Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Throwback Thursday. Show all posts
Showing posts with label Throwback Thursday. Show all posts

15/07/2021

Kisah Dalam Lagu: Miss You Like Crazy

July 15, 2021 4 Komen


Baru-baru ni saya terdengar si anak dara saya, Iman menyanyi lagu Welcome To The Black Parade (My Chemical Romance). Terkejut beruk jugak Ibunya ni macam mana si anak tau lagu zaman Ibu dulu.

Ibu: Macam ne kitak tauk lagu ya?
Iman: Kamek dengar dari Youtube.
Ibu: Ya lagu zaman Ibu masa muda-muda dolok ya.
Iman: Haih? Hahaha!

Harap-harap boleh la faham bahasa Sarawak ni sikit-sikit kan? 

So bila lepak-lepak anak beranak lepas makan malam saya bukalah cerita si kakak tau lagu zaman Ibu ni dengan si Ayah. So kami pun mulalah #throwback lagu-lagu dulu-dulu.

Macam-macamlah lagu boyband yang keluar. Si anak tukang dengar je lah sambil gelak-gelak tengok si ayah dan ibu bergaduh-gaduh main teka lagu.

1 lagu yang saya pun tak ingat tapi Encik Suami ingat ialah lagu dari The Moffats ni. Lagu ni masa saya form 5 rasanya. Encik Suami ingat sebab BFF dia zaman kolej dulu memang pagi petang siang malam dengar lagu ni. Siap ada kaset lagi. Tau tak lagu apa? Miss You Like Crazy! Hahaha! Saya pun tak ingat dah lagu ni. Tapi seronok jugak dengar lagu-lagu lama ni. KLMJ sungguh!



"Miss You Like Crazy"

I used to call you my girl
I used to call you my friend
I used to call you the love
The love that I never had
When I think of you
I don't know what to do
When will I see you again
[Chorus:]
I miss you like crazy
Even More than words can say
I miss you like crazy
Every minute of every day
Girl I'm so down when your love's not around
I miss you, miss you, miss you
I miss you like crazy
You are all that I want
You are all that I need
Can't you see how I feel
Can't you see that my pain's so real
When I think of you
I don't know what to do
When will I see you again
[Chorus]

 

Masa kami search lagu ni di Youtube, ada version tahun 2020 di aman adik-beradik ni dah 'senior'. Haha! Kalau saya pun dah 40 tahun ni rasanya adik-beradik Moffats ni pun lebih kurang gitu jugaklah kot. Dalam lingkuangan 40-50an. Tapi nice jugaklah muzik dia sekarang, bak kata Encik Suami, lebih matured.


Beza dulu dan sekarang. 

08/07/2021

Throwback Thursday: Masria

July 08, 2021 23 Komen

Gambar dulu-dulu. Nampak tak tarikhnya bila? 17.6.2001

Masa ni baru tahun 2 atau tahun 1 degree, tahun millenium. Masa ni Windows Me memang glamer lah. Sampai pc saya masa tu pun pakai Windows Me. Milleniumlah sangat. Henfon pun masa tu baru nak promote sms, so sms masa tu free! Yang best kalau pakai line 017, Timecel ke namanya. 017 ke 017 sms free so memang chat je lah memanjang guna sms. Hahaha! Kenangan habis. Whatsapp memang tak wujud lagi lah, ringtone pun compose sendiri. Hahaha!

Masa ambik gambar ni tak ingat pulak sempena apa. Tapi nampak macam proper je semua makcik dalam gambar ni kan? Berbaju kurung, bertudung litup menutup aurat. Takde idea langsung sempena event apa. 

Dulu masa di kolej kediaman takdelah aktif sangat tapi join jugaklah aktiviti kolej. Akak senior dan junior 1 floor kenallah jugak. Tapi tak ramai yang masih keep in touch. Ex-room mate je masih bertegur-sapa di FB dan IG. Rindu pulak zaman study macam ni. Rutin pegi kelas balik kelas, basuh baju jemur dan angkat di ampaian, macam tu je. Dating? Eh, saya takde boifren masa di kampus dulu. Kawan-kawan je ada. Saya sombong sangat kot agaknya kan? Tapi kan rasa menyesal pulak takde boifren masa di kampus. Hahahaha!!

 

20/05/2021

Throwback Thursday: Dine In

May 20, 2021 6 Komen


 Hanya mampu throwback saja.
Gambar 2019.
Masa ni kami baru jemput si Ayah dari airport, balik bercuti.
Zaman ni zaman PJJ lagi.
Sebelum balik rumah, lepak makan-makan dulu.
Bilalah kita dapat 'bebas' macam ni lagi ek?

13/05/2021

Throwback Thursday: Birthday Imran Mudzaffar ke-7 Tahun

May 13, 2021 8 Komen

Entri yang terlewat. 
Tak dan nak buat entri masa awal puasa dulu. Dengan sibuk sekolahnya, Ibu sibuk kelas, jarang sangatlah nak update blog ni.


Tahun lepas birthday Awan masa PKP. Tahun ni masa bulan puasa pulak. 15 April 2021 masa tu kita baru je 3 hari kita berpuasa. Hari itu lah Awan atau Imran Mudzaffar ni genap 7 tahun. Dah besar dah anak ketiga Ibu ni. Dulu masa baby, Awan lah yang paling putih, paling bambam, rambut golong tapi masa keluar dia yang paling kecik antara semua adik-beradik, tak sampai 3 kilo pun.  Sekarang Awan dah darjah 1 dah. Cepat sangat masa berlalu.

Tak tempah customised cake pun. Beli je favourite cake Ibu di Taka, semestinya Chocolate Fudge. Actually saya lebih suka Choc Fudge Taka daripada yang Secret Recipe. Memang old time favourite! 


Kawan-kawan Ibu dan student Ibu panggil Awan ni 'budak suka senyum'. Hehehe. 


Semangat nak tiup lilin nan sebatang, cukup sekadar syarat je. Sebab lepas tu semua akan tiup bergilir-gilir. Hahaha. Biasalah budak-budak ni setiap bulan kena tiup lilin kalau ada birthday.


Usu diorang order cream puff. Ni bukan favourite Ibu tapi okaylah sedap jugak cream puff bakebyhawa ni.


Macam biasalah memang dah trend Ibu Ayah takde bagi hadiah masa anak-anak birthday. Selalunya kalau rasa nak shopping untuk #theIMANs kami akan beli. Tak semestinya beli masa birthday je. Sebab Ibu Ayah pun tak dibiasakan oleh nenek atok diorang dapat hadiah masa birthday. Begitulah...

 

15/04/2021

Throwback Thursday: Tentang Imran Mudzaffar

April 15, 2021 6 Komen

Hari ini 15 April ulang tahun ke-7 anak Ibu yang ke-7 tahun. Happy birthday, Imran Mudzaffar! Atau nama glamernya "Awan".


7 tahun yang lalu, 4.54 petang lahirlah Imran Mudzaffar ke dunia, tapi saat gambar ini diambil masih lagi di LR sebab tunggu katillah kot.


Hari tu ada yang tanya macam mana boleh dapat nama Awan?


Dulu-dulu masa kecik Imran ni ada pelat sikit. Dia tak susah nak sebut "R". Mula-mula tu dia bahasakan diri dia Iwan (Imran). Abang dia (Irfan) masa di taska cikgu-cikgu dan geng taska semua panggil dia "Abam'. So terlekatlah panggilan "Abam" kat abang, Iwan pulak auto tertukar jadi "Awan" di kalangan adik-beradik. Bila Idlan pulak lahir, automatik panggil dia "Alan" so semualah bermula dengan vokal A, Abam, Awan & Alan. Hehehe.


Masa di taska dulu, Awan ni cikgu panggil Dekwan dan bila Alan register taska yang sama, cikgu panggil dia Deklan. Dulu masa semua kecik, diorang 5 sepupu ni 1 taska. 2 lagi anak adik Kakmim. Memang sumber pendapatan utama taska lah anak kitorang untuk beberapa tahun tu. Hahaha. Bila dah cikgu-cikgu best, baik of courselah malas nak tukar sana-sini. Diorang dah tak stay taska bila semua dah masuk 4 tahun sebab bila 4 tahun dah hantar semua diorang ke PASTI ambik pakej pagi sampai petang. Begitulah bila mak bekerja.


2016 - sambut birthday ke-2 tahun di taska


Kek Didi & Friends


Kawan-kawan di taska.


Eh, throwback ceta taska pulak. Padahal hari ni birthday Awan. Tahun lepas pun birthday Awan masa PKP. Kitorang celebrate lambat sehari sebab tunggu Ayah dapat release order (RO) dari kuarantin. Nasib baiklah 2nd swab negative hari tu tapi lambat jugaklah RO keluar, petang baru boleh balik rumah.


Gambar birthday tahun lepas, yang disambut lambat sehari, 16 April 2020.


4 beradik ni, tahun lepas. Thanks to Google Photos. Hehe!



Al-kisahnya Awan ni paling awal 'keluar', 37 minggu dah keluar. Ingat lagi time ni sibuk dengan audit MQA, memang aktif lah ke sana ke sini, naik tangga turun tangga sebab tu lah dia nak keluar awal kot. Masa tu tempat kerja masih jauh lagi, 1 jam driving. Memang banyak faktor jugaklah kenapa Awan nak keluar awal.


Baca juga: https://www.kakmim.com/2014/05/introducing-another-iman-in-family.html


Tahun 2014 ni antara tahun yang tak aktif blog. Memang jaranglah update pasal #anakno3 ni. Kesian dia. Sekali-sekala jer kalau terasa nak update baru update, tapi di IG banyak jugak post pasal Awan ni.


Baca juga: https://www.kakmim.com/2015/04/imran-mudzaffar.html


Itulah bestnya kalau rajin update blog, semua catatan tersimpan kat blog kan? Senang nak throw back balik. 


Baca: https://www.kakmim.com/2015/04/happy-birthday-imran-mudzaffar.html

Baca: https://www.kakmim.com/2019/04/birthday-si-anak-no-3.html



2018 - birthday ke-4 tahun.


Dah nama pun Throwback Thursday, kita throwback je lah ye. Now dah tau ke camne Imran boleh jadi Awan? Hehehe.

01/04/2021

Throwback Thursday: Budak Bucuk Masam

April 01, 2021 6 Komen

 


Gambar 2017
Awan time ni 3 tahun, Alan 2 tahun.
Selalu jer orang fikir mereka berdua ni kembar sebab lebih kurang sama je besar diorang ni. Saya pun tak sangka terberanak setahun seorang. Hahaha! Ye lah orang kata kalau full BF dapat menjarakkan anak rupanya tidak. Makin subur adalah. Kah! Kah!

Geram je tengok ekspresi muka budak berdua ni dalam gambar ni. Agak-agaknya apalah yang si Awan tu cakap dalam hati sambil jeling adik dia yang khusyuk pegang henfon tu??

Rindu tau masa anak-anak kecik-kecik busuk masam ni. Dengan Awan yang suaranya serak-serak basah, Alan pulak time ni gigi masih cantik putih bersih tersusun. Bau pun sedap bila bangun tidur. Hihi! 

Sekarang semuanya dah besar. Dah suka kalau ditinggalkan di rumah saja tanpa perlu ikut Ibu Ayah ke mana-mana. Merdeka kata diorang. Ye lah merdeka main PS4 sampai lupa makan dan minum. Budak-budak ni macam tu lah. Masa cuti dimaafkan, kalau dah start sekolah nanti no way lah.




25/03/2021

Throwback Thursday: Sakit Penghapus Dosa

March 25, 2021 13 Komen


Kisah seminggu yang lalu, hari Khamis. Tekak dah mula perit. Hidung asyik berair tapi takde hingus. Nasib baiklah BDR. Setahun tak demam wey!


Macam biasalah bila lamaaaaaa dah tak demam, sekali demam memang tak dapat dimaafkan lagi. Dengan pening kepala, sakit-sakit badan, sejuk menggigil, batuk kering, tekak sakit. Risau sangat demam di kala Kuching ni Covid 19 kes mencanak lagi. 


Nasib mak-mak walaupun demam bekalan anak-anak ke sekolah tetap kena disediakan dengan breakfast sekali. Breakfast sekali bekal paling senang ialah nasi goreng. Tapi tekak sakit takde selera nak makan nasi goreng. Lepas kakak dan abang ke sekolah, Ibu order grab je bubur ayam & laksa Sarawak. Itu jer selera orang demam. Laksa Sarawak order untuk Awan dan Alan tapi Ibu try habiskan, masuk pulak anak tekak. Mungkin sebab bau rempah yang kuat elok je untuk selera orang selsema.


Oh ya, bila demam ertinya bergejala lah kan? Maka Awan dan Alan sengaja dicutikan sesambil boleh juga temankan Ibu di rumah. Tukang ambik air pun jadilah. Tengah hari Ayah balik hantar makanan. Memang tak larat. 


Begitulah cerita orang demam seminggu yang lalu. Hingga ke hari ini masih lagi belum berapa sihat. Mungkin tak cukup rehat agaknya sejak semua #theIMANs dah mula bersekolah.


Simpan sini untuk memori 2021. Alhamdulillah 2020 memang sihat walaupun dilanda pandemik. Doakan saya ya, terima kasih semua.



18/03/2021

Throwback Thursday: Kerja Hujung Minggu

March 18, 2021 18 Komen

Naik memori tahun 2017 kat FB. Seronoknya dulu-dulu buat promosi intake bersemuka macam ni. Sekarang dah norma baharu kita dah tak bebas nak ke sana ke sini apatah lagi kalau nak bergambar pun kena ada penjarakan fizikal. Semuanya kerana Covid 19 ni lah. 


Batch masa promosi ni mendaftar Sesi Mac 2017. Semuanya dah jadi alumni sekarang. Cepat sangat masa berlalu.


Yang bestnya KPTN time ni zon Sarawak kena selepas keputusan SPM keluar. Memang timing cun sangatlah dan pancing pun banyak yang mengena. Seronok sangat dapat membantu adik-adik yang semangat nak belajar tapi result tidak seberapa. Buktinya sekarang majoriti batch ni semua dah bekerja dan ada yang menjadi pelajar Politeknik.


Masa ni masih PJJ lagi so bila Ibu work hujung minggu semua #theIMANs akan stay rumah nenek. Time ni semua kecik lagi. Hihihi. Bau pun masam ni awal pagi dah bangun tengok Ibu nak pergi work. Kenal tak yang dalam gambar? Awan, Alan & Abang. Hehehe.

 

11/03/2021

Throwback Thursday: Hari Pertama Sesi Persekolahan 2021

March 11, 2021 22 Komen

Assalamualaikum sahabat blogger semua!
 Lamanya tak view blog guna PC ni. 
Apatah lagi blog-blog sahabat yang lain. 
Mesti banyak dah termiss kan? 
Insya Allah.. slowly but surely.. nanti Kakmim jenguk ye.


8 Mac 2021 hari tu tetiba SDMC announce sesi persekolahan di Sarawak dah boleh on kecuali untuk red zone. Nasib baiklah barang-barang sekolah semua dah beli bulan Disember hari tu, buku-buku semua dah siap balut. Idok la akak terjebak dengan last minute preparation.


So..
Tak best pulak kalau tak share momen-momen si Awan #anakno3 ni yang baru masuk tahun 1 tahun ni.
Rutin saya dan Ayah IMAN dah bertukar tahun ni.
Kalau sebelum ni Ayah akan hantar abang dan kakak.
Ibu hantar Awan & Alan.
Mulai Selasa hari tu, Ibu hantar abang dan kakak sebab lepas tu saya boleh terus menghala ke ofis.
While Ayah pulak hantar Awan dan Alan dan akan terus menghala ke ofis.
Akhirnya dapat jugak Ibu sampai awal ke ofis, sebelum 6.30 pagi dah ada di parking depan ofis. 
Haha.


Rutin saya bermula jam 4.45 pagi.
Bangun, kejutkan #theIMANs.. masak breakfast dan bekal.
Dah 3 hari dah.. timing memang kena cun,
 kalau terlajak sikit kereta akan banyak, maklumlah semua dah kena drive through je.
Selepas je Subuh semua dah kena bergerak dari rumah.


5.15 pagi dah breakfast dah. Gambar ni semua gambar hari Isnin yang lepas.
Malamnya Awan bagitau Ibu, dia tak sabar nak sekolah.
Memang dipermudahkan semua pada pagi hari Isnin tu.



Hari masih awal lagi so kita group photo dulu sempena hari pertama sesi PdP bersemuka untuk 2021


Bekal-bekal #theIMANs. Hari tu memang tak beli lagi beg untuk bawak bekal.
Tetiba ternampak Kitkat dalam lunch bag ni. 
Apalagi saya rembat 3 terus untuk semua hero saya.



Hari Isnin, saya dan Ayah IMAN memang plan bercuti sebab nak survey² perjalanan ke 3 buah sekolah.
Ni sekolah baru Awan, dia tak bersekolah sekali sama dengan abang dan kakak.
Dan ini pengalaman baru kami jugak dengan pengurusan sekolah lain.
So sekarang dah boleh banding dah pengurusan 2 buah sekolah.
So far pengurusan di sekolah Awan ni memang terbaik.
Cikgu memang semua dah ready.



Budak-budak tahun 1 semua dikumpulkan dahulu sebelum dibawa ke kelas masing-masing.
Biasalah si anak manja Ibu ni dia memang jenis takkan pandang belakang lagi kalau dah ke sekolah.
Di PASTI pun macam tu jugak.
Dia takmo sebak tengok muka Ibu kot.


Disebabkan masih minggu transisi, Awan balik awal daripada Alan. Lepas tu baru kami ambik abang kakak. Hari pertama hari tu memang jem teruk di sekolah abang kakak. Phew~


Balik sekolah sekarang pun Ayah akan ambik Awan & Alan, Ibu ambik abang & kakak. Mungkin KAFA minggu depan dah tak perlu dah saya keluar tengah hari kot. Tapi balik 4.30 terus pecut ke sekolah ambik diorang KAFA.


Begitulah perancangan & pengurusan persekolah #imanfamila untuk tahun 2021 ni. Semoga urusan kita semua dipermudahkan lah ye. Kita doakan juga anak² kita dilindungi Allah SWT.


Salam Isra'Mikraj semua!



 

11/02/2021

Throwback Thursday: CNY 2012

February 11, 2021 9 Komen


 Date taken: 23/01/2012

Aura tahun baru Cina kian terasa. Petang ni mesti kaum Cina makan besar kan? Tahun ni nampak gayanya tak ada budaya open house macam perayaan-perayaan yang lain sebelum ni. Tahun lepas kita masih lagi boleh beraya cina walaupun bulan Januari 2020 Malaysia dah ada kes Coronavirus. Masa tu belum lagi digelar Covid 19 lagi.


Bila tahun baru cina, saya memang ada rutin tahunan ke rumah bos. Memang setiap tahun daripada single sampailah beranak-pinak akan ke rumah bos Cina tersebut. Dah macam bapak angkat pulak lagaknya. Tak pernah gagal berkunjung ke sana setiap tahun. Tapi tahun lepas saya tak pergi visiting CNY pun even bos ni. Kawan yang invite pun saya tolak dengan alasan yang munasabah. Sebenarnya masa tu saya dah mula takut nak berkumpul ramai-ramai dah. Tapi lepas CNY tahun lepas saya sempat terbang ke KK, tak takut pulak ke? Eh, masa tu dalam flight memang kami dah mula pakai face mask dah walaupun belum dikuatkuasakan lagi. 


Gambar atas ni gambar Kakak Iman masa 3 tahun. Bulan Januari 2012 saya dah sarat mengandung si Abang. Nasib baiklah ada sangkut sorang anak perempuan, merasa jugak nak melaramkan anak perempuan nan seorang ni. Cheong sam ni dah tak tau ke mana dah. Tapi yang pastinya bukan cheong sam Ibu! Ibu pun ada cheong sam jugak dulu tapi kalernya lebih kepada maroon. Itu pun tak tau dah ke mana. Saya ingat lagi saya pakai cheong sam tu untuk fashion show contest masa annual dinner ofis Mak. Menang lak tu dapat tempat ke-2. Haha! Kenangan betul. Gambarnya ada dalam album, tapi tak payah lah tempek kat sini. Segan! Haha!




04/02/2021

Throwback Thursday - Biskut Suji Kristal

February 04, 2021 22 Komen

Projek hari raya tahun lepas bersama Kakak si #anakno1. Dah lama tak buat biskut sendiri untuk raya, asyik main tunjuk je. Tapi tahun lepas masa PKP buat kek sendiri, biskut pun sendiri walaupun ada jugak yang order sebab memang dah order awal tahun lagi.




Biskut menggunakan minyak sapi ni antara biskut favourite Kakmim, #theIMANs pun dah terikut-ikut jugak dah suka. Carik resepi dalam buku resepi mak yang legend tak jumpa pulak. Alaa.. Google jer macam-macam versi ada. Kakmim pilih yang berkaler macam ni je lah. Lain dari yang lain sikit, hihi.




Biskut Suji Kristal



Bahan-bahannya simple je. Kalau nak buat banyak, double triple je sukatan tu ye.

  • 250 gm tepung gandum (disangai)
  • 125 gm gula halus
  • 125 gm minyak sapi (agak-agak sampai tepung tu boleh jadi doh, jangan terlalu lembik atau keras nanti tak leh nak bentuk bulat-bulat)
  • Pewarna merah, kuning dan hijau.






CARA PENYEDIAAN:

  1. Masukkan tepung gandum (yang dah disangai dan ditapis), gula dan minyak sapi. Pastikan minyak sapi telah dicairkan dan disejukkan terlebih dahulu.
  2. Gaulkan hingga menjadi doh.
  3. Bahagikan kepada 3 bahagian dan titiskan setiap bahagian dengan pwarna merah, hijau dan kuning. Jangan bubuh pewarna terlalu banyak.
  4. Ambil sedikit doh dari setiap bahagian dan gulung memanjang. Kemudian potong doh tadi mengikut saiz yang dikehendaki..
  5. Kemudian bulatkan dan letak atas mangkuk kertas.
  6. Bakar dalam suhu 180'C selama 15 minit (ikut oven masing-masing)
  7. Bila dah masak, gaulkan dengan gula kastor.





Hasil duduk rumah masa PKP 1.0 (2020). Terima kasih kepada tuan punya resepi di http://cahayaqasehh.blogspot.com/2013/11/biskut-kristal-pelangi.html

 

Resepi simple tapi sedap! Boleh buat rewang dengan anak-anak pulak tu.

21/01/2021

Throwback Thursday - Geng Kampus

January 21, 2021 9 Komen


Semalam cuti, hari ni WBF. KPI hari ni mesti setelkan urusan yang tak selesai sebelum ni. Tapi hari ni masuk ofis lambat sebab nak pergi daftar Imran di sekolah baharu dia. Petang ni balik lambat jugaklah gamaknya.


Sempena Throwback Thursday hari ni Kakmim takde idea pun nak update tentang apa. Draft pun tak sempat buat sebelum ni. Tapi ada 1 je cara, Memories di FB! Hahaha! Kebetulan muncul gambar zaman study ni. Rasanya time ni cuti mid sem lepas habis praktikal. Sebab ada sorang coursemate tu (duduk tengah di depan) dia orang Semenanjung tapi praktikal bersama kami di sini. Macam biasalah zaman muda remaja, ada peluang berjalan, memang ke hujung dunia kami redah. Kah! Kah! Auta je tu. Dulu kami suka pergi area Lundu, Sematan, pergi piknik dan buat barbecue. Seronok jugak time takde komitmen macam ni. Sesuka hati je nak ke mana-mana. Janji dengan geng yang sama sebab semua geng parents Kakmim kenal. Tapi takdelah pergi sampai bermalam. Selalunya kami balik hari je. 


Sekarang ni geng kami ni reunion setahun sekali je, masa hari raya. Kerjaya hampir sama je sebenarnya, sama bidang cuma institusi yang membezakan. So komitmen masa memang tak sama. Masa hari raya je lah dapat berkumpul. Begitulah kisahnya. 


Geng-geng di Melaya sana lagilah jarang jumpa. Pernah nak jumpa kat sana kalau kebetulan ada kursus ke, meeting ke, tapi setakat ni belum lagi berjodoh. Keep in touch via medsos je lah. At least tau jugak perkembangan member kan?


notakakmim: pc problem tengah tunggu ICT team tengokkan, siap dah 1 entri.. hihi

 

14/01/2021

Throwback Thursday - BF Journey

January 14, 2021 10 Komen

 

Google Photo 8 Januari 2016


Dulu semasa masih berjuang untuk BF, suka ambik gambar macam ni. Selesai jer urusan pumping di ofis mesti ambik gambar 'hasil' pumping. Tak sangka kan tak rugi jugak ambik gambar macam ni untuk kenangan semasa anak-anak masih BF.


Kakmim mula BF sejak #anakno2 dan teruslah non-stop sehingga 2016. Si Abang memang minum SI saja dengan jayanya sampai umur 2 tahun. Dia sejenis tak terima langsung susu formula. Si adik 2 orang sempat fully BF 6 bulan dan lepas tu campur FM. Tapi kalau kat umah memang tak ruak pun susu FM, tak pandang langsung! 


Si Kakak anak sulung pulak sejak lahir lagi dah sumbat FM. Time ni ibarat zaman kejahilan, memang takde kesedaran langsung nak BF. Tambahan pula masa tu Kakak ceaser lagilah, masa kat wad lagi nurse dah sumbat susu FM. Masa tu pun belom ada polisi kena susukan baby dengan SI sahaja sebaik lahir. Kesian Kakak kan? Yang dah lepas biarkan berlalu. It's okay, dah besar pun Kakak sekarang.


Kebaikan Susu Ibu

Untuk bayi:

  • Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi anda
    • Ia mengandungi nutrien dalam kadar yang mencukupi.
    • Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar.
  • Susu ibu, terutamanya kolostrum , menguatkan sistem imuniti bayi anda
    • Ia melindungi bayi dari jangkitan seperti cirit birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru.
  • Susu ibu mencegah berbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi.
  • Susu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak anda.
  • Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain.
  • Susu ibu mudah diperolehi pada suhu yang betul setiap masa. Oleh itu ia tidak susah untuk disediakan.
  • Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi.
  • Ia memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak.

Untuk ibu, penyusuan susu ibu:

  • Membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz yang asal dengan cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin.
  • Membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal anda dengan cepat.
  • Mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari.
  • Menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya

Kredit to: http://www.myhealth.gov.my/kebaikan-susu-ibu/


notakakmim: masa BF dulu memang Kakmim kurus kering! 

07/01/2021

Throwback Thursday - 12 Tahun

January 07, 2021 9 Komen


Throwback gambar 8 tahun yang lepas! Terima kasih FB selaku arkib penyimpan gambar-gambar dahulu-kala. Masa ni kakak baru masuk tadika 4 tahun (Level 1).



Iman & Iman

Yang lelaki anak jiran, yang perempuan #anakno1 Kakmim
Dulu Iman (lelaki) ni tinggal selorong dengan umah mak Kakmim
Adik-beradik Iman (lelaki) ni semuanya perempuan, dia anak bongsu
Kakak-kakak pun dah besar 
So dia selalu bawak mainan dia pergi umah mak Kakmim
Nak main dengan Iman (perempuan) dan adik-adik Iman sekali
Meriah kan main umah nenek Iman (perempuan).. daripada dia main sorang² kat umah
Tambah² lagi adik² Iman (perempuan) ni semuanya lelaki
Memang geng lah..


Tahun ni tahun 2021, kedua-duanya dah 12 tahun, dah darjah 6 tak lama lagi
Iman si kakak ni pun dah semakin pemalu
Dah tak berapa layan dah budak² lelaki kecuali yang 1 kelas dengan dia
Iman (lelaki) ni kebetulan 1 sekolah jugak dengan si kakak
Baru-baru ni famili Iman ni dah pindah rumah, masih di taman yang sama, tapi lorong lain
Memang dah takdelah lepak umah mak Kakmim lagi main beyblade
Kalau terjumpa di sekolah, adalah si #anakno2 Kakmim, Irfan bagitau dia jumpa Iman (lelaki)
Kakak kalau 'terjumpa' memang tak layan dah lelaki
Pemalu anak dara aku ni
Kah! Kah!


Cepat pulak rasanya anak-anak ni membesar
Bila anak dah meningkat remaja lain pulak dah cara layanan kat diorang
Hmmm...
Nak nangis... terharu!!
Aku ada anak dara lah weyyy!!!

31/12/2020

Throwback Thursday - Rindu Putrajaya

December 31, 2020 7 Komen


Kalau setiap hari Rabu kita akan ada "Wordless Wednesday" maka ini ialah entri pertama yang bertemakan "Throwback Thursday". Idea ini bermula dari blogger Syazni Rahim yang amat menarik dan Kakmim dah mintak izin untuk tiruvasi idea Syaz ni. Mintak izin sekali lagi ye cik puan Syazni. Hehehe.



Baiklah gambar throwback minggu ni ialah masa zaman selalu turun naik flight dulu-dulu. Paling syok bila dapat surat arahan untuk meeting atau bengkel di HQ. Hip hip hooray jer dalam hati. Of course lah akan menyelam sambil minum air untuk dating bersama Encik Suami! 


Kerja, kerja jugak macam biasa. Pegi keja sama-sama, dia akan hantar Kakmim dulu. Balik keja pulak biasanya kami tak terus balik hotel, singgah dating dulu di food court Presint 9. 


Eh! Kenapa mesti di food court? 


Sebab kami suka tengok life warga Putrajaya. Balik keja, dengan anak-anak yang masih berbaju sekolah diorang akan singgah makan dulu di food court. Kiranya makan malam teruslah kot. Balik umah tak perlu susah-susah masak lagi. Just setelkan kerja sekolah, mengaji dan buat preparation untuk keesokkanharinya pulak. Kot lah.


Itu tanggapan kami suami isteri jer. Hehehe! Betul ke tak kami tak pernah pulak tanya. Masih menjadi tanggapan kami sampai sekarang 😅😅