Follow Us @soratemplates

24/02/2009

Ingga


Sebenarnya aku dah lamak memendam rasa keinggaan ku tok.

:minimo_22:

Gitok ceritanya.
Ada la sorang part time lecturer rah kolej aku tok.
Nya urang Serawak, bumiputera Serawak.
Sikda campur-campur.
Nang pure Serawak.
Tapi nak, nya nang sik pandei kelakar Serawak.
Ingga nyawa ku lok.
Nang sikpat tahan dah tok.

:minimo_34:
Mula-mula masa nya baru datang ya.
Aku macam biasa la ngeso keramahan ku.
Hahahaha... konon.
Ku tanyak la nya tek asal di sine.
Of course la aku kelakar Serawak sebab ku tauk nya urang Serawak bah.
"Ahhh...?"
Ya dijawabnya.
Paduhal tek nya sik paham.
Terus nya nyawab dalam bahasa Melaya.
Aku bila nengar gia alu malas nyawaku.
Terus ku berlalu pergi la tek.
Sikda mood alu ku nak molah kawan.
Ingga nyawa.


Paduhal tek...
Ceritanya famili nya nang lamak diam di Melaya nun.
Dari kecik sampei ke besar nya di sinun.
Ya la alasannya tek sik pandei kelakar Serawak.
:minimo_23:


Walaupun.
Bagi aku ya bukan alasan.
Aku tetap ingga juak.
:minimo_08:

Kali aku tok ada semangat kenegerian sikit kali.
Hihihihi.

:minimo_26:

Kali nya sik pandei kelakar Serawak so nya geng ngan urang Melaya jak lah.
Aku nang jarang la kelakar ngan nya.
Mun ku nak kakar pun ku kakar bahasa Serawak la.
Sidak Melaya gik kakar Serawak.
Ingga nyawa ku ngan urang Serawak gia eh.


Jaik sik perangei ku?
Hahahahaa...
:minimo_20:

post signature

23 comments:

  1. uiks..nang ada..ingga juak mek aih..

    ReplyDelete
  2. kmk ingga juak org gia..boh di layan.

    ReplyDelete
  3. hahhaha over. anak buah mek diam melaya gik paham org klaka serawak.

    ReplyDelete
  4. OwWhh..bur-ghee-too lah owreng-owreng keeta mun suwdah lamer teeng-garl di negheri owreng. Example loike me here, shaya suwdah luwpa-luwpa juak baharsa Sharawak ini. Tarpi.. shaya still bowleh charkap-charkap circuit ehek :D

    ReplyDelete
  5. hahha..u..nang ingga eh.nasib bait nya xlekat d meja tok..mun ndak gine ndak ka..hahaha

    ReplyDelete
  6. pulau kn miak ya...x da sense of belonging langsung...x da identiti anak sarawak pn...x layak ny bdiri, tido & mkn d tnh sarawak...haha...

    ReplyDelete
  7. ehehe~~mek ingga bila mekpun klake melaye~~sb ya mek sikmok klake melaye~~ ahhahaha

    ReplyDelete
  8. Aih.... gambong nya eh. Eksyen jak. Org mcm ya iboh dilayan gilak eh.

    ReplyDelete
  9. salah sapa??salah mak bpk nya juak..tp nak sik kan la sik penah blt swak nak ooo??kelak ku klaka lepeh ngan kau..sapa terer kita..eceh..terlebey sudah...hahahah...

    ReplyDelete
  10. Hehehe..

    mek urg malay tapi boleh jak klaka srwk sket2..iboh ingga dgn mek ya..hehehe


    =)

    ReplyDelete
  11. ~ dulu2, amy tak suka ckp kelantan. bukan berlagak ke apa, cuma amy dah terbiasa cakap bahasa malaysia. so, masa matrik selalu jer kena perli dengan kawan2. amy buat BO jer. pedulik apa amy... ~

    ReplyDelete
  12. ai, kesiannya... kali nya nang benar-benar sik pandei kelaka bahasa sarawak, nak, kak ira? ajarkan nya gak, hehe... guna ilmu ktk pegi workshop ari ya, hehe... ;p

    ReplyDelete
  13. kompius la Mira..
    awk ni org sarawak betol ke..or
    semenanjung..

    bersempol lidoh kawe.. :P

    ReplyDelete
  14. uiks...mira duhal tok. ehehe...best juak baca blog kitak...lmk dah ta sik bkontek nak?

    bah...rajin2la update...
    mun kamek tok...mls kit nak update...
    eheheh...

    ReplyDelete
  15. aihh...ingga nyawa mekkk ko... walaupun tek blog kamek klaka melaya juak tek...

    nang ada... ingga juak ngan family nya... sikkan dr kecik di malaya lalu sik pandey klaka srwk...

    sikkan mak bapak nya sik klaka srwk... inggass nyawasss kuuss.. hehehe

    ReplyDelete
  16. nang eksyen..taik besar besen.. mun mbiak ya cam ya, lain kali ktk cakap bunyi urg putih. maklumlah, "I feel stupid speaking in malay"..wakakakakaaa.. aku nang ingga nanggar urg kita eksyen macam ya..nok mati leput...

    ReplyDelete
  17. kmk sik lupak bahsa sarawak ehh... kmk suka carik urg sarawakian pakei ngerepak sama2 dan memperkasakan bahsa sarawak yerrrrrdehhh...

    tp mun situasi ya berlaku, mungkin atas sbb faktor seperti susana, kalinya nang mena sik pandei bah kotan lamak bercampor urg melaye leph dipijak semut tak mati..

    opis kmk dolok ada sorang pegwai urg miri tapi kelaker melye ngan kamek.. tp, yg peliknya, nya start uitm shah alam sampeilah nya berbini urg sememnanjong, setahun sekali balit sarawak sik pandei kakar sarawak???? ya baruknya kmk INGGA MENA_MENA....

    ReplyDelete
  18. ala Mira ni dok ckp slang sarawak lak...huk3x sis x faham ape kamik ckp...eh btul ke aku ckp ni..keh3

    ReplyDelete
  19. yoh..ingga juak mek sis.kakan juak sik pndei lalu.at least ada effort ckit nak..

    ReplyDelete
  20. ada juak eh kmk nemu urg camya..ic jk lahe swk..parentnya sorg mlaya sorg swk..bla urg kaka swk dpnnya,nang belik2 jk matanya dnga urg klaka..xpaham..

    ReplyDelete
  21. Oo..Mira, apa dilalek urg swk yg xpande klaka swk..mbak jak klakar makey signal macam org bisuk bah..saknya terasa...nang rugi menar nya ya sikmok nak klaka bhasa swk walopun nya diam dari kecik kat mlaya nun..giney jak urg mlaya yg ada di sitok, sumanya nak blaja bahasa kita..xpalah..berik masa ngan urg ya blaja balit lok..mun dah staun kat swk lom juak pande klaka swk..nang sah lah..lupak daratan urg ya..sian ngan urg macam ya..

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥