kmk, time ktk nak berik anak nyusu, bok baleh campur susu. cuba ktk baca alamhamil. k. gud luck!

    ReplyDelete
  4. mira, susu yg dah diperah pd hari yg sama boleh disimpan sekali asalkan suhunya sama. cthnya kitak dah pam pagi, tghr dan ptg, simpan di bhgn dingin jak. so malamnya kitak dah boleh campur susu ya dlm botol yg sama. mun nak molah stok beku, terus engkah dlm freezer. simpan sikit jak, sebotol dlm 3-4 oz giya. mun ada susu fresh yg sik diguna dalam 3-5 hari (tmpt dingin ya), boleh masuk ke tmpt beku, kelaknya tahan 3 bulan. boh lupak label tarikh diperah.

    ReplyDelete
  5. Lebih banyak info ada sitok, complete.
    http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=392354&extra=page%3D1

    ReplyDelete
  6. mira, jgn campur susu mun diperah berlainan masa..

    carik kitak container kedap udara nak kecik.. tupperware byk jual.. kakya asal perah, simpan dalam freezer, before ya ngkah date ngn jam, tanda kat setiap container.

    setiap ari kitak mindah nak susu beku kat dibah, ngekot tarikh paling awal... beberapa container, kakya ambik nak paling awal diperah, panas kan.. berik ngn baby...

    susu ibu mun disimpan benar2, nang dapat tahan lamak...

    dat's my opinion.. hahahaha.

    ReplyDelete
  7. Mira, my advices weren't from my personal opinion. Ttg simpanan susu dari jam yg berlainan tp suhu yg sama ya adalah advice daripada perunding laktasi, Pn. Suraya. Even kamek ada beli beberapa buku tentang breastfeeding spt. Panduan Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Bekerjaya yg ditulis oleh Pn. Rita Rahayu, peruding laktasi dan Making More Milk oleh Diana West. Tulisan Pn. Suraya tentang cara buat stok dalam pantang ada dalam link tok http://www.diyaluna.com/diary/2008/11/05/membuat-stok-semasa-dalam-pantang/. Mun kitak bercadang nak merik susu perahan masa kerja kelak, jgn guna byk gilak susu yg disimpan dlm freezer, sbb antibodi dah kurg sikit. Mun dpt susu perah hari tok, cth 4 botol, simpan sebotol dalam freezer, botol yg lain simpan fridge dan berik esok supaya gik fresh. Susu dalam freezer, ambik sebotol yg paling awal tarikhnya, engkah di fridge juak utk pakei esok (guna secara minimum). Jgn merik byk gilak susu dari freezer, khasiat dah kurg, even rasanya pun sik berapa nyaman utk baby.

    ReplyDelete
  8. oh.. thanks odah.. ya la mek nanyak experience urg lain juak... baca mmg ada baca tp x sama mun dh mengalaminya... n ada juak benda yg urg lain baca maybe kmk x terbaca.. sharing is caring nk?

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥