Follow Us @soratemplates

12/01/2009

Banjir oh banjir



Berapa ari dah ujan di Kuching koh. Marek ada la juak stop tapi air dah banyak nait di area kampung-kampung tepi sungei. Adoh! Bingong juak rasa ati sebab aku start keja di Bau minggu tok. Ri tok sepatutnya dah punch card di Bau so mek rang dah start car-pool dah, mek rang 4 orang. Bangun pagi suk la juak sikit sebab ari sik ujan, bingong bah drebing ari ujan. Dah la ada 2 orang ibu mengandung. So mek rang dari traffic light Semariang kol 6.45. Ya jak juak traffic light ya sik berfungsi indah.

Dah 2 tahun aku kerja di area PJ so nang lamak la sik merasa jem nak turun ke Satok. Baruk la encerik agik pagi tok tek. Dari Semariang nak ke Matang dah 45 minit. Nang bertepon jak keja mek rang dalam keta sebab ada juak geng yang dah turun awal ke Bau. Bila baruk masuk simpang Taman Malihah sidak call madah jangan terus ke Bau. Patah balit. Sebab nang jeraya sik pat lalu. So patah la balit mek rang tek. Kepak jak mengharung jem then patah balit ke Kuching, gerenti jem agik. Sekali tek, menar juak. 7.30 dari simpang Malihah kol 9.15 baruk sampei ke Demak Laut. Huhuhuhu. Terit jak tek dah bye-bye ngan geng di cawangan rah Demak sekali tek datang agik merempat di sia ri tok. Apa la nak polah oh?? Alu sikda mood alu.



Bangunan Kolej di Bau, baruk jak pergi ri Jemat tek. Barang pun lom unpack gik. Semua gik lam kotak. Lab pun lom clear. Ne gaya kita nak ngajar tok. Apuu..!!



Pasya ada gik dapat berita terkini. Pegawai HEP mek rang madah miak lamak register minggu depan. Sik jadi minggu tok. Miak baru, pun sama. SO.. MSK sik jadi la minggu tok. Lagikpun kolej di Bau dah acap air juak sikit-sikit. Sikpat ku imagine gine gaya.

Malas tok nak molah kerja tapi aku mesti siapkan FRP. Kawan-kawan, jum molah FRP beramai-ramai. Hahaha.



13 comments:

  1. terok jam ritok tek owh, urg dari batu kawa make jalan kat malihah sia nak ke kuching, yg kitak tek nak mangsang ke sinun.
    yalah nang malas nak molah keja owh, sana sini jak bersusey hal banjir.

    ReplyDelete
  2. nang gago banjir jak org time tok...

    ReplyDelete
  3. azai,
    ne nk molah dh kena punch kad di bauk ri tok... trn jak la tek.. tp tauk nang xkn sampei la

    mat,
    ya lah koh... sejarah berulang

    ReplyDelete
  4. aok eyh.. kamek alu makey jeraya tol.. sigek bagus jem.. kamek senang parking.. bila mek sampey area TJ tadik, dlm kol 8.45am, lengang jak jeraya.. sikda moto gilak, kecuali dari pendin.. best best..
    p kesian ngn mangsa banjir..

    ReplyDelete
  5. ema,
    ktk dpt la juak k tol.. mek rang nektok terpaksa nait ke atas nun.. xda jeraya k eskep... semua nya jem!

    ReplyDelete
  6. mira, gineylah kitak nak punch kad? mek rasa, esok lusak masih sama juak koh. awal2 kitak ready. turun awal giakah..

    ReplyDelete
  7. rasa jenaka jak kita lam kreta tek...ndak alah bertpon ngan dak lain..tp nang malu la rasa mask opis mr chow tok blt

    ReplyDelete
  8. azai,
    punch kad kol 10 tek di demak... hehehe... kad ada diembak cos mek rang nang br pindah juak... br ri tok merasmi punch di bauk.. tp x jadi la nmpaknya sbb banjir

    ReplyDelete
  9. naz,
    nang jak... boring mr chow.. ada gik daktok... hahahaha

    ReplyDelete
  10. Terok.. terok.. makin terok kah banjir sinun?? Newspaper di semenanjong tok sikpat di arap.. sekda news langsong..

    ReplyDelete
  11. hrpnya jdn la makin terok.. tp ujn dh berenti dh.. tp king tide tok la yg nyuruh air nait gilak...

    berita sinun nang nya... boh diarap

    ReplyDelete
  12. One of the worse banjir in Sarawak history hoh.. :|

    ReplyDelete
  13. rumah kmk di kuching kenak masuk air juak... huhu... ktk tukar kerja ke bau dah kah, kak ira? all the best! :)

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥