Follow Us @soratemplates

07/02/2019

Cuti CNY kami

February 07, 2019 0 Komen
Cuti PH CNY yang lalu memang kami #imanfamilia habiskan masa bergumbira di luar je. Sebelum ni complete cycle ibu dan anak² demam tu yang lama dah tak keluar bergumbira. Hehehe.

Paginya kami beraya dulu lepas shopping sikit² di Aeon. Balik tu lepak umah FIL. Maghrib balik solat di umah dan lepas tu keluar balik. Takde jugak ke mana pegi makan jer pastu masuk shopping mall kejap ambik mood bergambar CNY. Hihihi.

Rasa macam lama jugak dah tak masuk shopping mall. Hahaha. Masa ke Aeon tak pulak bergambar. Di PM jugak bergambar. Ye lah orang dah tak ramai, kami sampai dah 9.30 malam mall dah nak tutup dah. Hihihi. Sempat beli buku di MPH je.

1st sibling potrait diorang untuk 2019

Bertiga jer

Berdua si #anakno2 dan #anakno3

Berdua lagi... hihihi

Complete.. berenam.. hehehe



Tips Khusyuk Solat

February 07, 2019 0 Komen

Ibu perati jer ko nak 😎😎

Idlan ni kalau solat suaranya memang nak lawan suara imam. Selalu sangat macam tu. Kita pun boleh konpius siapa imam ni πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Satu malam tu suaranya tak kedengaran. Hanya berkumandang suara imam jer.

Ibu pun menyorok tepi pintu nak tengok apa kejadiannya suaranya tak kedengaran seperti selalu.

Rupanya!! Orang khusyuk sangat solat sampai pejamkan mata... Wa cakap luuuuπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Memang khusyuk ah!! 🀣🀣🀣

Anak oh anak 😍😍😍 macam² hal jer πŸ™Š

Oops.. Maaf ye ni bukan tips serius nak khusyuk solat. Ni tips anak² Kakmim jer. Hehehehe 😌

06/02/2019

Main masak-masak

February 06, 2019 0 Komen
Sempena keberangkatan baginda Ayahanda ke Putrajaya setelah 2 minggu bercuti, Ibu masak ala² masakan kedai ari nih. Save banyak bila main masak² kat umah. Hehehe. Ye lah setelah sehari bergumbira semalam, haruslah hari ni dok umah jer. Tambahan lagi flight Encik Suami pada sebelah petangnya takkan nak merayau lagi kan? Hehehe πŸ˜…

Lunch kitorang hari nih.


Bawal emas sweet & sour! πŸ˜‚πŸ˜‚ Selalunya bawal ni masak stim atau sup jer. Memang favourite #theIMANs sangat. Tapi rasa macam asyik stim jek. Kebetulan ada nanas dan tomato kita projekkan dia jadi sweet & sour πŸ˜‚πŸ˜‚ Tinggal beli timun jer lagi. Siap!! 😎😎😎

Lepas tu kami ada sotong goreng tepung!!


Jarang sangat Ibu rajin nak goreng celup tepung si sotong ni. Selalunya masak kicap jer. Mudah, simple dan sedap. Tapi mengenangkan si Ayahanda #theIMANs yang hantu sotong, kita main celup² sotong ari nih. Demi cinta katakan πŸ˜‚πŸ˜‚

Pastu mak pulak buat tempoyak goreng dan sambal udang kering. Pun favourite si cinta hati Ibu jugak. Hahaha. Takde dalam gambar. Dari malam tadi dah mak sibuk mewar-warkan masakan istimewanya. Hahaha. Ye lah menantu je makan si tempoyak goreng tu, anaknya tak makan pun. Sabor jer lah kan? Hihihi.

Flight keberangkatan cinta hati si Encik Suami hari ni macam biasa kol 6.40 pm. Bila dah balik dari airport nak ke rumah rasa kosong.. Kosong.. Kosongggg jer. Nak sedih tak sedih tapi rasa macam kosongggg jer. Susah nak didescribe perasaan tu.

Semoga ada berita baiklah lepas ni. Dapatlah baginda Ayahanda kembali ke pangkuan kami di bumi kenyalang nih. Sobbb.. Sobbb πŸ˜₯

05/02/2019

Gong Xi Fa Cai 2019

February 05, 2019 0 Komen
Tiap tahun CNY ex boss kami mesti jemput beraya di umahnya. Tak pernah tak jemput. Dan bila boss sendiri pm jemput beraya ke umah dia memang susah nak tolak. Tambah² lagi kalo ko memang sejenis yang setiap tahun akan datang, kalo tak datang tahun ni memang rasa tak sedap hati.

Itulah dia bekas pengarah kami, Mr Chow. Walaupun dah bertahun dah tak sebumbung seofis tapi kami masih lagi keep in touch. Kekadang whatsapp pun ada update pasal keja. Dia sakit pun dia tetap reply pm aku. Mana nak carik boss macam ni. Walaupun berlainan bangsa tapi baiknya memang lain macam. Memang rare ini cina πŸ˜…πŸ˜…


Sebahagian daripada kami di umah ex boss. Semuanya dengan famili masing². Dah macam famili angkat pun ada. Datang beraya pun semua tak bawak tangan kosong. Bertambah meriahlah kuih-muih sebab wife dia mesti terus hidang sekali dan kami pun dipaksa makan semua jenis kuih dan biskut yang ada πŸ˜‚πŸ˜

Sejarah perkhidmatan aku dengan ex boss Cina ni. Aku memang dari masuk keja lagi dah keja dengan Mr Chow. Memang tau sangat dah perangai dia. Apa yang dia suka, apa yang dia nak. Masa dia mohon kenaikan pangkat pun aku yang tolong touch up file² dia. Ye lah orang baik dengan kita, kita pun bantu jugaklah apa adanya. Memang jaranglah jumpa bangsa ni baik cenggini. Tapi masih wujud tau manusia macam ni. Tapi bilangannya memang tak ramailah. Kot. Hehehe.

Tahun lepas 'family photo' kami agak perfect. Tahun ni macam malas nak pegang henpon. Nasiblah Mr Chow dah pandai selfie. Gambar atas ni pun belas ihsan dia πŸ˜…


Kan? Kan? Aku perati jer dia adjust nak selfie. Dan kami tak payah dibagitau terus posing selamber 😁😁😁

Tahun ni tahun babi. Kih kih kih. Happy Chinese New Year uols 😊



04/02/2019

Keja sehari, Cuti 2 hari

February 04, 2019 0 Komen

Gara-gara AJL malam tadi pagi ni liat nak bangun. Nak EL sayang pulak rasa sebab bos-bos takde kat opis. Hahaha. Pastu sekarang kat opis ni tak boleh sesuka hati nak EL kang cuti tak dilulus kena jawab surat tunjuk sebab pulak. Hahaha

Walaupun bangun agak lambat tapi masih dapat masak untuk budak² yang bercuti kat umah. Pegi keja macam biasa je. Timing cun. Jalan pulak lengang. Mungkin cuti sekolah dan ramai orang ambik peluang cuti sehari ni kot. Makanya driving pun lenggang kangkong mak enon lah gamaknya. Hehehe.

Tak sabar nak cuti lagi esok lusa. Yeehaaa!!

Sebenarnya Encik Suami ari ni keja. Ada ke patut dia tak mohon cuti ari ni? Pastu esok lusa PH nak mereput di umah sewa ke??

Apa lagi.. kita injek la. Pegi klinik beli MC la, EL la. Last² ugutan yang membunuh, family comes first la. Yeahh... berjaya jugak dia EL. So dia balik Putrajaya ari Rabu nanti. Hahahahar gelak jahat.


Total Encik Suami bercuti di awal tahun bolehla.. nak dekat 2 minggu. Baru berbaloi. Hihihi.

02/02/2019

Tahun ke 12

February 02, 2019 2 Komen

2019 masuk tahun ke-12 saya menjadi penjawat awam
Alhamdulillah
Masih diberi peluang untuk berkhidmat kepada anak bangsa

Tahun ke-12
Memang tak dinafikan motivasi untuk bekerja memang semakin merudum
Tambah lagi dengan persekitaran kerja yang tak best
Buat kerja ala kadar je
Asal capai KPI
Nak lebih dari tu memang dah takde dah
Saya perasan itu

Saya dan dulu jauh berubah
Dulu saya sangat suka perubahan
Nak buat itu, nak buat ini
Fikir projek itu, projek ini
Sekarang... malas nak fikir
Nak buat lebih pun banyak banyak halangan

Persekitaran kerja dan bos sebenarnya main peranan
Dapat bos yang supportif memang semangat nak buat itu ini
Dapat yang tak tau apa, memang ko akan down

Sekarang saya lebih fikirkan anak-anak
Baik jaga kebajikan anak sendiri
Ambik anak balik sekolah, sediakan bekal anak ke sekolah
Itu lagi penting sekarang

Entahlah sampai bila nak jadi macam ni
Servis ada banyak tahun lagi
Hahahaha

Takpe, follow the flow je
Kalau nak stay tahap ni je pun ok jer kot.. wakaka


Yep.. saya kerja hari ni
Macam biasalah kerja hujung minggu 
Kejar KPI jugak, nak cuti ganti jugak
Macam tu lah
Nak buat macam mana lagi kan?

Ni nak buat kerja tertangguh pun takde mood
Tunggu punch out jam 5 je lagi ni
Iols is bertabah dan bersabar je
Layan mata layan lagu
Nak layan blog pun dah tak ramai yang memblogging sekarang
Hahaha