Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Breastfeeding Journey. Show all posts
Showing posts with label Breastfeeding Journey. Show all posts

14/01/2021

Throwback Thursday - BF Journey

January 14, 2021 10 Komen

 

Google Photo 8 Januari 2016


Dulu semasa masih berjuang untuk BF, suka ambik gambar macam ni. Selesai jer urusan pumping di ofis mesti ambik gambar 'hasil' pumping. Tak sangka kan tak rugi jugak ambik gambar macam ni untuk kenangan semasa anak-anak masih BF.


Kakmim mula BF sejak #anakno2 dan teruslah non-stop sehingga 2016. Si Abang memang minum SI saja dengan jayanya sampai umur 2 tahun. Dia sejenis tak terima langsung susu formula. Si adik 2 orang sempat fully BF 6 bulan dan lepas tu campur FM. Tapi kalau kat umah memang tak ruak pun susu FM, tak pandang langsung! 


Si Kakak anak sulung pulak sejak lahir lagi dah sumbat FM. Time ni ibarat zaman kejahilan, memang takde kesedaran langsung nak BF. Tambahan pula masa tu Kakak ceaser lagilah, masa kat wad lagi nurse dah sumbat susu FM. Masa tu pun belom ada polisi kena susukan baby dengan SI sahaja sebaik lahir. Kesian Kakak kan? Yang dah lepas biarkan berlalu. It's okay, dah besar pun Kakak sekarang.


Kebaikan Susu Ibu

Untuk bayi:

  • Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi anda
    • Ia mengandungi nutrien dalam kadar yang mencukupi.
    • Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar.
  • Susu ibu, terutamanya kolostrum , menguatkan sistem imuniti bayi anda
    • Ia melindungi bayi dari jangkitan seperti cirit birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru.
  • Susu ibu mencegah berbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi.
  • Susu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak anda.
  • Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain.
  • Susu ibu mudah diperolehi pada suhu yang betul setiap masa. Oleh itu ia tidak susah untuk disediakan.
  • Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi.
  • Ia memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak.

Untuk ibu, penyusuan susu ibu:

  • Membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz yang asal dengan cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin.
  • Membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal anda dengan cepat.
  • Mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari.
  • Menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya

Kredit to: http://www.myhealth.gov.my/kebaikan-susu-ibu/


notakakmim: masa BF dulu memang Kakmim kurus kering! 

16/10/2012

Kisah 8 bulan

October 16, 2012 2 Komen
DekPan dah 8 bulan
Alhamdulillah
Masih menyusu SI walaupun dah start solid food
Tapi SI agak merudum selepas Miss P kembali menjengah
Stok EBM memang dah habis
So sekarang hantar 3 botol jer kat BS
Semalam bagitau jugak kat BS kalau darurat bagi jer susu FM
In case kan?
Sedih memang sedih, tapi dah terpaksa
Tapi...
So far belom lagi lah...

Baru tau macam mana perasaan bila pam, dapat siconet je
Tapi malas nak sedih-sedih
Pam jer lah cam biasa walaupun outputnya sikit
Hati.. gumbiralah... gumbira


Ini DekPan yang ceria
DekPan sangat murah dengan senyuman
DekPan sangat manja
DekPan sangat comel di mata Ayah dan Ibu
DekPan... orang selalu ingat dia pempuan!



02/10/2012

Kisah Ibu dan Susu Ibu

October 02, 2012 4 Komen
Sekarang ni ramai ibu berkerjaya berjaya menyusukan baby diorang for at least 6 bulan. Oklah kan at least 6 bulan pertama baby hanya minum susu ibu jer, bukan susu formula atau air suam. Nak diikutkan bekerja dan menyusukan (I mean fully bf) memang sebenarnya sangat mencabar. Bayangkan di ofis/sekolah, nak tunaikan tanggungjawab sebagai pekerja lagi, nak tunaikan tanggungjawab kepada anak lagi, walaupun baby takde depan mata tapi tanggungjawab tu tetap mengejar seorang ibu di mana-mana.

Bagi ibu yang baru berniat nak bf baby secara eksklusif, persediaan mental, fizikal, moral dan kewangan tu sangat penting. Bagi ibu yang dah beranak 2 macam saya ni, di mana anak pertama tak fully bf, cabaran awal bermula dalam pantang lagi. Orang tua di sekeliling ramai yang tak menyokong baby disusukan dengan susu ibu sepenuhnya. Sedih, tertekan, geram, marah, semuanya menjadi 1. Kalau tak kuatkan hati, memang mudah terpedaya untuk memberikan baby susu formula.

Macam saya sendiri, emak saya sangat risau bila saya cakap nak fully bf adik Iman dulu. Sebabnya dia tahu saya selalu travelling sana-sini, camne dengan Irfan kalau saya travelling? Susah kan? Tapi saya tetap berdegil dan yakinkan mereka saya akan kumpul stok susu banyak-banyak untuk kegunaan semasa dah kembali bekerja nanti. Ok. Selesai. Mereka dah boleh terima Irfan hanya disusukan susu ibu je. Cabaran lain plak bila si Irfan takmo menghisap susu Ibu guna botol. Bising lah mak, mulalah pulangkan paku buah keras tapi saya tetap pekakkan telinga, fikir yang positif-positif jer. Nanti mesti boleh punya, mesti Irfan nak. At last, memang dia nak pun. Sekarang memang takde masalah nak hisap susu guna botol, kecuali kalau saya ada berdekatan, confirmlah nak yang original. Hehehe.

Bila dah masuk kerja pulak, kita kena korbankan sikit masa bersosial dengan kawan-kawan bila tak boleh lepak surau lama-lama, tak boleh sarapan pagi lama-lama, semuanya demi anak tersayang. Ada yang lebih penting daripada yang lain-lain, iatu mengepam susu untuk si anak! Tapi masa mengepam tu masih lagi dapat bersosial di alam maya, baca blog, baca artikel tentang kekeluargaan. Hmm... nampak tak pro dan kontra bila kita berniat nak bf kan anak. Tak susah kan? Daripada dok berporet, baik baca blog pakar kanak-kanak sambil pam susu untuk anak. Besar manfaatnya tu!

Ada 1 lagi tips yang paling penting. Kalau nak bf secara eksklusif, pastikan jugak kita tak keseorangan. Kalau parents tak membantu, pastikan husband membantu, masa mengandung tu bincang dan bagitau husband akan niat kita nak susukan baby secara eksklusif. Sebab? Kita perlukan support daripada husband kita sebab masa bf ni ada ups and down. Susu tak selalunya meriah. Masa susu merudum tu kita kena ceria jugak, tak boleh stress. Lepas tu peralatan dan aksesori untuk bf ni bukannya 10 atau 20 ringgit. Makan ratus-ratus! Atau mencecah ribu! Sebab tu kena bincang dengan husband, walaupun nak guna duit kita sendiri tapi make sure husband tau kita habiskan duit kita ke arah mana, jangan plak kita dituduh boros nanti. Bf ni kena ada pelaburan, makin banyak kita melabur, makin kuat semangat kita nak bf kan baby. Ye lah, dah beli pam beribu-raban tapi nak pakai sebulan 2 je? Sanggup ke? Lepas tu nak pergi kerja, macam-macam lagi yang nak dibeli selain daripada pam, nak kena ada cooler bag jugak, ice pack lagi, poncho, macam-macam lah. 

Tak semua orang di sekeliling kita support bf secara eksklusif ni, sebab tu lah kita perlu join support group untuk bf mommies. Dengan join group macma ni, kita boleh sharing experience, tips, masalah dan sebagainya. Kalau ada masalah, ada pakar laktasi (LC) yang akan membantu. Lagilah semangat untuk bf, ada kawan-kawan mengepam, kawan-kawan bertukar-tukar pendapat.

Bf sebenarnya sangat seronok kan? Apatah lagi dengan bonding yang kuat dengan anak. Tak sanggup rasanya nak bagi baby susu fm bila dah serasi dengan rutin harian mengepam untuk anak. Memang agak mencuri masa bekerja  tapi anak itu pun amanah Allah. Oleh itu,  marilah kita mengutamakan keluarga tanpa mengenepikan kerjaya. 

 Semuanya, tepuk dada, tanya selera, nak atau tak nak?


Saya bukan camwhore, tak reti nak ambik pic sendiri.. huhuhu


24/09/2012

Kisah Stok Yang Sifar

September 24, 2012 3 Komen
Hari ini secara rasminya stok EBM telah mencecah ke angka sifar
Sifar?
Sifar lah, 0
Dah habis!

Malam semalam dah adik bbm nak mintak sedekah stok
Ok, sharing is caring
Walaupun tau dalam freezer memang dah tak banyak stok

Cukup-cukup jer untuk cover hari ni
Sebotol untuk si abang, dan 2 botol untuk si adik

Berserah je lah


20/09/2012

Kisah Si Ibu Susuan

September 20, 2012 1 Komen
Alkisah si adik dah tak punya stok
Ini angkara 'rehat' mengepam semasa hari raya
Makanya si kakaklah yang patut bertanggungjawab
Menyediakan SI untuk si adik, Azalea Maisarah


Ini cooler bag pagi semalam
Penuh!
Tambah lagi dengan bekalan Abang Irfan
Tapi syok jugak prepare susu banyak-banyak macam ni

Sejak dah start solid food ni bekalan susu Irfan dah dikurangkan sebotol
Dulu bawak 5 botol = 20 oz
Tapi kadang-kadang tak habis pun 5 botol tu
Habiskan 4 botol je

Sekarang
Bawak 4 botol je
4 botol x 4 oz = 16 oz
Makan pulak 2x sehari
Pagi dan petang

Alhamdulillah, cepatnya masa berlalu




Kisah si S3 yang merajuk

September 20, 2012 2 Komen
Yup, Spectra 3 atau S3 tengah 'rest' sekarang.
Di rumah nun!
Bukan rosak, tapi dah tiba masanya untuk diservis.
Tak hantar servis pun lagi.

Sebenarnya last 2 week tak sempat pun nak memblogkan kisah si S3 ni.
Pagi tu seperti biasa kol 9 pagi nak pam.
Pasang ler S3 seperti biasa dan on.
Tapi takde suction!

Nervous!

Adakah susu takde? - Itu yang dulu bermain di minda.
Tak boleh jadi ni.
Padahal sebelum pam ada jer rasa 'sengatan' kat bahagian cik B.
Tak mungkin susu takde.

Tapi tunggu jugak lah.
Tapi puas menunggu, setengah jam takkan takmo keluar jugak.
Suction memang takde rasa apa-apa pun!

At last try ler picit cik B.
Oops, ada jer SI memancut.
Uwaaaaaa! S3 yang buat hal rupanya.
Terus rasa nak nangis.
Takkan tak pam, stok bukan byk pun.
Dan takde hari dalam sejarah saya tak pam langsung.
Lainlah kalau kat umah, si Irfan ada 'mengepam'.

Nekad.
Hari tu balik awal.
Kol 1 pm dah keluar.
Balik dan tak kembali lagi ke ofis.
Tulis jer dalam buku keluar bawak anak appointment klinik.
Nak buat camne, pam tetap pam.
Nasib baik ler si manual Avent ada di rumah.

Sampai di umah terus sambar si Avent yang telah lama dianaktirikan.
Tapi dia jugak yang setia berkhidmat sampai sekarang.
Makin best pulak bermanual balik dah.

Begitulah kisahnya si S3 yang merajuk itu.

**Mem Azza Haini - Bukan kitak yang tertinggal episod tapi kamek nang sekda cerita. Hehehehe





19/09/2012

Kisah si Ibu yang terlupa

September 19, 2012 3 Komen
Pagi tadi elok jer dah bangun awal, bersiap awal.
Sempat kemas rumah sikit-sikit.
Pastu Irfan pulak bangun, tapi dah nak hampir bersiap.
Takpe sebab semua dah ready.
Seronok kalau tiap-tiap pagi macam tu.

Sebabnya.
Malam sebelumnya semua dah setel.
Paginya tinggal nak touch up sikit-sikit jer.
Bertenaga pulak malam semalam.
Mata pun tak ngantuk sangat.
Hairan jugak.

Tapi.
On the way nak gi kerja.
Dah ler driving sorang-sorang hari ni.
"Alamak, storage bottle tertinggal!"
Frustnya.
Baru jer nak suka-suka senyum-senyum.
Pagi-pagi tak kecoh di rumah.
Tapi lain pulak hal nya.

Masa kunci gate rumah tu memang perasan ada sesuatu.
Sesuatu yang tak lengkap.
Jengok dalam kereta, beg pam sudah, cooler bag sudah.
Buku sudah, bekalan kunyah-kunyah pun sudah.
Macam semua sudah.
Rupanya yang dalam beg pam tu yang tak sudah.
Adeh, frustnya.

Sebelum ni memang simpan plastic bag storage dalam beg pam.
Tapi masa travelling hari tu dah abiskan semua.
Lupa pulak nak top up balik.
Ada jer kat rumah nun.
Sedih tau.
Storage bottle tu boleh jadi motivasi buat diri sendiri.
Berbunga jer rasanya hati kalau dapat pam penuh 1 botol.
Petang masa packing cooler bag pun rasa bangga jer.
Chewah.
Betul, memang rasa ada kepuasan kalau dapat pam banyak.
Sebab tu kalau bf ni, makin banyak hasil kita dapat masa mengepam.
Makin ketagih pulak nak mengepam.
Kan? Kan?
Mesti ada yang setuju kan?

Tapi, takpe.
Walaupun kat supermarket kat pekan Bau ni takde plastic storage.
Apatah lagi yang botol.
Penyelesaiannya tetap ada.
Pam tetap pam, okey.


Simpan jer dalam Elianware.
Bukan Tupperware ye.
Hehehe.

Yang penting mesti pam.
Walaupun masih guna manual sekarang.
Macam malas nak pergi repair/servis S3 tu.




13/09/2012

Untuk sahabat-sahabat di KUSSIS

September 13, 2012 0 Komen
Walaupun flash mob ni pada tahun 2011 tapi saya baru jer tengok tau.
Tetiba jer  tangan ni rajin nak menaip -klcc flashmob- kat YouTube lepas tengok ada sahabat post kat FB.
Meremang bulu roma bila dengar background music.
Macam menyuntik 1 semangat baru dalam diri.
Iyerrr...




Entahlah.
Sejak melahirkan Irfan ni, makin taksub pulak dengan word BF.
Join pulak support group (KUSSIS) kat FB, makin bersemangat untuk menyusukan Irfan dengan SI je.

Alhamdulillah, makin ramai ibu bekerjaya yang berjaya menyusukan anak sekarang.
Walaupun sibuk dengan tugas di pejabat, dengan meeting lagi, travelling, tapi masih tetap mengepam.
Semuanya demi si kecil, masa depan kita dan juga bumi ni.
Kerana merekalah khalifah di atas muka bumi ni pabila kita dah tiada kelak.

Saya sangat kagum pabila ibu-ibu yang berjauhan dengan anak tetapi masih tetap menyusukan anak mereka.
Walaupun terpaksa mengepam siang malam untuk dijadikan stok untuk si kecil mereka.
Semangat mereka tetap kuat.
Kalaulah saya jadi suami mereka, saya sangat-sangat terharu dengan pengorbanan EP mommies ni.
Mengepam dan direct BF memang tak sama sekali pengalamannya.

Mengepam, kita bermain dengan pam, storage bottles, storage bags.
Kalau direct BF, kita bermain dengan anak, cahaya mata kita sendiri!
Itulah hikmahnya BF.
Seharian di pejabat, balik jer kerja terus mengulit si comel kesayangan.
Secara tak langsung memang anak akan lebih rapat dan mesra dengan kita.
Kalau disuruh travelling, kerja outstation, kalau diberi pilihan ada pengganti memang sanggup tak pergi.
Sebabnya taknak berjauhan dengan si kecil.
Apatah lagi bila belum cukup 6 bulan.
Berat hati sangat-sangat!

Kawan-kawan yang tidak menyusukan anak, janganlah berkecil hati dan rendah diri.
Insya Allah masih ada peluang untuk kita menebus kesalahan kita pada anak-anak kita.
Pengalaman saya sendiri.
Kakak si sulung tak eksklusif BF pun.
Masuk jer kerja lepas habis maternity leave terus campur susu FM.
Itulah zaman kejahilan saya!
Sekarang bila tengok si adik eksklusif BF terasa bersalah dan kesian pulak dengan si kakak.
Tapi nak buat macam mana, yang dah berlalu tu tak dapat nak diputar balik.
Tapi saya bertekad untuk eksklusif BF anak yang kedua, dan insya Allah anak yang seterusnya.
Sekiranya ada rezeki lagi nanti.
Insya Allah.

Semoga niat BF saya kali ni sentiasa dipermudahkan.
Ada 5 bulan lagi untuk genap setahun.
Semoga hati saya sentiasa cekal dan tidak goyah dengan anasir-anasir luar.
Kalau boleh nak jer BF anak sampai 2 tahun.
Tapi taknaklah berangan lebih-lebih dulu.
Nanti diri sendiri yang frust menonggeng.
Biarlah upgrade dari 1 level ke 1 level.

Dan.
Terima kasih kepada sahabat-sahabat di KUSSIS yang telah banyak memberi sokongan selama ini.
2x join support group meeting sangat bermakna dan memberikan input dan semangat baru kepada saya.

I love breastfeeding!
Susu ibu adalah hak anak-anak kita.





*KUSSIS = Kumpulan Sokongan Susu Ibu Sarawak







02/07/2012

Serasi bersama

July 02, 2012 3 Komen
Semakin serasi bersama S3
Dah seminggu tak berkepit dengan Avent Manual
Hasil pagi ni, alhamdulillah masih ada rezeki Irfan....


Dan Ibu pun semakin taksub dengan SI
Tak lama lagi Irfan nak masuk 5 bulan
Tak sangka bertahan jugak rupanya
Sebelum ni macam tak yakin jer dengan diri sendiri

Sekarang target 6 bulan je
Lepas 6 bulan tu kalau masih mampu, Insya Allah


28/06/2012

Kini berS3

June 28, 2012 2 Komen
Irfan Mustaqim dah 4 bulan lebih baru nak pakai S3 yang saya beli dari seorang member di KUSSIS
Beli dah lama tapi entahlah tak tau kenapa tak pakai.
Saya ingatkan perlukan Y-connector untuk jadikan dual-pumping.
Rupanya lubang memang dah ada 2!
Cis!



Tapi slow sikit la S3 ni nak stimulate.
Lama jugak la nak tunggu.
Kalo Avent manual, sekejap jer SI dah keluar.
Tapi sekarang dah boleh dual-pumping.
Semangat nak pumping dan berpower pumping.



*Minggu ni mode berkursus.. huhu


21/06/2012

4 bulan selamat dilalui...

June 21, 2012 7 Komen
Sebulan lagi nak puasa.
1st time menyusu semasa puasa.
Agaknya macam manalah production nanti.
Risau, risau jugak tapi tak boleh risau sangat, kena positif.
Tapi positif jer pun tak guna.
Nak cari jalan camne nak solve in case drop production nanti.

Sekarang Irfan dah mula dibekalkan sebotol frozen EBM + 4 botol fresh.
Baca punya baca, dah konfiden nak mencairkan susu ais tu sebelum digunakan.
Ya, caranya lalukan pada air paip dan rendam sekejap dengan air paip biasa.
Bila dah cair boleh masuk dalam botol untuk dibekalkan kepada BS.
Correct me if I'm wrong.
Lea? Betul tak cara saya ni?

Risau EBM dalam fridge masih banyak tu yang tekad nak gunakan separuh.
Sebelum expired!
Sekarang stok kais pagi makan pagi jer.
Ada pun yang stok tinggal dalam chiller akan digunakan pada keesokan harinya.
Dah 2 minggu takde masukkan dalam freezer.
Memang rasa bersalah tu ada!

Sekarang saya ambik set trial Shaklee.
Dan makan kurma.
SI dah mula nak ok balik tapi masih malas nak buat PP.
Sampai bila nak insaf pun tak tau.

Baru jap tadi order habbatus sauda.
Pastu terasa nak try set 3M Shaklee ni jugak.
Semuanya nak try, nak cuba buat stok kembali.
Kat ofis pam cam biasa.
Balik umah DF dan tandem tapi PP tak buat!
Irfan sepanjang malam mengulat!
Bila bangun kol 5 pagi tengok mulut masih melekat.
Ibu pun tidor tak sedar-sedar.



Apapun kena terus percaya konsep supply and demand.
Tapi power pumping tu saya malas sangat nak buat.
Jeles tengok orang pam dapt beroz-oz.

Diharap dengan adanya supplement saya akan tetap bertenaga.
Dan yang penting Irfan dapat cukup vitamin dan khasiat dari SI saya.

Semoga dipermudahkan perjalanan BF saya.
Ada sebulan lebih lagi nak cukupkan target 6 bulan.
Semoga terus bertahan selepas tu.
Aminnnn...


Irfan Mustaqim pagi tadi.
Walaupun takde bam-bam sangat tapi perasaan bangga sebab BF tu tetap ada.
Takde benda lain pun yang masuk dalam perut anakanda kesayangan kecuali SI.
Memang tak sama perasaan bila anak campur dengan susu FM.
Timbang masa 4 bulan hari tu 6.2 kg jer.
Apapun alhamdulillah, graf tetap naik.


15/06/2012

Percaya pada diri

June 15, 2012 2 Komen
Walaupun pam punya pam hasil tetap tak seberapa
Tapi saya masih percaya pada diri
Susu masih ada dan mencukupi untuk si dia
Hasil pam jam 9.00 pagi tadi


Bagusnya brestfeeding ni
Nilai positif mesti sentiasa ada dalam diri
Kena yakin, rajin, tawakal, cekal
Semua ada lah!

Pasni nak try Habbatus Sauda lah
Persediaan untuk stok Ramadhan
Memandangkan stok dalam freezer di rumah bakal expired bulan 7 ni nanti



14/06/2012

Hari kelupaan

June 14, 2012 2 Komen
Pagi tadi dah sampai di umah BS Irfan baru teringat terlupa botol susu Irfan.
So hari ni ada 1 botol susu je untuk dia pakai sampai jam 6.oo petang nanti.

Pastu sampai ofis, siap mengepam nak simpan stok perahan.
Baru perasan terlupa masukkan botol kosong ke dalam beg pam.
Nasib baik ler ada storage bag dalam beg pam.

Macam mana ler semuanya boleh jadi tertinggal dan kelupaan hari ini.
Apa laa nasib..



12/06/2012

12.6.2012

June 12, 2012 6 Komen

Hari ini genap si bujang Ibu 4 bulan.
Masih fully bf walaupun susu tak semeriah orang lain.
Semoga dipermudahkan lagi perjalanan kami.

Last week baru balik cuti-cuti Malaysia.
Sepanjang bercuti memang jarang pam.
Akibatnya tanggung ler sendiri.
Stok dalam chiller memang takde.
Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang je sekarang.
2 hari ni ok lagi masih cukup bekalan.
Stok frozen plak tak kacau lagi, masih ragu-ragu lagi camne nak pakai.
Selalunya dah transfer ke chiller 12 jam pun masih ada ais.
Pastu tak pakai, buang.
Masih kurang ilmu frozen EBM tapi macam takde masa je nak menggali ilmu.
Kepada nursing mommy yang terbaca entri ni diharap boleh share di bahagian komen ye.



30/05/2012

Belajar teknik marmet yang betul

May 30, 2012 2 Komen
Bila production SI agak merosot maka mulalah bimbang, mula mencari langkah-langkah untuk memperbanyakkan SI kembali. Yang penting konsep demand & supply perlu dituruti dan kerap pumping! Bila dah pumping masih jugak tak memuaskan, mesti ada sesuatu yang tak kena. Mungkin susu tak dikosongkan sepenuhnya. Melalui pembacaan cara yang terbaik untuk mengosongkan cik B ialah dengan teknik marmet. Apa itu marmet? Perah dengan tangan, lagi manual dan natural, bukan pam manual tau. So di sini kita baca, faham dan cuba.

Kredit to: http://www.mysupervitamins.com/2011/02/jom-pelajari-teknik-marmet-memerah-susu.html


Kaedah Marmet membantu mengumpul lebih banyak susu berbanding menggunakan pam bagi sesetengah orang. Ia tidak merosakkan tisu, lebam atau melecet. Sentuhan kulit ke kulit iaitu tangan dengan payudara adalah lebih efektif dalam merangsang payudara untuk pengaliran susu. Jadi, tak rugi belajar dan mencuba. Ikuti dahulu teknik mengurut sebelum melakukan teknik Marmet ini.


Mengalirkan takungan susu mengikut kaedah Marmet
1) Buat pegangan C dengan meletakkan ibu jari lebih kurang 1cm dari aerola. Jari telunjuk dan jari tengah di bahagian bawah aerola. Umpamakan payudara seperti sebuah jam, jadinya ibu jari pada no 12, dan jari lain pada no 6.


Teknik Marmet

2) Tekan payu dara secara lembut ke arah dada tanpa mengubah posisi jari-jari.

Teknik Marmet

3) Seterusnya picit ibu jari, jari telunjuk dan tengah bagi menggalakkan susu ibu keluar dr puting. Kemudian lepas dan ulang semula. Lakukan pergerakan picit-lepas, picit-lepas.

Teknik Marmet

4)Ulang langkah 1 hingga 3 sampailah aliran susu berkurangan.

5)Kemudian barulah pindah posisi jari-jari itu mengikut kedudukan jarum jam. Ibu jari 11,10,9, 8 dan 7 manakala jari telunjuk ke arah 5,4,3,2 dan 1. Lakukan gerakan yang sama seperi langkah 1-4 sebelum menukar posisi jari-jari itu. Ini untuk memastikan kesemua saluran susu dapat diperah sepenuhnya.

Teknik Marmet

6)Susu yang diperah, disimpan dalam bekas yang bersih dan bertutup.

7)Selepas berjaya mengosongkan payudara, beralihlah ke payudara sebelahnya.



Langkah melancarkan pengaliran susu (dilakukan semasa rutin picit-lepas)
1)Urut setiap saluran susu dengan menekan secara lembut kearah dada dengan menggunakan kelima-lima jari bermula dari bahagian atas. Lakukan gerakan memutar pada satu bahagian saluran susu selama beberapa saat sebelum beralih ke bahagian lain.

2)Usap payu dara dari arah atas ke puting dengan sentuhan geletek. Ia dapat menenangkan dan melancarkan aliran susu.




 
Aturan

Perah setiap payu dara 5-7minit. Kemudian lakukan rutin urutan. Sambung balik sesi perahan untuk 3-5 minit lagi untuk setiap payudara. Ulang lagi rutin urutan dan sambung sesi perahan untuk 2-3 minit untuk setiap payudara.


 
JANGAN

-picit puting kerana boleh menyebabkan lebam
-tarik puting kerana boleh merosakkan tisu
-geselkan tangan dengan payudara kerana boleh melecet