Follow Us @soratemplates

25/02/2009

Tom-Yum-Goong

Aku tok antu tom yam.
Hehehe.
:minimo_12:

Mun dah menjejakkan kaki ke KL nang wajib bila makan tomyam lok ku carik.
Susah nak carik tomyam nyaman di Kuching tok koh
But recently aku dah nemu port tomyam yang nyaman di Kuching.
Yeay!
Suk suk.
:minimo_28:


Tom-Yum-Goong!
Ya lah nama kedei diberik.
Ownernya urang Terengganu, bininya urang Serawak.
Tok pun aku tauk dari member seopisku urang Melaya.
Nya kenal ngan owner Tom-Yum-Goong tok.



Dah nama kedei pun Tom-Yum-Goong.
Of course la yang special di sitok tomyamnya.
Yang lain dari yang lain di sitok nya jual tomyam putih.
Sik banyak kedei yang jual tomyam putih bah.
Dan rasanya,yummy!
Rasa tomyam di KL eh.
Jarang tomyam di Kuching tok nyaman bah.
Nama pun kedei urang Melaya.
Dah urang masaknya pun diimport dari Siam.
Berasap bah telinga makan.
Nang best!
:minimo_41:
Sekali sirup rasa nak lagi.
Recommended!



Selain dari tomyam, kat kedei tok ada jual pelbagai gik lauk yang dijual di Melaya sinun.
Contohnya yang sikda ditemu di sitok ialah Ayam Goreng Kunyit.
Sik pernah nemu kat kedei-kedei makan di Kuching tok.
(Sik tauk la mun kitak orang pernah nemu)
Aku nang sik pernah la.
Mun ku masak kedirik Ayam Goreng Kunyit eh.
Nang sik sama ngan rasa di kedei di KL.
(Mala jak KL ooh.. hahaha)
Kenak la sidaknya goreng lagik lembut dan empuk isik manoknya.
Ya la aku musykil gilak.
Macam-macam cara dah aku coba.
At last ramek ngan tepung jagung baruk isik ayamnya lembut dan garing.
Hehehe.

Tapi nak nektok aku dah sik bingong dah.
Rah Tom-Yum-Goong tok semua ada.
Telur bungkus? Telur Bistik? Paprik?
Paprik kat sitok pun nyaman koh, nang ada rasa kemelayaannya.
Sebelum tok aku pernah makan di area Matang.
Ada ka patut Ayam Papriknya rona putih.
Rasa sos tiram aih.
Kali sik pernah makan ayam paprik kali.
Tuija juak nak berjual.
Cheh.
Nyaman gik aku masak.
Hahahaha.
:minimo_20:



Sesapa mok try tomyam putih di Tom-Yum-Goong tok.
Dekat jak sik jauh.
Rah area Satok ya jak.
Di antara Boston Cake House ngan SACOFA.
Sebelah blok ZECON sia.
Mun kitak orang dari PJ, pakei jalan nak nuju traffic light nak ke Celcom ya.
Mesti nemu kedei tok bah.

Tapi mun urang rami servis nang ada lagging sikit la.
Tapi bagi aku mun berbaloi nunggu aku sik kesah.
:minimo_39:

post signature

16 comments:

  1. ~ tom yam nya putih? maybe datang dari siam la tuh kot. kalau semenanjung nih nak merah2 gitu. ~

    ReplyDelete
  2. Sedap nye tgk,bermgkuk2 tu msti sedap...Sis pun suke mkn tomyam..

    ReplyDelete
  3. Aok. Mek nang antu Tomyam juak. Makin mirah n pedas Tomyam ya,..makin laaa suka mek sluRRRPPpp nyam!! XD

    ReplyDelete
  4. Nyaman kali jak rupa tomyam ya eh...

    ReplyDelete
  5. kmk tok pun peminat tomyam.. tapi di Kl kmk suka makn kat restoran siam di giant kinrara.. ya ajak dpt masok koh... nyaman bg kmk, sik tauklah urg lain...

    thanks 4 info tok.. harus lah kmk ncarik kelak.... gerentiiiiii...!!

    ReplyDelete
  6. ohhh...boley masok lam list tok tempat2 nok dipegi balit kuching lak

    ReplyDelete
  7. tom yam puteh eh~~ kmk sll juak order tom yam~~ p semenjak udah d Mukah nadai gik mek mam tumyam kuh~~uhuhu~~~ (-_-) haaa tom yam kat d'Airyz sedap~~ ehh betol ndak ka ejaan d'airyz ya ahaha sukati mesen jak~~ahaha

    ReplyDelete
  8. lapar kmk baca tokkkkkkkkkkkkkkkk. serious!

    ReplyDelete
  9. wah nyamannnnnnnnnn... (kawan saya berasal dr limbang, saya selalu terikut2 'perkataan' nyaman dari dia...

    ReplyDelete
  10. mek pun ada ke sia.. owner ya sama keja mek marek.. org pusak,dalam byk dalam kedai ya mek suka nagga signboard nya jak.. hehe

    ReplyDelete
  11. sigek soalan: pedas sik tom yam ya, kak ira? hehe...

    ReplyDelete
  12. tomyam putih?xpnah dngala..last cerik tomyam pn tomyam nok bsantan rah kdei nok dkat skolah openg ya..

    neway tq sbb ngabas blog mek :)

    ReplyDelete
  13. tomyamnya pedas... tp nyaman... mun urg x tahan pedas boh jak mkn di sitok... hehehhee

    ReplyDelete
  14. o_o

    nang tomyam ada 2 jenis... kaler merah ngn putih.. putih ya nang jarang la urg jual... tp rasanya nyaman koh..

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥