Follow Us @soratemplates

09/06/2021

Ayam Masak Merah Berkismis Resepi Turun-Temurun

Hari ini hari rabu.
Adik akak masak apa tu?

Siapa nak jawab pantun 2 kerat dari saya, dipersilakan ye ๐Ÿคญ

Halo.. halo.. assalamualaikum.
Nak masak apa tu?
Semalam.. ye semalam saya masak awal tau.
Selalunya sebelum ni lepas asar baru masak untuk dinner
Lunch tu makan apa saja yang ada
Selalunya nasik goreng la
Kalau saya puasa, saya order saja untuk #theIMANs
Sonang..
Lagipun jiran pun ada yang berniaga masak-masak ni
Whatsapp saja untuk order.. hihi

Semalam Encik Suami balik lunch kat umah tengah hari
So tak payah sedia bekal lagi
Semua geng kat ofis pun balik rumah dia cakap
Haa.. semua dah sepakat pulak
Tapi terleka jugak mengadap grup kerja ofis di pc
11 sengah baru mula masak
Takdelah awal sangat
Menunya simple saja
Saya masak ayam masak merah berkismis je

Saya sejenis yang masak ayam merah tak suka ayamnya digoreng dulu
Kalau goreng, saya suka ayam masak bali
Dan resepi famili saya..
 Ayam masak merah akan dicampur kismis kuning
Kelmarin daging hitam campur kismis
Nampak sangat stok kismis banyak kat umah
Bila campur kismis ni.. kuahnya nanti akan ada campuran kismis
Kismis tu diblend tau.. tapi kalau sikit je saya tumbuk je
Pakai chopper pun boleh tapi masih kasar
Sebab tu saya suka menumbuk
Hahaha

Dan masa marinate ayam tu kena letak gulapong
Ini wajib
Gulapong ni dia bukan sekadar manis tapi lemak-lemak gitu
Ayam masak merah berkismis ni pun rasanya manis jugak
Manis.. pedas.. ada masam-masam tomato puree sikit
Sangat sedap dimakan bersama ketupat lemak masin
Adoi la.. ketupat mana ketupat?
Haaa...


Ha jemput tengok ni la menu kami semalam. Daging hitam ada balance sikit dengan telor dadar.  Sayur tak sempat nak masak sebab Encik Suami dah cal bagitau dia on the way. Heh.. alasan je tu saya malas nak siang kangkung buat tumis belacan sebenarnya. Besok besok je lah. 

 

20 comments:

  1. Replies
    1. Rabia masak pn sedap ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

      Delete
  2. ayam masak merah mmg menu fav kt umh ni..tp tkletak kismis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resepi rahsia letak kismis ni ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Delete
  3. Semalam daging + kismis hitam.Hari ni ayam + kismis kuning.Patutlah #theIMANs cerdik2 belaka.Banyak makan kismis rupanya...hehehe
    Bagus tu,kismis kan antara makanan sunnah

    ReplyDelete
  4. Unik masakan ni, sy pulak peminat kismis, tentu sedap dan sesuai dihidang bersama nasi berperisa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu mak akn buat nasik minyak kalo ada menu ayam masak merah ni.. hehehe

      Delete
  5. sama la kita mim menu, akak pun buat ayam masak merah
    nak mkn dgn nasi tomato he hee
    resepi warisan mesti sedapp blh akak try nanti

    # min kek biasa ikut oven tak sama suhu
    akak suhu ok 160 c je
    dan bakar kek letak rak tengah2
    kalau bawah cepat hangus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Plan mmg nk buat nasik tomato nk mkn dgn ayam masak merah tp last minit malas pulak kak ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Ok kak.. sy letak 180 kot tu yg bawah masak tgh pulak x masak

      Delete
  6. Ala, tak pandai nak menjawab pantun. Unik cara penyediaan ayam masak merah kismis ni. saya pulak jenis suka goreng ayam dulu. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakmim x goreng sbb ayam ni nk marinate dgn gulapong.. hehehe

      Delete
  7. Nampak sedap tu lauknya..boleh cuba nanti la masak macam ni..

    ReplyDelete
  8. Wah unik dikisar kismis. Ingat ditabur dalam kuah. Memang tahu pertama kali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah resepi keluarga.. x ramai yg tau.. hihi

      Delete
  9. Menarik kak mim msk aym merah ada kismis..biasa campur dlm nasi..kalau dlm masakan tu lebih menarik..manis2 gitu ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah shida.. manis2 rasanya itulah sedap dimakan dgn ketupat lemak masin

      Delete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥