Follow Us @soratemplates

Showing posts with label IMAN 2 years. Show all posts
Showing posts with label IMAN 2 years. Show all posts

18/05/2012

Nursing poncho

May 18, 2012 6 Komen

Ini ialah nursing poncho dan modelnya of course bukan saya.
Poncho ni samalah jugak seperti shawl.
Tapi yang bestnya poncho ni ada butang.

Masa pantang hari tu saya beli poncho kaler grey ni.
Nak cover masa DF baby kalo gi jalan-jalan.
Tapi baru je sekali pakai pergi shopping.
Dan orang memang tak tau apa yang saya tengah buat.
Hehehe.

Dan sekarang ni poncho ni sangat berjasa bila saya mengepam di ofis.
Member sebelah duduk bawah meja, saya duduk macam biasa je.
Sebab adanya poncho ni!
Sambil boleh BW lagi.
Boleh cover dari aircond jugak.

Dan member pun terus teringin jugak.
Dan beli jugak.
Hehehe.
Semenjak 2 menjak ni saya suka skodeng accessories untuk breastfeeding.
Nasib baik dapat member yang fully BF jugak.
Kat ofis window shopping sama-sama.
Kalo sesi mengepam (kami panggil jaga kebajikan anak), tutup pintu, tutup blind.
Dan masing-masing concentrate.

Seronok jugak mengepam beramai-ramai ni.
Walaupun kami 2 orang je sebilik, syok jugak.
Hehehe.

Kesimpulannya syoknya breastfeeding.
Alhamdulillah sebab saya terbuka hati untuk bf anak kali ni.
Yang dulu-dulu tu jadikan pengajaran je.
Dah nak masuk 3 tahun pun dah Iman Madihah.
Sori Iman, Ibu sik cekal hati nak bf Iman dolok.


10/04/2012

Android pun boleh dah!

April 10, 2012 2 Komen
Dulu orang yang pakai Ipong je dapat guna app Instagram, sekarang pengguna Android pun boleh! Kan Iman kan?

So now, apa yang membezakan Ipong dengan smartphone yang lain?

Tapi saya tetap pencinta BB, kerana BBMnya. Walaupun boleh guna Whatsapp tapi BBM tetap di hati.



Published with Blogger-droid v2.0.3

02/04/2012

Iman Madihah: 2 tahun 5 bulan

April 02, 2012 4 Komen
Anak sulung penawar hati, penghibur duka lara, si Iman dan 'kawan-kawan'nya. Sekarang sangat protective, kalo orang gi umah dan dukung adik confirm dia sangat risau. Hanya Ibu jer boleh dukung Dek Pan dia.

Alhamdulilah Iman semakin mudah diberi arahan sekarang. Setakat nak mintak tolong ambik remote, buang pampers, onn/off kipas, ambik cawan sendiri kalo nak minum, dia ok jer. Tapi kalau dah konsentret sangat dengan chanel 613 dia atau sibuk 'membaca' atau 'mewarna' pasti jawapannya ialah 'gu jappp'. Kalau dah tunggu sekejap tu maknanya no lah tu. Hehe.

Published with Blogger-droid v2.0.3

31/01/2012

Iman Madihah 27 bulan

January 31, 2012 1 Komen
Iman Madihah sebenarnya seorang budak yang sangat pandai membawa diri.
Kalau kat tempat public dia memang independent.
Berani jer nak pergi mana-mana kalau tak dipimpin.
Kekadang tu siap main sembunyi-sembunyi, seronok pulak dia tengok kita kejar dia.

Dan tempat kegemaran Iman ialah playground di McD.
Kalau kita tanya idea dia nak ke mana, mesti dia akan jawab,
"Mimin D"
Maksudnya main di McD.
Tapi kalau budak-budak tak ramai, dia nampak macam bosan.
Asyik-asyik pergi makan.

Kalau budak-budak ramai, jangan harap ler dia nak makan.
Kalau budak-budak bising, siap la dia boleh marah-marah budak-budak yang besar daripada dia.

Itulah Iman Madihah.


Dekat umah pun macam tu jugak.
Kalau dekat umah, kalau dia dah bermain sorang-sorang, kekadang dia boleh cakap sorang-sorang.
Kekadang nyanyi depan dressing table.
Panjat atas katil dan tengok diri sendiri dalam cermin sambil nyanyi.

Kalau dia layan tab.
Muka confirm serius gila.
Tengok buku atau majalah pun macam tu jugak.
Sampai bertemu kening.
Gelak jer kalau tengok dia serius macam tu.
Macam Ibu masa pregnantkan dia.
Hahahaha.



30/01/2012

Fenomena awan nano

January 30, 2012 2 Komen
Semua dah sedia maklum Awan Nano nyanyian Hafiz AF menjuarai AJL ke-26 malam tadi. Ada jugak ler dengar sok sek yang tak puas hati dengan kemenangan tersebut. Ye lah, penyanyinya dari Sarawak. Padahal yang menang, lagu Awan Nano tu sendiri, iaitu lagu ciptaan sifu Datuk M. Nasir. Kekadang aku rasa rtis dari Sarawak selalu jer tak dilayan seperti artis dari Semenanjung. Bukan artis jer, even kalau aku sendiri ada tugas rasmi di Semenanjung pun selalu bertanya soalan yang pelik-pelik. Kekadang tu menyentuh sensitiviti betul.

Oklah, takmo emosi. Biarkan mereka dengan labu-labunya, Kalau Sarawak ni bukan salah 1 negeri dalam Malaysia, aku rasa Sarawak boleh kot. Ok, ok, enough. Nanti ada pihak yang sensitif. Jom layan pic Iman Madihah malam tadi. Bukan Ibu nya buat tau, mentang-mentang Awan Nano menang, tapi memang original rambut sama ngan Hafiz Awan Nano. Hahaha. Tak kuasa I nak menggolong rambut anak sekecil Iman macam tu.




Gambar-gambar diambil selepas makan oreo cheese cake malam tadi sempena santapan untuk menonton AJL. Hehehe.

Last but not least, Hafiz AF

12/01/2012

Botol Weego

January 12, 2012 6 Komen


Botol Weego Kakak Iman dah sampai semalam. Lupa pulak nak tunjuk kat Iman malam tadi. Balik rumah pun dah lewat, sidai baju dan tidur. Tak on tv langsung sebab takut Iman melekat depan tv tengok Jojo lah, Dibo lah, Timmy lah.

Hari tu masa booking nak beli, ingat nak beli 1 jer. Pastu teringat lak kat Adek, baik beli 2 terus. So takde la rugi sangat bayar kos posting. Hehehe. Ni untuk Adek yer. Preparation awal. Hehehe.


Kenapa Weego? First time ni beli Weego. Iman pun dah jadi pengguna setia Avent dah so kali ni nak try pulak botol kaca ni. Weego memang confirm BPA FREE sebab kaca. Alah membeli menang memakai. Untuk anak-anak, takpe.


28/12/2011

Menjadi Ibu dan mempraktis potty training

December 28, 2011 6 Komen
Perasaan bila pertama kali bergelar 'Ibu' memang satu perasaan yang indah, yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Sebaik saja terpandang wajah si anak yang masih merah, hilang dan lupa semua kesakitan ketika melahirkan. Syukur sujud kepada Allah kerana mengurniakan rasa ini kepada ku. Mungkin tak semua wanita berpeluang untuk merasai 'rasa' ini tetapi percayalah setiap yang berlaku bersebab. Allah Maha Mengetahui.

Mempunyai seorang anak seperti Iman Madihah adalah satu anugerah yang  tidak ternilai. Semakin hari, Iman Madihah berkembang menjadi seorang kanak-kanak yang cerdik dan pintar. Alhamdulillah, Ya Allah. Iman Madihah anak yang tidak banyak ragam sejak dari bayi lagi, walaupun dilahirkan songsang. 

Sekarang Iman Madihah telah berusia 2 tahun, sudah boleh diajak bersembang walaupun masih pelat. Boleh disuruh, walaupun kadang-kadang masih blur. Mudah minta maaf apabila dimarahi. Oh, alhamdulillah, mudahnya menjaga Iman Madihah.

Cuma, sukarnya nak praktis potty training untuk Iman Madihah. Memang perlukan kesabaran. Potty yang colorful dan bermuzik disangkanya toy. Tapi dia tau pulak potty tu untuk 'yak'. Boleh tak kawan-kawan kongsi pengalaman nak praktis potty training buat anak-anak sebaya Iman Madihah?



22/12/2011

SBPA oh SBPA

December 22, 2011 0 Komen
Sana-sini orang sibuk dengan SBPA. Saya baru jer dapat borang tu semalam tapi tak sign lagi. Taklimat jabatan pada 29hb nanti di Politeknik Kuching. 30 tarikh last hantar, 29 baru nak taklimat. Hmm...

Kalau ditengokkan kenaikan gaji confirm memang sign tapi bila part pencen 60 tu, erkk... tu yang tak berani nak sign tu. Tunggu pas taklimat nanti lah... hehehe.


Best kan kalo jadi budak. Tengok gambar Iman, masa demam hari tu seharian taknak pakai baju, baju dia terkena muntah katanya. Macamlah ada 1 baju tu jer. Pastu petang-petang sebok nak main basikal kat luar rumah, tanpa baju! Bila auntie (jiran) tanya kenapa Iman tak pakai baju. Sebok bagitau Auntie baju Iman terkena muntah. Memang lah muka tembok, ringan mulut anak Ibu sorang ni.

Iman tak sebok pun nak sign option SBPA. Jeles. Kalau sign bebuta macam tu jer, boleh tak ek? Hihi...



12/12/2011

Iman 2 tahun

December 12, 2011 2 Komen
Iman dan makcik-makciknya
Rasanya ini ialah 1st entri tentang Iman Madihah sejak dia berusia 2 tahun
Hmm... Iman sememangnya peminat tegar Upin Ipin
Tapi sekarang kegilaan Iman telah bertambah kepada Angry Bird
Pagi petang siang malam nak pakai baju 'dame' (Angry Bird)
Pergi mana-mana kalau nampak Angry Bird, seboklah dia "ih, dame"
Mulut dah ngerenyang, makin lebih, kata urang Serawak
Tapi tutur kata belum fluent
Kekadang bila kita tak faham apa yang dia cakap, dia marah
Mulalah jeling orang sana-sini
Kalau kita marah, sebok nak mintak maaf, "ap.. ap"
Kalau tak layan, dia nangis...
Kalau nak something, mesti ada "lisss..." (please) kat belakang
Kalau kita cakap, 'NO', dia akan balas "last..last"
Nak marah pun tak jadi..

Sekarang Iman dah ada kawan kat umah nek atok, iaitu cousin (anak Usu)
Mereka yang stay di Tawau balik Kuching bercuti
Entah kenapa Iman sangat obses dengan Azim (anak Usu yang sulung)
Iman... Imann...

Azim, Nana, Iman & Filzah