Follow Us @soratemplates

22/03/2012

Di mana dia seluar jeans saya?

March 22, 2012 7 Komen

Woot! Hari ni hari terakhir berbengkung atau bertapal dalam bahasa Sarawaknya. Dan semestinya saya sangat teruja. Esok ialah hari 'berpulang'. Woohoo!


Dah 9 bulan tak pakai jeans, saya mula terfikir di mana agaknya saya menyimpan jeans saya yang dulu. Semestinya selamat tinggal jeans mengandung. Hahaha! Sookaa!


Berat terakhir sebelum bersalin ialah 58.5 kg dan sebulan lepas bersalin 46 kg. Teringin jer nak beli jeans baru. Macam dah lama jer tak menyopping baju-baju yang berkonsep muda remaja. Ahaks. #mode perasan


Tapi bila dah jadi nursing mum ni kena plak fikirkan baju yang berjiwa muda tapi senang nak df. Oh, kena beli nursing inner ni!


Irfan dah nangis. Daa!


Published with Blogger-droid v2.0.3

15/03/2012

Cerita orang berpantang anak 2

March 15, 2012 3 Komen
Lamanya tak update. Bukan tak pernah nak update, berkali-kali jugak lah tapi bila nak publish ada jer masalahnya (saya pakai tablet so guna Blogger-droid app, memang problem bila line tak stabil). Area taman saya ni pakai Streamyx pun hampeh, wifi on off jer, apatah lagi berokband, tapi bila guna tablet berokband lagi ok daripada wifi Streamyx. Menci! Kekadang rasa baik takyah ada wifi kat umah.

Sejak saya tak menghupdate blog ni, sebelah siangnya kami 3 beranak jer 'terkurung' di rumah. Si ayah pergi mencari rezeki tinggallah saya seorang menguruskan seorang baby dan seorang toddler. Mak bidan akan datang sekali sehari untuk memandikan baby dan menguruskan saya, lain-lain saya buat sendiri seperti ibu yang tidak berpantang. Basuh baju, senang je masuk mesin, pastu sidai baju, dah tak peduli dah dengan muka berbedak sejuk, kaki berstokin, perut bertapal, ku gagahkan jua. Sapu rumah kalo malas, kalo rajin vacuum. Kalo supermalas tak sapu langsung, nanti ayah balik keja ayah akan vacuum. Masak selalunya waktu malam, terus untuk makan keesokkan harinya. Kekadang mak yang masak hantar kat umah so selamatlah tak masak. Huh, terfikir jugak, kalaulah kali ke2 ni pun ceaser, camnelah nasib ai. Dulu ceaser rilek.sikit sebab anak 1st, so leh konsentret ngan baby. Bila dah beranak sorang, kena pandai bagi-bagikan masa. Camnelah agaknya yang dah beranak ramai tu. #mode kagum, tetiba.

Tapi saya rasa bukan saya sorang yang senasib macam saya. Bagi yang berpantang di rumah sendiri mesti merasa pengalaman macam saya, malah mungkin ada yang lagi mencabar kan? Bukannya mak saya dok jauh, tapi mak masih bekerja, so takde chance ler nak bermanja-manja time berpantang camni. Malam-malam tu riuh jugak ler rumah kalo ahli keluarga besar berkumpul, kalo tak, macam gambar kat atas tu la kami 4 beranak. Saya akan melipat baju, Iman akan tolong bukakan hanger dan si adik tidur di sebelah. Ayah selalunya online kat bilik belakang, nanti dah selesai kerja-kerja melipat, tugas ayah pulak mengemas hanger yang bersepah. Biasalah budak umur 2 tahun buat kerja, selebihnya dibuatnya main.

Kekadang rasa tak berpantang pun ada jugak, tapi bila dah bertapal bagai tu, ingat jugak la diri tu tengah berpantang. Dan jamu pun saya bancuh sendiri. Dulu teringat masa kecik time mak berpantang, semuanya nenek buatkan. Mak dok dalam bilik jer. Adeh! #klmj mode, pulak dah.

Masa berpantang korang camne pulak? Share lah ye.

Published with Blogger-droid v2.0.3

29/02/2012

Tidur meniarap salah satu punca SIDS?

February 29, 2012 5 Komen
Baby Irfan sangat mudah terkejut bila tidur di waktu siang. Bila akak yang menjaga kami dalam tempoh berpantang ni melihat Irfan begitu, dia pun mencadangkan supaya Irfan ditiarapkan semasa tidur. Ya, saya memang pernah mendengar dan membaca mengenai bayi yang tidur meniarap tidak akan mudah terkejut. Malah Iman dulu pun saya pernah tidurkan secara meniarap semasa masih bayi. Walau bagaimanapun, hati saya masih was-was dengan apa yang saya baca dan yang saya dengar, so saya google mengenai baby yang tidur meniarap ni. Ye la, bila dah tiarapkan Irfan, nampak dia sangat gelisah, muka pun dah merah, risau jugak rasa hati melihat anak yang sekecil itu begitu. Mata pun tak lepas memandang si kecil. Sangat tak tenteram melihat dia tidur dalam posisi sebegitu.

Google punya google, saya sangat terkejut dengan apa yang telah saya temui. Nasib baiklah saya tergerak hati untuk mengkaji daripada terus mempercayai. Kredit untuk blog Mawaddah di atas perkongsian artikel berkenaan stomach sleeping (tidur meniarap) dan kaitannya dengan SIDS.




Apa itu SIDS (Sudden Infant Death Syndrome)?
SIDS adalah kematian secara tiba-tiba, untuk bayi yang berumur kurang dari setahun, yang tak dapat dijelaskan selain dari siasatan secara mendalam...Maksudnya, baby memang nampak sihat je sebelum ni dan tidak menunjukkan sebarang simptom penyakit.

Apa pula `Stomach Sleeping`?
`Stomach Sleeping` ni bahasa inggeris..Bahasa mudahnya, bayi yang tidur dalam keadaan MENIARAP.. 

Apa kaitan SIDS dan `Stomach Sleeping`?
Membiarkan baby tidur meniarap akan meningkatkan risiko SIDS..Memang ada pelbagai lagi faktor yang menyebabkan SIDS seperti bayi pra-matang, bayi yang lahir tak cukup berat, bayi yang terdedah kepada asap rokok, tetapi `TIDUR MENIARAP` adalah faktor utama penyebab SIDS...Melalui penyelidikan yang telah dilakukan oleh ramai penyeledik, bayi yang tidur meniarap, lebih ramai yang kena SIDS berbanding bayi yang tidur terlentang atau mengiring...Ibu-ibu boleh baca research yang dilakukan mengenainya disini. (klik disini)

Kenapa tak boleh beri baby kita tidur meniarap? 
  1. Baby adalah `abdominal breather`, iaitu bernafas dengan bantuan otot abdomen...Bayangkan bila kita beri baby tidur meniarap, maka, ia akan menyukarkannya untuk bernafas...
  2. Bila baby tidur meniarap, udara yang dihembuskannya (karbon dioksida) akan berkumpul..Membentuk seperti poket udara di keliling mulut baby...Terutamanya bila baby tidur di atas tilam yang lembut, selimut dan dikelilingi oleh `soft toys`... Jadi karbon dioksida yang berkumpul itu akan disedut kembali oleh baby...Menyebabkan, kadar oksigen dalam darah menurun...Untuk pengetahuan semua, ketidakmatangan sistem pernafasan baby menyukarkannya untuk adapt dengan jayanya terhadap poket karbon dioksida yang membentuk itu...atau apa-apa saja yang halang baby dari bernafas..Macam orang dewasa, bila terjadi situasi begitu, automatik kita akan ada coping mechanism..Terlentang ke...Ubah posisi ke...Walaupun dalam keadaan tidur..TETAPI BABY TIDAK BEGITU...
  3. Tidur meniarap memberi tekanan pada rahang baby menyempitkan salur pernafasan, lalu menyukarkan baby bernafas..


Mitos dan Fakta tentang tidur meniarap...
  1. Mitos: Bayi akan tersedak susu kalau muntah...Fakta: Mengikut AAP (American Academic of Pediatrics)..Bayi yang lahir cukup bulan dan sihat tidak akan tersedak susu mahupun dengan air liur yang berkumpul jika tidur terlentang...Boleh rujuk di sini ye..(klik disini) 
  2. Mitos: Bayi tidur lena...Memang tak dinafikan tentang ini...Fakta: Banyak lagi cara yang boleh dilakukan supaya bayi tidur lena..Contohnya, iringkan bayi, malapkan lampu...Alihkan segala gangguan yang ada seperti perlahankan TV, radio dan etc..
  3. Mitos: Elak perut kembung..Fakta: InsyaAllah, kalau breastfeed baby, kemungkinan untuk kembung itu amatlah tipis..Untuk yang masih belum berpeluang Bf baby, anda boleh pastikan baby tak kembung dengan burp baby..atau beri susu yang sesuai dengannya...

Sekarang macam-macam boleh terjadi. Baik kiranya kita mencegah daripada mengubati sebelum menyesal kemudian tidak berguna. Bagi ibu-ibu di luar sana, sebelum mempercayai sesuatu, baik kiranya kita mengkaji dan study sedikit apa yang baik dan apa yang tak baik untuk anak-anak kita. Anak adalah anugerah daripada Allah, hargailah mereka dan lindungilah mereka sebaiknya.



27/02/2012

Berbedung

February 27, 2012 7 Komen
Tak tau pulak apa istilah 'berbedung' dalam BM standard. Berbedung dalam term orang Serawak, macam ni lah. Baby akan 'diikat' macam gambar Baby Irfan kat atas. Tujuan orang dulu-dulu buat macam ni supaya bila besar nanti jalan tak kengkang. Logik jugak lah. Lagi 1 hal, bila baby dibedung, baby akan berusaha untuk 'melepaskan' dirinya maka ini akan menggalakkan baby mengeliat, bila baby mengeliat, otang tia cakap baby cepat membesar. Tapi, bagi saya, bila baby dibedung, kebaikannya baby tak mudah terkejut semasa tidur.

Dulu Iman Madihah sangat tak suka dibedung tapi lain pulak adiknya, Irfan sangat suka dibedung. Kalau dia tak boleh tidur, bagi susu pun takmo, bedung jer, confirm terus tidur. Irfan ni memang agak manja sikit daripada kakaknya. Dulu masa di wad bukannya nak tidur dalam baby cot, berhimpit-himpitlah kami 2 beranak di atas katil. Irfan ni suka sangat tidur dipeluk. Kalau bangun tengah malam pun suka diriba, kalau letak atas lengan dan dipeluk-peluk, tidurlah dia. Masing-masing ada perangai tersendiri. Iman lain, Irfan lain.

Published with Blogger-droid v2.0.3

26/02/2012

Baru 14 hari..

February 26, 2012 4 Komen
Baru 14 hari berpantang. Hidup dah bosan giler. Sib baiklah bersalin normal, bebas ler jugak nak bergerak ke sana ke sini di rumah sendiri. Teringat dulu masa aku bersalinkan Iman, limited la jugak pergerakan tapi digagahkan jugak turun naik tangga supaya cepat recover.

Baru 14 hari berpantang, mata dah sakit nengok rumah sendiri. Orang lain buat kerja dalam rumah kita tak sama dengan tuan rumah sendiri yang buat kerja. Sabor je lah, sikit hari lagi akan ku kerjakan rumah ku ini seperti sedia kala. Yang sakit matanya bila nengok dapur ku yang comel itu berselerak, tile tak berlap, dapur berminyak, ohoo..not my type! Kalo mak yang kat dapur tu, ok lagi, mak akan lap tile, lap dapur. Tapi kalau adik aku, hadoi, namanya budak belum nak berapa matang, semuanya nak kena cakap, nak kena arah, aku pulak jadi malas nak bossy-bossy. Penat! Kalau makcik aku yang ada kat umah, lagilah aku penat. Tanya itu, tanya ini, taknak usaha onkan dapur gas sendiri. Akakkk jugak yang nak ke dapur. Sekarang aku dah gagah, dulu masa 'kecederaan' masih kritikal ari tu, payah jugak ler aku nak bergerak laju dan pantas ke dapur dan ke ruang tamu. Sekarang ok alhamdulillah, kalo dah tak payah berbengkung, ke The Spring pun aku leh pegi. Haha.

Baru 14 hari berpantang, hidup aku dengan baby Irfan, BB dan tablet je. Aku sampai dah tak tahu nak surfing apa lagi.

Baru 14 hari berpantang, aku tak boleh lah hidup macam ni! Tapi apakan daya, luar-dalam nak kena pakai lama, kenalah berkorban sikit. Ada 2 minggu lebih lagi. Tak lamalah tu.

Motif gambar tu pun aku tak tau you allz. Layankan jer.

Published with Blogger-droid v2.0.3

25/02/2012

Sehari sebelum ber-4

February 25, 2012 5 Komen
 *Entri yang tertunggak...



Sabtu - 11 Februari 2012

Alkisahnya, sehari sebelum bersalin saya sempat jalan-jalan cari makan di restoren yang dah lama saya nak pergi. Entahlah, bagi saya yang belum ada pengalaman 'menunggu hari bersalin' saya dapat merasakan yang saya akan bersalin pada minggu yang berikutnya. Ternyata benar.

Pagi Sabtu itu, kami 3 beranak seperti biasa bersiap-siap untuk makan di luar. Memang target nak makan kat Restoren Tumis. Memang tak plan pun nak masak hari tu. Tapi kami terus lunch memandangkan memang dah waktu lunch pun. 


Lepas jer lunch di Tumis, makanannya so-so je, takde lah meletop sangat pun, Ayah Iman ajak jalan-jalan. Tapi saya nak pergi India Street dulu, nak carik anak tudung. Nak pakai masa berpantang! Hehehe.


Saya memang dah tak larat rasa nak jalan-jalan di shopping complex. Macam nak balik umah pun ada jugak tapi Ayah Iman ajak jalan-jalan kat Tugu Pahlawan. Hmm.. oklah jugak, penat jalan leh duduk kat situ. Lagipun kalo lagi banyak jalan, lagi cepat 'bukak jalan' orang kata. Maka berronggenglah kami 3 beranak di situ mengambil gambar. Cuaca pun mengizinkan, tak panas, tak mendung. Sejuk jer duduk-duduk tepi fountain.


Iman bagaikan seorang jakun yang tak pernah keluar rumah. Haha. Kesian anak Ibu. Ye la, bukannya selalu main kat tempat yang luas macam tu. Kalau main kat playground pun main kat McD je. Bila nak ambik gambar, start ler dengan posingnya yang entah hape entah perasan cute.


Suka sangat buat muka cute kalau bergambar. Mata kecik tu rasa cute la ek? Iman..Iman... Memang terhibur dengan keletah dia je.


Posing perasan cute. Lepas pose sibuk nak tengok camne rupa gambar dia. Pastu gelak. Nang ngegeh, kata urang Serawak. Bila Ibu bergambar pegang baby bump, Iman pun ikut pegang perut dia jugak. Iman cakap dalam perut Ibu ada Adek, dalam perut Iman, ada Pipin. Hihihi.


Dan last but not least, sebelum balik ke rumah Ayah Iman singgah di pasar Minggu Satok sebab saya nak makan ikan terubuk panggang dan kek SR.


Gambar ketika masih ber-3 kerana keesokkan harinya (12.02.2012), Adek telah pun mewarnai kehidupan kami sekeluarga. Sebenarnya ketika berjalan-jalan tu saya memang dah rasa lain macam. Masa tunggu Ayah solat Asar, perut sangatlah meragam, rupa-rupanya contraction dah bermula. Bila balik rumah, tengok-tengok ada spotting, saya pun sms tanya Mak, Mak cakap tu tanda nak bersalin! Gulp! Adik-adik plak yang nervous. Ye la sebelum ni akak diorang tak pernah bersalin normal. Sebelum ni terancang, pegi hospital dan bersalin. Saya cepat-cepat masak nasik, masukkan baju dalam washing machine dan prepare apa yang perlu untuk ke hospital. Lepas tu cepat-cepat makan nasik & ikan terubuk panggang, makan kek SR, makan biskut semprit dan perkara yang saya jarang sekali lakukan, minum 1 mug air kopi O! Mak kata untuk selusuh. Minum jer lah, tapi saya tak lupa minum air zamzam jugak.

Sepatutnya Ayah Iman nak pergi tengok bola malam tu dengan adik ipar dan cousin tapi kensel! Dan pukul 12 tengah malam barulah saya dan Ayah bergerak ke SGH.



17/02/2012

Irfan Mustaqim

February 17, 2012 15 Komen
Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah, Irfan Mustaqim bin Abdul Nizam telah pun selamat dilahirkan pada 12 Februari 2012 bersamaan 19 Rabiul Awal 1433H pada jam 9.37 pagi secara kelahiran normal.

Dan secara rasminya saya dan Encik Suami telah menjadi ibu-bapa kepada sepasang cahaya mata. (I.M.A.N.)

Terima kasih ya Allah di atas kurniaanNya.


10/02/2012

Tahniah Mak!

February 10, 2012 4 Komen

Inilah ayahanda dan bonda saya.
Semalam Mak baru je dapat Pingat Perkhidmatan Setia daripada negeri Sarawak.
Bapak temankan jer di Astana Negeri.


Macam pengantin plak diorang.
Hehehe.
Tahniah Mak!



09/02/2012

2 atau 3?

February 09, 2012 7 Komen
Quick update
Macam banyak jer agenda hari ni
Dan minggu ni ialah minggu ke-38
Saya belum apply maternity leave lagi!

Nak cuti minggu depan
Tapi macam banyak je  keja tak setel lagi
Dah la rasa tak larat dah nak berjalan laju
Kalau boleh semuanya nak buat depan lappy ni jer
Nak buat online!

Tapi... kalau nak jumpa in person, macam tak best pulak kan online

Dan yang paling haru
Masih tak decide lagi 2 atau 3 bulan
Memang nak 3 bulan
Tapi...









Kerja memang tak pandai habis kan?