Roti Keras Bergula Ala Bakery

Budak-budak ni kalau dah selalu sangat boleh jemu pulak
Beli roti sebuku tak habis-habis
Kalau tak, tak sampai setengah hari diorang dah habiskan
Ni sampai nak expired, risau pulak takde sapa sudi nak jamah
Hmm..

Bila roti dah nak expired, jangan membazir
Kita tranform ke roti keras bergula ala-ala yang bakery selalu jual
Hah.. laku pulak
Ada yang siap cicah dengan air teh lagi
Alhamdulillah.. at least tak dibuang macam tu je


Rasanya semua dah tau macam mana nak buat roti ni
Roti segiempat dipotong 2
Lepas tu sapu planta dan tabur gula
Kemudian, bakar dalam oven!!
Siapp!!!


Tak sampai sehari dah habis dah
Yeay!!

Ni kisah nak habiskan stok makanan sebelum puasa hari tu
Hehehe 🤭 
Alhamdulillah setakat hari ni 3 hero kecil tu semuanya masih puasa penuh



 

Post a Comment

12 Comments

  1. Bagus juga idea ni. Biasa beli roti sampai tarikh luput tak habis

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je ni... suh je bebudak buat kita pantau je.. hehehe

      Delete
  2. Kamek selalu polah kedak tuk. Lekak ya boleh gik Dak nya berebut makan. Sak mun sik dipolah gia, lalu x abis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya la tek.. polah gitok berebut mkn... nk nama nemiak eh... bapaknya sama juak.. haha

      Delete
  3. selalu roti yg dkt nak xpired, buat roti celup telur & goreng..sekejapan je habis..hehe..

    ok jg buat roti gula mcm ni...nice..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha... sy pun selalu jugak buat roti celup telur tu kalau roti dh nk expired

      Delete
  4. Betul, cicah air teh sedap ni...
    Darikan membazir, ktia buat aje roti gula ke, puding ke kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah... kat kedai pun diorang buat macam tu lepas tu jual balik

      Delete
  5. nina pun suka makan roti mcm ni sekali sekala

    ReplyDelete
  6. Memangg sedapp tu
    dari membazir buang kan

    ReplyDelete
  7. aduh tertengok masa puasa. adeh!

    ReplyDelete
  8. Roti kalau tak habis kena buat something baru laku. Okay sangat buat roti gula keras ni. Cicah dengan kopi o sedap ni.

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥