Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Yummylicious. Show all posts
Showing posts with label Yummylicious. Show all posts

20/06/2021

Sambal Asam Cincang

June 20, 2021 8 Komen

Kazen hantar asam epal lagi.

Kita kupas.

Kita cincang.

Kita tumbuk cili.

Masuk gula sikit.

Tumbuk sikit ikan bilis.

Pilih-pilih belacan.

Bakar atas dapur.

Tumbuk dengan cili dan masukkan asam yang telah dicincang.

Tada!! Campur daun kunyit sikit.





 

19/06/2021

Tom Yum Day

June 19, 2021 6 Komen

Hari Sabtu beginilah. Pagi tadi bangun lewat sebab malam tadi sambung baca novel. Bangun-bangun je tengok Encik Suami dah belikan sarapan. Nasib baik.. patutlah hero 3 orang diam je. Nak keluar beli stok barang dapur dah terlajak lambat pulak sebab selalunya nak keluar ke Mydin kena pegi masa dia baru bukak kol 9 pagi untuk mengelakkan orang ramai. Besoklah kot.

So bila dah takde idea nak masak, cili bawang kisar pun belum buat, makanya kita kena cari masakan yang mudah seperti singgang, sup atau yang menggunakan pes. Apalagi tanya Alan dia nak makan tomyum ke tak. Nak! Nak meehoon tomyum. Ohoo.. bisa diatur!

Kita gunakan pes tomyum ni je. Senang. Cukup rasa.


Saya buat 3 menu sebab ada yang nak meehoon goreng tomyum, ada yang nak meehoon sup tomyum dan ada yang nak nasi putih telor dadar & tomyum. Senang je kalau buat tomyum ni. Nak makan dengan meehoon ke nak makan dengan nasik ke, terpulang. Ada yang nak makan nasik dulu lepas tu nak makan meehoon goreng tomyum. Sukahatilah nakkk.


Rezeki pemberian dari jiran-jiran. Kuih kacang dan koci. Siap sekali pakej minum petang sekali dah ni.

Hari Sabtu korang macam mana pulak?



 

13/06/2021

Kacang Peas Sedapnya

June 13, 2021 15 Komen


Kalau orang bagi salam lepas Asar ni tak lain tak bukan mesti anak buah 2 orang yang datang nak bermain dengan sepupu diorang  #theIMANs. Tersengeh-sengeh je bila saya bukakkan pintu.

Ibu bagi, kata si kakak, Aya.
Si kakak yang senior ni pulak bukaklah tupperware yang dibawak Aya tadi. Wah, kacang peas! Dah la lama tak makan di Sushi King. Ye la selalunya kat SK je jumpa kacang peas dalam bento. Hihi.

Apalagi saya dan Encik Suami je yang meratah kacang peas ni sesambil Encik Suami berkursus online. Layan jugak.

12/06/2021

Masak Nasik Arab Guna Pes Yemeni Mendhi

June 12, 2021 8 Komen



Dari malam tadi terfikir-fikir nak masak apalah hari ni. Bangun pagi tiba-tiba tercetus idea nak masak nasik arab. Kebetulan ada lagi stok ayam dalam freezer. Ah, boleh la. Terus whatsapp dengan jiran, oder pes Yemeni Mendhi nasi arab. Haha! Senang je masak nasik arab guna pes, boleh la sambung lepak di Law School lagi bila semuanya setel awal. Hihihi.

Pes ni ada yang beras 500g ada yg 1kg. Saya ambik yang 1kg beras. Masak sekali makan lah puas-puas dari siang ke malam.

Mula-mula basuh beras dan rendam dulu dalam setengah jam.

Sesambil tunggu beras direndam, kita masukkan pes dalam 1.3L air dan letak atas dapur. Saya masukkan sekali 1 bahagian ayam. Rebus je sampai mendidih.

Sementara tunggu pes mendidih, kita marinade dulu 2 lagi bahagian ayam. Plan nak letak atas pemanggang ajaib je malas pulak nak masuk oven.

Sebelum masukkan beras dalam air rebusan pes tadi, tapis dulu beras yang dah direndam tadi.

Bila nasik dah kering baru masukkan pewarna, biarkan. Tutup api dan biarkan 15 minit.

Bila nak makan kacau-kacau nasi supaya warna nasik arab kita mengancam. Haha! Mengancamlah sangat.


Pastu biarkan ayam yang dah dimarinade tadi atas pemanggang ajaib. Ni untuk makan malam.

Aksesori lain takde, cukuplah nasik dan ayam. Ibu malas ni. 

Petangnya pegi ambik buku si kakak dan abang di sekolah. Almaklumlah Isnin ni kan dah mula balik PDPR.

Kena tengok box satu-satu takut silap kelas pulak 😂



 

10/06/2021

Popia Seaweed Berhantu

June 10, 2021 13 Komen

Siapa suka popia seaweed ni?? Kita geng!!

Bendalah ni kalau dah ada kat umah kena sembunyi-sembunyi sikit. Kalau tak, jadilah mak si batu belah batu bertangkup, makanlah aku telanlah aku, aku kempunan popia seaweed.. hahaha!

Favourite semua makhluk dalam rumah ni si popia seaweed ni.. mana tak berhantu boleh licin dengan sekelip mata.


09/06/2021

Menu Hari Rabu

June 09, 2021 16 Komen


Bermula dengan breakfast, kami anak-beranak makan lemang cicah ayam masak merah. Lemang raya hari tu yang difrozenkan saya kukus balik. 


Lunch malas masak so perangatkan aje kari daging Yeo's dalam tin dan goreng telur mata. Lepas tu potong tembikai yang dibeli hari Ahad hari tu. Manis tembikainya semerah warnanya.


Petangnya adik yang buat laksa hari tu delivery keria kat umah masa saya baru habis layan RASN ulangan. Keria gula dan keria pedas.


Sebelum maghrib masuk dapur siapkan dinner menu omputeh. Buat gravy, grill meatball dan goreng fries. Tadaa..


Licin semuanya. Fries ada 2nd trip lagi. Oh ya kami lepak makan depan tv je. Santai-santai.


After party! Hahaha.


Sekian, cerita makan-makan hari ini di hari ke berapa entah dah lockdown ni.




 

Ayam Masak Merah Berkismis Resepi Turun-Temurun

June 09, 2021 20 Komen

Hari ini hari rabu.
Adik akak masak apa tu?

Siapa nak jawab pantun 2 kerat dari saya, dipersilakan ye 🤭

Halo.. halo.. assalamualaikum.
Nak masak apa tu?
Semalam.. ye semalam saya masak awal tau.
Selalunya sebelum ni lepas asar baru masak untuk dinner
Lunch tu makan apa saja yang ada
Selalunya nasik goreng la
Kalau saya puasa, saya order saja untuk #theIMANs
Sonang..
Lagipun jiran pun ada yang berniaga masak-masak ni
Whatsapp saja untuk order.. hihi

Semalam Encik Suami balik lunch kat umah tengah hari
So tak payah sedia bekal lagi
Semua geng kat ofis pun balik rumah dia cakap
Haa.. semua dah sepakat pulak
Tapi terleka jugak mengadap grup kerja ofis di pc
11 sengah baru mula masak
Takdelah awal sangat
Menunya simple saja
Saya masak ayam masak merah berkismis je

Saya sejenis yang masak ayam merah tak suka ayamnya digoreng dulu
Kalau goreng, saya suka ayam masak bali
Dan resepi famili saya..
 Ayam masak merah akan dicampur kismis kuning
Kelmarin daging hitam campur kismis
Nampak sangat stok kismis banyak kat umah
Bila campur kismis ni.. kuahnya nanti akan ada campuran kismis
Kismis tu diblend tau.. tapi kalau sikit je saya tumbuk je
Pakai chopper pun boleh tapi masih kasar
Sebab tu saya suka menumbuk
Hahaha

Dan masa marinate ayam tu kena letak gulapong
Ini wajib
Gulapong ni dia bukan sekadar manis tapi lemak-lemak gitu
Ayam masak merah berkismis ni pun rasanya manis jugak
Manis.. pedas.. ada masam-masam tomato puree sikit
Sangat sedap dimakan bersama ketupat lemak masin
Adoi la.. ketupat mana ketupat?
Haaa...


Ha jemput tengok ni la menu kami semalam. Daging hitam ada balance sikit dengan telor dadar.  Sayur tak sempat nak masak sebab Encik Suami dah cal bagitau dia on the way. Heh.. alasan je tu saya malas nak siang kangkung buat tumis belacan sebenarnya. Besok besok je lah. 

 

08/06/2021

Teringin Daging Masak Hitam

June 08, 2021 19 Komen

Semalam saya dan Encik Suami top up barang-barang dapur. Awal pagi lagi dah keluar rumah sebab takmo bertembung dengan orang ramai. Dan seperti biasa bila dah keluar macam tu ibarat nak ke medan perang, penat tau! Penat jaga SOP. Dan seperti biasa jugak, Encik Suami akan cadangkan tapaukan aje lunch terus so tak payah masak bila sampai rumah. Yeay! Mestilah nak. Paling senang tapau KFC je lah kat #theIMANs tu. Call si kakak suh masak nasi je. Makan nasik dengan ayam kepsi. Ok la tu.

Petangnya baru masak untuk dinner. Terasa di tekak-tekak nak makan daging masak hitam. On kan aja walaupun dah pukul 5 baru nak mula berperang di dapur. Resepi daging hitam ni saya pernah share tahun lepas kat sini https://www.kakmim.com/2020/04/daging-masak-hitam-sarawak-versi-simple.html


Sampai jugak hajat nak makan daging masak hitam. Pagi ni sarapan pun masak nasik goreng dengan daging hitam ni jugak.


Kombo dengan kobis & brokoli sos tiram je. Syukur.

Malam tadi saya tidur awal. Tak tengok pun RASN. Hahahaha! Dah nak habis baru nak follow sebab tak suka perangai si Huda tu.



 

07/06/2021

Review: Nasi Goreng Ikan Masin Brahim's

June 07, 2021 13 Komen

Sebelum ni selalu nampak kawan-kawan yang nak travel mesti cari stok Brahim's ni. Teringin jugak nak rasa. Sedap ke? Bila terjumpa brand ni kat supermarket terus je grab 1 nak cuba. Ada banyak lagi menunya tapi entah kenapa saya nak cuba nasi goreng ikan masinnya.


Macam ni rupa packagingnya bila keluar dari kotak.


Mati-mati saya ingatkan paste. Rupanya memang nasik yang dah siap digoreng! Ada 3 cara untuk kita nak memanaskan nasik goreng ni iaitu dengan menggunakan microwave, direndam dalam air panas atau digoreng macam biasa atas kuali.


Saya try cara menggoreng je lah. Kalau kita panaskan atas kuali kelebihannya kita boleh campur telor. Ala.. macam kita goreng nasik sendiri lah.


Haa.. dah siap pun nasik goreng ikan masin siap saya campur sawi lagi. Meriah jadinya dengan nasik goreng beras basmathi dan ikan tenggiri masinnya memang terangkat aromanya. Kalau nak pedas boleh tambah cili lagi tapi kalau tak tambah memang ada rasa jugaklah kepedasannya walaupun takdelah pedas namatey ye.


Kalau tak percaya, ini dia dah siap bagitau kat packaging kotaknya. Memang senang. No wonder member adik yang keja offshore memang angkut banyak stok Brahim's ni bila nak masuk kapal. Dulu masa Encik Suami pergi lawatan kerja di German pun kami cari Brahim's ni jugak. Time tu saya belikan nasi tomato. Tapi masa tu memang tak boleh imagine lagi macam mana rupanya. Now dah tau dah. Sedap pulak tu. Masuk ke anak tekak saya. Nanti boleh la repeat lagi kalau teringin. Hihihi.




 

06/06/2021

Sidang Media Khas Pengoperasian Sekolah

June 06, 2021 9 Komen


Tak sabar tunggu pukul 10 pagi ni. Apa agaknya yang Dr Radzi Judin ni nak sampaikan? Sekolah nak bukak dah ke? Hmm..

Risau jugak sekolah bukak. Kluster kilang tak habis-habis lagi ni. Kes masih banyak. Kalau dibuat analisis statistik harian kes baharu majoriti dari kontak rapat dari kluster Muara Tabuan, kalau di Kuching ni la. Hari tu 100 lebih pekerja positif. Kontak rapat pulak dah berapa? Paling minimum 200, tapi takkan sorang ada sorang kontak rapat je kan? Risau.. memang risau.

Lepas pukul 10 pagi nanti kita tengok apa kata netizen? Hahaha! Terhibur jugak kalau baca komen-komen netizen ni. 

Sempena sidang media khas dari KPM ni saya buat menu wajib untuk #theIMANs bawak bekal ke sekolah. Lama dah tak sekolah, lama jugaklah dah tak menggoreng mee ni. Mee ni memang menu legend keluarga kami sebab dari sekolah lagi mak selalu buat mee goreng Lee Fah ni untuk saya dan adik-adik ke sekolah. Sekarang menurun ke #theIMANs pulak.

Mee ni ada orang panggil mee pok, kalau saya panggil mee Lee Fah je. Lee Fah tu nama jenama mee tu je. Nama di bungkusannya flat type dried noodle. Haha! Tak taulah nama sebenarnya apa.

Ini haa mee nya. Tak taulah ada jual kat Melaya sana ke tak?


 Nota kakmim: Tak ready lagi nak lepaskan anak-anak ke sekolah

05/06/2021

Sambal Belacan Udang Kering Sarawak Style

June 05, 2021 13 Komen

Musim perintah berkurung dalam rumah ni, kadang-kadang terasa jemu pulak makan air tangan sendiri kan? Setuju tak? Biasanya kalau sebelum pandemik dulu kalau hujung minggu je, especially hari Sabtu la mesti kami akan keluar jalan-jalan cari makan kat luar. Gantung periuk dan kuali di rumah tu. Hari Sabtu dulu-dulu selalunya hari yang sibuk bagi kami. Pergi tusyen, kelas silat, kadang-kadang saya pun kerja jugak. So bila balik kerja tu wajib tebus balik bonding time di hujung minggu bersama #theIMANs dengan jalan-jalan atau makan kat luar.

Itu dulu. Usah dikenang kisah kita dulu-dulu. Sekarang kita kena jaga kita dengan duduk di rumah saja. Kalau dah terasa jemu nak makan air tangan sendiri, selalunya saya akan cari menu yang boleh mengembalikan selera makan diri sendiri. Tak perlu murung ke apa. Chill aje. Nak bahagia kena cari sendiri, begitu jugak kalau nak gembira, kena cipta momen sendiri. Nak makan? Sekarang better jugak masak sendiri. Boring makan ayam? Selalunya saya akan tumbuk sambal je. Simple! 

Sambal? Sambal apa? Sambal udang kering Sarawak style. Ini salah satu sambal kegemaran Encik Suami ni. Saya, kalau tengok dia berselera, saya apa lagi, top up lagi nasik, top up lagi. Pastu laki ko buncit ko pulak yang risau. Hahaha! Senang je nak menumbuk ni, rajin tak rajin je. Jom usha macam mana nak buat sambal udang kering Sarawak style ni. 


Sambal Belacan Udang Kering Berangat Jungo

Bahan-bahan tumbuk:

Cili padi (sesuka hati) - nak pedas bubuh banyak
Belacan - dibakar sebelum ditumbuk
Udang kering - rendam sebentar sebelum ditumbuk
2 biji limau kasturi

Peralatan menumbuk: Lesung batu legend

Cara-cara nak merealisasikan sambal pembuka selera makan tengah hari masa PKP 3.0

1. Basuh cili, kemudian tumbuk sampai lumat.
2. Basuh ketulan belacan kemudian letak atas dapur gas. Biarkan terbakar sikit sampai mengeluarkan bau pembakaran yang sedap. Sambung tumbuk dicampur dengan cili.
3. Toskan udang kering yang telah direndam dan sambung tumbuk lagi.
4. Kalau nak tekstur yang kasar, tumbuk sekejap. Kalau nak halus macam gambar kat bawah, tumbuk dia sampai jadi macam gambar kat bawah ni.
5. Potong limau kasturi dan belah 2. Perah dalam sambal tadi. Gaul rata.
6. Sebiji lagi limau, potong halus sekali dengan kulitnya, campurkan dalam sambal udang kering tadi.
7. Siap!

Makan dengan nasik panas je pun dah sodap.


Dah. Senang je kan? Selamat mencuba!!












 

03/06/2021

Laksa Sarawak By My Sister

June 03, 2021 16 Komen


Malam 31 Mei 2021 hari tu adik #no3 hantar mesej dalam Whatsapp Group adik beradik remind jangan puasa pada 1 Jun 2021. Dia kata dia nak buat laksa Sarawak sempena GawaiRaya. Hahaha! Al-maklumlah 1-2 Jun kaum Dayak di sini meyambut hari Gawai. Malam tu pun memang meriah jugaklah mercun dan bunga api kat taman kitorang. Kat sini semua perayaan pun orang tembak bunga api. 

Jemput tengok video dari my sister. Adik-adik saya ni memang suka buat video, buat Tiktok lah. 
Akaknya nan hado. Pemalas. Hahahaha



Inilah dia presentation laksa Sarawak.

Kuah laksa Sarawak ni bukan diperbuat daripada ikan, kuahnya lebih kepada rempah-rempah dan santan. Kalau nak mudah memang ada dijual pes laksa Sarawak. Yang selalu orang beli bawak balik ke Semenanjung tu ialah pes laksa Hj Manan. Dekat Shopee pun ada jer orang jual.

Gambar kami adik-beradik hari raya hari tu. Adik pembuat laksa yang no 1 dari kiri. Hihi


Lepas setel masak, sendiri pulak delivery kat umah kakak-kakaknya. Hihihi.
Apa saja demi kakak-kakak kan?
Itulah bonding adik-beradik. Syukur alhamdulillah.


Budak-budak rumah ni cukuplah meehoon dan kuah je. Ayam takmo, telur takmo. Tapi kuah tu licin diorang hirup. 











 

31/05/2021

Terung Goreng Tepung Bestari

May 31, 2021 10 Komen

Hari tu sebelum sebelum Sarawak mula PKP saya beli jugaklah stok sayur-sayuran agak-agak untuk beberapa hari. Beli kobis, labu, terung, timun. Semua yang jenis boleh bertahan lama sikit. Kalau sayur-sayur daun paling lama pun 2 hari je simpan sebab saya tak suka sayur daun lembik. Dah simpan dalam tupperware pun takdelah sesegar mana pun. Tak taulah silapnya di mana. Ok lagi kalau saya buat cara tradisional mak-mak buat, bungkus dengan surat khabar lama baru masuk peti.

Beli terung pun sebijik sebab suka tengok segar je terung tu. Tapi tak tau nak masak apa. Nak masak kari ke sambal ke kicap ke. Last-last buat goreng tepung jer.

Dah 2 hari dah nak berkedut dah terung. Baik ditepungkan terus.

Basuh terung dan potong serong. Agak-agak jangan terlalu nipis, jangan pulak terlalu tebal.

Saya suka sangat tepung Bestari ni memang cukup rasa. Tambah air je tapi saya letak jugak tepung jagung sikit.


Tadaaa.. siap sudah terung digoreng tepungkan. Mula-mula sombong bebudak rumah ni takmo makan terung goreng ni. Pastu bila dah rasa satu terus nak lagi dan lagi dan lagi. "Rasa macam cendawan gorenglah, Bu!" Haa itulah Ibu dah cakap awal sedap tak percaya.

Kalau kat Sushi King dalam set bento ada kacang panjang tempura. Yang tu tak best, tak suka pulak rasa kacang panjang tu.