Follow Us @soratemplates

Showing posts with label #sayamasak. Show all posts
Showing posts with label #sayamasak. Show all posts

06/08/2021

Daging Perap Haiyana Keenakkannya Asli Bumi Kenyalang

August 06, 2021 30 Komen

Ini bukan daging harimau menangis ya.
Ini daging perap Haiyana.
Produk local.
Maksud local di sini, produk orang Sarawak.
Mungkin daging harimau menangis menjadi inspirasi Haiyana.
Tetapi ianya diolah semula mengikut resepi orang tempatan.
Di mana perapannya banyak menggunakan produk Sarawak.
Seperti gula apong & lada hitam.
Malahan sambalnya juga memang sambal cili Sarawakian.

A legendary taste of Bumi Kenyalang.
1 peket bersamaan 350g daging yang telah diperap.
Saya percaya peminat black pepper Sarawak tentu akan suka rasa perapan yang sangat terasa black peppernya.


Cara memasaknya pun mudah.
 Hanya goreng semula di atas frying pan tanpa minyak.
Tak perlu lama sebab daging ini sememangnya lembut.
Langsung tak liat bila dimakan.

Dan.
Dalam peket juga disertakan sambal cili ngesit.
'Ngesit' dalam bahasa Sarawak semacam menyengat gitu.
Memang pedas menyengat sambal ni.
Rasanya pedas, manis dan masam-masam cuka sikit.

Siap untuk dimakan dah.
 Enak kalau diulam dengan daun salad. 
Makan pula dengan nasi putih panas-panas.
Syukur alhamdulillah. 
Memang terasa kepuasanya.

Ehem.
Mungkin ada yang ingin mencuba, boleh cari di Shopee ya.
Klik saja: 

Oh, ini bukan review berbayar.


 

01/08/2021

Sardin Dalam Pouch

August 01, 2021 24 Komen


Lauk semalam.
Rasa lama pulak dah tak makan lauk sardin.
Pastu ada stok terung purple.
Tanya Encik Suami nak masak sambal atau kicap.
Dia kata nak masak kicap.
Tapi saya dah tergoreng macam nak masak sambal.
Lepas goreng baru tanya nak masak apa.
Haha! Bijak tak bijak?
Kita hentam saja!
Tapi potong serong jugak best kalau masak kicap

So lauk kami semalam:
Sardin D'Heritage Dalam Pouch 
Terung Masak Kicap Pedas Menyengat
Telur Dadar Tersimpul Rapi

Sekarang saya suka beli sardin D'Heritage ni
Selalu beli di Mydin
Kadang-kadang OOS jugak
Kalau ada, saya mesti grab sebab kadang ada kadang tak ada
Yang bestnya isinya banyak dan sardin pulak spesis besar
Sardin dalam pouch ni
Ada yang packaging hijau dan merah
Yang merah - cili pedas
Yang hijau - tomato 
Saya suka yang merah ni




Memang ada cili berbiji-biji dalam tu
Selalunya saya memang akan tumis cili bawang kisar jugak
Dengan bawang holland
Lepas tu baru masukkan isi-isi sardin dan kuahnya
Biarkan mendidih, tuang kicap manis sikit
Lepas tu sebelum tutup api dapur saya akan perah limau kesturi
Tapi semalam ada lemon, saya perah lemon je
Siap!!

Pernah try tak sardin dalam pouch ni?
Senang nak simpan dalam peti sejuk jugak
Kalau duduk sorang boleh buat 3x makan kot

Lunch, buat sandwich hi-tea, dinner

Ok tak ok?
Hehehe.

Kami anak-beranak memang sekali makan je ni
Tak dan nak buat jadi inti sardin atau nasi goreng sardin
Nasi goreng sardin.. sedap kan?
Adoi la..

Nanti laaa..





 

31/05/2021

Terung Goreng Tepung Bestari

May 31, 2021 10 Komen

Hari tu sebelum sebelum Sarawak mula PKP saya beli jugaklah stok sayur-sayuran agak-agak untuk beberapa hari. Beli kobis, labu, terung, timun. Semua yang jenis boleh bertahan lama sikit. Kalau sayur-sayur daun paling lama pun 2 hari je simpan sebab saya tak suka sayur daun lembik. Dah simpan dalam tupperware pun takdelah sesegar mana pun. Tak taulah silapnya di mana. Ok lagi kalau saya buat cara tradisional mak-mak buat, bungkus dengan surat khabar lama baru masuk peti.

Beli terung pun sebijik sebab suka tengok segar je terung tu. Tapi tak tau nak masak apa. Nak masak kari ke sambal ke kicap ke. Last-last buat goreng tepung jer.

Dah 2 hari dah nak berkedut dah terung. Baik ditepungkan terus.

Basuh terung dan potong serong. Agak-agak jangan terlalu nipis, jangan pulak terlalu tebal.

Saya suka sangat tepung Bestari ni memang cukup rasa. Tambah air je tapi saya letak jugak tepung jagung sikit.


Tadaaa.. siap sudah terung digoreng tepungkan. Mula-mula sombong bebudak rumah ni takmo makan terung goreng ni. Pastu bila dah rasa satu terus nak lagi dan lagi dan lagi. "Rasa macam cendawan gorenglah, Bu!" Haa itulah Ibu dah cakap awal sedap tak percaya.

Kalau kat Sushi King dalam set bento ada kacang panjang tempura. Yang tu tak best, tak suka pulak rasa kacang panjang tu.

 

26/05/2021

Nom Nom Nom

May 26, 2021 10 Komen
 Rasa hati nak jer sambung puasa 6 hari ni tapi sebab Encik Suami ada kat rumah nanti dia cakap tak best nak makan kalau saya tak makan. So saya tak puasa. Rilek sehari. Hihihi. Boleh pulak macam tu kan?

Memandangkan hari ni cuti umum, semalam lagi saya dah prepare nom nom nom untuk hari ni. Biasalah bila hari semua ada kat rumah memang makannnnn jer kerjanya. Budak-budak pulak jenis aktif dan sedang membesar memang asyik lapar jer kerjanya. 

Ni saya rajin snap-snap lepas main masak-masak sorang-sorang semalam.

Ini haaa.. kek batik yang 15 minit je nak buat tapi berbulan-bulan pemalas nak buat. Buat semalam tapi potong hari ni untuk kunyah-kunyah hari ni.

Rendang ayam nak buat peneman makan dengan ketupat. Makanan yang bernama rendang ni lepas masuk jer daun limau purut memang semerbaklah bau aroma rendang 1 rumah. Masak semalam untuk bekfes pagi ni sebab bila bermalam memang lagi lagi lagi sedap.

Ketupat lemak yang diorder masa raya hari tu. Sengaja order banyak sebab nak buat frozen. So semalam dah kukus balik untuk santapan bersama si rendang ayam.

Breakfast like a king di pagi cuti umum. Kueytiaw goreng tauge dan ketupat cicah rendang ayam.

Ini pulak lauk buka puasa semalam. Sotong kicap, sawi tumis belacan, rendang ayam, apam balik dan kurma. 

Tengah hari ni tak lunch lagi. Konyang lagi. Nanti malam baru masak, lepas ni kalau lapar makan jer apa yang ada. Rendang ada lagi, #theIMANs asyik makan kek batik. Saya pulak dari semalam tekak nak makan kek lapis raya. Dah keluarkan dari peti sejuk pasni kita beraya di rumah sendiri pulak. Hihihi.

23/05/2021

Dine-in, Tapau atau Masak At Home?

May 23, 2021 8 Komen


Sejak minggu lepas ramai seller kat sini buat konsep dine-in dalam kereta. Order di kedai then tunggu dalam kereta nanti ada staff kedai akan hantar makanan yang diorder ke kereta. Tapi saya tak pernah try sebab saya memang tak keluar rumah pun. Nak makan makanan yang dimasak orang lain pun boleh jer order di Grab atau Ayah IMAN yang tapaukan.

Sebenarnya saya tak berapa setuju dengan konsep ni. Tapi tidaklah bermakna saya tak support seller F&B. Ni antara idea mereka jugak untuk dapatkan sale tapi cara lain masih ada. Contohnya gunakan runner atau Grab Food. 

Bila buat konsep dine-in depan kedai ni, secara tak langsung ini akan menggalakkan orang ramai keluar rumah, pi jemput kawan-kawan kat rumah then lepak-lepak sambil makan dalam kereta. Kalau dalam kereta faham-faham je lah mana nak ada penjarakan fizikal. Belum lagi dalam keadaan beraircond yang mana boleh menjadi faktor penularan C19. 

Itu satu hal. Satu hal lagi kalau kedai jenis yang pakai pinggan mangkuk yang bukan jenis pakai buang. Takut la kan cuci tak bersih, pastu ada customer yang bergejala ataupun carrier bukan ke naya? Sampai macam tu tau saya fikir.

No dine-in no problem. Boleh jer tapau, makan tanpa was-was di rumah. Ataupun masak je sendiri. Takdelah boring sangat duduk rumah. Kan? Siapa kata boring duduk rumah? Saya okay jer.

Baiklah gambar-gambar ni ialah random pics santapan kami sekeluarga sepanjang minggu ni dan minggu lepas. Kalau rajin, adalah snap snap. Kalau malas, mestilah takde gambarnya. Iye dok?

Bubur ayam dan condimen ala kadar. Mana yang ada stok je lah.

Nasi ayam express

Spagetti bolognese

Spagetti Aglio Olio

Sushi King order Grab je.

Ayam goreng & telur mata so simple.

Lauk raya yang dipanaskan semula, rendang daging & kari ayam dan ikan kembung masin juga sambal belacan.

Tahun ni 1st day raya takde nak ambik-ambik gambar. Macam malas je. Hihi.

Semoga lepas ni rajinlah sikit nak ambik gambar lepas masak. Kalau tak, memang sepilah IG ku. Kah! Kah!





 

14/08/2020

Lauk Simple Yang Menyelerakan

August 14, 2020 0 Komen

Lauk simple jer tapi sangat menyelerakan. Dah la sonang jer tak ambik masa pun nak berperang di dapur. Siapa suka lauk macam ni? πŸ˜‹

Sayur terung asam rebus belacan, ikan goreng untuk anak-anak, telor dadar pelengkap hidangan & si cencaluk perah limau yang mabeles πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

Ini ha.. terung asam atau terung emas. Bentuknya bulat berwarna oren. Rasanya masam. Rebus jer. So senang. Ni masa demam takde selera makan memang sedap menghirup kuah sayur rebus ni, ada masam-masam, pedas gitu. Kalau tumbuk cili banyak memang la pedas kan? Tak pedas tak kick la.

#theIMANs panggil telor dadar ni telor pizza. Diorang takmo letak bawang, ikut je la

Cincaluk yang diperah limau.. nyum nyum

Jangan marah ye, ikan goreng bersusun-susun hora-horey πŸ˜‚
 

13/08/2020

Kek Lapis Masam Manis

August 13, 2020 2 Komen


Kek Lapis Masam Manis. Bagi penggemar kek lapis Sarawak, familiar kan nama kek lapis ni? Kek ni dilapis dengan manisan haw flakes, sejenis manisan yang masam manis gitu rasanya. Kalau kecik² dulu kitorang panggil manisan ni manisan belacan. Hehehe. Tak tau lah kenapa tapi memang begitulah namanya πŸ˜‚

Sejak berfamili, beranak-pinak saya memang jarang melapis kek. Selalu order jer. Kalau nak buat kek, kek yang jenis sekali harung je yang main kukus tu.  Tapi bila PKP hari tu, dah takde buat apa kan kat umah, tetiba datang mood rajin nak buat kek lapis. Tu lah antara kek lapis yang saya buat masa hari raya hari tu.

Kalau tengok resepi, ada yang dah modified kaler kek lapis ni tapi saya tetap setia takmo curang resepi still guna kaler yang sama. Kuning dan hijau.

Macam kaler bendera negeri Kedah kan? Kebiasaannya resepi-resepi otai zaman dulu² memang guna kaler hijau dan kuning. Mungkin zaman tu takde pewarna lain kot. Kaler tu jer yang senang dapat, bukan macam sekarang ada purple, biru, pink, turqoise lah.

Lepas lapisan kek masak barulah kita susun manisan tu satu-satu macam kat atas ni. Kalau nak susun rapat pun boleh. Ni saya buat penjarakan sosial sempena PKP hari tu kan? πŸ˜‚πŸ˜‚ Eh, takdelah sebab takut manisan tak cukup, beli 2 bungkus jer. Sekali berlebihan jugak.

Inilah buah manisan hawflakes tu. 

Bungkusannya macam ni.

Satu lagi kek yang guna manisa haw flakes ni ialah Kek Lapis Sisik Ikan tapi ia guna haw flakes yang segiempat tepat bukan jenis yang bulan ni. Tapi kek tu saya tak pernah buat lagi sebab tak reti nak jadikan macam sisik ikan tu. Tapi sisik ikan serious lagi sedap daripada kek lapis masam manis ni. Harga pun boleh tahan jugaklah kalau jenis yang premium.

Mesti pelik kenapa ada premium pulak kan? Kalau premium ni bahan-bahan pun premium jugak, guna butter mahal. Kalau yang rm10 tu guna marjerin je. Sebab tu orang Semenanjung pelik kenapa ada kek lapis yang sampai beratus-ratus harganya, sebab bahan-bahan ni lah. Kalau premium memang lah lagi sedap setanding dengan harganya. Hanya orang Sarawak jer tau menghargai kek lapis premium, kot. Rasanya memang tak sama dengan yang rm10 tu. Hehehe.

Oklah... short cut story ini resepinya ye:

KEK LAPIS MASAM MANIS

Tempoh penyediaan : 45 minit
Tempoh memasak : 4 jam
Size loyang: 8x8
.
Bahan-bahannya:

1 tin mentega
300 gm gula kastor
300 gm tepung biskut marie
10 biji telur Gred A (asingkan putih dan kuning)
1/2 tin susu pekat
Manisa Hawsflakes secukupnya
Esen vanila
Pewarna hijau
Pewarna kuning


Cara-caranya:


🌸Bahan A


Pukul putih telur dengan gula sampai kembang. Betul² kembang tau.... Mcm bertanduk gituu... (tips penting, bekas mesti betul² kering, dan jangan ada kuning telur langsung)


🌸Bahan B


Pukul mentega dengan kuning telur hingga sebati,
Masukkan esen vanila dan susu pekat.


🌸Satukan Bahan A dan Bahan B sampai sebati kemudian masukkan tepung biskut marie sikit demi sikit.


*Timbang adunan dan bahagi dua*


🌸Asingkan dua bekas sama banyak. Satu pewarna kuning dan satu pewarna hijau.

🌸Sapukan sedikit mentega pada loyang (bahagian bawah sahaja) kemudian masukkan adunan hijau... Kukus/bakar lebih kurang 15 minit. Kalau bakar, guna oven api atas sahaja.

🌸Masukkan adunan kuning. Kemudian kukus lagi 15 minit. Kalau bakar, sehingga lapisan kek tu kuning keemasan.

🌸Atas lapisan kuning, susun Hawsflakes kemudian baru lapisan adunan hijau.

🌸Ulang sampai adunan habis πŸ˜‰


  • Untuk setiap adunan, saya tetapkan 6 lapisan sahaja. So total adalah 12 lapisan
  • Letak hawsflakes selepas pada 1 lapisan saja (dah pernah cuba letak setiap layer, manissss sangat² keknya, so selang seli ye)
  • Setiap layer dikukus lebih kurang 15 min dan ditutup dengan aluminium foil. Lepas kukus, tekan² kan sikit. Kalau bakar pun sama, kena tekan dulu selepas layer tu masak supaya layer tu tak tertanggal semasa memotongnya nanti.
So, apalagi. Try lah, resepi asal memang kukus tapi yang saya buat kat atas tu main bakar jer. Sonang. hehehe.

10/08/2020

First Time Masak Kari Guna Kari Cap O

August 10, 2020 0 Komen

Hoyeah!! Semalam masak karing daging korban. First time guna kari cap O. Istimewa sangat ke kari cap O ni? Haa..sebab itulah nak kena try. Kata peminat kari kan?

Gambar ihsan Google jer. Takde ambik gambar. Tapi glamer jugak nampaknya kari cap O ni ye

Alkisahnya hari tu pernah tanya kawan² di FB, diorang masak kari guna kari jenama apa. Tu lah kawan² dari Semenanjung especially yang stay di utara kata diorang guna kari cap O sebab memang sedap. Kebetulan hari tu ada kawan balik raya haji ke Kedah so saya pun pesanlah kat dia, kari ayam dan kari ikan.

Selalunya saya kalau masak kari memang akan campur kari at least 2 jenama. Sebelum ni saya campur kari Adabi & Babas. Tapi semalam Babas + Cap O. Kejadiannya memang menyerlahlah dengan kaler yang sangat menyelerakan. Bak kata adik² macam kari yang orang masak masa kenduri kawen. Tapi peminat kari memang sukalah kari macam tu kot. Hehehe.

Ni baru dimasukkan santan. Kaler best kan?

Korang pulak suka guna kari jenama apa ye kalau masak kari? Lepas habis stok kari cap O ni kena beli kat Shoppee lah pulak kot. Ke ada yang jadi supplier Kakmim untuk jual di Sarawak ni? Hehehehe.




 

05/07/2020

Masak Lemak Cili Api Daging Salai + Terung Asam

July 05, 2020 2 Komen
Yuhuuu!! Sejak dah office hour macam biasa ni balik keja, masak pun ala kadar je. Penat je lebih so kena layan penat pun lebih la πŸ˜‚

Sabtu ni tadi plan nak potluck mini gathering kat umah cousin. Plan last minute selalunya memang menjadi.

Kakmim dah takde idea dah nak masak apa. Kebetulan daging salai masih berbaki untuk sekali masak, Kakmim onkan saja untuk masak lemak cili api. Memang blur dah nak masak apa.

Ni kali kedua Kakmim masak daging salai ni untuk tahun 2020 🀣 bulan lepas pun ada buat jugak masa mak & adik² makan² kat umah. Time tu campur rebung. Hari ni Kakmim campur terung asam. Sesetengah orang kat Sarawak ni panggil terung dayak. Tapi rasanya sama je, namanya jer berbeza. Kat Semenanjung macam takde susah nak jumpa kot terung ni. Terung ni bulat, kaler oren dan rasanya masam. Harga memang harga kayangan πŸ˜…

Mula² daging salai tu dipotong nipis sebelum direbus sehingga empuk. Kemudian, rebus dengan cili padi + kunyit hidup yang dah diblend, jangan lupa masukkan serai yang diketuk jugak.

Terung asam tu pun rebus sekali dalam daging sehingga terung asam tu jadi lembut. Bila daging dah empuk, terung dah masak baru masukkan santan, garam dan perasa. Biarkan mendidih dan sedia untuk dihidang.

Resepi ni tak pakai bawang tau sebab seller yang jual daging ni share resepi mertua dia orang nogori, dia pakai cili padi dan kunyit hidup je. Very the senang maaa. Pejam mata pun boleh buat 🀣🀣

 Kalau suka boleh masukkan daun kunyit πŸ˜‹ makan dengan sambal gesek pedas berapi ni hmm.. Memang berpeluh jawabnya πŸ˜…πŸ˜‹


05/04/2020

Daging Masak Hitam Sarawak Versi Simple

April 05, 2020 0 Komen
Hai! Dah nak masuk hari-19 kita di bawah PKP fasa ke-2 kan? So far dah adapt jugak lah dok umah jer, tak ke mana. Hari sekolah sibuk dengan anak² buat kerja sekolah. Ada yang kena online, ada yang offline. Setel kelas anak² baru la dapat masak, setel masak baru lah dapat bukak file² tugas hakiki di ofis yang dihantar di Telegram. Rutin harian PKP macam tu lah. Cukup masa, lipat kain sambil layan netflix. Hehehe.

Korang pulak macam mana? Ok? Anak-anak sihat? Rasanya sekarang lagi selamat duduk rumah daripada berpeleseran kat luar tu. Yang frontliner yang terpaksa bekerja tu apa boleh buat, memang dah tugas mereka. Ayah IMAN pun antara frontliner jugak tapi nasib jugaklah dia dah tak terlibat sangat dengan klinikal, banyak management je so ok lah walaupun serammmmmm tu tetap ada. Bila dah namanya keja kat hospital, risiko tu memang tetap ada. Huhu.

Aha... bila PKP ni kan, siang malam memang makan kat umah, beras pun derasssss je. Siapa macam tu? Kita geng. Hehehe. Dengan budak-budak yang sedang membesar umur 6-11 tahun ni, memang asyik lapar ke kerjanya. So sepanjang PKP ni memang Kakmim abadikan, chehh.. abadikan ye... gamba-gambar menu musim PKP di IG Kakmim. Nanti-nanti boleh lah KLMJ zaman PKP. Nak abadikan di blog leceh sikit la nak menaip panjang-panjang. Ni pun tetiba ada perasaan nak menaip. Hahaha.

Hari ni hari Sabtu, selalunya hari Sabtu memang hari yang agak busy, tak lekat di umah sebab banyak program #theIMANs hari ni. So selalunya Sabtu memang makan kat luar. Musim PKP ni nak makan kat luar memang tak lah, nak order? Masih rajin lagi nak masak ni. Hihi. So hari ni masak special sikit untuk diorang. Daging masak hitam Sarawak. Selalunya kalau time kenduri memang daging masak hitam ni lah menu wajib yang akan dicari-cari. Memandangkan musim PKP pun tak boleh kenduri, kita masak je menu daging hitam kenduri hari ni.

Tadaaaa.... daging masak hitam version simpleeeee sesuai untuk musim PKP. Hahaha!


Resepinya senang jer. Kan dah kata version simple kan?

Bahan utama
Mestilah kena ada daging fresh atau frozen 

Bahan tumis
Minyak masak
Rempah 3 sekawan
Bawang merah + bawang besar - dipotong
Bawang merah + bawang putih - dikisar
Cili kering - dikisar
Halia + Serai - dikisar
Serai - diketuk
(Cili, bawang, halia ni korang agak-agak sendirilah ye ikut kuantiti daging korang)
Setengah mangkuk kismis hitam - rendam dengan air panas kemudian tumbuk atau blend

Bahan perapan
Gulapong 
2 sudu besar peanut butter
Halia + Serai - dikisar 
Kicap manis 

Cara-cara membuatnya:
1. Perapkan daging yang siap dipotong dan dibersihkan dengan bahan perapan. Semakin lama diperap, semakin mesra gitu, kata orang-orang tua. Kalau daging tak banyak, dalam 15 minit pun dah ok.
2. Panaskan minyak dan masukkan rempah 3 sekawan dan bawang merah & bawang besar potong.
3. Masukkan bawang merah + bawang putih yang dikisar, kacau.
4. Masukkan halia + serai yang telah dikisar dalam sesudu.
5. Masukkan serai yang dah diketuk dan cili kering yang dah dikisar, masak hitam ni selalunya tak pedas so tak payah letak banyak. Kacau sehingga pecah minyak & naik bau.
6. Masukkan perapan daging sekali dengan air perapan. Kacau sebati.
7. Masukkan kicap manis + kicap masin, agak-agak koranglah.
8. Tunggu sehingga kuah agak kering.
9. Bila daging dah agak-agak empuk, masukkan kismis yang telah ditumbuk dan kacau rata.
10. Pastikan daging empuk, biarkan mendidih dan tutup api. Siap!!

Untuk daging masak hitam ni, Kakmim tak letak garam dan perasa sebab semuanya dah cukup rasa. Tapi korang boleh jer sesuaikan dengan lidah korang. Dan satu rahsia nak kuah jadi pekat ialah dengan masukkan kismis tu tadi. Tak letak pun takpe, kalau letak lagi mengancam lah. Hahaha!

Macam ni lah rupanya kismis yang telah ditumbuk. Kakmim guna lesung batu je sebab tak banyak. Alkisahnya bila PKP ni kita guna je bahan-bahan yang sedia ada kat umah. Kismis ni sebenarnya kismis Sun Maid #theIMANs. Hahaha. Tetiba teringat ada stok kismis diorang, apalagi guna je lah apa yang ada kan? Kih kih kih.

Amacam? Simple je kan? Tapi rasa mewahhh. Haha. Angkat bakul sendiri lah tu. Kalau ada nasik minyak lagi mantap. Kalau nasik minyak Kakmim suka guna minyak sapi, dan minyak sapi pun dah habis sebab dah buat nasik tomato hari tu so kita makan dengan nasik putih je. Puas hati youu bila anak-anak makan dengan berseleranya.

Malam pulak, kita gunakan apa yang ada, kita buat mee goreng daging hitam pulak. Yeehaaaa!!! Sedapnya tak terkata. Actually semalam Ayah IMAN cakap nak makan mee goreng daging. Kita kasi on saja malam ni kebetulan ada stok mee kuning. Nampak tak, memang isteri mithali kan? Kah kah kah.

Haip!! Telor mata tu Kakmim yang punya. Diorang semua kat umah ni tak kisah pun telor mata ni. Selamat laa telor Kakmim tu. Hihihi.

Oklah.. tu jer sharing untuk malam ni. Tetiba terajin pulak nak menaip panjang lebar ni. Daaa~





09/01/2020

Kenapa bekal ibu sikit?

January 09, 2020 2 Komen
Sedang Ibu mandi. Tok.. tok.. tok.. pintu tandas diketuk. Ibu pun bukalah pintu in case ada urgent nak terkucil ke.

Imran: Ibu, ibu, ni bekal ibu kan?
Ibu: Aah
Imran: Kenapa kecik sangat?
Ibu: Kan sikit jer tinggal tadi, ibu letaklah bekas kecik
Imran: Ooo... (sambil tersengih-sengih)

Jangan tak merasa, 2-3 suap jer pun ni.

Ini ha... si cinonet ni yang Imran kecohkan tu.


Entah kenapa si #anakno3 ni excited sangat tengok tupperware yang kecik cinonet tu. Hihihi. Bila dibandingkan bekas bekal anak² dan bekal si ibu memang jauh beza saiz dan kuantitinya. Hahaha. Itulah pengorbanan seorang ibu di pagi hari ye tuan² dan puan². Hahaha

Pagi² memang masak breakfast untuk mereka bawak bekal dan jugak makan kat umah sebelum ke sekolah. Si ayah pun makan sama. kalau ada balance, adalah bekal untuk ibu. Kalau takde, ibu breakfast kat luar je kat mamak bawah kolej. Tapi kalau Isnin dan Selasa ibu make sure memang kena bawak bekal sebab 2 hari tu ibu kelas jam 8 so kena breakfast ala kadar dulu sebelum masuk kelas, kalau tak, perut kosong bahaya untuk bot-bot kecil. Eh. Hahahaha.

Menu bekal pagi ni mee Lee Fah goreng (ala-ala mee maggi) tapi kalau bawak bekal selalu kawan² #TheIMANs cakap mee sedap tapi sebenarnya bukan. Mee ni mee kering yang dicelur dan ditumis macam buat mee goreng. Tapi biasalah tak letak sayur sebab kalau letak pun berbahaya untuk bot-bot kecil... ahaha... ye lah nanti ibu jugak yang terpaksa buat urusan pemilihan sayur² untuk disingkirkan. Baik toksah letak siap-siap.

Dan menu ni memang diorang suka sebenarnya. Biasalah budak² selalu suka mee sedap tapi ibu kalau dah terpaksa baru bekal mee sedap, lebih suka goreng sendiri je. Sebab tu pagi ni Imran makan bertambah-tambah, si abang memang tiap-tiap hari bertambah makan breakfast. Ibu pun tak tau macam mana selera makan tu boleh ada awal-awal pagi macam ni. 

Er, korang pulak breakfast apa? Menu apa? 😁


23/04/2019

Rambut Bidadari Goreng

April 23, 2019 2 Komen
Pagi ni masa #theimans breakfast, saya explain lah dekat diorang, benda yang diorang makan tu bukan spagetti tapi angel hair. Spagetti kan besar dan tebal, angel hair ni nipis je. Terus si kakak berbunyi, oh, rupanya kita makan rambut bidadari goreng. Hahaha.. ye lah nak. Rambut bidadari pun rambut bidadari lah.

Bekalan Ibu dan anak² yang sempat disnap pagi tadi. Bekalan untuk #theimans yang di sekolah rendah takde dalam gambar sebab dah siap packing dalam beg masing².

Alkisahnya, minced beef dah takde stok, ayam jer ada. Cincang² ayam manual style untuk masak angel hair goreng ni. Buat macam pasta goreng tapi guna si angel hair. Untuk kakak, kalau bekal makanan yang berkategori pasta ni kena bawak lebih, sebab kawan-kawannya suka. Kesian pulak kalau berebut² makan nanti. Si abang pun Ibu bawakkan lebih hari ni, sebab ari tu bekal pasta goreng dia cakap ramai kawan dia mintak. So nanti jamuan hari guru senang je lah Ibu buatkan pasta goreng je untuk semua.

Si abang ni suka bercerita, ada kawan dia di sekolah tak bawak air. Satu hari tu duit pulak lupa bawak. Air tak ada, nak beli makanan kat kantin duit takde, alahai kesiannya. Ibu tanya, abang bagi tak makanan kat dia, abang cakap kawan dia taknak. Sedih pulak Ibu dengar.

Budak darjah 1, kecik lagi, ye pun nak ajar budak berdikari suruh beli makanan di kantin tapi at least air tu bawaklah dari rumah. Kesianlah budak² yang tak bawak bekal ni. Alahai mak-mak. Air masak jer pun.

#theimans ni memang tak pernah tak bawak bekal. Memang kena bawak hari-hari. Tak sanggup nak fikir diorang tak makan waktu rehat, perut pulak lapar, macam manalah nak belajar nanti. Diorang ni nak ke sekolah pun kena isi perut dulu kenyang². Memang risau kalau diorang tak makan. Alhamdulillah, memang #theimans dah terbiasa breakfast berat. Paling diorang suka, nasik goreng lah. Weekend kalau tak sediakan breakfast asyik kena soal je Ibu masak apa, Ibu masak apa. So memang takde hari yang tak masak. Hahaha. Kalau malas sangat beli je nasik lemak untuk breakfast, setel.

So, mak-mak kat luar sana, bekalkanlah air masak untuk anak-anak ke sekolah ye. Kesian tau, budak-budak ni dah la kuat bermain kang dahaga kesian diorang. Kalau boleh, elakkan bekal air manis, sebab nanti bawak air manis budak-budak cepat nak terkencing. Ada sesetengah budak tak suka pergi toilet di sekolah. Lagipun budak umur ni tak elok banyak minum air manis.

Seronok tau bila anak balik sekolah bagitau, Ibu.. bekal abang habis ari ni, ada kawan mintak jugak, abang makan share² dengan kawan. 

Bak kata pepatah, hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicecah. Biar sedikit tapi berkat. Budayakan amalan berkongsi ketika anak² masih kecil.

06/02/2019

Main masak-masak

February 06, 2019 0 Komen
Sempena keberangkatan baginda Ayahanda ke Putrajaya setelah 2 minggu bercuti, Ibu masak ala² masakan kedai ari nih. Save banyak bila main masak² kat umah. Hehehe. Ye lah setelah sehari bergumbira semalam, haruslah hari ni dok umah jer. Tambahan lagi flight Encik Suami pada sebelah petangnya takkan nak merayau lagi kan? Hehehe πŸ˜…

Lunch kitorang hari nih.


Bawal emas sweet & sour! πŸ˜‚πŸ˜‚ Selalunya bawal ni masak stim atau sup jer. Memang favourite #theIMANs sangat. Tapi rasa macam asyik stim jek. Kebetulan ada nanas dan tomato kita projekkan dia jadi sweet & sour πŸ˜‚πŸ˜‚ Tinggal beli timun jer lagi. Siap!! 😎😎😎

Lepas tu kami ada sotong goreng tepung!!


Jarang sangat Ibu rajin nak goreng celup tepung si sotong ni. Selalunya masak kicap jer. Mudah, simple dan sedap. Tapi mengenangkan si Ayahanda #theIMANs yang hantu sotong, kita main celup² sotong ari nih. Demi cinta katakan πŸ˜‚πŸ˜‚

Pastu mak pulak buat tempoyak goreng dan sambal udang kering. Pun favourite si cinta hati Ibu jugak. Hahaha. Takde dalam gambar. Dari malam tadi dah mak sibuk mewar-warkan masakan istimewanya. Hahaha. Ye lah menantu je makan si tempoyak goreng tu, anaknya tak makan pun. Sabor jer lah kan? Hihihi.

Flight keberangkatan cinta hati si Encik Suami hari ni macam biasa kol 6.40 pm. Bila dah balik dari airport nak ke rumah rasa kosong.. Kosong.. Kosongggg jer. Nak sedih tak sedih tapi rasa macam kosongggg jer. Susah nak didescribe perasaan tu.

Semoga ada berita baiklah lepas ni. Dapatlah baginda Ayahanda kembali ke pangkuan kami di bumi kenyalang nih. Sobbb.. Sobbb πŸ˜₯

31/01/2019

Air Tangan Ibu

January 31, 2019 0 Komen
Minggu lepas Ibu demam
Demam yang teruk
Terasa bersalah kerana dapur tak berasap selama demam tu
Bekal ke sekolah pun Nenek yang sediakan
Itu lah kasih sejati seorang insan bergelar Ibu
Bila tau anaknya demam, semua disuruh tranfer ke umah Nenek
Ye lah Ayah kan takde sapa lagi nak diharapkan
Kalau tak support system, Bapak Mak dan adik² semua kan? Kan?

Minggu ni baru terasa larat sikit nak masak
Selera makan  pun dah mula menjengah
Si kakak dan Imran pun dah alhamdulillah beransur sihat
Cuma tukar syif, si abang pulak tak sekolah hari ni
Abang pulak yang demam dan ada tonsil..huhuhu
Terjangkit Ibu jugak la tu
Maafkan Ibu anak² Ibu...

Semalam seharian hujan lebat
Rasa nak western je anak tekak ni
Mengenangkan tekak ni la.. balik keja Ibu sanggup mengharungi hujan lebat
Beli bahan-bahan nak masak spagetti
Ye lah.. stok kat umah tinggal berapa kerat je lagi
Belom lagi shopping stok bahan dapur sejak payday ari tu

Dalam kepala meatball spagetti bolognese
Nak cari meatball brand Marina memang takdelah kalo setakat nak shopping dekat umah
Kat Giant jugak baru ada
Rembat je apa yang ada... Ramly pun okay

Dan..
Bila dah siap masak si kakak kena tunggu Ayah dan abang pulak balik dari klinik
Baru dapat makan sama²
Semalam balik sekolah Abang dah demam
Memang nak kena ke klinik jugak
Abang ni jenis tak suka nasi bubur
Bila ditanya nak makan spagetti dia nak pulak
Ok la.. malam tadi semuanya makan dengan berseleranya
Walaupun abang makan sikit
Tapi ada jugak makan sebelum dapat makan ubat
Syukur... semuanya dipermudahkan


Tiada apa yang menggembirakan si Ibu bila anak² berselera makan
Gambar tak berseni sebab Ibu takde mood nak ambik gambo
Snap je apa adanya untuk status Whatsapp.. hahaha


Ibu masak tak pernah tak sedap, sebab Ibu masak kan dengan penuh kasih sayang


Auwww.. tak boleh tahan punchline si kakak
Memang mulut manis.. hehehehe

Memang masak lebih malam tadi sebab nak bekal untuk bekfes pagi ni
Kakak ari ni 1st day sekolah setelah 3 hari tak sekolah
Si kakak pun bawak bekal yang sama

Ibu rasa memang Ibu pun dah lama tak masak western ni

Takpe, meatball semalam pun masih banyak lagi
Plannya nak buat meatball + blackpepper gravy pulak
Nak buat mac & cheese pun on
Hahahaha... memang air liur western je lepas demam ni

Layannnnnn jer