Follow Us @soratemplates

02/07/2021

Testing Air Fryer Baru!


Aduyai janganlah gelak. Terasa jakun pulak diriku ini. Orang lain dah lama pakai la ko je baru nak ikut trend. Hahaha!

Bukan apa, saya taknak hangat-hangat taik ayam. Mula je beria pastu berhabuk jadi perhiasan. Harapnya tak lah. Selalu baca kat blog Dana, IG Mama Tisya macam-macam je diorang buat setiap hari dengan AF. Harap dapat menjadi motivasi untuk terus menggunapakai bendalah AF ni.

Mulanya tadi saya tengok kat Youtube dulu camne nak guna bendalah AF ni. Seumur hidup memang tak pernah lagi pakai. Ye lah biasa guna kuali guna oven je kan? Sebelum test dengan makanan kita test dulu on panaskan AF ni. Alhamdulillah takde masalah. Memang mula-mula on ada keluar bau hangit-hangit tu. Normal kan kat manual pun ada mention macam tu.

Untuk 1st try saya buat nutella puff je. Sonang. Macamlah tak boleh buat guna oven kan? Nyampah tak?

Berdebar tunggu hasilnya. Macam manalah rupanya.

Inilah dia nutella puff hasil pertama dari AF saya.

Kemudian.. kita buat lagi tuna puff. 

Next.. fries on the way tu!
Hahaha! Ingatkan nak buat burnt cheese cake terus tapi mengantok dah.

Jangan risau saya dah join FB grup Resepi Air Fryer Malaysia dah!
Dekat blog sapa-sapa yang suka masak pun ada macam-macam resepi jugak kan?? Nanti saya skodeng lagi ye.
 

16 comments:

  1. Replies
    1. Sama je rasanya guna oven kak cuma masa singkat lg la

      Delete
  2. eh ade ke group tu kak mim..shida nk join juga lah..
    Tahniah kak mim dah ade gadget dapur baru :)
    shida pn xberapa mahir juga pkai..hahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kt fb shida.. search je resepi air fryer ada muncul nnt grupnya

      Delete
  3. WAaa.... ada air fryer baru. syok tu. semangat nak masuk dapur.

    ReplyDelete
  4. Beli air fryer yang besar ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xde lah besar sgt.. saiz medium je rasanya 4.8L ada yg XXL

      Delete
  5. Wah... Nampak menarik. Pelbagai jenis puff.
    Saya masak kebanyakannya benda frozen dalam tu. Chicken strips la, onion ring la, nugget la. Memang memudahkan kerja kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la, Nur.
      mostly brg frozen, aida guna AF ni.
      dari freezer terus ke AF.

      Delete
  6. teringin gak nak beli air fryer.. tp sampai skrg tak beli2 lg

    ReplyDelete
  7. Jangan risau, saya masih lagi dibelakang ketinggalan tanpa air fryer. Hihi..Helok kejadian puff kakmim tu haa

    ReplyDelete
  8. masa pkp 1.0 laku btul gadget air fryer...tp mmg senang pn..mcm2 resepi org share...nanti senang2 tgk resepi kt blog mamatisya label air fryer..ada share beberapa resepi mudah guna air fryer

    ReplyDelete
  9. Saya pun ada dalam group tu. Mula-mula datang air fryer ke dapur, memang teruja sangat nak tahu apa benda boleh masuk. Lama dah tak jenguk group di FB situ.

    ReplyDelete
  10. sama la kita kak mim. Saya pun baru je beli and guna brand yang sama gak. Cantik lah puff tu

    ReplyDelete
  11. AF akak da lebih 4 thn dah.
    mcm2 da masak dlm tu. and tau da apa yg tak sesuai.
    ada yg lebih sedap masak cara deep fry.
    so u should explore more tau. best main masak2 ni :)

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥