Prosedur Kemasukan Ke Sarawak (Kuatkuasa 25 Januari 2022)


Kes Omicron menjadi-jadi pulak sekarang ye.
Tapi nampaknya public dah tak berapa takut, berbanding masa Delta atau Corona mula-mula dulu. Orang pun dah ramai ke sana ke sini dah.
Termasuklah kami fly ke Miri hari tu setelah 2 tahun tak naik flight.
Nasib baik masih ingat cara nak booking tiket flight. 
Hihihi.

In case ada yang nak jalan-jalan cuti Malaysia ke Sarawak, sekarang dah tak perlu kuarantin dah.
Kecuali yang tak vaksin, memang kena kuarantin.
Kes Covid di sini alhamdulillah masih macam tu je.
200 lebih je sehari.
 Itu pun kategori 1-2 sahaja.
Bila orang sah positive sekarang pun dah alah bisa tegal biasa dah.
Dah macam demam selaema biasa dah.

Bilalah Covid ni nak lenyap dari muka bumi ni?
Hmm..


 

Post a Comment

14 Comments

  1. semoga dipermudah urusan mereka yang keluar dan masuk ke Sarawak

    ReplyDelete
  2. Semoga kita tak leka jaga SOP. Semoga cepatlah COVID jahat ni berlalu pergi.

    ReplyDelete
  3. Sebab kita nak taknak kena sebati dengan covid ni. Cuma itulah memang kena jaga SOP semua tu. kena banyak berdoa juga supaya dilindungi daripada covid. Amin

    ReplyDelete
  4. Muzium Sarawak yang baru di Kuching tu sudah beroperasi ke belum. Last saya datang seperti dah nak siap. Muzium besar bernilai 300 juta.

    ReplyDelete
  5. walaupun kita tengok kerajaan macam makin longgarkan sop, tapi kita tetap takut.. lagilah pejabat dana banyak betul kes jangkitan omicron ni... sangat cepat berjangkit di bandingkan dengan delta dulu...

    ReplyDelete
  6. Di Indonesia Omicron ini lebih banyak pasiennya dibandingkan dengan Delta kak, sekarang kasusnya naik lagi, semoga saja bisa menurun segera

    ReplyDelete
  7. ok nk msuk sarawak dah x strict sgt....
    tp ermm bila la nak jejak situ lagi eh???

    Eh eh kg budaya sarawak masih beroperasi tak eh???
    salah satu tmpt wajib tu klu ke swak...
    serikin pun mcm tmpt wajib singgah hahahha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kampung budaya masih ada lagi kakret.. silalah plan ya bwk uyum

      Delete
  8. Salam ramadhan, Ada x sesiapa yng beli ticket pulang beraya ke serawak,kuching... kalau yng dh complete vaksin boleh balik serawak kan? yng hanya tak ambil booster (boleh aje kan?) anak2× memang semua tiada vaksin sedari umoq 15, 10, 8, dan 6 tahun? sesiapa ada pengalaman SHARE sket.? nak balik raya niiih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde syarat dah nk masuk sarawak skrg... janji ada fulusnya saja skrg sbb tiket mahal time nak raya nih

      Delete
  9. Hi..nak tanya...sekarang ni sop nak ke sarawak even dah complete booster tak perlu buat self test Rtk @ swab test antigen tu eh?N kalau dari sarawak nak ke semenanjung pun sama jugak?? X perlu buat self test?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk ke semenanjung xde masalah... nk masuk sarawak skrg x perlu buat pcr dah

      Delete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥