6 comments
  1. ada kak yu mdh ktk g kl, cuti. best cuti2 malaysia. hehe..

    irfan msh direct bf ka? kmk stat bngong mikir nak stock susu tok. parent dah bsing2 mala soh brik pepet coz darwisy mala nak ngulat. mun nya jenak tdo bok dpt cabut, mun lum jenak, slagik ya nya ngulat.

    mudahan jak kmk dpt ikut jejak ktk dpt bf lamak. hehe..

    ReplyDelete
  2. mira..apa yang ditransfer ke chiller tu..?

    ReplyDelete
  3. nyza,
    urg tua nang jak gia mem.. kmk keras ati mdh kmk dh nyusu bdn jak at last mak kmk ngalah n nektok nya pn mcm bangga juak mdh ngn urg cucu nya nyusu bdn ajak... hehehe... kuatkn semangat pdh ngn urg tua kebaikan nyusu bdn... mun nk molah stok byk baca dlm blog nursing mum... search jak ktk cmne cara nk simpan stok susu... kmk pn byk membaca hal ya juak ms peknen dolok...xda pengalaman katakan...

    lea,
    ebm dr freezer ditranfer ke chiller dulu kn? baru leh bg baby minum... correct me if i'm wrong

    ReplyDelete
  4. ouh..ingat yang fresh..betul dah tu..

    k.. katalah transfer tu kul10 malam isnin.. by kul10 malam selasa kena buang dah klu xpakai(24jam)..

    sbb tu, pg2 klu sediakan susu 2-3 botol EBM utk hantar kpd babysiter, nomborkan yang frozen tu sbg no.1.. maknanya habiskan yang tu dulu.. yang freshly pumped out no2, no.3 dan seterusnya.. ptg2, klu no.2 and no.3 tu xsempat minum, boleh dijadikan stock masuk ke freezer..

    jadi yang frozen stock akan rotate..guna konsep FIFO (first in first out).. ambik 1 y nak pakai, masuk balik 1 yang jd stock baru..

    ReplyDelete
  5. the best milk for baby is breast milk. kagum mek, ktk bf baby =0). bukan suatu yang mudah namun impaknya mendatangkan kebaikan yang sangat2 bagus untuk perkembangan baby. baby yg hisap susu ibu, bila time gigi tumbuh, gigi nya akan tersusun kacak n rata =0).

    ReplyDelete
  6. lea,
    sy jarang bg frozen ebm kt irfan sbb tu yg frozen masih byk lg...hehehe...bahaya gak eh nnt dh expired membazir je terbuang begitu je..

    vivi,
    alhamdulillah kmk insap... ms anak 1st dolok masih di zaman kejahilan... awl dh cmpur susu fm ngn iman... jauh gik perjalanan kmk ngn baby no 2 mek tok

    ReplyDelete

Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Tahniah tau kerana jadi orang yang terbaik. Terima kasih juga kerana komen yang baik-baik.