Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Weekend. Show all posts
Showing posts with label Weekend. Show all posts

11/10/2021

Syukur Dah Insaf

October 11, 2021 18 Komen

Orang putih kata, better late than never.
Iya, begitulah.
Dulu-dulu takmo jaga kesihatan.
Jarang sakit konon.
Sebab tu take for granted yek?
Bila usia pun dah mencecah angka 40 ni
Baru rasa nak insaf.


Saya cuba ya.
Bukan tak pernah cuba.
Mula-mula skipping masa lepas PKP 1.0 dulu.
Tapi lepas tu sepi.
Sekarang baru nak mula balik.
Encik Suami pun dah aktif berkayuh.
Kami anak-beranak pun joinlah sekali.
Tapi saya tak try lagi kayuh on the road.
Seram!
Minggu ni start berlari pulak. 
Cuba-cuba dulu takmo nak drastik sangat.
Iyalah baru nak berjinak-jinak ni.
Bahaya jugak untuk jantung karang.
Tetiba jer kena kerja-keras.


Eh, eh ni aksi apa pulak ni?
Alahailah Awan, si #anakno3
Bukan main happy diorang diajak berbasikal di tempat lain
Takdelah asyik main depan rumah pusing satu lorong je.


Amboi! Ni bertapa ke apa?


Ini pulak?
Aksi Ultraman dan raksasa agaknya.
Awan dan kazennya Amirul.
Petang ni kami keluar dengan 4 buah kereta pulak.
Minggu lepas 3 buah.
Malam tadi sale 10.10 Encik Suami grab 1 lagi folding bike.
Lepas ni bertambah lagilah pengayuh basikal.
Yeay!

Semoga kami sekeluarga istiqamah menjaga kesihatan diri
Jangan asyik nak pusing shopping mall je.. eh?

Wahai sahabat blogger yang sedang membaca ni
Jomlah sekali sama-sama jaga kesihatan 
Di samping tu bolehlah release stress daripada fikirkan hal-hal duniawi
Especially kerja-kerja di ofis tu
Hmm..



 

05/10/2021

Riadah Di Hujung Minggu

October 05, 2021 9 Komen

Pernah terbaca pasal Fort Margharita di Kuching, Sarawak?
Inilah peninggalan bangunan bersejarah dari zaman penjajahan Brooke dahulu.
Dulunya masa PMR, kami buat kerja kursus mengenai Fort Margharita ni.
Kena pergi ke sana, interviu, ambik gambar.
Kalau dulu... seram ya amat tempat ni.
Sekarang dah dipulihkan dan dicantikkan semula.


Dan...
Buat pertama kalinya sejak beberapa bulan yang lepas baru berani bawak #theIMANs ni keluar rumah. Selalunya destinasi mereka umah nenek, umah mak ngah. Itu je lah. Memang selebihnya memeram dalam rumah je. Tengok la hepi sangat diorang.



Destinasi kami di pagi minggu hari tu di taman area DUN dan Fort Margharita je. 
Nasib baiklah masa tu tak ramai orang. Hanya dua tiga buah kereta je ada. 
Lepas tu kami anak-beranak je konkur kat situ.


Dahaga ke tu?


Sebenarnya ini pertama kali jugak saya ke Taman Botani ni.
Luas jugak kawasannya.
Puas saya kayuh basikal. Mungkin sebab orang tak ramai tu yang luas sebab takde kereta. 
Tapi naik bukit tu masih seram sebab baru pertama kali jugak main basikal yang ada gear ni.


Sebenarnya bukan kami anak-beranak je yang pegi.
Adik-adik saya pun ada jugak. 
Kami pergi 3 buah kereta. 
Dengan budak-budak lagi. Basikal lagi.


Puas hati sangat sampai sunburn tangan. 
Muka je tempek sunblock, tangan pulak lupa. 
Mana tak sunburn dekat nak 11.30 pagi baru nak gerak balik. 
Hihihi.


Fountain ni sebenarnya tak bukak lagi.
Sebab tu orang tak ramai kot beriadah ke sini.


Hanging Garden.


Bangunan DUN yang menjadi latar belakang basikal si pengayuh.
Cun pulak lighting kan?



 

05/09/2021

Roti Canai Mak Kau Hijau

September 05, 2021 14 Komen
Oleh sebab malam tadi saya masak kari ayam kegemaran si bongsu, makanya si Ayah dah bernawaitu pada sebelah malamnya nak pergi tapau roti canai stall kegemaran kami untuk sarapan pagi. Plannya tak lain dan tak bukan nak cicah roti canai dengan kari ayam Ibu!

Dan... tadaaa! Terkejut pulak bila bukak bungkusan tapau!

Roti canai mak kau hijau!!

Rasanya masih maintain, macam lagi sedap kot cuma dia letak pewarna je. Bukannya apa-apa pun. Inilah pertama kali saya jumpa roti canai berwarna macam ni. 


15/08/2021

Hujung Minggu Yang Sendu

August 15, 2021 9 Komen

Tersedar saja subuh rupanya hujan membasahi bumi. Sedapnya kalau tarik selimut lagi tapi nehi nehi. 

Pagi-pagi memang kena fikirkan sarapan apa pagi ini. Tapi semalam sebelum tidur saya dah fikir nak sarapan apa. Saya dah siap keluarkan daging burger Ramly dari freezer so bangun pagi boleh terus masak je.

Tiba-tiba Encik Suami bagitau dia dah order mee kolok Hj Salleh, nak pergi ambil je lagi. Wohaa! Daging burger pun simpan balik dalam freezer.

Akhirnya merasa juga mee kolok Hj Salleh pagi ni selepas semalam takde rezeki. Tapi.. feeling makan kat kedai jugak best. Dengan mangkuk yang legendnya dengan aroma bau sup dan dagingnya, yang semestinya memang takde di rumah. Tapi syukurlah dapat jugak order pagi ni. Encik Suami cakap ramai sangat orang pagi ni tapi dia sampai je kedai tinggal ambik order dan bayar je. 

Hujan sampai ke tengah hari. Memang sendu je. Nak order lunch tak tau nak makan apa. Kita masak je lah. Itupun takde idea. Last-last goreng ayam lepas tu buat masak merah! Oho.. itu saja lauk utama hari ni. #theIMANs ni janji ada ayam pun syukur.


Nak ambik gambar pun sendu. Sayur pun tak masak. Kita goreng telor mata dan makan dengan jeruk asam saja.

Syukur! 

Kerja ofis bawak balik tapi tak bukak 1 pun lagi. 
Alahai malasnya!
Cuaca pun tak sporting lembap sampai ke malam.
Memang sesuai sangat bermalas-malasan.

 

Di Sana Menanti Di Sini Menunggu

August 15, 2021 31 Komen

Auw! Tajuk lagu sangat!
Tengoklah siapa yang menanti.


Dan siapa yang menunggu.


Hahahaha!
Alkisahnya semalam pergi top up barang basah dan beli stationaries untuk keperluan PdPR. Kena carik kad manila pulak nak pakai hari Isnin, kertas warna memang dah banyak stok. Selesai semua dah dapat barang-barang yang dicarik, ingatkan nak pergi tapau mee kolok Hj Salleh tapi bila Encik Suami call, katanya mee dah habis. Lepas tu mulalah isu paling besar dari sebelum kahwin sampailah dah kahwin. Isu apa pulak ye?

Isu makan apa dan di mana?
Hahahaha!

Saya sebenarnya kenyang lagi lepas breakfast roti canai kari kambing.
Memanglah tak tau nak makan apa.
Encik Suami cakap tapau pizza je lah untuk #theIMANs.
Baikkkkkk!!

Itulah jadinya di sana menanti di sini menunggu tu.
Malasnya lahai nak berpanas menunggu kat luar kedai tu.
Saya tunggu dalam kereta je lah sambil on aircond.
Bijak kan?


Ibunya tak lapar, Ayahnya beli menu anak-anak saja.

Bukan apa, semenjak dah makin 'senior' ni tak berapa pulak nak makan pizza hut ni. Kalau teringinnnnnnnn sangat barulah makan. Kalau ikut taste Ibu, takdenya pepperoni saja, tak lalulah makan pepperoni ni. 
Kalau Ibu, mesti order tuna island.

Eh, eh.
Lamanya tak makan domino pizza.
Kalau itu, Ibu teringin.
Hihihihi!






 

25/07/2021

Merentas Negara di Hujung Minggu

July 25, 2021 11 Komen



Sawadikap! Cerita semalam.. kami dah selamat merentas negara.

Perkara pertama yang nak kena buat, kenalah isi perut dulu. Masuk 1 kedai ni, orang tak ramai. Ada 2 couple je kot. So kami bebas nak memilih lokasi meja.

Sesambil tunggu order sampai, kita selfie dulu buat kenangan di negara Thai. Ahaks.

Set yang biasa kami pilih, RM49.90 tapi kali ni tak pilih option ikan pun.

Tomyum Soup with Mix Seafood.. eh, tomyam campurlah sonang


Kangkung Goreng Belacan

Fried Chic Wing with Thai Sauce

Tada!!

Ini kisah kami Ibu Ayah #theIMANs semalam. Nak survey tablet untuk PDPR #theIMANs sebenarnya. Sementara diorang bermalam kat rumah nenek, Ibu Ayah ni krik krik kat rumah, baik pergi shopping mall. Lamaaaa giler tak dine in. Excited lah jugak walaupun takut-takut jugak almaklum si delta ni dah ada kat Kuching. Tapi jangan risau SOP memang kena follow selalu. Sikit-sikit sanitize tangan. Nasib tak habis sebotol sanitizer saya kerjakan.

Viva City MegaMall.. lama giler tak jejak kaki ke sini. Dari awal tahun kot tak ke sini.

Penatlah jugak lama tak membetis dalam mall kan? Tabletnya tak ada pun. Semuanya OOS nak kena order. Ipad pun sama. Nampaknya musim PDPR ni semua orang hunting tablet agaknya kan? Tapi saya booking jugak la Samsung tab yang baru itu. Hihihi. 






 

26/06/2021

Sabtu Yang Lonely

June 26, 2021 14 Komen


Sunyi sangat petang-petang gini. 2 orang tido rumah nenek, 2 orang lagi main kat umah mak ngah dia lepas siap lunch. Ayah diorang pulak ada meeting pulak online. Pagi tadi pun meeting jugak. Macam gini lah. Nak on pc buat kerja ofis, takde mood. Pegang henpon jer ni. Nak tengok K-drama pun takde perasaan. Novel yang baru tu pun tak sentuh lagi. Adoi la.


Hari ni masak simple je. Kari ayam, sambal asam, bendi tumis kicap. Rumah ni dalam seminggu memang kena masak kari sekali.


Makan berempat je tadi. Sunyinya!

 

19/06/2021

Review Novel: Bicara Hati

June 19, 2021 8 Komen


Sehari semalam habiskan novel ni. Normal lah kan? Tapi takde pulak sampai mengadap je novel sampai tak buat apa. Berhenti jugak untuk buat rutin-rutin ibu rumah tangga.

Bicara Hati karya Damya Hanna antara novel favourite saya zaman anak dara dulu. Selain Norhayati Berahim, saya juga suka hasil tulisan dari Damya Hanna ni. Saya pun ingat-ingat lupa dah jalan cerita Bicara Hati ni, itu yang tak sabar nak habiskan jugak.

Macam biasalah bila baca novelsaya akan 'tenggelam' bersama watak utama di dalam cerita tu. Dalam Bicara Hati, Tengku Syahran tidaklah digambarkan terlalu sempurna dan hensem namatey. Saya suka begitu. Zahlia pun digambarkan dengan cantik perlakuan dan budi bahasa, tidaklah terlalu anggun, jelita & sofistikated. Cuma matanya yang bundar berwarna hazel itu yang menarik perhatian saya sebagai pembaca.

Kisah Bicara Hati ni antara kisah rare zaman 2003-2004 dulu kerana mengisahkan mengenai kahwin kontrak. Lama dah cerita ni. Kereta Tengku Syahran (Syah) pun Honda Prelude je, Zahlia (Alia) pula Proton Wira. Alahai. Sekarang dah tak main dah Prelude & Wira ni.

Perkahwinan yang berdasarkan perjanjian antara Syah dan Alia akhirnya memerangkap mereka sendiri. Pelbagai dugaan terpaksa mereka hadapi tatkala cinta antara mereka baru bersemi. Buat saya senyum sendiri je.

Apa yang saya boleh simpulkan, nilai-nilai yang saya suka bila baca Bicara Hati ni ialah:

1. Persahabatan

-Persahabatan Syah dan Adli - Adli dan Annisa sanggung menerima amanah Syah untuk menjaga Alia sepanjang 'kehilangan' Syah selepas perjanjian kontrak mereka terbongkar

-Persahabatan Alia & Razif - Alia sanggup bersetuju dengan cadangan gila kahwin kontrak dengan Syah kerana memerlukan wang untuk membantu membiayai kos pembedahan Razif yang menghidap kanser.

-Persahabatan Tengku Badariah dan kawan-kawannya - Digambarkan sangat mementingkan hubungan dengan kawan-kawan sehingga bersedia untuk berbesan dengan kawan-kawan sendiri

2. Family Bonding

-Hubungan kekeluargaan semua ahli keluarga Tengku Ismail dan Tengku Badariah yang mesra. Semua anak duduk serumah dan selalu makan bersama tidak kira sarapan pagi, lunch atau makan malam.

-Keakraban adik dan abang di mana Fiza berkomplot dengan Syah untuk melengkapkan rumah baru Alia dan menjadi informer Syah supaya Syah sentiasa up-to-date semua tentang Alia.

3. Sifat kesukarelawan

-Alia yang memegang degree accounting tetapi sanggup bekerja di rumah anak yatim untuk membantu rumah yang pernah berjasa dengannya.

4. Islam itu indah

- Salah satu watak sampingan, Bernard yang telah lama terbuka hati dengan agama Islam dan semakin nekad untuk memeluk Islam abila melihat personaliti muslimah yang dibawa oleh Alia. Bernard akhirnya meminta bantuan Alia untuk membantunya mengucap syahadah.

5. Tanggungjawab seorang suami

-Walaupun lari membawa diri berbulan-bulan lamanya, Syah tetap memberi nafkah kepada Alia melalui wang pos yang dikirimkan kepada Adli, menyediakan rumah yang lengkap untuk didiami Alia sepanjang ketiadaannya.

Suka sangat cerita ni. Sekarang dah boleh move on dah dengan Alia dan Syah. Jom tido awal. Good night!


 

13/06/2021

Kacang Peas Sedapnya

June 13, 2021 15 Komen


Kalau orang bagi salam lepas Asar ni tak lain tak bukan mesti anak buah 2 orang yang datang nak bermain dengan sepupu diorang  #theIMANs. Tersengeh-sengeh je bila saya bukakkan pintu.

Ibu bagi, kata si kakak, Aya.
Si kakak yang senior ni pulak bukaklah tupperware yang dibawak Aya tadi. Wah, kacang peas! Dah la lama tak makan di Sushi King. Ye la selalunya kat SK je jumpa kacang peas dalam bento. Hihi.

Apalagi saya dan Encik Suami je yang meratah kacang peas ni sesambil Encik Suami berkursus online. Layan jugak.

18/03/2021

Throwback Thursday: Kerja Hujung Minggu

March 18, 2021 18 Komen

Naik memori tahun 2017 kat FB. Seronoknya dulu-dulu buat promosi intake bersemuka macam ni. Sekarang dah norma baharu kita dah tak bebas nak ke sana ke sini apatah lagi kalau nak bergambar pun kena ada penjarakan fizikal. Semuanya kerana Covid 19 ni lah. 


Batch masa promosi ni mendaftar Sesi Mac 2017. Semuanya dah jadi alumni sekarang. Cepat sangat masa berlalu.


Yang bestnya KPTN time ni zon Sarawak kena selepas keputusan SPM keluar. Memang timing cun sangatlah dan pancing pun banyak yang mengena. Seronok sangat dapat membantu adik-adik yang semangat nak belajar tapi result tidak seberapa. Buktinya sekarang majoriti batch ni semua dah bekerja dan ada yang menjadi pelajar Politeknik.


Masa ni masih PJJ lagi so bila Ibu work hujung minggu semua #theIMANs akan stay rumah nenek. Time ni semua kecik lagi. Hihihi. Bau pun masam ni awal pagi dah bangun tengok Ibu nak pergi work. Kenal tak yang dalam gambar? Awan, Alan & Abang. Hehehe.

 

06/03/2021

Kerja 7 Hari Seminggu

March 06, 2021 12 Komen


Yuhuu!! Rindunya nak berceloteh di sini. Tapi masa memang tak mengizinkan. Di ofis tak menyempat nak login blogger. 8 jam di ofis pun macam tak sempat, tapi apakan daya. Cukup cukup sudah lah kan?


Minggu ni kerja straight 7 hari seminggu. Short course dah on balik. Walaupun pandemik KPI kena capai jugak. Minggu ni takde hujung minggu la jawabnya.


Dah la tiba-tiba SDMC ni pulak keluar arahan sekolah di area Kuching bukak Isnin ni. Hari tu bila mental dah ready nak ke sekolah, diorang tangguh sampai 14 Mac. Sekarang bila mental tak ready, diorang umum sekolah bukak pulak 8 Mac. Dah la umum Jumaat petang. Kalau ada anxiety memang boleh trigger dah tu.


Baju sekolah masih dalam plastik lagi. Dah la sini pulak asyik hujan sejak hari Khamis tu. Malas dah nak fikir. Nak tidor nak rehat.


#notakakmim: tak sabar nak tunggu tempoh bertenang dapat berfoya-foya di blogsphere



24/01/2021

Sepetang di Kuching Waterfront

January 24, 2021 12 Komen

Lepak-lepak di Waterfront sebelum PKPB dan sebelum kes Covid 19 mencanak naik di Kuching. Sekarang bertahan dulu berkurung dalam rumah. Keluar rumah pun sebab nak ke ofis atau beli groceries saja. 




Sekarang weekend kita layan Netflix saja. Lebih baik berkurung di rumah daripada terdedah dengan Covid 19 di luar sana. Kita PKPkan keluarga kita sendiri.



 

25/12/2020

Happy Longgg Weekend!!

December 25, 2020 13 Komen

 


Hujung minggu datang lagi!! Yeay!!!
Dan yang paling best hujung minggu ni agak panjang daripada hujung minggu yang biasa. 
Ala... sehari jer pun. 


Hey! Okaylah kan?? 
3 hari tu!
25, 26, 27 Disember 2020


Isnin, Selasa kita masuk ofis
Lepas tu kita cuti lagi!
Yeay!!


Apapun, selamat beristirehat dan selamat berfamily-bonding bersama keluarga tersayang.
Kalau senyap jer tu, faham-faham jer lah. Hehehe



notakakmim: gambar dari atas Bukit Batu Putih semasa hiking bersama #intaketeam tahun 2019 dulu

07/09/2020

Playing Tourist Di Hometown Sendiri

September 07, 2020 0 Komen

Sabtu lepas sehari suntuk tak duduk rumah. Itulah selalunya kalau tak plan memang menjadi. Plan hari tu nak makan sea food jer sebelah petang dengan mak, bapak dan adik² semua. Sekali bangun pagi Encik Suami ajak bekfes kat luar. Okay ajeng, on! Sebab baju² memang dah basuh & sidai siap² sebelah malam nya so takde lah risau sangat 😁😁 rumah? Takpe, hari Ahad masih ada untuk berjuang πŸ˜‚

Paginya lepas bekfes kitorang jalan² di mall yang dulunya hot sekarang dah hidup segan mti tak mahu di bandaraya Kuching ni. Sebelum tu dah bekfes di Teh Tarik Cafeteria. Kalau orang yang dok di Petra Jaya, Kuching tak tau Teh Tarik memang bukan orang PJ lah kot 🀣🀣 saya memang tak prefer sangatlah tempat ni tapi En Suami nak ke situ. Honestly pilihan memang banyak sebab ada banyak stall tapi sorry not my taste la πŸ˜‚ so takde gambar 😏 menu biasa jer kitorang order, saya Laksa Sarawak, anak² Mee Kolok, si ayah nasi dagang. Kalau saya tak habis makan tu memang potong selera betollah. Saya ni jarang tak habiskan makanan, sayang rezeki.

Sebelah petangnya kami ke Beach Seafood di Buntal, dah on the way nak ke Santubong. Gambar makanan takde pulak ambik sebab semua dah lapar πŸ˜‚ awal pulak ye lapar.. Haha!  

Lauk pilihan kami ialah siakap sweet & sour, sotong goreng tepung, ambal masak kari, sweet corn soup, butter prawn, midin belacan, cangkuk manis tumis telor & oyster omelette. Gambar memang takde. Tapi gambar view ada πŸ˜…

Belakang tu laut. Tenang jer pemandangan. Sebab tu lah saya geram nak bawak famili makan kat sini, boleh tengok sunset selepas selesai makan.

Bersama si bongsu kami si #anakno4 πŸ˜πŸ’– dia cakap kalau bergambar dia tak boleh senyum nampak gigi sebab gigi dia putus tapi putus sikit jer 🀣🀣 baiklah nak, whatever πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Malamnya pulak sambung jadi tourist jalan² di Waterfront pulak. Hehehehe..


Saya belanja gambar je lah yek.. Takde idea pulak dah ni πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

1, 2, 3 dan 4 πŸ’–

Di belakang sana, seberang sungai tu bangunan DUN Sarawak.

Belakang sana Jambatan Darul Hana.. Time ni tengah lepak tunggu Ayah beli aiskrim gulapong viral πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Ehem.. Tu dia.. Milk Tea Boba Ice Cream Gulapong.. Hambek kau panjang nau namanya πŸ˜‚πŸ˜‚
Next??? Rasa nak jenjalan lagi laaa πŸ™ŠπŸ™ŠπŸ™Š