Follow Us @soratemplates

12/11/2009

Perubahan

Ari tok Iman dah 14 ari dah. Gambar di atas masa Iman umur 6 hari. Ari Isnin tek embak Iman gi Klinik Malaysia Jaya untuk nursing Iman ngan Ibu, terus nurse timbang Iman. Iman dah 3.4 kg dah. Alhamdulillah. Iman dah makin besar. Geram ngan Iman. Sik lejuk nengok muka Iman. Ya paduhal rasa jadi Ibu. Rasa masih sik cayak ada juak especially masa breastfed Iman, nengok muka Iman, cam sik cayak jak dah ada anak kedirik.

Dah 2 minggu dah jadi Ibu, kekadang rindu juak masa-masa pregnant dolok. Makan macam-macam, minum air ais. Nektok sedih da jak. Gik mula-mula ria nang jaik ati ngenang nasib dirik. Dah la makan nasik lembik. Terimak jak la janji cepat bait.

Wound lepas caeser rasa cam dah ok dah. Nurse kat Malaysia Jaya pun madah ok. Sidak madah kemas jahit doktor ya. Alhamdulillah. Dari lepas discaj dari hospital sidak observe wound ya. Dah minggu ke-2 tok memang dah semakin ok rasanya. Pati ikan haruan baruk 3x diminum tapi ikan haruan fresh dah berapa ari dah makan. Bila makan ikan fresh, pati sik minum dolok. Harap-harap cepat la bait. Sik sabar nak menghabiskan pantang tapi tapal belum berpakei gik. Gine mok abis pantang? Huhu. Mesti panas mun makei tapal. Tapi perut tok rasa sedih jak nangga. Ada strechmark, maka dah disapu bio-oil dah dari awal. Dah la, flat! Rindu saat masa Iman masih dalam perut.

Hmm.. weight progress? Last cek di Malaysia Jaya, timbang 57 kg. Lepas discaj, timbang 51 kg. Lepas seminggu turun ke 47 kg. Hari tok dah 2 minggu turun 46 kg. Memang terasa perubahan yang mendadak. Jari-jari kaki yang doloknya mengembang telah menyurutkan diri seperti macam bukan jarik aku. Nampak tulang! Gia kah kaki ku dolok...? Macam sik percayak koh.

Apapun nang banyak perubahan lepas dapat Iman. Tidur malam dah sik selena dolok. Masa pregnant urang salu ngadu susah nak tido malam tapi aku alhamdulillah, lena jak tido. Kekadang memang ada juak rasa sakit ya tapi maybe aku tired, keja pun jauh, letak jak palak rah bantal mesti terus tido. Nektok? Iman nyusu badan sejam sekali. Then lepas nya nyusu nya sikmok tido. Layan nya kelakar lok sampei Ibunya tertido, bukan Iman tido. Hehehe. Then baru Ayah pun turn bila Ibu tido. Dah pagi lepas urang bang Subuh dah embak Iman tranfer umah dibah nyuruh nya nyenyak tido. Mun di bilit mek orang panas gilak kali ya la Iman selalu bangun. Sikmok membiasakan Iman tido lam aircond, susah kelak bila pegi umah urang yang sik beraircond. Biar jak la tido berkipas angin jak walaupun aku ngan Ayahnya nang kepanasan, dah biasa beraircond ne ndak. Biarlah Iman kepanasan jangan nak merentah dah besar kelak, nak ke sine-sine susah mok carik aircond. Sikmok Iman gia eh.

Dah sik sabar tunggu Iman besar kit, dapat berik Iman k baju gaun gik. Hehehehe.

post signature

6 comments:

  1. comelnya iman.. rindu nak pregnant agik. hubby mek pun selalu jak nanyak, bila gik nak ada baby dlm perut.. hehehhe.. yalah, jgn di biasakan baby tdo ber-air cond, kedak nabihah, mun x pasang air-cond, gelisah sekali jak nya nak tdo. time pantang, nang selera kurang tp perlu makan coz breastfeed. anyway, take care. :)

    ReplyDelete
  2. ya rabbi.... miraaaa...

    kiut na anak kitak!! kiut kiut kiut!

    ReplyDelete
  3. nyza, tambah la.. hehehe.. lak dh tua ilek jak.. gik mudak tok la beranak byk... ya lah oh.. nk mkn urg tang semua jak nyaman... nk mkn kita adoh heh.. x nyaman ada jak... x kongang nangga pusuk goreng jak2

    princess.dHani, makseh.. baby nang kiut.. bkn baby kmk ajak.. walaupun sidak baby tok kiut masih juak urg sgp nk buang baby.. heran juak kekadang

    ReplyDelete
  4. suka kmk nangga ketenangan muka iman..he3..tueja mukanya.. kmk pun geram mok baby girl, tp insyaAllah kuar laki..syukur jak la..kmk 2 bli baju k iman ya en.suami kmk yg beriya2 pilih..kiut katanya mun nya ada baby girl mmg akn bli bju ya utknya..xpa, nangga iman jak la pakey kelak..:)

    ReplyDelete
  5. nad,

    xpa la... janji baby sihat jak... lepas tok usaha gik dpt girl... hehehehe... gik mudak bah beranak puas2 lak tua ilek nangga anak membesar ajak... hehehe

    ReplyDelete
  6. kiut da iman lok... geram nangga. sik sabar mok da baby juak, ehehe... ;p

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥