Follow Us @soratemplates

Showing posts with label PdPR. Show all posts
Showing posts with label PdPR. Show all posts

17/07/2021

PdPR Pendidikan Seni Tahun 1: Model Rumah Burung

July 17, 2021 10 Komen

Lagi cerita tentang PdPR #theIMANs ☺️
Biasalah setiap minggu ada Pendidikan Seni.
Dan ada je lah projeknya.
Minggu ni kena buat model Rumah Burung.

Budak tahun 1 tukang posing jek 🤣

Kalau bahan-bahan memang dah sedia ada kat rumah Insya Allah boleh je buat. Tapi selalunya kakak atau Ibu lah yang buat 🤪 Bak kata kakak kepada adiknya, Awan untung ada kakak, dulu kakak semua buat sendiri.

Awan ni memang lain macam sikit. Dia tak berapa gemar mewarna. Kalau disuruh mewarna confirm tarik muka. Kadang-kadang terpaksa mintak rescue si bongsu, Alan. 

Benda-benda seni ni memang Awan ni sekadar tengok je. Nak buat sendiri sepenuhnya macam belum pernah lagi semasa PdPR ni. Nasib ada kakak kan. Akakkk jugak. Kesian kakak.

Rasanya bukan kami saja yang tukang buat kerja PdPR anak-anak masa pandemik ni, baca di FB kawan-kawan pun sama je. Tapi kerja-kerja untuk subjek yang lain memang Awan buat sendiri, untuk PS ni je special case. Kah! Kah!



03/07/2021

PdPR PSV Tahun 1: Buat Origami Sampan

July 03, 2021 11 Komen

Hai onti angkol.
Minggu lepas PSV Awan kena buat origami sampan.
Setiap minggu PSV kena buat sesuatu.
Sampan ni Ibu ajar sebab senang boleh lah Ibu ajar.
Selain buat sampan Ibu selalu jugak buat aeroplane untuk Awan.

Macam biasala lepas siap cikgu suruh ambik gambar dan hantar ke wasap cikgu.

Ini kacang je nak buat.
PSV minggu ni kena buat boneka.
Awan tak buat lagi ni.
Hihihi.

 

27/06/2021

PDPR PSV Tahun 6: Arca Stabil - Ikan

June 27, 2021 20 Komen

Kerja PSV si kakak.
Sekejap je dia buat.
Dia naik bilik..
Dalam setengah jam macam tu turun bawah balik.

Ibu, arca ikan dah siap!

Ibu, tolong ambik gambar nak send dengan cikgu.
Baikkk!!

Ibu ni kalau PSV ni memang lemah semangat.
Subjek paling tak suka masa di sekolah rendah & menengah!
Nasib anak daranya tak mewarisi semangat Ibu.
Hahaha!

 

31/01/2021

GGAM Legacy 2021

January 31, 2021 11 Komen

Hari Khamis tu cikgu ada bagi link untuk Pandu Puteri Tunas join GGAM Legacy. Semangat Ibu register Kakak. Siap buat reminder lagi kat handphone takut terlupa. Almaklumlah programnya hari Ahad takut terlajak tidur pulak. Nampak tak siapa yang lebih bersemangat kat sini?





Cikgu cakap semua wajib menggunakan full uniform bila online Zoom. Kakak cakap bajunya dah kecik. Takpelah, lepas ni macam lebih ke online je. Pakai baju kecik masa online takpe. Kat rumah je. Hihi!




Macam biasalah cikgu nak bukti bergambar semasa online. Lepas tu gambar-gambar ni untuk buat laporan masuk dalam buku log. 

Penat jugak jadi pemantau ni. Perut pun berdondang sayang sebab program abis lambat. Dah setel masak awal tapi nak tunggu semua sekali makan bersama.

Mana tak lambat, habis zoom cikgu ajak masuk GM pulak nak ambik gambar semua untuk pelaporan sekolah. Layan saja lah.

 

25/01/2021

BDR + PdPR Yang Memenatkan

January 25, 2021 14 Komen

Hari ni Kakmim BDR tapi ada bengkel yang perlu dihadiri secara online. Maka hari Isnin Kakmim bermula seperti kebiasaannya cuma tak perlu bersiap ke ofis. Semalam lagi cikgu Alan dah pesan hari Isnin tak perlu bawak bekal kerana makanan akan disediakan. Mungkin ada budak sambut birthday kot. So selamatlah tak perlu masak bekal. On the way nak hantar Alan singgah beli kuih untuk breakfast Alan dalam kereta dan abang kakak di rumah nanti.

Sampai je di rumah balik dari hantar Alan terus register masuk bengkel di Teams kemudian setting Zoom pulak untuk si Kakak. Sesambil tunggu bengkel start, makan kuih-kuih yang dibeli tadi untuk alas perut.


Penat otak hari ni bila bengkel melibatkan OBE, CLO, CEFR ni semua. Paling stress habis je slot dari 3 orang penceramah ada kuiz pulak dah. Bukan penilaian kursus tapi memang betul kuiz pemahaman bengkel. Nasib jugaklah memang fokus dan ambik gambar slide untuk nota. Huhu! Pandai diorang ye tak inform di awal bengkel pasal penilaian ni. 


Tengah fokus, ada pulak junior opis cod biskut yang wife dia jual. Apalagi terus ngap lah memang dah lapar. 12 tengah hari masih semangat diorang ni present slide. Perut dah berkeroncong lagu techno.


Bolehlah untuk boost hormon kegembiraan kan?



Ibu sibuk dengan hal sendiri sampai tak sempat tanya Kakak, zoom tadi untuk kelas diorang je atau untuk seluruh kelas. Ibu kan dah remind awal jangan ganggu Ibu. Sori anak-anak Ibu.



Sementara Abang dan Imran, cikgu dah bagi video dan latihan. Ibu pesan je diorang berdua tengok dulu nanti Ibu ajar semula sebelum buat latihan. Imran yang masih minggu transisi darjah 1, cikgu bagi task buat video pengenalan diri. 



Lepas selesai quick lunch baru Ibu dapat buat video untuk Imran. Lunch pun ala kadar je. Kakak tolong masakkan nasik, Ayah pulak kebetulan balik rumah sekejap Ibu pesan belikan ayam goreng rm2 tu untuk kami 4 beranak. Itulah lunch kami, nasik dan ayam goreng. Alan pulak Ibu mintak tolong adik ambikkan dari sekolah sebab Ibu tak habis lagi berbengkel.

Fuh lega!


Rehat sekejap baru dapat assist Abang semula untuk buat latihan. Kakak pulak perlu diprint latihannya. Lepas siap kena send ke telegram cikgu lagi. 


Adoi, memang penat! Nak buat kerja sendiri, nak ajar budak-budak lagi. Mistake malam tadi tak masak siap-siap untuk lunch hari ni. Lain kali kena prepare awal. Nak order grab pun macam tak sempat je. Sekarang pun tak mampu nak buat apa. Melayan mata sambil taip henpon update blog je ni. Penatnya lebih daripada kerja di ofis.


Begitulah...