Follow Us @soratemplates

21/07/2010

Dilemma Ibu Bekerja

Adik Ibu dah report duty minggu lepas.
So dah takde orang nak jaga Iman sekarang.
Iman sekarang dok umah nenek Ibu, merangkap moyang kepada Iman.
Dulunya ada sepupu Ibu, merangkap makcik Iman yang babysit Iman.
Tapi makcik Iman tu pun dah kerja.
Risau sekarang nak letak Iman kat mana.
Bukan taknak letak Iman umah Nek Atuk.
Tapi ye la Nenek Ibu dah tua, dah lemah.
Iman pulak lasak semacam, kus semangat pulak tu nak dukung.
Mana la larat orang tua tu nak jaga.
Atok ada jugak nak tolong tapi ye la orang lelaki tak biasa nak jaga budak.
Tambahan lagi dah lama tak jaga baby.
 
Iman dan Nek Atok (moyang)

Dilemma, dilemma.

Nak hantar umah mertua, boleh, dekat je.
Tapi masalahnya kalo nak ke umah mertua awal pagi, jem!
Bayangkan nak pergi jem, nak balik dari sana pun jem.
Mun sesapa yang familiar ngan area Sukma ke Bandar Baru, nang tauk lah.
So bayangkan kol bapa nak gerak dari Sukma dan nak turun balit ke Kuching?
Nak punch before  8 pagi!

Dekat umah ada nursery.
Tapi tak pernah dalam sejarah keluarga kami ditinggalkan di nursery.
Alahai kesiannya Iman Madihah.

Pilihan lain?
Nak cuba tanya jiran.
Manalah tau ada yang free tu nak jaga budak.

Risau ni, kesian Iman Madihah Ibu.



8 comments:

  1. Sian Iman Madihah...tp ok gak dia da besar skit klu letak nursery pun...

    ReplyDelete
  2. haaa tu la kan? bila ibu/isteri berkerja. cuba usahakan mira, takpe ada la rezeki iman tu nnt.

    ReplyDelete
  3. ya..mmg kita y bekerja sentiasa ada dilema ni.. Selamat memilih..follow what ur heart r saying..!Comeinyaa Iman Madihah!

    ReplyDelete
  4. Kak, ada mak kwn mek ada jaga miak d area sukma.mek try nanyak juak aa

    ReplyDelete
  5. Anak-anak buah mek suma urang jaga.. mun area kitak sik tauk mek siney ada... susah mok cayak urang jaga anak kita kan? Bagus family dikpun juak... Tapi takut juak nyusah parents.. Hummm...

    ReplyDelete
  6. salam, first time terjah blog ni..cute lah ur doter..=)

    ReplyDelete
  7. umi Iman,
    aah.. kalo below 3 months lg risau

    cha,
    mmg kena usaha sungguh2 ni.. TQ

    Imaan09,
    itu ler pasal.. mmg rasa nk letak nursery spy die boleh belajar berdikari & bergaul dgn org lain... TQ anyway :)

    fieza,
    mena ka? rami x miak dijaganya.. makseh fieza.. susah2 jak ktk

    Amni,
    ya la.. mek org dolok semua dijaga nenek jak bah, masalah nektok nenek iman (mak kmk) pn keja... hehehe... mun x, nk mok urg yg dikenal

    qelissa,
    singgah la lg nnt... TQ :)

    ReplyDelete
  8. salam kenal,

    sian iman.. mun ada org d kenal tek mok juak nolong kitak..

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥