Almond Penawar Sakit Kepala


Selalunya kalau pening kepala kita akan ambik jalan singkat, telan panadol kan?
Lepas ni boleh cuba ambil 10-12 biji almond mentah kalau pening. Settle Insyaa Allah. 
Hilang denyut. Hilang pening. 

Rahsianya pada magnesium yang ada dalam almond. Magnesium akan relakskan pembuluh darah. Almond juga ada riboflavin. Kajian tahun 2016 di  International Journal for Vitamin and Nutrition Research  kata macam tu.

Bolehlah cuba ye. Back to nature. Jadikan makanan sebagai ubat. 


Sumber dari: Chanel Telegram Neuroversiti by Dr Rizal


 

Post a Comment

12 Comments

  1. Ooo baru tau, kita memang suika makan almond yang masin tu.. bagus rupanya yaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalahnya masin ni jadi sempit balik pembuluh darah. kang kejap2 pening, kejap2 baik hahaha! gurau2 je sislin :D

      Delete
  2. my fav ni, Mim. Tapi tulah, org soh makan seploh biji, akak makan sebalang, haha.

    ReplyDelete
  3. good sharing..leh try ni, kadang sakit kepala sbb stress or penat sgt..leh la beli almond & try ni.. tq tq!

    ReplyDelete
  4. selalu pening tapi time puasa.. cmana nak makan? haha.. mungkin kena sahur berat2

    ReplyDelete
  5. jarang makan almond petah. selalu yan salted atau almond london. almond london makan banyak kang sakit lain pulak. hehe

    ReplyDelete
  6. suka snek almond tapi yg masin, yg ada honey..

    ReplyDelete
  7. Wah,baru tau jugak ni...patutlah sebelum ni ada ketika kepala ni elok ja..agakbnya sebab selalu juga makan almond mentah.Tapi saya tak suka almond terus makan yang kering tu sebab macam rasa sangat mentahnya.Biasanya asaya akan rendam almond semalaman & esok pagi bawa gi kerja buat snek...almond yang direndam lenih rangup dan sedap sangat.Try la kawan-kawan

    ReplyDelete
  8. Good info..
    almond pun is a part of good diet.. can do for breakfast and snacks.

    ReplyDelete
  9. Ala.. yang mentah ke.. Yang digoreng boleh tak.. Sha memang suka kunyah badam..

    ReplyDelete
  10. Terima kasih share. Kena simpan stok almond lah gitu. Suka gak almond tapi tulah risau terlebih makan sebab sedap :)

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥