Follow Us @soratemplates

09/03/2011

Iman Madihah - setahun 4 bulan

Sesampeinya di kolej, lepas lepak minum-minum pagi, aku onlah laptop. Nak start kerja. Tetiba laptop sik dapat on. Hmmm... tauk ku sapa entam. Iman lah ya malam tadi. Aku gago coba software pakei ngajar nya gago juak. Tandah jak ku nya nekan keyboard. Bila ditekan, macam-macamlah keluar di skrin nak? Suk lah nya tek, alu tepok tangan. Tandah ku ajak. Sak nya celik IT. Hehehehe. Bila aku dah shut down, dah padam semua dah power, minak betol jak tangan nya nekan button power ya agik. Pasya sempat ku maluk tangan nya, alu cepat gik nya nekan agik. Ya lah alu berolah sekejap laptop ya.

Ya cerita malam tadik. Awal ku tido malam tadik, 11.45. Hehehe... Awal lah ya. Salu 12.30 tengah malam tido. Iman ya jenis tido aher, bangun aher. Aku pun terbiasa juak ekot masa tido nya tapi bangun tetap awal lah. Sik pandei nak ngando gik dah mata.

Sik berasa dah setahun 4 bulan dah Iman. Dah sik chubby agik nya. Makin ninggi jak. Rambut makin golong. Tapi pelik gilak ngerokot golong nya. Nenek nya (mak ku) madah dolok rambut Ibu sikda kedak rambut Iman ya. Golong belakang jak, rambut depan sik. Iman lain, rambut depan lah golong koat sampei meluaskan dahinya. Hehehe.


Dah lah bila bergambar makin ngegeh. Mun nya ada mood, maok juak nya digambar, style terbaru bergambar nyingit palak. Mesti sidak adik-adikku bergambar diekot nya.

Pose singit palak.

Lepas abis kita snap, gago juaklah nya nak nangga. Mun urang baruk sampei umah, gago lah nya nanyak, 'mam' 'mam'. Nya nanyak apa oleh. Macam ria bapak ku balit dari ngabas urang di hospital, balit umah nya gago nanyak. Padah neneknya sik ada alu nangis. Isk, macam dipateh jak nya, padahal ne lah ada urang mateh mun balit berjalan ada beli makanan. Iman... Iman...


Suka gambar tok, tang besar jak nya. Sik sangka baby yang itam, muka serius, keluar 3.17 kg jak dolok dah besar panjang daktok. Dolok masa nya setahun 2 bulan, beratnya 9.8 kg. Sikmok makan gilak, sebab mok makan kedirik jak tapi nenen kus semangat. 


Alhamdulillah, Iman membesar dengan sihat dan perkembangan kognitifnya pun alhamdulillah, nang cepat. Nya pandei bercerita balit ngan kita even bahasanya nang sik dipaham kita. Ada 1 malam aku nyuruh Ayahnya baca buku sebelum nya tidor. Nya sik maok. Diambiknya buku ceritanya dari tangan Ayah, nya gik bercerita ngan Ayahnya, siap tangannya nunjuk-nunjuk gambar sidak mermaid, sidak mak tiri Cinderella. Tang menar jak nya bercerita ngan Ayahnya. Nya niru Ibu lah ya bercerita camya. Mun kita baca sesuatu ngan nya, mestinya narit tangan kita nyuruh nunjuk sine nak dibaca kita. Mun sik, siap jak. Bisin mulut nya. Iman... Iman...


Ibu Iman: gine ndak kah mun Iman dah pandei kelakar..


7 comments:

  1. ibu iman

    mun iman dah pandey kelakar.. sorry la babe.. kalah kitak.. ya asa kamek mun suci dah pandey kakar.. masa tok ajak .. sebut aikh dah kamek nak manas... jadi... bila nya dah pandey madah sk mok.. ha? camney..

    memang nembiak umur iman.. akan meninggi.. memang sik akan ada lagik la chubby nya.. mun time tido.. kamek nang suka cium pipi nya puas2.. hehehe... asa mok nya balit jadi baby..

    ReplyDelete
  2. ya lah oh... iman nang sik suka dicium... kmk jak boleh cium... mun neneknya cium, manas nya... masa tido nang masa k cium nya puas2.... hehhehehe

    ya lah... rindu masa nya 7-8 bulan.... masa ya nya lom pandei melawan... nektok gik pasar nang ngelepar... baby yg pakei stroller semua ditegor nya, diagaknya... lemah nyawa ku... sampei urg ngeor friendly na juak kakak tok... hehehe

    ReplyDelete
  3. teringat kmk ngn faiz time nya setahun 4 bulan.. hehehehehe.. rindu kmk zaman nya kelaka kedak burongtiong. hahahah.

    ReplyDelete
  4. makin besar makin rindu ngn sidak masa gik baby..

    ReplyDelete
  5. mun Iman dah pandei klakar lak..'eh salah ktk ya Ibu..kmk tok baru betul eh..'

    or Iman mdh camtok..'ibu..jom lah kita p spring..! ekekekek

    ReplyDelete
  6. kejawak jak iman ya eh.. mek pun rindu juak masa cdak gik baby.. hehe..

    mun iman pandey klakar kah, x alah bersaut klak kedak kakak bihah ya... bergolong2 jak bunyi nya kakar tp x tauk apa benda d padahnya.. hehehe...

    bukan ya jak, dah pandey nyeling dah, lagi la menusuk jiwa tamnya... hehehe..

    ReplyDelete
  7. iman 1y 2m 9.8kg..adam 1y 3m ngak jak 8kg++..sik tauk gne nak nyuruh berat nya nait gik..nya makn ngan nenen sik brapa bah..tambah gik dah pandei bejalan makin lah mengurus badan nya..gne nak molah agik owh?????

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥