Follow Us @soratemplates

22/01/2020

Kesuraman

January 22, 2020 3 Komen
Ya.. ya.. saya ada
Cumanya agak tak berapa stabil dari aspek emosi
Entri ada je masih draf tapi tak sempat nak mengarang

Isnin hari tu... EL tapi ambik cuti ganti
Takde semangat nak kerja
Awal tahun dah down?
Ada lah sebabnya
Kalau rajin saya simpanlah di sini nanti
Kalau tak, biarlah saya simpan dalam hati

Semalam masuk kerja pun masuk kelas je
Lepas tu takde feel nak buat kerja
So decide pegi sekolah #theIMANs je
Padahal dah bawak bekal siap² dari pagi untuk lunch
Tapi sebab takde mood pegi jugak sekolah
Teman si abang makan
Lepas tu siap balik rumah lagi, basuh pinggan, solat
Dan tepat jam 2 dah ada di ofis semula

Nampak mendatar kan
Padahal ada jer kerja nak buat
Siapkan ikut keutamaan je dulu
Masih lagi kesuraman hatiku ini
Ahaks

Balik kerja ambik diorang dari KAFA pulak sebab Ayah keluar lambat

Hari ni pun bangun lambat
Padahal 2 kali tersedar
Sekali baru jam 2 pagi
Sekali lagi 3.45 pagi
Lepas tu bila alarm bunyi boleh pulak dicancel

Dan punch pun lambat hari ni, 8.05
Petang ni takde chance lah nak balik awal
Dan.. kita kesuraman lagi

17/01/2020

BLOGLIST 2020 BY NASIHATTERMASYHUR

January 17, 2020 1 Komen

Hai.. assalamualaikum
Salam Jumaat
Semalam tak update, sebab semalam cuti ganti
Kan hari tu dah kerja Sabtu & Ahad
Dan..
Bila cuti, mode pun bertukar ke surirumahtangga
Macam takde masa nak belek henpon ke apatah lagi nak on pc
So hari ni Jumaat belum ada review lagi
Kalau ada masa nantilah saya review k

Bila bloghopping blog blogger yang lain, ramai yang join segmen ni
BLOGLIST 2020
Actually saya, kalau jumpa blog yang aktif selalu je add terus ke bloglist
Ye lah saya tak ramai dah member blog dah sekarang
So follow je mana yang aktif
Kekadang rajin saya komen, kekadang jadi silent reader je

Ni usaha nak menambahkan kenalan blog, so kita join ikut trending
Ok ke idok?
Caranya mudah saje, tuan blog pun dah letak camne cara nak join dia punya segmen.


Cara nak join mudah sahaja. 

  1. Follow blog ni : nasihattermasyhur.blogspot.my 
  1. Make a post in your blog, title: BLOGLIST 2020 by nasihattermasyhur 
  1. Place banner segment ini sekali dengan backlink ke entry ni
  1. Comment di backlink kat no. 3 tu.

Ok, done!!

14/01/2020

Monolog 4

January 14, 2020 2 Komen
Tetiba rasa down sangat.
Cam malas sangat nak kerja.
Macam takde 1 pun yang berfaedah.
Bila balik umah rasa nak marah jer.
Tak suka perasan camni.

Kekadang kalau jadi outspoken sangat pun orang tak suka kita.
Apatah lagi rebellious.
Tapi takkan nak jadi lembu dicucuk hidung.
Makanya mau jadi apa?
Yes No. Yes No.
Itu sebenarnya yang orang suka.
Tapi kita pun ada pendapat kita jugak.
Takkan nak yessssss je memanjang.

Hmm... susahlah.




12/01/2020

Kisah Dalam Lagu: Januari

January 12, 2020 2 Komen
Yeah.. Kisah dalam lagu yek
Aha.. Memandangkan ni bulan Januari
Tau tak lagu Januari? Lagu Indon
Penyanyinya Glen Fredly


Biasalah dulu² zaman muda anak dara
Layan lagu Indon
Lagu Januari ni adalah somebody yang introduce
Somebody yang nak jadi bf tapi tak jadi
Wakakaka
KLMJ pulak kan
Ye lah.. Dah nama kisah dalam lagu
Alkisahnya..
Dia bagi lagu ni supaya saya dengar
So kita dengar je lah dan layan

Kasihku... Sampai di sini kisah kita
Jangan tangisi keadaannya
Bukan kerna kita berbeda

Lepas tu lupa lirik
Rangkap last sekali ingat...

Kisah kita berakhir di Januari

Hahaha
Nasiblah kalau somebody tu terbaca blog ni
Kalau dia ingat, ingat la 不不不

Tapi rasanya tak ingat pulak kisah tu berakhir bila
Bulannya lagilah tak ingat 不不不不



Ok dah.. Esok kelas jam 8
Jom tido

11/01/2020

Hujung Minggu Bekerja Dua Ploh Dua Ploh

January 11, 2020 2 Komen
Ya. Hujung minggu pertama bekerja pada tahun baru 2020 ni.
Penat ya ampun sebab non stop bercakap.
Mengajar kursus lagi penat daripada PdP biasa.
Ye la sebab nak kejar silibus untuk dihabiskan dalam masa 7 jam.
Kalau PdP biasa, boleh sambung lagi next kelas kalau tak capai objektif.
Begitulah perbezaannya.

Ni cubaan mengupdate dari atas katil jer, guna henpon.
Tak larat nak on pc dah.
Tadi balut buku PASTI pun mata dah tak boleh bukak dah.
Ada banyak lagi belum dibalut.
Malam besoklah sambung lagi sebab besok kerja lagi.

Peserta untuk kursus Microsoft Word saya yang pertama di tahun 2020

Ok lah.. Nak tido dah
Besok kita kerja lagi
Kursus Powerpoint pulak.
Selamat berhujung minggu gais!
Saya 7 hari bekerja non stop minggu ni

10/01/2020

Apam Kartun Comel

January 10, 2020 2 Komen
Hmm... takde idea nak review apa. Tapi oleh kerana hari ni hari untuk review kita scroll jugak gambar di henpon usha² apa yang boleh direviewkan. Walaupun takde idea, tapi rasa terpaksa nak update tu ada.. sebab diri sendiri yang tetapkan menu² untuk penulisan di blog ni kan? So far, lembaran ke-10 di tahun 20-20 masih lagi maintain mengudapte blog. Esok lusa tak tau lagi. Hmm...


Tadaaaa!! Apam ninja turtle untuk birthday #anakno4 pada bulan April yang lalu. Comel kan? Tak ingat pulak ada update ke idok celebration birthday Idlan Muhaimin di sekolah hari tu kat blog. Tapi apam ni memang comel walaupun coloring tu memang banyaklah kan? Takpe lah, sekali-sekala. satu lagi ada apam mickey mouse.


Inti apam ni semua nutella lagilah budak suka makan. Dah la comel kan? Geram nengok rasa sayang pulak nak makan. Apam ni semua saya order dari kawan kat FB. Rasanya macam dah 2x dah repeat order. Comel dan teliti sangat kerjanya. Rasa pun sedap. Dia jual ni 50 pcs RM25. Yang di area Kuching, yang ingin nak order bolehlah jenguk di FB Kasz SyauQina. Kek lapis premium & customised birthday cake pun dia jual. Dan yang paling best sebab dia boleh COD. Saya suka sangat yang suka COD ni. Hehehehe.

Sekian saja untuk review minggu ini!! Review ini tidak berbayar ya!! Daaaa~

09/01/2020

Kenapa bekal ibu sikit?

January 09, 2020 2 Komen
Sedang Ibu mandi. Tok.. tok.. tok.. pintu tandas diketuk. Ibu pun bukalah pintu in case ada urgent nak terkucil ke.

Imran: Ibu, ibu, ni bekal ibu kan?
Ibu: Aah
Imran: Kenapa kecik sangat?
Ibu: Kan sikit jer tinggal tadi, ibu letaklah bekas kecik
Imran: Ooo... (sambil tersengih-sengih)

Jangan tak merasa, 2-3 suap jer pun ni.

Ini ha... si cinonet ni yang Imran kecohkan tu.


Entah kenapa si #anakno3 ni excited sangat tengok tupperware yang kecik cinonet tu. Hihihi. Bila dibandingkan bekas bekal anak² dan bekal si ibu memang jauh beza saiz dan kuantitinya. Hahaha. Itulah pengorbanan seorang ibu di pagi hari ye tuan² dan puan². Hahaha

Pagi² memang masak breakfast untuk mereka bawak bekal dan jugak makan kat umah sebelum ke sekolah. Si ayah pun makan sama. kalau ada balance, adalah bekal untuk ibu. Kalau takde, ibu breakfast kat luar je kat mamak bawah kolej. Tapi kalau Isnin dan Selasa ibu make sure memang kena bawak bekal sebab 2 hari tu ibu kelas jam 8 so kena breakfast ala kadar dulu sebelum masuk kelas, kalau tak, perut kosong bahaya untuk bot-bot kecil. Eh. Hahahaha.

Menu bekal pagi ni mee Lee Fah goreng (ala-ala mee maggi) tapi kalau bawak bekal selalu kawan² #TheIMANs cakap mee sedap tapi sebenarnya bukan. Mee ni mee kering yang dicelur dan ditumis macam buat mee goreng. Tapi biasalah tak letak sayur sebab kalau letak pun berbahaya untuk bot-bot kecil... ahaha... ye lah nanti ibu jugak yang terpaksa buat urusan pemilihan sayur² untuk disingkirkan. Baik toksah letak siap-siap.

Dan menu ni memang diorang suka sebenarnya. Biasalah budak² selalu suka mee sedap tapi ibu kalau dah terpaksa baru bekal mee sedap, lebih suka goreng sendiri je. Sebab tu pagi ni Imran makan bertambah-tambah, si abang memang tiap-tiap hari bertambah makan breakfast. Ibu pun tak tau macam mana selera makan tu boleh ada awal-awal pagi macam ni. 

Er, korang pulak breakfast apa? Menu apa?


07/01/2020

Isnin Pertama 2020

January 07, 2020 0 Komen
Pagi alhamdulillah berjalan lancar.
Tapi masuk jer ofis agak busy.
Tengah hari ambik #TheIMANs dari sekolah... terus down.
Mood merudum, tak sempat makan tapi sempat tido dalam kereta.
Jem yang tak terkawal dalam kawasan sekolah.
Nasib baiklah yang di PASTI semua balik petang.
Mintak keluar ofis sampai 2.15 je tapi 2.10 masih di sekolah.
Ko rase?
Memang pening ah kepala.


Bila dah macam ni, masuk ofis lambat, memang hilang fokus nak setelkan kerja ofis.
Nasib baik minggu depan dah start KAFA.
Semoga dipermudahkan semuanya.
Allahumma amin.

06/01/2020

Tips Teknik Flat Lay For Beginner

January 06, 2020 5 Komen


Semuanya gara-gara gambar yang diupdate di status Whatsapp seperti di atas ni. Gambar ni diambil dari angle atas. Mesti korang selalu jumpa gambar macam ni kan? Sebenarnya teknik ambik gambar dari angle atas ni namanya teknik flat lay atau Flat Lay Photography. Teknik ni bukannya baru sangat pun, kalau tengok di IG memang seller online suka guna teknik ni untuk ambik gambar produk diorang. Saya pun suka tengok gambar guna teknik flat lay ni. Mula-mula jatuh hati tengok konsep flatlay ni bila selalu download vektor di Freepik dulu. Dari situlah mulanya, tapi nak ambik sendiri tak reti sangat lah pulak.

Sekarang semenjak 2 menjak ni suka pulak nak apply teknik flat lay sebelum makan. Tambah-tambah lagi bila dah jumpa geng-geng yang sporting yang suka jugak nak bergambar dulu sebelum nak makan. Haha. Asal sabar je. Lepas order sampai, sabar, tembak dulu sedas 2 atau sampai puas hati lah. Hehehe.

Antara koleksi sarapan pagi bersama Maggi. Hehehe.

Cubaan.. cubaan

Agak-agaknya macam mana saya ambik gamba lauk makan tengah hari ni? 

Banana cheese anyone?

Lauk makan malam pulak

Basic lunch

Kebanyakkan saya buat amali flatlay sebelum makan. Semua makanan kan? Biasalah beginner kan. Sebab kalau nak ambik subjek lain kena ada props pulak. So kebanyakkan gambar yang saya ambil tak ada props. Kalau betul-betul nak apply kena ada props supaya storyline dia ada.

Kalau nak baca lebih lanjut tentang teknik flatlay ni google jer. Ada baca blog yang cerita pasal ni. Saya nak cerita lebih pun tak reti sangat sebab bukan pro pun. Cuma apa yang saya boleh simpulkan:
  1. Subjek yang nak ditonjolkan kenalah jelas
  2. Background kenalah sesuai.. selalunya putih atau plain, tapi nak cuba jaya latar lain tak salah
  3. Pencahayaan kena on point sebab gambar yang cantik tak memerlukan flash camera
  4. Props, kalau boleh cari props yang bersesuaian dengan tema subjek
  5. Capture dari sudut pandangan atas paling tinggi

Saya pun masih belajar, bukan pro. Cuma apa yang penting, nak ambik gambar ni kena muka tebal sikit. Kalau jenis pemalu memang tak jadi lah gambar. Jadi cameraman memang macam tu. Kalau malu memang tak dapatlah nak capture momen yang best² kalau asik tertinggal di belakang jek.

Pernah kami segeng nak apply tips yang no 5, ada lelaki meja sebelah offer diri nak tangkapkan gambar kami sebab dia ingat kami nak ambik gambar. Kami gelak jer say thanks sebab sebenarnya kami cuma nak tangkap gambar makanan kami yang atas meja tu! 不不

05/01/2020

Kisah Dalam Lagu - Cinta Ini Membunuhku

January 05, 2020 0 Komen

Cinta Ini Membunuhku.
Entah. Tetiba teringat lagu Indon ni.
Lagu ni tengah ngetop masa kami ke Bandung & Jakarta pada tahun 2008 dulu.
Kami ramai-ramai jenjalan ke sana untuk shopping kahwin time tu.
Memang tengah shopping tu asik lagu ni je yang berkumandang.

Kat sini lah baju sanding ku dibeli. Pasar Tanah Abang. Hahaha. Ada cerita pasal trip ke sini masa tu tapi kat wordpress. Dah tak ingat lagi dah username & passwordnya. URL blog pun tak sure dah. Sayang wooo..

Geng-geng yang jenjalan ke Indon time tu. Masa ni tak ingat pakai handphone apa. Mungkin Sony Ericson kot yang kaler oren tu. Tapi masa nak ke sini saya siap beli digicam Sony lagi. Masih lagi tersimpan Sony Digicam yang slim & kecik tu. Gila kau beli semata-mata nak ke sini. Tapi dulu memang saya suka ambik gambar pun, ye lah kata blogger tegar kan. Kui kui kui.

Cinta Ini Membunuhku - D' Massive 

Kau membuat ku berantakan
Kau membuat ku tak karuan
Kau membuat ku tak berdaya
Kau menolakku acuhkan diriku

Bagaimana caranya untuk
Meruntuhkan kerasnya hatimu
Ku sadari ku tak sempurna
Ku tak seperti yang kau inginkan

Kau hancurkan aku dengan sikapmu
Tak sadarkah kau telah menyakitiku
Lelah hati ini meyakinkanmu
Cinta ini membunuhku

Bagaimana caranya untuk
Meruntuhkan kerasnya hatimu
Ku sadari ku tak sempurna
Ku tak seperti yang kau inginkan

Kau hancurkan aku dengan sikapmu
Tak sadarkah kau telah menyakitiku
Lelah hati ini meyakinkanmu
Cinta ini membunuhku

Bila balik Malaysia, lagu ni pun meletops jugak kat sini. Bila dengar je lagu ni, saya dan Encik Tunang kompom gelak. Er, masa tu masih tunang lagi. Hehehe. Lucu kalau ingat sebab supir Grand Livina kami masa tu pun suka nyanyi lagu ni.

Kisah bunuh-membunuh sangat tidak real kalau nak dikaitkan dengan saya dan lagu ni cuma saya akan ingat trip kami ke Bandung dan Jakarta je kalau terdengar lagu ni corong radio. Tu jer.

04/01/2020

Koleksi Banner Blog

January 04, 2020 0 Komen
Tiap tahun mesti tukar banner lah kan. Walaupun sebenarnya tukar kaler jek. Yang penting, tukar. Hahahaha. Tahun ni kita tukar font jugak. Hihihi.

2018

2019

2020


Koleksi banner untuk Monolog Kakmim dari 2018 hingga 2020. Sama jer. Jangan marah ye. Hihihi. Takde mood nak design, skill dah lama menghilang. 

Design untuk banner ni sebenarnya didesign pada tahun 2015. Masa tu kat ofis lain, bukan ofis sekarang. Hihihi. Tak caya ini haaa.

Ini original design pada tahun 2015. Ok, bye.

03/01/2020

Western Food di Kuching - Toko Daging, Satok

January 03, 2020 6 Komen
Kecoh jugak semalam kan bila Menteri Pendidikan kita tetiba letak jawatan. Saya mungkin faham kenapa beliau letak jawatan sebab saya pernah juga mengalami  situasi seperti ini bila BFF letak jawatan daripada post yang dipegang. Bukan sebab nak lari dari tanggungjawab tapi saya pasti faktor-faktor lain yang mendesak keputusan tersebut. Apapun perletakan jawatan beliau, hidup perlu diteruskan. Hari ni hari pertama bertugas pada tahun 2020. Yeah!!

Ok, saya cuba follow perancangan saya untuk blog ni. Hari Jumaat hari untuk review. So hari ni saya nak buat food review untuk tempat makan di area Kuching. Ada ke warga Kuching baca blog ni ek? Takpe, saya share je untuk sesiapa yang datang ke Kuching pun boleh je kalau nak makan kat sini.

Kami pergi ke suatu tempat makan western ni 3 minggu yang lalu. 1st time makan di kedainya di area Satok tapi 2nd time makan di Toko Daging. 1st time dulu makan di Gita. Toko Daging ni ownernya Melayu, 1st kedai diorang di kawasan perumahan jer, kat rumah. Yang kedai di area Satok ni memang di shoplot kedai.

Meet The Grill - tagline Toko Daging

Lokasi Toko Daging ni di area Branch Celcom di Satok atau area Lock Ann atau mana-mana yang korang familiar lah ye. Kalau tak familiar area Satok, waze kan ada. Hehehe.

So far kat sini kita boleh order set dulang atau personal set. Selain western, set nasi kambing bakar pun ada jugak. Hari tu kami ambik set dulang dan set nasi kambing bakar sebab si Kakak nak makan nasik. 

Ni set yang kami ambik RM48. Ok kan? Kami 6 beranak makan pun tak abis, tapau jugak balik umah. Mungkin kalau takde set nasi tu habis kot.

Gravy sedap, marinate sedap, sayur pun sedap. Diorang guna kacang buncis dan carrot. Sedap sangat. Suka!

Selalunya kalau kita makan western mesti minum Coke kan? Kat sini diorang tak jual soft drinks, semua order. Kami order air rasmi kami teh O, Ayah diorang green tea lemon dan air teh bunga ni. Yang uniknya teh bunga kat sini memang letak bunga krisantimum tu, dan rasanya pun tak rasa yang teh bunga selalu, ada rasa organik sikit. Nice!

Gambar dicilok dari Facebook Toko Daging. Menggiurkan tak? Hahaha. Kalau nak jamu mata lagi silalah klik Facebook Toko Daging. Lagi banyak gambar-gambar yang bikin air liur meleleh. Haha.


Next time kalau ada di Kuching, malas nak keluar dari hotel, ye lah nak booking grab lagi, Food Panda pun boleh. Senang kan? Nak lepak ramai-ramai, boleh book awal di www.wasap.my/60168000634/TokoDaging

Last but not least, kami la #imanfamilia. Hihihi. Dan sebenaranya saya takde kaitan pun dengan Toko Daging ni tau. Hehehe. Cuma tak rugi share tempat makan Muslim yang menarik, berpatutan dan cozy.










02/01/2020

Aku Seorang Surirumah

January 02, 2020 2 Komen
Pernah ke buat karangan 'Aku Sebatang Pen' masa zaman sekolah rendah dulu? Mesti pernah kan? Antara tajuk popular yang senang nak score kalau buat Kertas 2 BM masa tu kan? Sekarang macam takde pulak dengar si Kakak kena buat karangan yang bertajuk macam ni. Ye lah sekarang ni kan zaman KBAT. Tak mainlah yang imaginasi macam ni kan? Tapi kalo imaginasi macam ni pun bagus sebenarnya, tu kan boleh mendorong ke arah KBAT. Hehehe. #katakuajak 

Aha... hari ni hari pertama persekolahan untuk Sesi 2020. Macam biasa 1st day sekolah saya memang ambik cuti walaupun tak menghantar Kakak dan Abang ke sekolah, tapi adik² yang tadika tetap saya yang hantar walaupun tak pernah pun ada sesi menangis, meraung. Itulah kelebihan budak yang duduk taska dari kecik. Diorang mudah adapt dengan persekitaran baru. #katakuajak

Memandangkan hari ni kan saya bercuti so hari ni boleh lah playing housewive, hihihi. Perasan jer tu. Besoknya dah keja lah oi. Hahaha.

Hari ni tadi hari saya bermula pada jam 5 pagi, kejutkan Kakak Abang, masak breakfast cum bekalan diorang pastu siapkan adik-adik yang berpindah ke PASTI baru tahun ni. Gambar berbaju sekolah di awal pagi? Memang tak ingat pun. Yang tau nak diorang gerak seawal mungkin dari umah kerana hari hujan. Biasalah kalau hujan memang jem lah kan. So lepas Ayah, Kakak dan Abang setel, kami 3 beranak pulak bergerak ke PASTI baru, yang agak jauh sikit dari umah daripada sebelum ni. Imran memang excited giler nak ke PASTI baru. Tapi sampai je di sekolah, dia berubah jadi serius pulak. Bila Ibu nak balik boleh pulak dia tanya mana cikgu 6 tahun. Hahaha. Matured pulak anak aku ni dia pulak yang bertanyakan cikgunya yang mana satu. Hahaha.

Siapa paling ceria? Hehehe

Plan seterusnya, pergi dobi keringkan baju. Ye lah hari asik hujan jer bila nak jumpa matahari nak jemur baju kan. Sesambil saya test route mana yang nak dipakai untuk ke ofis lepas ni. Route tadi memang takleh pakai, q traffic light lama sangat. So memang tak lah akan pilih route tu. Besok try route lain pulak, option 2. Kalau ok, kita proceed saja route tu. Hehehe. Bila dah ke dobi, nasib agak baik, ada dryer yang available, so terus humban baju-baju kami anak beranak. Masa ni langsung tak ingat pun nak ambik gambar sebab time tu nak cari breakfast je. So saya jalan ke kedai makan yang berhampiran, tak jumpa menu yang diidamkan tapi terjumpa cikgu sekolah rendah pulak. Bila asik bersembang saya decide duduk je dengan dia dan wifenya sambil sambung sembang. Pun tak ambik gambar. Hahaha. Jarang pulak saya macam ni sebab saya memang suka ambik gambar. Haha. Masa duduk tu cikgu dan wifenya dah selesai makan so diorang gerak dulu, tinggal saya seorang habiskan mee kari ayam. Tak sedap pun. Masin jer lebih. Dan tak ada bukti bergambar! Hahaha. Macam bukan saya je kan?

Lepas setel di dobi, singgah beli lauk untuk masak dulu baru balik umah lipat kain. Sesambil tu dengar radio lah, memang macam surirumah kan? Hihihi. Tapi saya memang jenis buat kerja sambil on radio pun, tv tak berapa nak layan. Setel lipat baju, kita masak pulak. Lauk hari ni ayam masak kicap kegemaran seisi keluarga. Hahaha. Imagine je lah eh sebab memang takde gambar jugak. Hahaha.

Cun timing masak, siap je terus ambik si Abang pulak. Abang balik 12 sengah, Kakak kol 1. Memandangkan hari ni 1st day mesti banyak kereta, dengan parents tahun 1 yang belum berapa familiar route dalam kawasan sekolah lagi, Daripada ko kena pusing sebab takde parking better gerak awal. So bila dah sampai awal 5 minit daripada waktu sekolah tamat, sempat ler bersembang dengan kawan² yang sedang menunggu anak diorang. Very the mak-mak kan? Hahaha.

Sementara tunggu Kakak keluar kol 1 pm, ni lah kerjaan 2 beranak.

Bila Kakak dah ada tapi jem pulak dalam kawasan sekolah. Hmm... wefie dulu lah. Baru ingat nak ambik gambar, kau

Pastu kami balik umah, makan, solat dan oops, boleh pulak tido. Anaknya tak tido tapi maknya tido. Pastu gerak lagi ambik yang PASTI, diorang sekolah sampai petang. So setel ambik dari sekolah, pastu Kakak mintak beli fail yang cikgu suruh, adeh penatnya drive kemudian ke kedai cari, tak jumpa pastu cari kedai lain, parking, masuk kedai, cari fail, tak jumpa. Last² Ibu give up. Nanti weekend lah kita carik. Hahaha.

Sampai umah, solat pastu minum petang sekejap dengan Ayah pastu basuh semua bekas bekalan anak², baju² masuk mesin tapi tak basuh lagi dan masak sayur pulak untuk dinner.

Penat tau taip ni. Hahahaha. Banyak pulak pastu nye kan. Saja jer nak taip diari sehari ni untuk catatan di lembaran ke-2 tahun 2020 ni. Besok si adik 2 orang tak sekolah sampai petang so malam ni tak perlu siapkan baju untuk sesi petang. Baju sekolah dan baju ofis untuk besok semua setel. Ni dah abis taip ni boleh lah tidor. K bye!

Eh. Kesimpulannya, penat lah jadi surirumah. #katakuajak

01/01/2020

Perancangan Untuk Blog Monolog Kakmim

January 01, 2020 0 Komen
Hai 2020

Alhamdulillah... dipanjangkan usia sempat jugak bertemu dengan tahun keramat 2020. Tahun yang digembar-gembur semasa zaman kanak-kanak dengan Wawasan 2020 dulu.

Tidak seperti tahun-tahun baru sebelum ini, tiada staycation bagi keluarga kami. Parents pulak bercuti nun di Melaya sana. So tinggallah kami adik beradik saja. Tak complete rasanya tanpa mak dan bapak. 

So malam baru 2020 ni hanya lepak di rumah mertua ipar saja yang baru kahwin 3 hari lepas. Macam tu jer lah malam tahun baru 2020. Balik rumah jahit nametag kat baju sekolah dan tudung si kakak dan abang. Haa... macam tu je lah. Hahaha.

Agaklah mendatar & a bit boring. Lagipun kat sini hujan jer sepanjang hari. Nak keluar rumah memang rasa malas.

Apapun semoga segala perancangan pada tahun 2020 ni akan dipermudahkan. Perancangan untuk blog pulak diharap macam ni lah.

  • Isnin - Tips (apa-apa tips)
  • Selasa - Diari Kakmim
  • Rabu - Wordless Wednesday (gambar sahaja)
  • Khamis - Diari Kakmim
  • Jumaat - Review (apa-apa review)
  • Sabtu - Diari Kakmim
  • Ahad - Kisah Dalam Lagu


Ini perancangan untuk penulisan di blog. Kita try ye. Insya Allah.

Terimalah seketul kami di ambang tahun baru malam tadi