Follow Us @soratemplates

Showing posts with label PJJ. Show all posts
Showing posts with label PJJ. Show all posts

13/07/2021

Rojak Kucei Batu Lintang

July 13, 2021 7 Komen

Rindu tak suasana macam ni? Rindu tak?
Pagi-pagi dapat lepak-lepak makan di kedai kegemaran
Ah! Bila lagi nak dapat bebas macam ni?

Actually gambar ni muncul di FB, memori tahun 2019 dulu.
Masa ni zaman PJJ dan masa ni Encik Suami balik cuti.
Biasanya bila dia balik cuti, saya sebagai isteri muslimah pun akan cuti jugak. Masa dia di sana, saya pulun kerja hujung minggu untuk kumpul cuti ganti. Haa.. macam tu lah strategi orang PJJ. Hehehe.

Bila si dia balik cuti, rutin wajib kami ialah dating la tanpa #theIMANs.
Lepas hantar #theIMANs ke sekolah kami akan pergi breakfast menu yang takde di Melaya sana seperti mee kolok Sepinang Sari (wajib), rojak Kucei, laksa Sarawak. Ni antara menu breakfast yang mesti makan. Dah macam pelancong pulak laki aku time ni.

Lepas tu air tin wajib yang dia mesti order, jus oren Sundrop ni.
Rojak Kucei ni sebenarnya rojak ayam je.
Kucei tu nama foundernya.
Kedainya terletak di Batu Lintang.
Rojak ni memang terkenal dari dulu-dulu lagi. 
Sekarang ni anak-anak Kucei pulak yang mewarisi perniagaan ni.
Saya pun dah lama tak makan rojak Kucei ni.
Saya pun tak tau tang mana sedap sangat rojak Kucei ni.
Sebab kalau makan rojak ayam saya memang ada kedai lain yang saya favor. Ye lah selera lain-lain tak sama kan?
Saya layan je lah sebab Encik Suami memang favor rojak ayam Kucei ni.

Soalan...
Kak Ret pernah makan kat sini tak?

 

10/12/2020

Saat Manis PJJ

December 10, 2020 6 Komen

Masa zaman Kakmim dan Encik Suami PJJ dulu, henfon memang tak boleh low bat atau tak boleh tertinggal kat mana-mana! Memang benda wajib untuk berkomunikasi time tu. Time tu lah berterima kasih sangat-sangat dengan adanya henfon & video call.


Masa wajib untuk calling-calling atau boleh jugaklah dikatakan sebagai "house keeping" waktu pagi. Masa on the way nak pergi keja tu lah masa yang ditunggu-tunggu sebab si dia mesti akan call. Masa tu kira dah start report dah. Encik Suami pasti akan tanya macam mana #theIMANs ke sekolah pagi tu. Sarapan apa, bawak bekal apa. Malam tadi tidur lena ke tak. Memang macam "house keeping" masa kita kursus kan?


Kemudian sekali lagi punch out call masa nak balik keja. Kalau tak Kakmim, Encik Suami yang akan call. Selalunya Kakmim lah yang call bila petang. Soalan wajib tanya ialah nak balik jam berapa, apa plan lepas ni. Tadi lunch makan apa. Memang soalan wajib lah tu. Takde lain. Haha!


Bila Encik Suami dah sampai rumah dia akan video call #theIMANs pulak. Sampai housemate dia pun dah tau dah skrip diorang anak-beranak πŸ˜‚


Then malam sekali lagi akan video call. Macam tu lah rutin kami masa PJJ dulu. Sebab tu henpon kena mesti ada bateri selalu.


Sekarang bila dah tak PJJ, rutin call tu bertukar ke sebelah petang on the way masa drive nak balik rumah. Selalunya Encik Suami akan call dengan pertanyaan, "tadi tengah hari ada lunch ke tak?" Kalau takde lunch dia akan cakap, "Kamek tapau jaklah sik lelah kitak masak. Dapat balit terus makan."


Dalam hati Kakmim, yahooo!! Apalagi mestilah on. Tapi kadang-kadang cadangan ditolak jugak sebab ada masanya Kakmim memang nak makan masakan air tangan sendiri.


Rutin PJJ jugak setiap kali Encik Suami balik Kuching, Kakmim pun akan ambik cuti rehat jugak. Geng-geng ofis pun dah tau dah kalau Kakmim cuti mesti si dia balik. Kah kah! 


Bila Encik Suami tak balik pulak masa tu lah Kakmim pulun keja hujung minggu. Buat kursus banyak-banyak hujung minggu so nanti dapatlah cuti ganti bila Encik Suami balik bercuti. Jimat jugak cuti rehat kalau dapat pakai cuti ganti. Bijak tak? πŸ˜‚


PJJ ni ada manisnya jugak kalau dikenang. Tambah lagi bila ada urusan rasmi ke Melaya sana bolehla spend time berdua, macam honeymoon, check in hotel. Jalan-jalan cari makan sesambil shopping buah tangan untuk #theIMANs. Sweet tak? Hihi! Nasib baik tak pernah kena cekup masa di hotel 🀣 kadang-kadang pernah jugak check in hotel tengah-tengah malam sebab ambik last flight ke KL. Kenangan sungguh! 


Seriously, realitinya memang tak best hidup berjauhan tapi kita tetap kena cari bagaimana untuk happykan diri sendiri dan juga orang-orang di sekeliling kita. Pernah dengar tak orang kata, bahagia kita kena cari? Kalau tak dicari, memanglah derita kan? Begitulahhh..


Pernah... masa dapat kursus di Melaka, tiba-tiba room mate tak datang pulak. So kena duduk sorang-sorang dalam bilik. Dan tanpa dirancang, Encik Suami ulang-alik dari Putrajaya ke Melaka. Nasib baik kat hotel area Ayer Keroh je so takdelah perlu menghadap jem di pusat bandar. Sebelum subuh lagi dia gerak balik ke Putrajaya. Habis keja dia mai balik ke Melaka. Dan malamnya kitorang ronda-rondalah Bandar Hilir, naik river cruise, makan asam pedas. Boleh jugaklah ambil kesempatan me-time suami-isteri. Cover balik masa-masa yang terpaksa kita korbankan bila duduk berjauhan.



KLMJ jalan-jalan Melaka sebelum berkursus - Ogos 2017


Mula-mula masa PJJ tipulah takde gaduh-gaduh. Time tu memang berikat perut jugaklah. Ye lah dah Encik Suami kena 'hidupkan' 2 dapur. 1 di Kuching, 1 lagi di Putrajaya. Belum lagi nak beli tiket flight untuk balik. Tapi lama-lama, alah bisa tegal biasa. Sedangkan lidah lagi tergigit kan? Tapi masa dapat surat arahan meeting atau kursus di Melaya sana, masa tu lah yang paling best! Masanya untuk dating & honeymoon telah tiba uols!! Yeay! 


Yang pasti banyak hikmahnya kenapa Allah takdirkan kami untuk hidup berjauhan selama hampir 4 tahun. Manis ada, pahit pun lebih kurang banyaknya jugak. Oleh itu bersangka-baiklah kita dengan perancangan Allah. Dia tak akan uji makhlukNya jika Dia tahu kita tak mampu menggalas beban ujian dariNya.


Kakmim bersyukur sangat sebab support system Kakmim sangat kuat di saat Kakmim dan Encik Suami PJJ. Famili Kakmim especially mak, bapak dan adik-adik semuanya sangat-sangat membantu. Tanpa mereka Kakmim pun tak tau macam manalah nak uruskan #theIMANs sorang-sorang. Bayangkan masa Encik Suami report duty di Putrajaya tu, #anakno4 si Alan baru jer 7 bulan! Kalau nak diikutkan Encik Suami banyak missed progress penting pembesaran Alan.


Tapi kami redha kerana masa dapat offer tu boleh jer tolak kalau taknak. Tapi bapak Kakmim jugak yang advised Encik Suami supaya rebut peluang yang datang. 


Maka kata kuncinya di sini ialah REDHA, BERSANGKA BAIK & BAHAGIA PERLU DICARI. Fikir positif tanpa keluhan. Maka nikmat apa lagi yang kita hendak dustakan. 



06/02/2019

Main masak-masak

February 06, 2019 0 Komen
Sempena keberangkatan baginda Ayahanda ke Putrajaya setelah 2 minggu bercuti, Ibu masak ala² masakan kedai ari nih. Save banyak bila main masak² kat umah. Hehehe. Ye lah setelah sehari bergumbira semalam, haruslah hari ni dok umah jer. Tambahan lagi flight Encik Suami pada sebelah petangnya takkan nak merayau lagi kan? Hehehe πŸ˜…

Lunch kitorang hari nih.


Bawal emas sweet & sour! πŸ˜‚πŸ˜‚ Selalunya bawal ni masak stim atau sup jer. Memang favourite #theIMANs sangat. Tapi rasa macam asyik stim jek. Kebetulan ada nanas dan tomato kita projekkan dia jadi sweet & sour πŸ˜‚πŸ˜‚ Tinggal beli timun jer lagi. Siap!! 😎😎😎

Lepas tu kami ada sotong goreng tepung!!


Jarang sangat Ibu rajin nak goreng celup tepung si sotong ni. Selalunya masak kicap jer. Mudah, simple dan sedap. Tapi mengenangkan si Ayahanda #theIMANs yang hantu sotong, kita main celup² sotong ari nih. Demi cinta katakan πŸ˜‚πŸ˜‚

Pastu mak pulak buat tempoyak goreng dan sambal udang kering. Pun favourite si cinta hati Ibu jugak. Hahaha. Takde dalam gambar. Dari malam tadi dah mak sibuk mewar-warkan masakan istimewanya. Hahaha. Ye lah menantu je makan si tempoyak goreng tu, anaknya tak makan pun. Sabor jer lah kan? Hihihi.

Flight keberangkatan cinta hati si Encik Suami hari ni macam biasa kol 6.40 pm. Bila dah balik dari airport nak ke rumah rasa kosong.. Kosong.. Kosongggg jer. Nak sedih tak sedih tapi rasa macam kosongggg jer. Susah nak didescribe perasaan tu.

Semoga ada berita baiklah lepas ni. Dapatlah baginda Ayahanda kembali ke pangkuan kami di bumi kenyalang nih. Sobbb.. Sobbb πŸ˜₯

04/02/2019

Keja sehari, Cuti 2 hari

February 04, 2019 0 Komen

Gara-gara AJL malam tadi pagi ni liat nak bangun. Nak EL sayang pulak rasa sebab bos-bos takde kat opis. Hahaha. Pastu sekarang kat opis ni tak boleh sesuka hati nak EL kang cuti tak dilulus kena jawab surat tunjuk sebab pulak. Hahaha

Walaupun bangun agak lambat tapi masih dapat masak untuk budak² yang bercuti kat umah. Pegi keja macam biasa je. Timing cun. Jalan pulak lengang. Mungkin cuti sekolah dan ramai orang ambik peluang cuti sehari ni kot. Makanya driving pun lenggang kangkong mak enon lah gamaknya. Hehehe.

Tak sabar nak cuti lagi esok lusa. Yeehaaa!!

Sebenarnya Encik Suami ari ni keja. Ada ke patut dia tak mohon cuti ari ni? Pastu esok lusa PH nak mereput di umah sewa ke??

Apa lagi.. kita injek la. Pegi klinik beli MC la, EL la. Last² ugutan yang membunuh, family comes first la. Yeahh... berjaya jugak dia EL. So dia balik Putrajaya ari Rabu nanti. Hahahahar gelak jahat.


Total Encik Suami bercuti di awal tahun bolehla.. nak dekat 2 minggu. Baru berbaloi. Hihihi.

23/11/2016

Menghitung Hari Mengira Cuti

November 23, 2016 0 Komen
Cuti si Dia tinggal 3 hari jer lagi. Kemungkinan tak balik bulan ni, nak save cuti untuk bulan 12 nanti. Bulan 12 ada banyak PH. 

IMAN pun dah asyik tanya bila Ayah balik terutamanya si IMAN-2 dan IMAN-3. Hmm... kesian kat anak-anak. Bersabarlah semua kesayangan Ibu.




Lepas Gian

November 23, 2016 0 Komen
Lamanya dah tak memblogkan diri. Terasa gian plak nak menaip dan mengarang. Tapi macam biasalah bila dah bukak Dashboard ni terus taktau dah nak menaip apa. Padahal semasa gian nak berblog macam-macam jer idea nak dishare di blog. Hmm... baiklah, saya cuba. Saya cuba. saya taip lagi dan lagi k.

Bulan berganti bulan, hari berganti hari, kita semakin menghampiri penghujung 2016. Bermakna dah nak masuk 8 bulan jugak ler kami anak-beranak berjauhan dengan imam kami. Ya! Ayahnya IMAN nun tranfer di seberang laut sana. Sedih plak bila mengenangkan saat-saat awal PJJ. Tapi sekarang alah bisa tegal biasa. Nasib ada famili yang support. Sayang mak, sayang bapak, sayang adik-adik Kakmim. Tanpa mereka entah macam manalah saya nak survive dengan IMAN yang seramai 4 orang tu.

Sori, dah takde idea dah nak menulis. Saya publish saja ya. Haha!


22/04/2016

7 hari lagi

April 22, 2016 0 Komen
7 hari lagi si Dia saya kembali ke pangkuan keluarga. Now mode menghitung hari. 2 minggu jadi 'ibu tinggal' memang azab jugak ler. Dulunya masa si Dia ada banyak kerja boleh bahagi-bahagi tapi bila dah sorang, haa... ko jawab ler sendiri. Dengan 4 orang anak. Hmmm...

Mula-mula dulu memang sedih jugak ler. Masa tu memang banyak idea nak ditaip tapi masanya takde nak bukak Blogger ni. Ingat nak update dalam page pun macam malas jer. So baru gagah nak bukak Blogger hari ni.

Oh, ya. Ke mana si Dia saya pergi? Beliau telah dapat promotion dan diarahkan bertugas di luar dari negeri kelahiran tanah air kami ini. Sob sob. Nak buat camne kan? Demi seperiuk nasi. Redha dan rela tapi... banyaklah tapinya sebenarnya. Pro ada kontra pun ada. Dan Dia dah mula bertugas pun kat sana baik takyah cakap tapi tapi lagi.

Oklah kita tunggu bila lagi nak update kat sini. Daa~