Miri Crocodile Farm & Mini Zoo di Kuala Baram, Miri

Haluuu!!!
Selamat sampai di Kuching pagi tadi, 12.30 tengah malam touch down Kuching
Rupanya seminggu jugak lupa check blog
Begitulah bila dah sibuk dengan IG dan FB
Trip ke Miri memang puas hati sangat
Saya cuba simpan di blog, bergantung kepada kerajinan menaip dan mengupload gambar.. haha

Itenary kami hari ke-2: Miri Crocodile Farm & Mini Zoo
Tetiba terus itenary hari ke-2, hari pertama ke mana?
Hari pertama kami melawat rumah makcik je
Utamakan yang utama dulu kan, baru enjoy!!

Miri Crocodile Farm & Mini Zoo ni terletaknya di Kuala Baram, Miri.
Perjalanan dari bandaraya Miri mengambil masa 40 minit saja.
Jalan pun lurus je, smooth tanpa traffic jem.
Mungkin sebab border sarawak-Brunei pun belum buka kot.
Nak ke sini dah on the way ke Sungai Tujuh dah, dekat sangat dah dengan border Brunei.
Tapi kami memang tak singgah la sebab memang tak masuk itenary, memang follow je itenary.

Kami sewa Myvi semasa di Miri, senang nak bergerak


Lama dah crocodile farm ni, tahun 1998 lagi dah buka


Kami sampai je di situ, hujan pun turun
Lama jugaklah di lobi sementara menantu hujan teduh


Sempatlah mereka bertiga ni bergambar dengan sang buaya ni




Ini buaya betul tau, banyakkkkkk


Buaya albino pun ada


Tapi tak banyak lah, seekor je


Ini buaya betul
Mulut pun kena ikat dengan cable tie


Tak faham kenapa si kakak ni berani sangat dengan kaum kerabat Bujang Senang ni


Ibu hanya mampu bergambar dari jauh


Budak-budak ni pun sama
2x bergambar dengan sang bedal ni

Kuda pun ada jugak


Macam biasalah ibu tengok dari jauh je tak berani nak pegang atau usap-usap kepala kuda

Bagi makan rusa


Landak pun ada



Tengoklah si kakak Iman ni.. hmm

Ayah pun nak

Dah nak balik baru dapat bergambar di entrance 
Sebab masa sampai kan hari hujan

Fee masuk untuk warganegara: RM30 dewasa, RM15 kanak-kanak

Trip ke sini memang puas hati
Penat berjalan bertegur-sapa dengan binatang di mini zoo tapi budak-budak semua happy
Ada banyak lagi binatang kat situ tapi saya banyak ambil video je buat story
Senang terus save di Instagram




Post a Comment

14 Comments

  1. beraninya pegang buaya
    kalu ciknur adoiiii pengsan kejap

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... pegang sekejap bdn dia 1 saat x pengsan kot cik nor

      Delete
  2. Ya Allah, kalau kakak Iman yang kat Johor ni, kan.. jangankan buaya.. cicak pun dia punya jerit.. hahaha.. salute la, Kak Iman di Kuching ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. adoi... hahaha... kalau lipas selalu dgr org jerit... cicak ni rare jugak la.. lucu kakak Iman ni

      Delete
  3. kakmim tak bergambar dengan buaya ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ingtkan nk try tp x boleh, xde kekuatan dan keberanian... hihihihi

      Delete
  4. jenis berani dan hati kering kot si kakak tu.... tapi kalau acik buaya tu berani pegang lagi kalau ular memang lari jauh dah lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu dana... kita sama... ular tgk dlm tv pun dh tutup mata.. hahaha

      Delete
  5. seronok sebab ada haiwan lain jugak.. tapi kalau mama mmg tak berani la nak pegang buaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaa... bkn buaya je ada... yg lain² pn dh meriah jugak

      Delete
  6. Wah, kakak maintain je posing dengan Sang Bedal tu hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah.. dia rileks je... sbb tu buaya tu x bergerak.. kalau kita takut, buaya tu bergerak... dia mcm anjing mcm tau kalau kita takut kt dia

      Delete
  7. Beraninya kakak pegang buaya. Acik nur seram tengok

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥