Follow Us @soratemplates

05/08/2021

Throwback Thursday: Ukhwah Majikan Pertamaku

Inilah dia majikan pertama saya. Selepas grad saya terus bekerja di sini buat marketing personal loan under Koperasi Ukhwah ni. Tapi saya ditempatkan di cawangan di Kuching. Lama jugak lah saya bersama Ukhwah ni. Tapi masa masih kerja di sini tak pernah pulak saya sampai di HQ ni. Ye lah time tu semua berurusan di telefon je. Kalau ada urusan penting adalah anak bos dan staf lain yang akan turun ke Kuching. 


Gambar ni diambil masa tahun 2017. Masa tu travelling mode di Putrajaya tapi biasalah time PJJ tu kalau ada urusan rasmi akan sampai awal di KL kalau cun dengan timingnya. So time ni saya dan husband lepak hotel area sini lah, bulan puasa rasanya. Sesambil tu shopping baju raya untuk #theIMANs. Begitulah. Menyelam sambil minum air tu perkara biasa bagi pasangan PJJ.

Sekarang ni Ukhwah ni masih bertahan lagi. Member yang keja kat situ pun masih setia dengan Ukhwah. 

Ada tak sahabat blogger yang pernah berurusan dengan Ukhwah?




 

23 comments:

  1. Tempat kerja pertama sentiasa dikenang. Tak pernah lagi ada urusan dengan Ukhuwah ni KakMim :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kn fiza? Mcm cinta pertama jugaklah kn? Ehh... hahaha

      Delete
  2. Saya dulu macam-macam jugak kerja.. Antaranya kilang papan. Kerja kopek kulit kayu balak.. Saya macam tak percaya saya pernah kerja macam tu. Kerja mesti kotor.. Kalau datang sejenis balak tu, kulit kayunya memang gatal. Sebelum kopek kulit, kena lemurkan badan dengan tepung agar tidak gatal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kenangan sangat ni.. cerita macam ni lah yang best dicerita kt anak2 kita.. biar mereka tahu betapa susahnya kita dulu sebelum senang seperti sekarang kan?

      Delete
  3. Mesti kenangan banyak kat situ kan...susah untuk dilupakan...ye tak?oo Kakmim PJJ dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenangan manis.. ye la br merasa duit sendiri time tu.. aah kak SA 3 thn lebih jugak pjj dlu

      Delete
  4. kerja yang lama wak buat sejak kecil ialah menoreh getah
    Sekarang dah pencen menoreh walau pun kebun getah masih ada lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Antara keja yg sy teringin nk try wak.. teringin nk buat.. kagum tgk skill org menoreh.. entah boleh ke x sy buat keja berseni mcm tu

      Delete
  5. Tak pernah berurusan degan Ukhwah. Tempat menimba pengalaman bekerja kali pertama sentiasa dikenang. Naniey ada sorang majikan je lepas resign dah tak de majikan kedua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh.. kenangan sgt sbb kt sini dlu kami 2 org je di ofis kuching.. hihi

      Delete
  6. Alhamdulillah . Sekurang kurangnya ada juga pengalaman pahit manis

    ReplyDelete
  7. betul tu
    tempat pertama kita bekerja sentiasa di ingati
    cam akak pun kalau lalu pandang je he hee dan cerita pd anak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Modal cerita kt anak2 kalu lalu sekolah lama pn mcm tu jgk kak.. cerita la kt anak2 ni la sekolah ibu dlu., hehehe

      Delete
  8. slps abis final year exam pernah kerja sbg kerani sementara di RHB Insurance. Kerja di The Star pun pernah. Lps konvo baru lapor diri mengajar di Sabah....

    ReplyDelete
  9. ta pernah tahu pula pasal syarikat UKHWAH ni. lama juga kak mim kerja dekat sana

    ReplyDelete
  10. Tempat jatuh lagi dikenang...Banyak menyimpan kenangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kak.. tambah2 lg zaman br pegang duit sendiri

      Delete
  11. seronok kan kalau dapat ziarah tempat kerja lama. teringat zaman baru belajar cari duit sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. X kisah la keja apa janji keja.. sapa ckp memilih keja? Budak skrg yg memilih keja kot

      Delete
  12. Kenangan kan.. Perkerjaan pertama..

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥