Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Plan. Show all posts
Showing posts with label Plan. Show all posts

02/12/2020

Batal Lagi!

December 02, 2020 9 Komen

Hari ini dah 2 Disember gais!! 



Minggu depan 13 Disember ialah hari ulang tahun perkahwinan Kakmim & Encik Suami yang ke-12 tahun. Ups, 12 tahun dah rupanya. Tapi 3 tahun setengah kena tolak masa PJJ. Hihihi. Nak jugak kaww. 


Perancangan untuk celebrate tu takdelah grand mana pun. Biasa-biasa je lah. Selalunya kami anak-beranak kalau ada special occasion memang suka staycation je. So cadangannya untuk staycation di bandar saja untuk meraikan bulan penyatuan 2 hati, chewahh! Namun sekali lagi siapalah kita untuk menidakkan ketentuanNya.


Tempahan telah dibuat sejak bulan 9 lagi untuk staycation pada bulan Oktober dan Disember namun kedua-duanya telah dibatalkan. 


Tempahan bulan Oktober sempena birthday si Ayah dan si kakak dibatalkan kerana time tu kes Covid 19 tiba-tiba mencanak balik di Kuching. Saya sendiri yang request untuk dibatalkan.


Tempahan bulan Disember sempena anniversary yang pada mulanya macam hendak diteruskan tapi tiba-tiba dapat call dari pengurusan Agoda mengatakan pihak hotel tidak dapat menerima tempahan kerana bilik penuh dijadikan pusat kuarantin. Oh, no!


Baiklah, saya hanya berlapang dada. Mungkin ada hikmahnya. Bye Agoda!! Mungkin bukan rezeki kita untuk selalu bersama pada tahun 2020 ni.


Sekarang kita hanya mampu berdoa agar dipercepatkan masanya Covid 19 ni nyahhh lenyap dari muka bumi ini. Nyahh nyahhh kau Coronavirus!!!


Aminnnn............

21/10/2020

Hari Ini Flight ke Hongkong!!!

October 21, 2020 6 Komen

Adalah dimaklumkan bahawa flight ke Hongkong hari ni adalah dibatalkan! Berani ke nak ke Hong Kong then ke Guang Zhou di saat pandemik macam ni? Kah Kah! Kita gelak jer ramai-ramai.


Itulah orang kata, kita hanya merancang. Berangan tu tak salah, free jer kan? Sepatutnya semalam dah kena ke KL then hari ni saya dan 5 orang GF fly ke Hongkong untuk me-time!! Tapi.. tapi... hahaha... hanya mampu gelak jer.

Perancangannya dari tahun lepas lagi dah on. Sebelum ni kan PJJ dengan suami so bila dia dah tranfer balik ke sini mintak izin dia lah untuk me-time dengan kengkawan. Bos dah approve dah, tiket KL-Hongkong dan Guang Zhou-KL pun dah ada. Nasib baik tiket Kch-KL-Kch tak beli lagi.

Perancangan ekonomi pun memang baik punya. Siap main kutu lagi 2 bulan untuk tambah saving ke Hongkong & China ni. Tapi... hihihi.

Hikmahnya.. tahun 2020 dapatlah celebrate birthday Encik Suami, kalau jadi tadi kan dah kena delay kan? Iols okay jer, memang takde perasaan dah pun nak ke Hongkong or China ni. Seram weii! 

#notakakmim: Esok kiter cuti bawak boifren pilih hadiah birthday.. kikiki

08/10/2020

Kita Hanya Mampu Merancang

October 08, 2020 2 Komen

Oktober ni birthday Encik Suami dan birthday si sulung. Si ayah 22hb dan si kakak pulak 30hb. So plannya nak staycation lagi hujung bulan ni. Kiranya nak celebrate luar dari umah la tu.

Tapi....

Situasi Covid-19 yang semakin mencanak jer setiap hari ni macam seram pulak nak staycation bagai. Memang di Kuching sekarang ni masih terkawal tapi masih jugak takut ada makhluk-makhluk yang takde rasa tangggungjawab tu berkeliaran di luar sana setelah balik dari SM ke Sabah ke. Zon merah tu, takutnya!



The Waterfront Hotel. Dah lama #theimans nak staycation kat hotel ni. Senang je kalau staycation kat sini, shopping mall Plaza Merdeka kat bawah jer. Semua dah ada kat situ. Turun lif je tak perlu keluar dari bangunan tu. Tu yang diorang nak tu. Tapi bukan rezeki kami kali ni walaupun dah awal dah booking di Agoda. Sekarang kalau saya booking di Agoda selalu ambik yang ada free cancellation. Tapi kenalah awal sebelum date kita nak check in tu. Agoda faham jugak la kot situasi kita sekarang ni. Nak rentas daerah pun kekadang tetiba je arahan kata tak dibenarkan, so terpaksalah kita akur kan?

Takpe, bulan 12 nanti bulan anniversary Ayah dan Ibu. Dah booking jugak dah untuk staycation. Harap-harap tak cancel jugak lah nanti.

Tapi.. kita hanya merancang kan?

Macam hari ni, sepatutnya nak keluar jumpa supplier guna kenderaan jabatan, malas la weh nak drive, tapi ada member tu EL pulak. Nampak gaya kena drive sendiri la tu. Kalau malas deal supplier lain suh datang opis je, boleh jugak kan? Kah kah kah.

Dipendekkan cerita, bulan ni sepatutnya ada 2x staycation, terpaksa ditunda!! Staycation hujung bulan Oktober 2020 officially cancelled!!!! ๐Ÿ˜†

Apalahai nasib kita tahun 2020 ni. 


12/08/2020

Wordless Wednesday - Samariang Aman 3

August 12, 2020 0 Komen

 

In process - semoga dipermudahkan ๐Ÿ˜Š


Ada park untuk beriadah.. memang trademark Samariang Aman kot


Jauh sikit dari umah sekarang, tapi sekarang belum nampak lagi pecah tanahnya.. hehe

Beria jer servey perumahan area lain last² booking Samariang Aman 3 jugak.. memang takleh move on dengan Samariang Aman eh ๐Ÿ˜‚ btw our 1st house di Samariang Aman ✌


01/01/2020

Perancangan Untuk Blog Monolog Kakmim

January 01, 2020 0 Komen
Hai 2020 ๐Ÿ˜

Alhamdulillah... dipanjangkan usia sempat jugak bertemu dengan tahun keramat 2020. Tahun yang digembar-gembur semasa zaman kanak-kanak dengan Wawasan 2020 dulu.

Tidak seperti tahun-tahun baru sebelum ini, tiada staycation bagi keluarga kami. Parents pulak bercuti nun di Melaya sana. So tinggallah kami adik beradik saja. Tak complete rasanya tanpa mak dan bapak. 

So malam baru 2020 ni hanya lepak di rumah mertua ipar saja yang baru kahwin 3 hari lepas. Macam tu jer lah malam tahun baru 2020. Balik rumah jahit nametag kat baju sekolah dan tudung si kakak dan abang. Haa... macam tu je lah. Hahaha.

Agaklah mendatar & a bit boring. Lagipun kat sini hujan jer sepanjang hari. Nak keluar rumah memang rasa malas.

Apapun semoga segala perancangan pada tahun 2020 ni akan dipermudahkan. Perancangan untuk blog pulak diharap macam ni lah.

  • Isnin - Tips (apa-apa tips)
  • Selasa - Diari Kakmim
  • Rabu - Wordless Wednesday (gambar sahaja)
  • Khamis - Diari Kakmim
  • Jumaat - Review (apa-apa review)
  • Sabtu - Diari Kakmim
  • Ahad - Kisah Dalam Lagu


Ini perancangan untuk penulisan di blog. Kita try ye. Insya Allah.

Terimalah seketul kami di ambang tahun baru malam tadi

24/04/2015

Ruang Tamu Simple Lagi Menggoda

April 24, 2015 0 Komen
Tempek lagi.. tempek lagi gambar. Adoi! Seksi nya ruang tamu ni. Kenapa la suka sangat warna merah ni. Takkan semua merah dalam rumah kan? Nanti jadi tokong Cina pulak. Oops. Takpe saya tempek jer.

Frame kosong merah tu lawa kan?
Temper jer. Hehehe. Nanti boleh lah deco macma ni. Tapi ruang tamu rumah saya takdelah luas macam ni. How meh????

Berangan jer lah dulu. Huuuuu.........


29/04/2013

Ini kalilah... nak tukar dan ubah!!

April 29, 2013 2 Komen
Saya nak tukar.
Dan ubah.
Ini kalilah.

Terasa dah jemu dah.
Dah suram.
Tak up-to-date.
Bosan!
Nak tukar!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Nak tukar curtain lah!


Entah kenapa saya pilih warna gelap dulu.
Sekarang dah bosan dah.
Mudah-mudahan rezeki sampai ke situ tahun ni.



23/04/2013

Mini Library, Impianku!

April 23, 2013 3 Komen
Habit bila dah agak berusia ni, beli majalah, tak habis baca, beli buku, tak habis baca, kalau zaman muda remaja dulu, beli novel petang, malam tu jugak bersengkang mata tak tidur malam nak habiskan 1 buku tu. Tapi sekarang dah lama giler lah tak beli novel. Tak minat dah baca novel. Kalau nak beli buku sekarang, selalunya beli buku parenting, buku motivasi, buku agama. Suka. Tapi masalahnya tak habiskan baca pun. Sebab tu saya prefer baca online. Sebab before tidor boleh baca bawak phone. Kalau buku ko nak bawak before tidor nak baca? Kompom, buku tu jadi buku. Dengan Irfan nya lagi nak berebutkan buku nya, dengan dia nak nenen nya. Senang bawak BB jer. Kecik pun kecik lah, jadi boleh baca sampai tertido.

Hari ni 23 April, hari Buku dan hari Hak Cipta Sedunia. Tadi masa nak gi kerja dengan hot.fm dengan topik ni. Adalah sorang caller tu, umur sebaya FF, dia kata last dia baca buku masa Form 5. Biar betul! Memang tak membaca langsung ke? Atau dia baca online kot. Tapi kesian lah kalau memang tak membaca buku (fizikal) atau online. Kesian sangat.

Impian saya, yang masih belom kesampaian. Nak buat mini library kat rumah IMAN. Buku memang dah ada koleksi. Novel lagi. Ada yang kat umah mak lagi. Tapi masih lagi kat rak yang biasa tu. Belom lagi terbeli rak yang besar untuk simpan semua koleksi tu. Majalah?? Banyak jugak. PaMa banyak, sayang nak buang tau. Sebab nanti boleh belek-belek lagi untuk rujukan. Banyak info parenting majalah PaMa tu.

Kalau dapat buat macam ni, memang awesome dan marbelles lah!


Ruang dah ada cuma perlu digabung sekali dengan bilik solat. Bilalah impian tu nak jadi kenyataan. Oh, mini library ku!


Macam ni pun best kan?? Stylo tapi tak banyak buku yang boleh muat. Ececeh... macam kau ada banyak sangat buku nyah... Hahaha


Oklah, oklah, saya berpijak di bumi yang nyata. Mini library + work station macam ni saya mampu. PC dah ada, Rak macam tu pun memang dah ada, cuma perlu tambahan lagi. Cheh... nak jugak over. Saya nak workstation yang agak besar sebab saya mengidamkan SOHO jugak sekarang. Adoh, Macam-macam kau nyah... Hahahaha... Takpe, nak kabulkan permintaan mini library dulu. Fighting! Chaiyok chaiyok!


03/10/2012

Kisah Rancangan Malam Minggu

October 03, 2012 1 Komen
Yes!
Malam minggu tok ada makan-makan.
Hohoho.

Pasal makan, sebut jak makan apa.
Bestnya!
Saya sookaa!

Sebenarnya dah plan dengan jiran depan umah nak molah ramah-tamah.
Tapi sampei abis raya alu sik terpolah.
At last plan nak bbq jak.

Sepatutnya last week ria dah bbq.
Tapi rami plak jiran-jiran ada hal lain.
Termasuklah Ayah Iman.
So dipostpone ke malam minggu tok.

Lamak juak dah sik berkumpul rami-rami.
Pakei rindok-rindok ati juak.

Dan yang penting nak berkenalan dengan semua jiran selorong.
Kamek orang di blok tengah & ujung jak bertegur sama dirik.
Yang blok depan pangsung sik kenal sapa.
Sik rindok juak camya.

Sebab ya lah saya molah FB group pakei jiran-jiran tetangga.
Dapat juak berporet walaupun jarang berjumpa time kerja.
Berporet di FB jak jadilah.
Hehehe.

Ada sapa mok join kah?
Hihihi.




21/12/2011

Penghujung tahun 2011

December 21, 2011 0 Komen
Sekali rasa nak update, update jer la. Takde maknanya nak Wordless Wednesday hari ni. Hihihi.

Bila nak menutup tahun ni, biasalah mesti bebudak cuti semester. Baru jer rasa nak rileks sikit tapi memandangkan tahun depan nak ambik cuti 3 bulan so terpaksa bekerja keras sikit hujung-hujung ni. Masa kritikal dan kecederaan. Tapi? Macam tak cuti jer, kerja sememangnya berlambak. Aduuu...

Semalam sepatutnya kena handle meeting untuk Unit tapi princess kat umah pulak demam. Tak sampai hati nak tinggalkan dengan Nek Wa so ambik la EL. Meeting pun terpaksa ditangguhkan. Kalau lepas cuti krismas ada staff yang masih cuti, terpaksa la dianjak ke tahun depan meetingnya. Huhuhu.

Dan pagi ni bila masuk ofis balik, bukak fail bengkel minggu lepas, rupanya ada 1 meeting lagi nak kena handle. Adehh... bila fikir pasal agenda meeting ni, bermakna kena buat kerja dulu baru leh bawa masuk meeting. 

Bila nak buat fail perancangan mengajar sem depan?

Yang penerbitan laporan tahunannya? Takutnya tak terbuat laporan tu. Dah ler 1st time ni. Mesti nak yang terbaik. Mesti.

16/03/2011

Cobaan... cobaan

March 16, 2011 9 Komen

Tadaaaaa.....
Dah boleh masak di dapur baru
Kotan kejeron eh... alu nak testing terus

Kerana kesontokan masa, ya lah balit kerja dah kol 6
Pas maghrib, pas abis ceta Kejora barulah bergerak ke rumah Iman
Testing ayam goreng jak lah.. hehe
Ya jak benda ada lam petais
Sik plan pun sebenarnya, rasa nak testing, on jak lah
Sesambil ya nyesah baju juak
Sebelum tok jemur baju jak sia
Washing machine dah lamak ada coma lom berpasang palak paip pakei machine ya jak gik
Baruk nektoklah baruk dapat bersesah di sia


Para-para pakei engkah garam ngan minyak
Cabinet belom gik... gine cara nak masang cabinet tok
Para nok sigek ya terlepas pandang pandei ke hujung dunia nun gilak


Dan.. dan.. dah lamak diperap
Akhirnya dibasuh dan boleh digunakan
Ada banyak agik yang nunggu masa nak dipakei


Gia lah urang baruk encerik berisik umah baru
Semua jak nak dicerita oh
Janji hati senang...bahagia... ada aku kesah?
Hahahahahaaaaa...


Ibu Iman: marek cuti so sik update lah... macam sik biasa... hehehe



09/03/2011

Home Sweet Home version 4

March 09, 2011 13 Komen
Last week nang nya sikda molah, so minggu tok baruk start agik
Sik lamak gik siap lah
Mun minggu ya tek terus proceed rasanya nang siap dah minggu tok

Susah nak dapat tile idaman, malas nak carik dirik pun, proceed jak apa yang ada
Worktop pun dah siap
Bahagian tempat memasak jak tile gelap
Yang berline hitam ya cadangan untuk para pakei engkah garam ngan aji ... hahaha

Ya jak lah dolok
Kelak dah siap update agik

Marek jiran sebelah madah umah nya hampir kena pecah
Berliang sa nyawa
Miak sekolah 5 orang
Tapi sempat ditangkap 2 orang
Diheret ke sekolah
Pengetua madah antar jak balai polis
Nang sik dapat agik dah miak ya
Nang dah 2 minggu dah sik turun sekolah
Bila dah diantar ke balai polis, semualah dapat ditangkap
Hari tok bicara... gik asa ko
Tawakal jak lah nak ninggal umah gia jak



Ibu Iman: sik sabar nunggu dapur siap... nak masak... hehehhe


01/03/2011

Renovation in progress part 3

March 01, 2011 6 Komen
Progress minggu lepas (hari Khamis, 24 Feb 2011)
Minggu ni masih hold sebab tak jumpa tile yang berkenan di hati

Pintu dapur dan divider dah dipecah dah... dah semakin luas


Bahagian ruang tingkap yang ditutup juga dah bersimen
Kecewa tau bila apa yang kita nak, tak dapat
Apa yang kita inginkan, tak dapat
Apa yang kita impikan tak tercapai


Ibu Iman: ngantok eh kelas petang tok...



18/02/2011

Renovation in progress part 2

February 18, 2011 4 Komen
Ari tok Chap Goh Mei so sidak sikda datang kerja ari tok.
Tok ialah progress umah ari marek (Rabu).

Belakang udah didindin dan dipasang penjan.

Penjan dalam umah udah didindin juak.

Sok sik tauk lah sidak nya molah apa gik.
Mun aku ada di Kuching, cepat giklah sidak molah.
Ada juak terpaksa dipostpone lok nunggu aku balit.
Ayah Iman sikmok molah keputusan sorang-sorang.

Ya jak lah.. dah ngantok, line berokband ijo.
Bongok!


Ibu Iman: percayaklah Ema, banyak RM diperlu nak masuk umah baru..



16/02/2011

Renovation in progress

February 16, 2011 6 Komen
Alhamdullilah.
Kerja-kerja renovation untuk wet kitchen di rumah baru dah start 8.2.2011


First day dia datang, dia tebuk-tebuk dinding ni sebab dinding ni akan ditile lepas ni.
Sila abaikan towel merah itu ye.


Ini ialah batu-bata yang mengamboran.
Gambar ni jer diambil pada waktu siang sebaik sahaja balik kerja.
Gambar yang lain tu malam sebab malam jer lah ada kesempatan nak memantau.


Ini ialah worktop untuk meletak gas stove.
Oh, macam ni rupanya cara mereka buat yek.


Ini pula ialah sinki.
Nahh... terserlah kesempitan wet kitchen kami kan?
Nasib baik ler badan comel.
Ini fakta ok, berat saya tak cecah pun 45kg. Ahaks. Melidinya saya.
Nampak gaya kalau macam ni memang saya akan main masak-masak, sorang-sorang jer.
Best tu.
Hehehe.

Agaknya balik dari course nanti,
Dah nak siap, atau dah siap pun kerja-kerja renovation ni.
Ni yang buat makin tak keruan nih.
Huh, kejeron!


Ibu Iman: bukan entri nak show-off (ngeso) tapi untuk catatan dirik pun bab-bab penting dalam hidup.. penting semua tok.. macam nangga perkembangan Iman juak



07/01/2011

Tips menyusun atur perabot dalam bilik tidur yang sempit

January 07, 2011 2 Komen
Sekarang saya sedang mencari idea untuk menghias dan membeli perabot-perabot untuk rumah baru kami. Kekadang saya berasa tertekan jugak kerana apa yang saya suka, semuanya mahal. Saya takmo pisang berbuah 2x. Sebulan yang lepas, kami terlalu ecxited nak memasang grill dan sekarang saya berasa menyesal dengan design grill yang telah kami pilih. Memang saya nak grill berwarna putih, design moden tanpa bunga-bunga, tapi entah kenapa saya agak tidak puas hati dengan design tu.

Grill tingkap

Entah, saya jadi tak berapa berkenan dengan grill pintu ni
Takpe lah, nak buat macam mana kan? Benda dah pasang pun kan? So sekarang kita kena plan betul-betul. Kalau boleh, saya prefer built-in cabinet yang customize untuk semua ruang, tapi saya rasa sekarang, better carik yang berpatutan dengan bajet sekarang jer. Nanti kalo ada rezeki, baru la buat build-in cabinet ye. Sabar ye, hati. Jangan diturut sangat rasa tu. Kontrol.. kontrol. Ukur baju kenalah di badan sendiri.

So sekarang tengah dilemma nak mencari perabot bilik tidur. Dulu masa kawen, saya customize wardrobe dalam bilik tidur. Sekarang bila masuk umah baru, yang dapat dibawak katil je. Yang lain-lain kena lah beli. Di samping tu bilik-bilik lain pun kena lah diisi perabot jugak, kan? Cabaran tu, nak memilih dan membeli. Saat memilih tu lah yang paling sukar.

Di saat saya kebuntuan, di saat meng-googling sana-sini, saya telah terjumpa 1 website yang menjual e-book panduan untuk mendekorasi rumah. Apalagi, seperti orang yang batuk disorongkan bantal, saya terus subscribe email designer tu tapi belom beli lagi. Tengah 2-3 nak beli ke tak sekarang sebab kalau e-book, kena print lagi, kalau tak print, tak seronok la baca guna lappy jer, tak boleh nak belek-belek sambil berangan sampai tidur. Ahaks.

Oklah, ni antara artikel yang saya dapat melalui email. Bagaimana menyusun atur perabot dalam bilik tidur yang sempit.

Menyusun atur perabot dalam bilik tidur yang kecil merupakan satu cabaran bagi sesiapa sahaja. Anda memerlukan ruang untuk meletakkan katil, almari pakaian dan beberapa perabot peribadi tanpa membuatkan ruang nampak sempit.

Ini adalah beberapa cadangan saya:-

  1. Pilih perabot yang sesuai dari segi saiz untuk bilik . Contohnya, seorang remaja tidak perlu katil seperti dua orang dewasa tidur. Pilih single bed  daripada king size bed.
  2. Pilih perabot yang berbentuk moden, berpetak dan tidak terlalu sarat dengan perincian seperti katil yang berbentuk klasik yang boleh memakan ruang.
  3. Tidak perlu meletakkan meja sisi kiri kanan katil seperti kebiasaan. Letakkan satu sahaja meja sisi dan lagi sebelah letak lampu lantai atau kerusi baca
  4. Jika ruang bilik anda bersegi empat tidak sama sisi atau dinding yang panjang, cuba gunakan untuk membina (built-in) seperti almari pakaian atau meja solek. Ini memberikan lebih ruang perstoran.
  5. Gunakan segala ruang yang ada seperti ruang bawah katil sebagai tempat perstoran (built-in) atau kotak simpanan yang bertanda supaya mudah untuk mencari dan menyimpan.
  6. Buangkan segala perabot atau barangan dekorasi yang tidak membantu memberikan anda sebuah ruang yang nampak kemas dan teratur.
 Sumber: Panduan Dekorasi

    Rumah baru kami, sila rujuk di sini.



    23/12/2010

    Memilih nama untuk 2nd baby

    December 23, 2010 4 Komen
    Wow! Bunyinya macam kontroversi jer. Tapi sebenarnya Iman Madihah belum ada rezeki lagi nak dapat adik. Memang merancang pun, mesti la takde rezeki. Hehe.

    Nak bercerita mengenai sejarah nama Iman Madihah dulu, sebelum nak bercerita mengenai nak cari nama untuk adik Iman. Sebenarnya dulu, masa pregnant, saya dan suami suka cari nama baby boy. Orang tua-tua kalau nampak jer perut saya, mesti akan cakap, 'lelaki anak ko tok'. Sampai saya pun mengidam-ngidamkan baby boy. Nama untuk baby boy memang dah ada 5 pilihan. Setiap malam sebelum tido, bukak buku dulu cari nama yang best. Tup-tup bila lepas ceaser tu, tengok baby yang nurse tunjuk tu, baby girl! Alhamdulillah... memang suka pun baby girl, biasalah kan senang nak hias cantik-cantik, beli baju lawa-lawa. Hehehe... tapi sekarang baju baby boy pun boleh tahan gak lah stylo. Tapi kena beli online je la ek.

    Nak dijadikan cerita, hari tu saya dan Encik Suami keluar dating tanpa Iman Madihah. Tak ingat ler pulak kenapa tak bawak Iman. So kami sembang-sembang dalam kereta, cerita pasal Iman, Iman tu la, ni la, geram la, comel la, terus masuk ke bab cerita adik Iman yang tak wujud lagi. Kalau adik Iman lelaki, nak bagi nama apa ek?

    Ibu Iman: Dulu kan dah ada list name untuk baby boy. Apa kata Ammar Zuhair? Hmm... tetap suka nama tu.

    Ayah Iman: Kan nak nama IMAN. So kena la cari nama bermula dengan huruf  'I'.

    Kalau nak tau, nama Iman Madihah, Iman Madihah Abdul Nizam = IMAN. Planningnya semua nama adik Iman pun kenalah bermula dengan huruf 'I' dan 'M' so semuanya IMAN.

    Ibu Iman: Hmmm... apa yek?

    Macam-macamlah nama yang terkeluar dari mulut kami. Iman Marikh la, Iman Musytari la,  Iman Matahari la, sampai ke nama planet-planet pun dah terkeluar ni.

    Tiba-tiba.....

    Ayah Iman: Haaaaaaa.....! (Tiba-tiba jer dengan muka yang sangat excited dan senyum melebar sekali). Apa kata, IMAN MAHERZAIN....!

    Ibu Iman: Hah...?!!!! (Kami berpandangan dan ada ketawa pecah di situ)

    Mentang-mentang masa tu kami tengah dengar cd Maher Zain. Ada-ada jer lah idea Encik Suami. Memang kelakar sangat masa tu.

    Apa-apapun, kami bersyukur telah mempunyai Iman (kepercayaan) Madihah (yang terpuji) yang dapat menyambung zuriat kami dan menjadi cahaya mata kesayangan penyeri rumahtangga kami. Alhamdulillah.


    12/11/2010

    Mencari idea untuk rumah baru

    November 12, 2010 6 Komen
    Kunci rumah dah dapat.
    So sekarang masa untuk mencari perabot dan kabinet yang sesuai.
    Konsep?
    Modern design, of course.
    Bersesuaian dengan rumah kami yang tidak terlalu besar.
    Tema warna masih dipertimbangkan lagi.
    Kalau boleh nak merah dan hitam.
    Tapi tak confirm lagi.

    Lepas tu nak cari idea untuk kabinet dapur.
    Pun nak yang simple dan praktikal.
    Kalau boleh lebih kurang macam gambar kat bawah ni.
    Tema putih so nampak bersih.



    Kalau mampu, nak buat macam ni jugak, takde la nampak berselerak dapur.
    Kalau lah Kuhing ni ada Ikea.
    Semuanya DIY.
    Best.


    Kalaulah semua yang kita impikan menjadi kenyataan.
    Bahagianya...

    Nanti nak study lagi kat sini Senihias.com