Follow Us @soratemplates

02/03/2009

Bos Yang Suka Ngerepak

March 02, 2009 9 Komen
Macam sikda cerita lain jak (nang jak)

Bos aku eh (Pengarah) nang suka ngerepak
Aku sikpat imagine camne ndak ka mun jadi bini nya
Maok telinga bertukar jadi macam telinga kuali kali
Tebal gia ajak
Nak alah-alah jak ngerepak
Sik pandei kepak
Mun sejam nang sik cukup k nya ngerepak
Petang tok ada meeting
Gerenti balit aher!

post signature

26/02/2009

Lepeh

February 26, 2009 16 Komen

Mesti kitak orang tauk apa lepeh ya nak? Bagi yang sik tauk juak ya, lepeh ya ialah sejenis serangga yang berwarna itam, ada sesungut, suka tempat gelap dan berbau. Dapat sik imagine? Gitok la rupanya koh.

Tapi ada sigek gik lepeh yang kitak orang mesti tauk juak. Tauk sik? Malas la nak mention di sitok. Isu sensitif. Sapa-sapa sik tauk polah tauk jak lah. Hehehe.


Tauk sik kenak sidaknya digelar lepeh? Coba kitak orang nangga lok gine rupa lepeh ya. Itam nak? Dolok-dolok sik banyak sidaknya ada di Serawak tok. Yang ada hanyalah yang kerja askar jak. Sidak askar kan selalunya berkulit gelap. Yalah sidaknya kan training dibah panas terit alu lah menukarkan kulit sidaknya jadi ke gelap. Mensia dolok sidak tok digelar lepeh sebab kulit daknya la. Hehehe. Tegal kulitnya petang alu digelar lepeh. Oo tedah sidak.


Aku pelik bah masa gik kecik dolok kenak sidak 'nya' ditunggah lepeh lalu ku nanyak mak ku. Gia lah serba-sedikit dicerita mak ku dolok. Sampei nektok ku masih ingat.


Kesimpulannya, lepeh ya gelaran pakei sidak askar dari Melaya jak sebenarnya. Askar jak sebenarnya, sekali gik ku ngulang eh. Cuma kinek tok jak kita melabel semua sidak nya sebagai lepeh. Adil kah?


Yang putih melepak ya gine? Sikkan nak melabel sebagai lepeh juak nak? Gine ooh? Apa sidaknya ngelar kita oh? Mesti ada juak kali gelaran pakei kita. Ya lah mun sik, sikkan yang masih nganggap kita bukan urang Malaysia.


"Bila sampai ke Malaysia?" - Nang ku sikkan lupak sampei bila-bila ayat tok. Maklum la nak aku tok kan warga negara Serawak. Serawak bukan salah 1 negeri dalam Malaysia kah?


Failed Sejarah kali, mun sik sikda ambik Geografi. Kesian eh.


post signature

Salah Siapa?

February 26, 2009 9 Komen


8.15 seperti biasa Puan masuk ke dalam kelas untuk mengajar.


Puan: Seperti biasa untuk memberkati proses pembelajaran kita hari ni, kita mulakan kelas dengan bacaan doa. Hari ini giliran Momok (pelajar) untuk membacakan doa.


Pelajar: Al-Fatihah... Bismillah.......... (sampai habis Al-Fatihah)


Puan: Aiks? Takkan Al-Fatihah jer? Baca la doa penerang hati sekali.


Pelajar: Tak tau Puan.


Puan: Allah hum maf tah tau tak?


Pelajar: (Geleng kepala). Tak hafal Puan.


Puan: Rab bish rah li?


Pelajar: Tak ingat jugak Puan.


Puan: Hmm... lepas ni awak hafal ye. Saya bagi awak tempoh masa seminggu untuk hafal dan baru giliran awak pulak untuk membaca doa nanti.


Salah siapa....?


post signature

Reply Komen Reader : Perlu ke?

February 26, 2009 13 Komen


Bila kita publish 1 entri, kita akan rasa puas bila ada reader yang respon kepada kita punya entri. Lagi banyak respon, lagi la suka. Kalo takde respon, mesti pernah terdetik dalam hati, apa teruk sangat ke entri aku kali ni? Hmm... pernah tak rasa macam tu?


Kalo anda-anda rajin singgah ke blog mantan PM kita, lihat la respon pada 1-1 entri yang beliau publishkan. Mesti beratus-ratus orang komen. Blog anda? Pernah? Hehehe. Blog aku tak pernah. Lagipun aku disablekan setting blog aku supaya bila orang googling diorang takkan jumpa entri-entri aku kat sini. Aku masih perlukan privacy.


Persoalan aku di sini, kalo reader komen kat entri kita, wajib ke kita respon balik apa yang reader dah komen? Dah menjadi trend dalam blogsphere ni kalo orang komen, kita akan respon balik. Aku pun buat macam tu dulu sehingga kini tapi lately ni aku dah menjadi semakin malas. Aku cuma baca jer komen daripada user, lepas tu aku malas sangat nak respon. Jangan marah ye, aku dah semakin malas. Aku tak tipu.


Mesti orang cakap entri ni entri orang sombong. Bak kata orang Serawak, lawa. Lantak la apa orang nak kata.


Sebenarnya yang aku nak gitau kat sini aku sekarang malas nak reply balik bila ada reader bagi komen. Maaf yer.


Tapi aku tetap menghargai anda-anda yang sudi membaca entri aku kat sini. Terima kasih semua. Tanpa anda-anda, aku tak bersemangat untuk meneruskan perjuangan seorang anak blogger di alam maya ni.


post signature

25/02/2009

Tom-Yum-Goong

February 25, 2009 16 Komen
Aku tok antu tom yam.
Hehehe.
:minimo_12:

Mun dah menjejakkan kaki ke KL nang wajib bila makan tomyam lok ku carik.
Susah nak carik tomyam nyaman di Kuching tok koh
But recently aku dah nemu port tomyam yang nyaman di Kuching.
Yeay!
Suk suk.
:minimo_28:


Tom-Yum-Goong!
Ya lah nama kedei diberik.
Ownernya urang Terengganu, bininya urang Serawak.
Tok pun aku tauk dari member seopisku urang Melaya.
Nya kenal ngan owner Tom-Yum-Goong tok.



Dah nama kedei pun Tom-Yum-Goong.
Of course la yang special di sitok tomyamnya.
Yang lain dari yang lain di sitok nya jual tomyam putih.
Sik banyak kedei yang jual tomyam putih bah.
Dan rasanya,yummy!
Rasa tomyam di KL eh.
Jarang tomyam di Kuching tok nyaman bah.
Nama pun kedei urang Melaya.
Dah urang masaknya pun diimport dari Siam.
Berasap bah telinga makan.
Nang best!
:minimo_41:
Sekali sirup rasa nak lagi.
Recommended!



Selain dari tomyam, kat kedei tok ada jual pelbagai gik lauk yang dijual di Melaya sinun.
Contohnya yang sikda ditemu di sitok ialah Ayam Goreng Kunyit.
Sik pernah nemu kat kedei-kedei makan di Kuching tok.
(Sik tauk la mun kitak orang pernah nemu)
Aku nang sik pernah la.
Mun ku masak kedirik Ayam Goreng Kunyit eh.
Nang sik sama ngan rasa di kedei di KL.
(Mala jak KL ooh.. hahaha)
Kenak la sidaknya goreng lagik lembut dan empuk isik manoknya.
Ya la aku musykil gilak.
Macam-macam cara dah aku coba.
At last ramek ngan tepung jagung baruk isik ayamnya lembut dan garing.
Hehehe.

Tapi nak nektok aku dah sik bingong dah.
Rah Tom-Yum-Goong tok semua ada.
Telur bungkus? Telur Bistik? Paprik?
Paprik kat sitok pun nyaman koh, nang ada rasa kemelayaannya.
Sebelum tok aku pernah makan di area Matang.
Ada ka patut Ayam Papriknya rona putih.
Rasa sos tiram aih.
Kali sik pernah makan ayam paprik kali.
Tuija juak nak berjual.
Cheh.
Nyaman gik aku masak.
Hahahaha.
:minimo_20:



Sesapa mok try tomyam putih di Tom-Yum-Goong tok.
Dekat jak sik jauh.
Rah area Satok ya jak.
Di antara Boston Cake House ngan SACOFA.
Sebelah blok ZECON sia.
Mun kitak orang dari PJ, pakei jalan nak nuju traffic light nak ke Celcom ya.
Mesti nemu kedei tok bah.

Tapi mun urang rami servis nang ada lagging sikit la.
Tapi bagi aku mun berbaloi nunggu aku sik kesah.
:minimo_39:

post signature

24/02/2009

Ingga

February 24, 2009 23 Komen


Sebenarnya aku dah lamak memendam rasa keinggaan ku tok.

:minimo_22:

Gitok ceritanya.
Ada la sorang part time lecturer rah kolej aku tok.
Nya urang Serawak, bumiputera Serawak.
Sikda campur-campur.
Nang pure Serawak.
Tapi nak, nya nang sik pandei kelakar Serawak.
Ingga nyawa ku lok.
Nang sikpat tahan dah tok.

:minimo_34:
Mula-mula masa nya baru datang ya.
Aku macam biasa la ngeso keramahan ku.
Hahahaha... konon.
Ku tanyak la nya tek asal di sine.
Of course la aku kelakar Serawak sebab ku tauk nya urang Serawak bah.
"Ahhh...?"
Ya dijawabnya.
Paduhal tek nya sik paham.
Terus nya nyawab dalam bahasa Melaya.
Aku bila nengar gia alu malas nyawaku.
Terus ku berlalu pergi la tek.
Sikda mood alu ku nak molah kawan.
Ingga nyawa.


Paduhal tek...
Ceritanya famili nya nang lamak diam di Melaya nun.
Dari kecik sampei ke besar nya di sinun.
Ya la alasannya tek sik pandei kelakar Serawak.
:minimo_23:


Walaupun.
Bagi aku ya bukan alasan.
Aku tetap ingga juak.
:minimo_08:

Kali aku tok ada semangat kenegerian sikit kali.
Hihihihi.

:minimo_26:

Kali nya sik pandei kelakar Serawak so nya geng ngan urang Melaya jak lah.
Aku nang jarang la kelakar ngan nya.
Mun ku nak kakar pun ku kakar bahasa Serawak la.
Sidak Melaya gik kakar Serawak.
Ingga nyawa ku ngan urang Serawak gia eh.


Jaik sik perangei ku?
Hahahahaa...
:minimo_20:

post signature