Apakah Ghost Writer?


Oops!

Ghostwriter itu bukan hantu yang menulis ya.



Ia adalah seorang penulis profesional yang dibayar untuk menulis buku, artikel, cerita, laporan atau konten lainnya yang secara rasmi dikreditkan kepada orang lain. Selebriti, eksekutif, dan para pemimpin politik sering membayar  'ghostwriter' untuk merancang atau mengedit autobiografi, artikel, majalah atau bahan bertulis lainnya. 






Pernah jadi ghostwriter tak? Jom share pengalaman di komen.


Post a Comment

13 Comments

  1. Oooo... tak perlu panggi bomoh halau hantu la kalau macam ni...?

    ReplyDelete
  2. Profesional writer tapi senyap ja.

    ReplyDelete
  3. Kalau lumayan bayarannya, nak juga jadi ghost writer. Tapi masalahnya, nak menulis utk diri sendiri pun kadang tak cukup masa, hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah.. tp rasanya mmg lumayan kot... kalau x, xkan org nk jd hantu mcm ni

      Delete
  4. pernah jd pencatit minit, siapkan minit, dlm buku laporan tertera nama setiausaha yg sediakan minit...teman dh jadi ghost writer..tapi oklah dpt upah RM500...dpt free lunch..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh... catat minit je dpt rm500... mmg berbaloi

      Delete
  5. Dolok di uni ada juak nampak iklan service ghost writing utk thesis. Biasanya student nok sik berapa pandai mengolah ayat / student busy bekerja tok sidak akan upah ghost writer tolong polah report. Tapi mun uni tauk, mmg discredit la report ya. Nok benar2 desperate jak akan ambik service ya.

    ReplyDelete
  6. Lumayan juga kalau jadi ghost writter kan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah... boleh jd pasif or aktif income ni

      Delete
  7. Pernah, dululah tulis artikel. Tapi tak larat dah sebab kena tulis mostly 1500 words ke atas. Memang tak laratlah otak nak fikir. huhu...rate untuk 1 artikel pun dah murah sekarang.

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥