Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Pregnancy. Show all posts
Showing posts with label Pregnancy. Show all posts

13/07/2015

Air Ketuban Kurang Boleh Menjejaskan Kandungan?

July 13, 2015 0 Komen
Semalam bukak buku pink, nak tengok bila next appointment dengan doktor. Terkejut la wei, plan doktor nak jumpa pada minggu ke 36/52 (9 bulan) dan tarikhnya ialah 13 Julai 2015! 9 bulan tu!! 36 minggu! Tanjat gegirl. Ye la baru semalam jumpa nurse di  KKIA check up 33 minggu so sepatutnya minggu ni 34 minggu. Tapi nurse di KK bagi appointment 36 mingggu pada 13 Julai 2015. Takpe. Hari ni kita pegi je.

So sesampainya di KKPJ, dapat turn no 1. Ye lah dah 7 setengah dah tercangok kat situ. Orang pun tak ramai lagi. Dalam kol 8.15 no 7101 pun dipanggil. Maka aku pun masuk la ke bilik ultrasound, sekali ditemani si Encik Suami.

Dengan ramahnya aku pun bercerita lah.

Aku: Saya peliklah doktor, baru semalam pegi KKIA check 33 minggu tapi sekali tengok appointment KKPJ minggu ni dah 36 minggu. Hehe. (Tapi secara berseloroh la)

Doktor: Haaa... saya pun pelik. Puas saya kira, 34 minggu. Tapi kenapa appointment ni awal sangat.

Aku: Hehehe.

Bla bla bla. Doktor belek-belek lagi gambar scan yang dulu-dulu, Betul la 34 minggu. Sebab tu lah pentingnya 1st scan. Itu yang akan menentukan EDD kita, kata doktor muda bernama Isnani tu. Hmm... baru saya tahu, penting rupanya 1st scan ni. Aku scan sebab nak sahkan betol ke tak pregnant. Hahaha.

Sebab dah sampai kat situ kan, doktor cakap, takpe kita proceed scan je. Kita check lagi progress baby bersamaan dengan week ke berapa. Baiklah, doktor. Hahaha.

Dan bila scan, Encik Suami pun tengok jugak, sebab before ni dia tak ikut sekali, rugi peluang nak tengok gender baby bila baby dah tunjuk ari tu. 3x scan nak tengok gender sekali je doktor cakap baby boy, Tu pun masa ayah dia tak ikut sama. Masa sekali kat private tu baby takmo show off, dia kepit kaki, Dan previous 1 di KKPJ doktor tu tak tau tengok, siap suggest gi private untuk tengok gender. Pastu cakap maybe girl. Hahaha. Langsung aku tak percaya doktor lelaki tu. Doktor hari ni pun tak berani nak cakap apa-apa sebab baby kepit kaki dia sekali lagi. Hihihi. Dr. Isnani tu cakap ikut instict ibu lah. Ibu rasa baby apa. Dulu Ibu rasa baby girl tapi 1st time scan nak tengok gender, baby kepit kaki, 2nd time baby tunjuk tapi cuma doktor jer yang tau, aku memang tak lah paham nak tengok burger ke sosej ke, kalo Encik Suami ada, dia tau nak tengok. Dan yang ke-3 awal bulan ni, doktor tak reti nak tengok. Hahahaha. So aku pun memang taktau boy ke girl. Takpe lah doktor, janji baby sihat sempurna jer.

Ok, dah siap scan, berat baby 2.3 kg dan progress baby bersamaan 34 minggu. Syukur. Tapi biasalah klinik kesihatan (gomen) kan tak print gambar. So takdelah gambarnya. Hehehe. Yang ada ni je lah.



Doktor cakap kan, doktor cakap, air ketuban agak kurang. Agak.. ok. 10 je katanya. 10 ml kot. Tak tanya plak air ketuban diukur dalam unit apa. Hehe. Tapi 10 tu dia cakap, ok lah untuk 34 minggu tapi apa yang ditakutkan bila dah 36 minggu ke atas nanti nombor tu makin berkurang. So nanti next scan diorang akan review lagi. Hmm... 

Risau lah jugak dengar. Sape tak risau kan? Aku tanyalah camne nak atasi masalah ni. Taknak tau kenapa tapi biarlah tanya bagaimana nak atasi. Doktor cakap memang takde cara nak tambah air ketuban ni. Dia cuma cakap normal sebab bila dah selalu deliver air ketuban akan berkurangan sedikit pada next pregnancy tu. Oh, ok. Baru 4x, belum lagi 6 atau 10x. Huhuhu. Takpe nanti balik boleh gugel. Dan hasil daripada gugel adalah seperti di bawah.

Apakah Air Ketuban?

Air ketuban ni satu cecair yang dikenali sebagai cecair amnion. Ia ujud kira-kira 12 hari selepas persenyawaan. Kagumnya dengan kuasaNya. Awal sungguh air ketuban ujud sebagai persediaan untuk menempatkan seorang manusia di dalamnya.
Selepas 20 minggu kandungan iaitu dalam masa lebih kurang usia kandungan lima bulan, air ketuban dihasilkan dari air kencing bayi. Ini kerana pada masa trimester kedua ini, bayi mula menelan air ketuban dan mengeluarkannya balik sebagai air kencing untuk bantu mengekalkan jumlah isipadu air ketuban.
Jumlah air ketuban menjadi maksima pada usia kehamilan 34 minggu iaitu kira-kira 800ml.

Apakah Fungsi Air Ketuban?

  • Untuk melindungi bayi dari hentakan yang mungkin berlaku. Ibarat macam kusyen yang menyerap sebarang hentakan atau trauma yang mungkin terjadi.
  • Mengekalkan suhu persekitaran supaya bayi tidak mengalami kehilangan haba.
  • Membantu dalam perkembangan paru-paru dan sistem penghadaman bayi.
  • Membantu perkembangan otot dan tulang bayi kerana bayi boleh bergerak dalam air ketuban tersebut. Ia juga bagi ruang pada tali pusat daripada terhimpit.

Ada Apa Dalam Air Ketuban

Air ketuban terdiri dari 98% air dan 2% terdiri dari zat-zat organik, lemak (yang menutupi bayi baru lahir) dan protein. Kualiti air ketuban amat mempengaruhi pertumbuhan janin. Air ketuban yang tidak keruh menjamin kecukupan zat dan nutrisi untuk bayi.
Bertambah atau berkurangnya air ketuban dari yang sepatutnta akan memberi komplikasi pada bayi atau ibu. Jadi air ketuban yang terlalu sedikit atau terlalu banyak perlu diberi perhatian untuk mengelakkan sebarang kesan yang tidak diingini.
Di usia kehamilan 25-26 minggu, isipadu air ketuban adalah sebanyak 239ml. Ia menjadi 984ml pada kandungan menghampiri 33-34 minggu dan mulai menurun pada akhir usia kandungan iaitu sebanyak 836ml.

Masalah Air Ketuban Terlalu Sedikit

Adakah anda mengalami masalah ini sekarang? MJ pernah ada kawan yang menghadapi masalah air ketuban kurang ni. Kesian beliau terpaksa warded dan juga terpaksa bercuti dari bekerja kerana memerlukan pantauan dari doktor di hospital.
Maknanya ia bukan sesuatu yang boleh dipandang ringan.
Masalah air ketuban terlalu sedikit ini disebabkan bayi menelan tetapi kurang mengeluarkan air kencing. Ia dikenali sebagai oligohydramnion.

Apakah Penyebab Air Ketuban Kurang?

Banyak sebabnya antaranya adalah:
  • Masalah pada sistem saluran kencing atau buah pinggang. Kemungkinan ada masalah pada buah pinggang bayi atau kemungkinan tiada buah pinggang langsung.
  • Air ketuban bocor dan ia tidak disedari. Masalah ini boleh menyebabkan jangkitan kuman.
  • Uri yang bermasalah. Jika uri tidak dapat bekalkan nutrien yang cukup pada bayi, ada kemungkinan bayi tidak mengeluarkan air kencing yang mencukupi.
  • Kehamilan yang melebihi tempoh 42 minggu berisiko untuk mendapat air ketuban yang kurang.
  • Masalah kesihatan ibu sendiri seperti ibu ada masalah darah tinggi atau diabetis.

Masalah Yang Timbul Akibat Air Ketuban Kurang

  • Berkemungkinan bayi akan lemas kerana masalah tali pusat terhimpit. Aliran darah dan oksigen akan terganggu.
  • Pembesaran bayi menjadi terhad kerana ruang yang sempit dan tidak mencukupi.
  • Meiningkatkan risiko kelahiran pramatang.

Bagaimana Cara Mengatasi Masalah Air Ketuban Kurang?

Ibu yang hadapi masalah ini mesti risau kan apatah lagi mengenangkan bayi dalam kandungan. Bimbangkan keselamatan bayi kerana kita tidak nampak apa perkembangannya apatah lagi di dalam perut.
Berhubunglah dengan doktor anda untuk pemeriksaan lanjut dan pelbagai rawatan boleh dilakukan oleh doktor yang bertauliah seperti memberi ubat ubatan dan sebagainya.

Bagaimana Saya Nak Tahu Ada Masalah Ini Atau Tidak?

Ibu-ibu boleh berjumpa dengan doktor dan membuat ujian ultrasound untuk mengetahuinya. Jika mengesyaki ada masalah kebocoran ketuban dan sebagainya segera berjumpa pakar.

Kredit to: Permata Hatiku


Dalam blog ni  ada pulak dia nyatakan penyebab kekurangan air ketuban ni. Tapi sumbernya takde pulak dia nyatakan. Takpe, aku ikut je cakap doktor, mungkin dia nak sedapkan hati aku ke, takpelah. Tapi dari pembacaan blog ke blog yang ada masalah macam ni  selalunya bed rest jer untuk monitor air ketuban bertambah ke makin berkurang. Takpe. Kita doa banyak-banyak. Positif, positif. Dulu masa pregnant Imran pun doktor detect perkembangan baby tak selari dengan pertambahan minggu. Doktor cakap kepala baby kecik, tapi alhamdulillah bila semakin dekat hari nak melahirkan normal jer scan. Semoga dipermudahkan urusan ke-4 ni. Amin

Bila dah baca penyebab tu, macam menyesal plak beli breakfast McD tadi. Hihihi. Ooops..


08/07/2015

Kegatalan Pada Kulit Semasa Hamil Kali ke-4: Suatu Dugaan

July 08, 2015 0 Komen
Alhamdulillah, dah sampai ke trimester ketiga. Dah 33 minggu dah pun. Badan pun dah semakin berat dah ni. Baby Adek pulak semakin aktif bergerak. Kekadang tak selesa nak duduk. Sebab tu Ibu makin malas kot. Adoi.

Sepanjang pregnant kali ni, alhamdulillah semuanya ok. Masalah HB low dah macam kemestian, dari kakak Iman lagi. Dah macam trending dah. Cumaaaaa... cuma.. kali ni dilanda gatal yang sangat teruk. Macam takut tengok badan diri sendiri. Kalo gatal, bila dah garu tu memanglah sedap, nikmat. Tapi kesannya, menakutkan! Nanti maca bersalin confirm semua orang akan tanyalah. Nak buat macam mana, memang dah tak tahan rasa nak menggaru tu.

Entah kenapa baru terasa nak google pasal masalah ni. Nurse dan doktor pun cuma cakap perubahan hormon. So saya takdelah kisah sangat. Tapi ada jugak fakta yang menakutkan bila google. Harap-harap dijauhkanlah.

Dipetik dar blog Kak Yong

Sebenarnya, gatal kulit ketika mengandung adalah perkara normal. Namun, perlukan pengawasan sepanjang tempoh kehamilan. Simptom kegatalan ini akan bermla seawal 6 minggu dan berakhir selepas sahaja proses kelahiran. Punca kegatalan, masih tidak dapat dikenal pasti.

Walaupun begitu, ada yang menyatakan bahawa gatal kulit ketika mengandung adalah disebabkan oleh perubahan hormone dalam badan. Kegatalan akan semakin ketara jika berada di bawah cahaya matahari. Hormon estrogen yang berlebihan ketika mengandung akan menyebabkan rasa gatal pada kulit.

Kak Yong sendiri mengalami gatal kulit ketika mengandung bermula dari trimester kedua. Gatal di bahagian tapak kaki dan juga betis. Macam kena gigit nyamuk, padahal tiada apa pun. Cara untuk melegakan kegatalan, Kak Yong sapukan herbal blend. Memang membantu mengurangkan proses kegaruan. Lama-kelamaan rasa gatal kulit pun hilang.
Masuk sahaja minggu ke 24 naik pula ruam di sekitar belakang bahu Kak Yong. Memang gatal sungguh. Nasib baik kerja di tempat penghawa dingin. Jika tidak, alamatnya sudah semacam beruk tergaru-garu di Pejabat. In Shaa Allah kali ini juga, herbal blend menjadi rutin untuk disapu.

Tetapi, suka Kak Yong hendak mengingatkan ibu hamil yang mengalami masalah gatal kulit ketika mengandung ini. Jika, anda mengalami kegatalan melampau, menggaru sehingga melecet dan mengelupas kulit walaupun tiada tanda ruam mahupun digigit serangga, elok kiranya berjumpa dengan doktor.

Terdapat sejenis penyakit yang digelar kolestasis intrahati kehamilan (ICP) yang boleh membawa kematian kepada bayi yang dikandung. Puncanya  terjadi apabila hormon kehamilan mengganggu kemampuan hati untuk menmgankut asid hempedu di dalam darah. Toksin yang terkumpul dalam asid hempedu akan menyebabkan kegatalan serta memberika kesan buruk kepada jantung bayi. Jumpalah doktor dan lakukan pemeriksaan jika kegatalan yang dialami semakin teruk.

Di blog Dr Zubaidi pun ada isu gatal semasa hamil ni, tapi biasalah blog tu bukan boleh dicopy paste pun. So kalo ada yang nak baca fakta dar pengamal perubatan sendiri, bolehlah klik link ni >>>> http://drzubaidi.com/blog/kegatalan-kulit-semasa-hamil/

Semoga gatal-gatal ni hilang selepas bersalin. Malu pun malulah dengan parut-parut gatal di badan janji lepas bersalin gatal ni hilang.

19/06/2015

Keistimewaan oat sebagai makanan utama bersahur

June 19, 2015 0 Komen
Assalamualaikum!

Selamat berpuasa di 2 Ramadhan. Alhamdulilah 1 Ramadhan berjaya dilalui dengan tenang dan lancar. Adek Baby pun alhamdulillah, berpuasa penuh semalam. Kakak Iman pun macam tu jugak. Syukur. Dan tahun ni merupakan kali ke-2 Kakmim berpuasa di trimester ke-3. Mudahan dipermudahkan sehingga ke penghujung Ramadhan kelak.

Hari ni hari ke-2 bersahur. Kalau diikutkan tahun lepas, sahur kami sekeluarga on-off. Selalu jer terlajak. Tahun ni harapnya tak lah. 

Hmm.. apa untuk bersahur? Hari pertama semalam makan nasi berlauk, ayam masak merah dan kacang panjang tumis kicap. 


Ayam masak merah, Kakmim style, semestinya tak pedas

Kacang panjang tumis ayam berkicap

Masak untuk dinner sekali dengan sahur. Ayam masak merah pun permintaan si anak dara. Pagi tadi pula bersahur dengan nasi putih dan sambal udang kering je. Dan mengejutkan, berseleranya makan macam ni! Tapi memang dah diduga pun sebab sambal ni memang signature family Kakmim dan memang selalu menjadi pembuka selera. So next, rasanya nak makan benda yang simple lagi, Macam telur goreng? Hmm...

Telur goreng selalunya memang lauk utama semasa bersahur, Sebabnya memang tak berselera nak makan time pagi-pagi buta macam tu. Tapi kesian pulak dengan kakak Iman kalau makan telur goreng setiap hari. Dan perancangan lepas ni akan ikut menu kakak Iman ler jawabnya.

Tapi.. Kakmim terasa nak cuba sesuatu yang baru. Yang tak pernah dicuba sebelum ni. Selalnya kalau bersahur memang akan makan nasi. Paling tak sempat pun makan kurma. Pasni Kakmim nak try makan oat pulak. Kenapa oat pulak?

Cuba tengok ranking tu?

Haa..kenapa oat? Apa istimewanya oat ni sampai ia di ranking pertama makanan paling mengenyangkan untuk berpuasa.

Keistimewaan Oat

Oat  mengandungi serat yang membantu memperlahankan kadar penghadaman nutrien dalam makanan. Ini memastikan semua nutrien dalam makanan digunakan oleh badan serta mencegah masalah ketidakselesaan perut seperti sembelit dan buasir.
 
Ia mengandungi lebih banyak kalsium, protein, magnesium, zat besi, zink dan vitamin E berbanding makanan bijirin lain seperti gandum dan rai.

Salah satu kompenen penting di dalam oat iaitu Beta-Glukan yang mampu mengurangkan kadar kolesterol di dalam badan. Ia terdiri daripada serat yang mudah larut di dalam saluran pemakanan dan menghasilkan lapisan seakan-akan agar-agar (gel) yang bertindak mengumpulkan kolesterol berlebihan bersama-sama bahan seakan-akan kolesterol.

Oat juga boleh memberikan perut berasa kenyang dalam masa yang lama. Menurut Panduan Diet Malaysia 2010, separuh daripada pengambilan bijirin penuh harian terdiri daripada bijirin penuh, iaitu 2-4 saiz sajian sehari. Jadi jika anda berasa mengantuk dan hilang tumpuan terhadap sesuatu kerja yang memerlukan berfikir seperti belajar, ambillah oat sebagai makanan yang mampu memberikan anda tenaga dan khasiat yang anda perlukan.

Kan? Dulu masa sekolah selalulah jugak breakfast oat bila mak buatkan. Lepas tu bila semakin dewasa jarang-jarang dah makan oat. Ada pun bila teringin jer. Lepas ni nak kena beli stok oat la. Dulu semasa berpantang memang stokkan oat untuk breakfast tapi selalu jer tak habis sampai ler expired. Membazir betul. Nak try test uji Kakak Iman makan oat jugak. Nak tanya dia mana yang lebih mengenyangkan dan memberi tenaga sepanjang hari berpuasa. Hehe.


29/10/2014

Terselap

October 29, 2014 1 Komen
Ok. Tok kisah #throwback
Mun urang Serawak madah terselap

Ari tok 29 Oktober 2014
Mun 5 tahun yang lepas, ari toklah Kakmim nyerah dirik di SGH
Apa tek nak operate
Sebab baby rilek gilak duduk di dalam nun

Awal pagi dah ke SGH
Tapi sampei jak di Mat Ward lom ada katil
Nurse madah "Pegi jak kitak kuar minum lok, kelak dah beranak sik dapat makan nyaman agik"
Oh, baiklah nurse
Sungguh baik hati mu nurse
Alu lah Kakmim dengna laki Kakmim pegi bekfes
Tapi sik juak jauh ne dijalan mek duak
Nun di Hung Hung ya ajak
Tedah... rasa pelarian jak rasa
Dah lah nak makei gelang hospital ya
Hihihi

Hmm.. yang sik best nya Kakmim sik ingat Kakmim makan apa time ya
Sik apa lah ooo...
Dah lepas minum makan apa indah
Alu nait agik ke wad
Dah ada dah katil
Alu diberik baju pink yang mahal dan kaccc gill ya
Alu dirasuk...berkemas barang apa indah
Alu laki tek balit
Alu lah Kakmim sorang dirik di wad ya
Berserah jak time ya oi!
Hahaha

Ya sehari sebelum ceaser
Esok ari (30.10) baruklah Kakmim dibelah perut
Dan baruklah officially seorang IBU

Ya jak lah tek terselap Kakmim ari tok
Cun gilak timing koh

Oklah. Daaa~


07/03/2014

Warkah buat Adek Baby

March 07, 2014 0 Komen
Assalamualaikum Adek Baby

Di saat Adek Baby dah 32 minggu baruk Ibu nak nulis dengan Adek Baby di sitok. Sorry Adek Baby. Sesungguhnya Adek Baby nang menyenangkan dan memudahkan Ibu. Sik ada pun Adek Baby menyusahkan Ibu selama 32 minggu Adek Baby dalam rahim Ibu. Makseh Adek Baby. Ibu sayang Adek Baby. Ayah pun sama, Kakak, Abang semua sayang Adek Baby.

Adek Baby, Ibu harap Adek Baby sihat. Pagi tok Ibu rasa sakit-sakit perut. Sebab Ibu kepak gilak kali Adek Baby. Ibu banyak gilak bergerak kali ooh? Sori  Adek Baby. Ibu terpaksa bergerak banyak sebab Ibu bekerja, Ibu perlu uruskan Kakak dan Abang juak, rumah kita agik. Semua Ibu perlu uruskan. Ibu harap Adek Baby sabar k. Sik lamak gik Adek Baby boleh lah keluar, dapat jumpa Ibu, Ayah, Kakak, Abang, Kakak Amoi, Abang Mirul, jumpa semua lah. Semua sik sabar jumpa Adek Baby. Adek Baby tunggu cukup term baruk keluar ok? Semoga Adek Baby sihat-sihat hendakNYA.

Adek Baby, Ibu sakit tekak tok. Mungkin Ibu kurang air kali ri marek. Palak pun dah penin-penin. Adek Baby doakan Ibu supaya sik demam k. Ibu sikmok demam, Ibu sayang Adek Baby.

Adek Baby, kelak Ibu cerita ngan Adek Baby agik k. Bye sayang.



14/02/2014

14:1 - Buku pink ketiga

February 14, 2014 2 Komen
Last update Oktober ek?
Sekarang dah tahun baru 2014.
Februari pulak tu.
2 bulan di tahun baru.

Pagi ni terbuka hati nak bukak blog.
Approve komen.
Ada blogger yang komen suh update blog.
Baiklah.
Kakmim update la ari ni.
Jangan terkezut pulak eh.

Tadaaaaa....
Ini adalah buku 'pink' ketiga Kakmim.


Alhamdulillah...Kakmim dah sampai ke trimester ketiga.
Tiga?
Yup.. trimester ketiga untuk anak ketiga.
Hehehe... hari ni 29 minggu.
Syukur.
Kali ni tak banyak ragam.
Semuanya dipermudahkan dari awal lagi.
Semoga hingga melahirkan, kami dipermudahkanNya.

Taktau nak update apa.
Lama tak memblog kan.
Janggal pulak rasanya.


Iklan tak berbayar:
Hamil? Selalu kejang di betis? Jom baca http://bit.ly/1dMEvpJ


21/12/2011

3rd Trimester

December 21, 2011 2 Komen
Berapa hari lagi kita nak meninggalkan 2011. Cepatkan masa berlalu? Dan minggu ni Adek dah minggu ke-31, nak masuk 8 bulan dah. Ada sebulan lebih lagi Iman Madihah nak bergelar Kakak.

31 minggu baby bump baru nampak. Kesian cleaner kat ofis, terkejut beruk diorang tengok baby bump saya tiba-tiba membesar. Bila ditanya, "Dah 7 bulan, kak". Hahaha. Itulah saya, masa pregnant Iman dulu pun masa 7 bulan barulah nampak macam perempuan pregnant. Sebab tu jugak orang macam tak percaya. "Eh, sekejapnya dah nak bersalin." Nak buat macam mana. Sebab mak saya pun macam tu jugak.

Untuk kali yang ke-2 ni, tak banyak persiapan yang perlu dibuat macam Iman dulu. Masa Iman dulu memang zero. 1 benda pun tak ada so semuanya kena beli. Sekarang, bolehlah bajet sikit sebab barang-barang Iman yang masih boleh diguna tu, Adek boleh pakai. Kesian kan jadi anak ke-2. Ha, sebab tu lah saya invest sikit masa beli barang-barang Iman dulu. Biar kata orang, alah membeli, menang memakai. Mana yang boleh tahan lama tu, belilah yang berkualiti dan mahal sikit pun takpe, kata nak pakai lama. Huhu. Macam barang yang pakai buang tu, takpe lah beli yang murah-murah, sebab pasni mesti tak boleh nak pakai lama. Boleh terus buang.

Bila dah dikenang-kenang dah nak 8 bulan, tapi persiapan 1 apa pun tak ada lagi. Cuma:

Ibu care:

Confinement lady - Dah booking
Toileteries - Belum
Nursing bra - Belum
Disposal panties - Belum
Ubat-ubatan - Belum
Maternity Pad - Belum
Stokin - Belum

Feeding

Breast Pump - Belum
Termos - Belum
Feeding Bottle 2 oz - Belum
Bottle and Teat Brush - Belum

Clothing:

Baju lengan panjang - 1
Baju lengan pendek - 1
Seluar panjang + socks - 2
Mittens and booties - 2
Handkerchief - 3
Hat - 2 (Kakak Iman punya)
Baju lengan panjang Kakak Iman - 2
Baju lengan pendek Kakak Iman - 3
Seluar panjang Kakak Iman - 2
Seluar pendek Kakak Iman - 2

Nursery:

Baby cot - Kakak Iman
Tilam - Kakak Iman
Baby Pillow + Bolster -Kakak Iman
Baby Pillow + Bolster Case - Kakak Iman
Bumper - Kakak Iman
Kelambu - Kakak Iman
Receiving blanket - Kakak Iman
Cadar - 1
Feeding pillow -1
Baby blanket - Belum

Bathing

Bath tub - Belum
Toileteries - Belum
Towel - 2

Diapering

Changing Mat - Belum
Baby wipes - Belum
Disposable Diaper (Newborn) - Belum
Diaper Rash Cream - Belum
Napkins -1 pack

MISC

Bakul baju Adek - Belum
Pelbagai jenis minyak - Kakak Iman
Hanger - 2 


*Minyak pel_r jer belum ada, in case Adek yang keluar nanti boy.

See? Banyaknya benda yang belum beli. Bukannya apa, masih blur taktau nak beli apa. Sekarang dah bolehlah beli sebab dah ada checklist ni. Nak sangat beli romper tapi tak sure lagi baby girl ke boy. Hari tu dah scan maybe boy, tapi tak sure. Pasni nak ke private clinik pulak nak scan untuk kepastian lagi. Hari tu Sister tu dah tunjuk 'telur' Adek tapi tak berani lak nak confident sangat. Nanti mengharap lebih, susah pulak. Yang penting Adek sihat dan sempurna. Jantina, tak kisahlah, mana-mana. Memang la nak baby boy, tapi kalau takde rezeki mesti Allah suruh usaha lagi tu. Hehe..


19/07/2011

G6PD, kacang parang & wanita hamil

July 19, 2011 7 Komen
Pernah dengar tak penyakit G6PD? Hmm... dulu ada kenalan di FB update status bahawa baby yang baru dilahirkannya terpaksa 'check in' di hospital lebih lama kerana G6PD. Saya pun tanya apa penyakit tu. Ye la tak pernah dengar kan. Ibu muda ni taknak bagitau sebaliknya suruh saya tanya Pakcik Google. Dan masa tu saya terus search tapi info pasal G6PD tu tak masuk sangat. Baru hari ni saya berpeluang untuk mendalami dan memahami apakah sebenarnya penyakit G6PD.

Jom kita sama-sama berkongsi ilmu!

G6PD (Glokosa - 6 - Fosfat Dehidrogenase) merupakan sejenis enzim keturunan yang terdapat di dalam sel darah merah manusia. Kekurangan enzim ini boleh memusnahkan sel darah merah apabila terdedah kepada jangkitan, ubatan tertentu ataupun makanan.
 
Kekurangan (deficiency) G6PD bukanlah satu kecacatan atau penyakit. Ia adalah satu fenomena keturunan yang melibatkan kedua-dua jantina, lelaki dan perempuan, tetapi lebih sering dialami oleh bayi lelaki. Ia secara am. Ditemui pada mereka yang mana ibu bapa mereka berasal dari daerah yang pernah sering mengalami Malaria seperti Asia Tenggara, Afrika dan juga Mediterranean.

Para ibu bapa tidak perlu risau jika anak mereka mengalami kekurangan G6PD ini kerana pada dasarnya ia tidak berbahaya. Komplikasi hanya akan terjadi jika mereka terdedah kepada ubat-ubatan yang boleh menghasilkan proses homolisis di dalam darah. Dari segi yang lain, G6PD boleh menjadikan penghidap, lebih kuat melawan penyakit Malaria.

Bagaimanakah G6PD diwarisi?

 
G6PD berlaku akibat mutasi (perubahan) terhadap gen yang terdapat pada kromosom X, iaitu salah satu kromosom yang menentukan jantina seseorang individu. Kromosom X secara tunggal dapat diketemukan dalam sel-sel gamet seperti ovum atau sebilangan nukleus yang terdapat dalam sperma. Oleh itu, kebanyakan pengidap kekurangan G6PD adalah lelaki yang mempunyai padanan kromosom XY, manakala wanita yang mempunyai padanan kromosom XX kebanyakannya adalah sebagai pembawa yang sihat sahaja. Untuk seorang wanita yang mengidap kekurangan G6PD, kedua-dua kromosom X nya perlu mengalami mutasi dimana keadaan seperti ini amat jarang berlaku.

Komplikasi:
Kebanyakan pengidap masalah kekurangan G6PD biasanya jarang mengalami sebarang gejala atau kompilasi. Pada penghidap yang terdedah kepada bahan-bahan tertentu seperti beberapa jenis antibiotik dan ubat anti malaria, sel darah merah akan mudah terpecah dengan lebih awal dari tempoh matangnya. Akibatnya pesakit akan mengalami gejala penyakit kekurangan darah (anaemia) seperti pucat, sesak nafas, lemah dan tidak bermaya. Bagi bayi yang baru lahir, mereka mungkin lebih mudah mendapt penyakit kekuningan di seluruh wajah dan tubuh badan (Jaundice).

Diagnosis:
Ujian darah boleh dilakukan bagi menentukan samaada individu pengidap kekurangan G6PD ataupun tidak. Pada masa kini, ujian G6PD juga boleh dijalankan secara rutin sebaik sahaja seseorang bayi itu dilahirkan.

Rawatan:
Pengidap kekurangan G6PD biasanya tidak perlu dirawat melainkan dia telah menunjukkan simptom-simptom atau tanda-tanda komplikasi. Sekiranya anda adalah pengidap G6PD, anda perlu perlu mengelakkan sebarang perkara yang boleh menyebabkan sel darah merah pecah seperti memakan kacang parang semasa mengandung, terdedah kepada ubat gegat dan meminum air kosong dengan terlalu banyak melebihi sejag air dalam sesuatu masa dimana anda tidak bersenam, tidak penat, tidak kehausan, dan tidak berasa kering akibat pengambilan kadar gula atau nutrien yang tinggi pada sesuatu masa. Anda juga harus memberitahu doktor anda tentang status G6PD setiap kali berjumpa doktor anda kerana ada beberapa jenis ubat yang mungkin tidak membolehkan anda mengambilnya.

Ubat anti-malaria:
Status G6PD perlu diketahui sebelum anda dibenarkan untuk mengambil ubat anti-malaria. Di kebanyakan pusat perubatan awam pada masa kini, ujian saringan pengesahan kekurangan G6PD adalah diwajibkan sebelum seseorang mengambil ubat anti-malaria untuk sebarang aktiviti di kawasan tertentu seperti aktiviti di hutan, jungle tracking dan lain-lain lagi. Oleh itu adalah penting untuk anda merancang setiap aktiviti yang hendak anda jalani di kawasan hutan. Ianya perlu dimaklumkan ke Pusat Kesihatan selewat-lewatnya 2 minggu sebelum tarikh aktiviti. Selain bertujuan untuk menjalani ujian G6PD , dos pertama ubat anti malaria perlu diambil seminggu sebelum tarikh aktiviti dijalankan.

 
Ujian G6PD tidak perlu dilakukan berulang kali atau setiap kali apabila perlu mengambil ubat anti malaria. Sekiranya anda telah tahu status G6PD anda adalah normal, anda hanya perlu mengambil ubat anti malaria untuk kali ke-2 dan seterusnya tanpa menjalani ujian sekali lagi. Namun anda perlu sentiasa berwaspada kerana apabila anda gagal ataupun menipu mengenai status G6PD anda mungkin boleh mengalami komplikasi yang sukar untuk anda kawal dan meredakannya.




Oh, rupanya G6PD ni ialah penyakit genetik tetapi wanita yang hamil selalu diingatkan tidak memakan kacang parang. Dulu saya ingatkan pantang-larang orang tua tapi rupanya memang ada bukti kesihatan yang kacang parang ni memang tak bagus untuk ibu mengandung kerana khuatir akan memusnahkan sel-sel darah merah yang amat diperlukan untuk bayi di dalam kandungan.

Ada yang tak tau rupa kacang parang ke? Macam ni lah rupanya.

Sedap kan? Tapi awas!
Oleh itu, jagalah pemakanan anda tak kiralah anda mengandung ataupun tak. Bahaya penyakit pada zaman sekarang berada di mana-mana. Setiap manusia memang sudah mempunyai sel kanser cuma aktif ataupun tak itu bergantung kepada pemakanan kita.



28/04/2011

Sik Ada

April 28, 2011 6 Komen
Dulu masa mula² positif pregnant
Awal² lagi dah kami gitau Iman
Yang dalam perut Ibu ada 'Adek'
So, Iman pun kiss perut Ibu
'Dek' 'Dek' - kata Iman


Dalam minggu ni, masa lepak² atas katil
Tiba² Iman kiss perut Ibu
'Dek', 'Dek' - dengan excited sekali
Alahai, kesiannya anak Ibu
Dia ingat lagi rupanya

Ayah pun dengar
"Ooo tedahhhh...." - kata Ayah
Ayah pandang muka Ibu
Dan kami berpandangan

"Adek dah sikda, nak" - Ibu cuba menjelaskan kepada si anak
Kesian si anak
Sambil Ibu buat action dengan tangan, bermaksud -tak ada-

Tadi masa adik Ibu dan Iman berdua-duaan di rumah
Tiba² Iman selak baju Mak Mok (adik Ibu)
Iman usap-usap perut Mak Mok
Seolah-olah sedang buat pemeriksaan kat perut si Mak Mok
"Sekdaaaa" - kata Iman, sambil tangan buat action sik ada

Alahai Iman...  semuanya dia ingat

Zaman berpantang Iman...keciknya Iman, sekarang...? Hihihi... 30hb ni genap setahun 6 bulan



Ibu Iman: baruk malam tadik cerita ngan Mak Mok, siangnya terus Iman cek perut Mak Mok gik, anng lah sik ada papa perut Mak Mok... hehehehe



18/04/2011

Just a failure pregnancy

April 18, 2011 4 Komen
Alhamdulillah.. there's no more ectopic pregnancy
Just a failure pregnancy

Pengilan ri marek ~ sisters & cousins
Soul sisters

Ibu Iman: dah scan, 'dalam' dah clear, so sik perlu polah apa²..



17/04/2011

7 weeks & Ectopic pregnancy

April 17, 2011 8 Komen
Dulu saya cuma membaca tentang kandungan luar rahim (ectopic pregnancy)
Tetapi sekarang, saya melaluinya sendiri
Sedih, tipulah tak sedih, siapa yang tak sedih kandungan bermasalah

Lepas buat ultrasound, Dr Jenny bagitau ada kemungkinan ectopic pregnancy
Memang belum ada full diagnosis tapi melalui keputusan ultrasound, saya rasa macam sah
Saya cuma mampu tersenyum dalam tangisan

Keluar jer dari EPAU, saya dah tak kisah dah, air mata memang dah bergenang
Tunggu masa nak 'hujan lebat' jer lagi
Tak sangka rupanya sakit perut yang saya alami tu sebenarnya boleh mengancam nyawa saya
Syukur alhamdulilah Allah masih memberi peluang untuk saya bernafas sekali lagi

Kandungan Luar Rahim atau Ectopic Pregnancy membawa maksud, embrio yang telah dipersenyawakan membesar bukan pada tempatnya iaitu di luar daripada rahim. 98% daripada kandungan luar rahim ini ialah pada kawasan tiub fallopia dan ia dipanggil "Tubal Pregnancy". Yang lain-lain ialah di serviks, di dalam kawasan abdomen (omentum atau peritoneum) dan ovari.

Apabila seorang wanita di dalam jangka umur subur datang dengan sakit perut yang teruk, di sebelah kiri atau kanan bahagian bawah, maka mengandung luar rahim perlu diketepikan. Ini adalah kerana mengandung luar rahim boleh menyebabkan pendarahan di dalam perut dan boleh menyebabkan kematian.

Selain daripada sakit perut, pendarahan pada vagina yang seolah-olah datang period boleh mengaburi pesakit kononnya mana mungkin mengandung kalau datang period. Sedangkan ia bukan lah period tetapi pendarahan akibat mengandung luar rahim.

Beliau juga mungkin boleh mengalami tanda-tanda awal mengandung seperti terasa ngilu pada buah dada dan puting, pening dan loya atau muntah-muntah beberapa hari sebelum itu.

Sekiranya pendarahan terlalu banyak di dalam perut, pesakit akan mengalami pening-pening, rasa lemah badan, perut menjadi keras, sakit pinggang dan belakang dan boleh pengsan.

Apapun kesimpulannya, kandungan saya yang kedua ini memang gagal
Instict saya kalau kandungan ni menjadi, Iman akan dapat baby girl
Tapi, tak kisah lah, mungkin ini dugaan Tuhan untuk saya dan keluarga

Rawatan yang seterusnya belum lagi bermula sebenarnya
Pada Isnin nanti barulah saya akan berjumpa pakar O & G untuk review result darah saya
Untuk sampel pertama hari tu, beta-HCG saya ialah 814
Harap-harap kandungan beta-HCG untuk sampel kedua akan terus menurun
Kalau masih tinggi, mungkin saya terpaksa melalui pembedahan Laparoskopi


Ibu Iman: pasti ada hikmahnya bah..



15/04/2011

Discaj tapi masih MC

April 15, 2011 5 Komen
Saya dah discaj, officially.
Tapi MC sampai hari Isnin.
Isnin nanti baru tau diagnosis dari specialist


Ibu Iman: ada function besar kat kolej, tapi aku sikda..


14/04/2011

Lari dari wad?

April 14, 2011 4 Komen
Kecoh
Setibanya di umah nenek, SGH call Ayah Iman
Tak patut, tak patut
Saya bukannya lari dari wad
Saya keluar dengan kebenaran

Tadi dalam pukul 9.00 macam tu, specialist O & G buat rondaan di wad
Mula-mula dia 'interviu' saya macam biasa, macam MO lain jugak
Soalan wajib:
  • Perut sakit ke tak? 
  • Masih bleeding ke tak? 
  • Banyak mana?
  • Ada rasa pitam-pitam tak?
  • Pening-pening?
  • Mual-mual?
  • Sakit belakang?
Lepas tu, cek mata, tengok tapak tangan, tekan-tekan abdomen
"Kalau u stabil, u can go home, rumah u area mana?"
Wah, hati sudah bunga-bunga
Memang saya stabil pun, alhamdulillah
"U go home first lah, then u come again, ambik darah"
"We need to compare 2 sample of yours then on Monday u come again, at EPAU"
Dalam hati sudah ada taman bunga dah
"Ok doc, I understand, before 7 pm I come again, if ada sakit perut, I come again"
Yeay!


So sekarang saya ada kat umah nenek, sebab siang-siang memang Iman hantar kat sini
Nanti petang nak ke Gynae Ward lagi untuk ambik darah
Full diagnosis will be reveal on Monday



Ibu Iman: Rasanya nang belom ada gik lah 'adik Iman' 



Day 2 - Gynae Ward

April 14, 2011 8 Komen
Hari ke-2 dah di GH
Memang takde treatment apa pun lagi
Cuma under observation jer
Dan takde sakit perut & heavy bleeding lagi dah
Tak macam before admit dulu (Selasa)
Petang ni (within 48jam) ambik darah lagi untuk hantar lab
Result sampel hari Selasa tu akan tau hari ni
Memang wishing for the best
Harap-harap betaHCG tak tinggi
Dan sampel hari ni juga semakin kurang
Hopefully...insya Allah
Kalau makin kurang tak perlu lah nak major operation
Tak perlu lah buang itu tiub fallopio
Kesian sama saya kalau buang maaaa...
Tinggal 1 saja lagi kilang telur

So far dok sini best la jugak walaupun boring
Sebilik ada 6 bed, 2 bed kosong
Kami 4-4 orang ni sihat-sihat belaka
2 (termasuk saya) cuma diobserve
2 lagi tunggu nak masuk OT
Kalau boring, kami lepak-lepak di koridor
Terisi jugak la masa lapang

Malam-malam Iman datang
Iman pun suka main kat sini
Trainee nurse pun suka layan dia
Biasalah Iman, friendly, mula-mula sombong
Pastu semua nurse yang lalu, dia bye-bye
Alamak, rindu Iman Madihah ler pulak...

Ok, doktor dah datang
Bye!


13/04/2011

Kandungan Luar Rahim

April 13, 2011 6 Komen
Apakah kandungan luar rahim?

Kandungan luar rahim atau kehamilan ektopia (bahasa Inggeris: ectopic pregnancy) terjadi apabila hasil persenyawaan, atau zigot, tertanam di kawasan luar rahim seperti di tiub Fallopio, ovari ataupun di dalam ruang abdomen. Zigot yang tertanam di pangkal rahim (serviks) juga dikira sebagai kandungan luar rahim.

Faktor risiko


Berikut ialah hal-hal yang meningkatkan risiko seseorang wanita mendapat kehamilan luar rahim:
  • Pernah mendapat jangkitan kuman pada kawasan pelvis (penyakit radang pelvis)
  • Pernah mengandung luar rahim sebelum ini
  • Pernah mengalami keguguran kandungan
  • Penggunaan alat perancang kehamilan dalam rahim (intrauterine contraceptive device)
  • Pembedahan pelvis
  • Bertukar-tukar teman seks/seks bebas
  • Usia yang semakin tua

Petanda dan simptom yang boleh dialami

Dalam keadaan biasa:
  • Tiada haid (kerana mengandung)
  • Pendarahan dari vagina (biasanya sedikit sahaja)
  • Sakit pada bahagian pelvis yang berlarutan
Jika berlaku kandungan tuba yang baru pecah:
  • Pitam
  • Pening kepala
  • Denyutan nadi yang laju
  • Tekanan darah yang rendah
  • Sakit pada bahagian bahu (kerana pendarahan di dalam abdomen mengganggu saraf phrenic yang terletak pada diafragma)
Diagnosis

Berikut ialah teknik-teknik yang biasa digunakan bagi mengenal pasti kandungan luar rahim. Mengenal pasti kandungan luar rahim pada peringkat awal adalah penting agar rawatan boleh dilakukan secepat mungkin.
  1. Mengukur aras hormon hCG (gonadotrofin korion manusia, human chorionic gonadotropin) secara berkala 48 jam sekali. Peningkatan aras hCG yang lebih rendah daripada peningkatan sepatutnya boleh menjadi bukti tentang berlakunya kandungan luar rahim.
  2. Kajian daripada imbasan alat ultrasonar (ultrasound). Jika kandungan luar rahim berlaku, imbasan ultrasonografi akan menunjukkan rahim yang kosong, malah boleh menunjukkan terdapat embrio yang terletak di kawasan lain (contohnya, tiub fallopio).
  3. Laporoskopi, iaitu satu teknik pembedahan dengan menebuk lubang pada abdomen dan melihat keadaan dalam abdomen dengan menggunakan kamera kecil (scope). Ini hanya dilakukan jika kajian aras hCG dan kajian ultrasonografi tidak memberikan keputusan yang memuaskan bagi membuktikan kewujudan kandungan luar rahim.
 Rawatan

Teknik yang paling biasa dan paling berkesan ialah pembedahan untuk membuang kandungan tersebut. Ini dilakukan kerana kandungan luar janin tidak akan bertahan lama dan mempu mengancam nyawa si ibu. Kadang-kadang dalam keadaan yang mendesak, tisu yang terlibat juga terpaksa dibuang bersama-sama dengan embrio; contohnya ialah pembedahan salfingektomi (salphingectomy) iaitu pembuangan tiub fallopio yang terjejas disebabkan oleh kandungan tuba.

Namun disebabkan oleh perkembangan teknologi ultrasonografi, diagnosa kandungan luar rahim semakin kerap dapat dikenal pasti pada peringkat awal. Jika sedemikian, rawatan tanpa pembedahan boleh dilakukan, tetapi dengan syarat-syarat tertentu yang ketat. Rawatan bukan pembedahan ini termasuklah menyuntik pesakit dengan prostaglandin, kalium klorida atau methotrexate. Akibat daripada rawatan ini, embrio yang masih baru itu akan berhenti berkembang dan biasanya akan mengecut, diserap dan hilang di kawasan implantasi. Dalam keadaan lain, embrio tersebut mungkin akan diusir keluar bersama-sama dengan darah haid. Namun selepas rawatan seperti ini dilakukan, pesakit perlulah terus dipantau dengan ultrasonografi dan diukur aras hCG untuk beberapa minggu agar dapat dipastikan bahawa kandungan luar janin tersebut sudah benar-benar tiada.


 Sumber: Wikipedia


Day 1 - Gynae Ward

April 13, 2011 11 Komen
Hmm...
Memang dah bukan mungkin
Pasti
Iman belom ada rezeki jadi 'Kakak'

Start spotting hari Isnin
Dah risau dah
Ultra sound kat private je
Doc suruh pegi hospital terus
Call cousin (radiologist), dia suh jumpa dia petang
Ok...malam tu perut memang dah sakit dah

Selasa pergi kerja macam biasa
Bawak perut yang sakit, bawak hati yang risau
Setelkan kerja mana yang perlu
In case, admitted
Rupanya memang benar!

Sampai GH tepat seperti yang dijanjikan
Tapi cousin busy, sedang running case
Ayah Iman mintak tolong radiologist lain
2 orang radiologist baru dapat detect something
Something wrong
Rahim saya kosong!
So saya direfer ke EPAU

Alhamdulillah saya direfer kepada Dr Jenny
Doc yang operate saya dulu
Dia buat ultrasound, memang rahim saya kosong
Rupanya 'dia' di luar, dekat dengan tiub Fallopio
Ya Allah..

Pastu dia explain kepada saya apa sebenarnya yang boleh terjadi
So saya pun diarahkan untuk masuk wad untuk observation
Dan di sinilah saya mengupdate entri hari ini
Di Sarawak General Hospital ini


30/03/2011

Mengapa wanita hamil perlukan asid folik?

March 30, 2011 6 Komen

Apakah asid folik?

Asid folk adalah salah satu vitamin kumpulan B. Ia wujud secara semulajadi sebagai folat dalam kekacang, sayuran hijau, beberapa buah, dan juga yis and ekstrak daging lembu.

Kenapakah saya perlukan asid folik?

Asid folik menolong mencegah kecacatan tiub saraf seperti spina bifida. Spina bifida terjadi apabila pelindung yang menutupi korda spina bayi tidak menutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal.

Pada 12 minggu yang pertama dalam kehamilan anda, otak dan sistem saraf bayi anda sedang membentuk dan berkembang pesat. Oleh sebab itu, adalah sangat penting untuk mengambil folik asid setiap hari pada masa itu.

Dalam trimester kedua, iaitu dari minggu ke-13 kehamilan anda, anda boleh menghentikan asid folik. Namun begitu, jika anda mengambil asid folik sepanjang kehamilan anda, ia tidak akan menjejaskan kesihatan anda atau bayi anda.

Berapakah jumlah asid folik yang saya perlukan?

Sebelum anda hamil, anda dinasihatkan supaya mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari. Kemudian, teruskan mengambilnya untuk 12 minggu yang pertama kehamilan. Adalah baik jika anda makan makanan yang kaya dengan folat.

Wanita yang telah mempunyai seorang anak dengan kecacatan tiub saraf mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat seorang lagi anak dengan kecacatan yang sama. Dalam kes ini, doktor akan mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi.

Jika anda mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti yang dipreskripsi untuk mengawal epilepsi, doktor anda mungkin mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi. Ini kerana ubat-ubatan itu menghalang keupayaan badan anda menyerap asid folik.

Apakah sumber makanan yang terbaik?

Makanan yang kaya folat adalah sangat baik bagi anda dan bayi anda. Makanan ini juga kaya dengan pelbagai khasiat yang diperlukan oleh anda berdua. Berikut adalah makanan kaya folat:

Makanan berikut mengandungi 100–200 mikrogram folat bagi setiap hidangan:
  • bayam, 1 cawan;
  • kacang bendi, setengah cawan;
  • asparagus, setengah cawan;
  • lentil, setengah cawan;
  • hati, 1 keping;
  • 11 kubis brussels;
  • kacang black-eyed beans, 4 sudu makan;
  • emping bran, 7 sudu makan;
  • germa gandum, 25g / 1 aun;
  • betik sederhana besar.
Makanan berikut mengandungi 50–100 mikrogram folat bagi setiap hidangan:
  • brokoli kukus, 2 pucuk;
  • buah oren saiz besar;
  • nasi putih, setengah cawan;
  • oat, setengah cawan;
  • kacang merah, setengah cawan;
  • jagung saiz besar, 1;
  • biji bunga matahari, 1 aun.
Sumber lain yang mudah didapati termasuklah telur rebus bersaiz besar, ikan salmon dalam tin dan ubi kentang tidak dibuang kulit.

Sila maklum: Asid folik dalam makanan akan dimusnahkan jika ia terlebih masak, jadi masaklah dalam kuali bertutup dengan jumlah air mendidih yang minima. Cuba makan sayur-sayuran yang dicelur atau dimasak menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mentah.

Kredit: BabyCenter


Ibu Iman: Ztie si pengantin baru mesti ambik asid folik awal-awal tok... hehehehe


21/01/2011

Apakah hamil anggur?

January 21, 2011 6 Komen
Baru-baru ni, jiran saya, juga member sekerja, seofis dan sekereta telah disahkan pregnant. Suspected twin! Alhamdulillah, kami pun turut tumpang gembira. Member saya tu dah ada sepasang anak so kalau dapat twin, alhamdulillah bertambah lagi menjadi 4. Tapi kegembiraan tu cuma sementara bila dia dirujuk  ke GH dan doktor mendapati hanya 1 jantung bayi saja yang dapat dikesan, tapi kantungnya 2. Aneh kan? So dia pun dikehendaki untuk membuat pemeriksaan darah. Selang 2 hari lepas tu, keputusan darah pun keluar. Dan dia dirujuk ke pakar pulak. Dan pakar telah menyarankan supaya kandungannya di'cuci'. Segera.

Selepas selesai 'cuci' saya ingatkan habis kat situ jer. Sebab sebelum ni pun ada jugak member di ofis yang 'cuci'. Rupanya member dan juga jiran saya tu harus dipantau memandangkan dia disyaki telah mengalami kehamilan anggur. Apakah itu hamil anggur? Bukannya ada buah anggur dalam perut ya. Saya pun ingin tahu dan saya kongsikan di sini.



Apakah itu hamil anggur? Hamil anggur (mola hidatidosa) adalah kehamilan abnormal yang disebabkan oleh sel dari plasenta (sel trofoblas) yang tumbuh secara berlebihan. Umumnya pada hamil anggur ini, tidak ditemukan unsur janin yang tumbuh dan berkembang seperti umumnya ditemukan pada kehamilan normal. Jadi dengan kata lain, bukan jabang bayi yang tumbuh tetapi hanya jaringan. Tetapi kadang-kadang ditemukan juga janin yang tumbuh pada hamil anggur dan ini dikenal dengan nama hamil anggur parsialis. Hamil anggur banyak ditemukan pada perempuan yang berusia muda dan pada kehamilan pertama.

Kenapa disebut dengan hamil anggur? Karena bentuk jaringan kehamilan yang bulat-bulat menggelembung seperti buah anggur. Bulatan ini berisi cairan dengan dinding yang tipis (mirip dengan anggur). Jaringan gelembung tersebut tidak memiliki pembuluh darah dengan bagian sel plasenta yang tumbuh secara berlebihan.
Penyebab hamil anggur sampai saat ini belum diketahui dengan pasti. Tetapi berdasarkan penelitian terakhir, pada sel plasenta (sel trofoblas) hamil anggur tidak ditemukan unsur keturunan dari ibu, hanya dari ayah. Jadi, hamil anggur ini adalah hasil dari pembuahan (konsepsi)yang tidak normal yaitu hasil dari pembuahan sel telur yang tidak mengandung faktor-faktor keturunan dari ibu.

Bagaimana gejala-gejala hamil anggur ini? Gejalanya terjadi seperti wanita hamil pada umumnya yaitu mual-mual, muntah dan gejala kehamilan lainnya. Tetapi pada hamil anggur ini penderita muntah secara berlebihan, denyut nadi cepat, jantung berdebar-debar. Juga terjadinya pendarahan (ini sering kali dialami oleh penderita hamil anggur) dan pembesaran kandungan yang sangat cepat (yang sering disamakan dengan gejala ibu yang hamil anak kembar). Karena itu untuk mencegah hamil anggur tersebut, ibu hamil yang menderita gejala-gejala seperti yang disebutkan di atas harus cepat-cepat memeriksakan diri secara mendalam agar diketahui apakah memang menderita hamil anggur atau tidak. Selain itu untuk mendiagnosa hamil anggur perlu dilakukan dengan pemeriksaan USG (ultrasonografi) karena gejala hamil anggur baru timbul setelah kehamilan cukup besar.

Jika sudah terjadi hamil anggur bagaimana penanganannya? Pengobatan hamil anggur dilakukan dengan jalan kuret hisap yaitu melakukan kuret sambil menghisap jaringan. Tindakan ini cukup dilakukan satu kali dan dilakukan dengan sangat cepat sehingga seluruh jaringan dapat dikeluarkan dan komplikasi terjadinya pendarahan dapat dikurangi.

Apakah wanita yang menderita hamil anggur dapat hamil kembali? Tentu saja, jika penderita ditangani dengan baik dan diketahui sejak awal maka penderita dapat hamil kembali. Umunya yang tidak dapat hamil kembali jika penanganan penderita dilakukan dengan salah sehingga terjadi komplikasi dari yang ringan sampai yang berat. Jika sudah terjadi komplikasi yang berat rahim harus diangkat dan ini yang menyebabkan penderita tidak dapat hamil kembali.


Sumber: Keluarga Cemara


Kehamilan Anggur

January 21, 2011 0 Komen
APABILA seseorang itu disahkan mengandung pastinya bagi yang amat mengingini kelahiran cahayamata akan menyambut berita itu dengan perasaan gembira. Naluri seorang bakal ibu tentunya mengharapkan agar kandungannya sihat sehingga tiba waktunya bersalin.

Begitupun, ada kalanya kandungan yang diharapkan selamat dilahirkan, tetapi tidak menjadi manusia, sebaliknya menjadi anggur pula. Fenonema sedemikian dinamakan sebagai 'mengandung anggur.'

Anggur? Mungkin terbayang dalam fikiran segugus buah anggur di dalam rahim wanita.  Di dalam perubatan perkara juga sebenarnya boleh dikategorikan sebagai sesuatu yang aneh.

Kandungan ini dikatakan sebagai 'anggur' kerana tiada janin di dalam kandungan. Apabila dilihat melalui ultrasound, hanya kelihatan buih-buih sahaja. Buih-buih tersebut sebenarnya hanya mengandungi air.

Jika berbalik kepada sejarah kejadian manusia, Allah menjadikan  Nabi Adam dari segumpal tanah dan dimasukkan roh. Kemudian Allah menjadikan Hawa sebagai pasangannya dari rusuk kirinya.

Bermula dari itulah, manusia terus berkembang. Kejadian manusia seterusnya melalui  wanita iaitu ibu, daripada nutfah atau air mani, bercantum dalam rahim. Kemudian nutfah akan diproses menjadi segumpal darah.

Apabila kandungan masuk bulan kedua ia bertukar menjadi janin dan kemudian alaqah. Selepas itu ia  menjadi mugdah (bentuknya bagai segumpal daging dimamah). Ketika inilah  ia melalui proses pembentukan organ-organ.

Kandungan di dalam peringkat alaqah, denyutan jantungnya boleh dikesan melalui proses scanning. Oleh kerana itu, apabila kandungan yang sepatutnya sudah berada di peringkat alaqah tidak dapat dikesan denyutan jantungnya,ia bermakna mengandung anggur.

Kalau dikaji salah satu kelainan yang berlaku ini dari segi perubatan, baka kromosom dan gen daripada pasangan tersebut agak luar biasa. Kemungkinan sewaktu percantuman benih berlaku kerosakan.

Kadang-kadang faktor pasangan yang terdedah kepada bahan kimia atau  racun atau gas tanpa disedari boleh  menyebabkan perkara ini berlaku. Begitu juga akibat jangkitan kuman virus yang tidak dikenali.

Ada andaian mengatakan ada makhlus halus mengganggu manusia ketika percantuman benih. Oleh kerana itu sewaktu bersetubuh, digalakkan mengikut sunnah Rasullulah saw dengan membaca doa terlebih dahulu.Di dalam diri setiap manusia ada syaitan dan jin berkeliaran dalam darah. Bagi wanita, tumpuannya di dalam rahim.

Di kalangan wanita yang mengandung anggur, mereka tetap mengalami loya dan muntah. Bahkan kadang- kadang pengalamannya loya dan muntah lebih teruk dari biasa.

Oleh kerana itu, apabila mengalami kelewatan haid daripada biasa, digalakkan untuk melakukan ujian air kencing. Kini peralatan mengadakan ujian air kencing boleh dilakukan sendiri di rumah dengan menggunakan 'home-test' yang boleh dibeli di farmasi.

Sekiranya melalui ujian ultrasound mendapati tiada janin di dalam kandungan, ujian air kencing juga perlu dilakukan. Kebiasaannya dalam ujian air kencing mendapati hormon BHCG meningkat dalam darah. Keadaan sedemikian perlu diawasi kerana risiko terdekat ialah pendarahan paling banyak dan melimpah boleh mengancam nyawa.

Bagi wanita yang mengandung anggur, rawatan yang perlu dilakukan ialah melakukan D&C. Proses D&C juga perlu dilakukan sebanyak dua kali. Rawatan D&C kali kedua dilakukan dalam tempoh 2 minggu dari rawatan pada kali pertama.

Proses D&C ini perlu dilakukan sebanyak dua kali kerana sel-sel kehamilan anggur ini berpotensi menjadi kanser rahim Chorio carcinoma. Bagi mereka yang pernah mengandung anggur, antara 5 hingga 10 peratus daripada mereka boleh mendapat kanser jenis ini.

Selepas melalui proses D&C pada kali kedua, pusingan haidnya perlu diawasi. Sekiranya kedatangan  haidnya tiada selepas itu, ia akan membahayakannya, kemungkinannya ditumbuhi kanser tersebut.

Ketika itu ujian air kencing dilakukan, keputusannya akan positif. Ujian darah boleh dibuat untuk memastikan hormon BHCG tiada dan sel-sel kehamilan anggur juga tiada.

Suatu ketika dahulu sekiranya seseorang yang pernah mengandung anggur dan dirawat sebaik-baiknya dua tahun selepas itu baru boleh mengandung semula. Namun, kini, selepas 6 bulan sudah boleh mengandung semula.  Namun sebelum mengandung, pihak doktor perlu memastikan hormon BHCG dan sel-sel kehamilan anggur sudah tiada. Namun, kanser Chorio carcinoma ini jika berlaku, ia boleh diubat dengan menggunakan ubat methrotrexe berbanding kanser jenis lain yang memerlukan kimoterapi.

Sebenarnya kehamilan anggur boleh berulang semula, namun pencagahan boleh dilakukan. Asid folik antara 5-10mg perlu diambil dalam tempoh 3 bulan sebelum kehamilan untuk mengelakkan kemilan anggur.


Sumber: Prof. Datuk Dr. Hamid Arshat


08/11/2010

Bayi Songsang

November 08, 2010 2 Komen
Pada kali ini saya ingin berkongsikan tentang info bayi songsang. Sewaktu saya masih muda remaja dahulu, apabila terdengar sahaja cerita mengenai bayi songsang, pastinya ianya adalah suatu cerita yang mengerikan buat si ibu. Saya tidak pasti apa yang mengerikan, tetapi dari cerita yang saya dengari, ianya adalah seperti sesuatu yang sangat menakutkan dan menyakitkan.

Benarkah? Jadi, pada kali ini saya ingin berkongsi dengan  anda tentang info sebenar berkenaan bayi songsang dan apakah jalan penyelesaiannya.

Kedudukan bayi songsang sebenarnya adalah normal pada peringkat awal kehamilan, 20% ibu yang mengandung, biasanya akan mengandungkan bayi songsang pada peringkat awal. Kedudukan bayi songsang tersebut biasanya akan berubah pada pringkat pertengahan kandungan. Proses peralihan kedududukan kandungan ini akan berlaku secara automatik pada minggke ke-28 hingga minggu ke-32 usia kandungan.

Namun begitu, jika usia kandungan sudah mencapai 36 minggu dan kedudukannya masih songsang (iaitu kedudukan kepada berada di atas) , maka pada waktu itu, barulah dapat diputuskan yang diri anda, kemungkinan besar akan melahirkan bayi songsang.

Sebenarnya anda mempunyai 3 pilihan apabila mendapati kandungan anda adalah bayi songsang :-

1.Cuba mengalihkan kedudukan bayi kepada kedudukan normal
Prosedur ini dipanggil ECV (External Cephalic Version) dan ia boleh dilakukan oleh doktor pakar di hospital. Jika berjaya, si ibu boleh melahirkan anaknya secara normal. Tetapi, jika tidak berjaya dan berlaku komplikasi, si ibu perlu melahirkan bayinya pada waktu itu juga. Sebab itulah prosedur ini hanya boleh dilakukan apabila usia kandungan sudah melebihi usia 36 minggu. Jika tidak dilahirkan pada waktu itu juga, ia boleh membahayakan kesihatan ibu dan anak. Antara risiko komplikasi yang akan dihadapi ialah seperti pendarahan bayi dan juga bayi lemas.

2.Cuba melahirkan bayi songsang secara normal
Untuk melakukan perkara ini, beberapa kriteria perlu dipastikan terlebih sahulu, antaranya,
a. songsang jenis punggung dahulu,bukan kaki
b. berat bayi dianggarkan kurang daripada 3.5kg
c. kedudukan kepala bayi menunduk dan bukan mendongak
d. ruang tulang pelvis ibu tidak sempit
e. ada doktor pakar bagi kelahiran bayi songsang

3.Melahirkan anak secara pembedahan
Jika pada minggu ke-39 kedudukan bayi masih songsang, prosedur pembedahan sudah boleh dirancang. Ini adalah lebih selamat jika hendak dibandingkan dengan pembedahan kecemasan. Oleh itu, anda perlu berbincang dengan doktor anda untuk melakukan prosedur ini lebih awal, jangan tunggu sampai nak ter"beranak" baru nak berbincang dan buat keputusan.. :)

Jadi sekarang, terpulang kepada anda untuk membuat pilihan. Mungkin anda boleh berbincang dengan doktor anda mengenai pilihan manakah yang terbaik untuk melahirkan bayi anda dengan risiko yang paling rendah dengan keadaaan anda.

Nampaknya, tidaklah mengerikan sangat bukan?


Sumber: Email dari SetBersalin.com